Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilikle ilgili sorularım var...?

şazi

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
malulen emeklilik hakkında sorularımı cvplayacak arkadaşlar varmı acaba?

malulen emeklilik

eşim bipolar hastası..
1995 sigorta başlangıcı..
primi ne bilmiyorum ama kesintisiz 17 senedir yatırıyo..
özürlülük raporu % 40 ..

emekliliğe başvursam olur mu acaba..emekli olanlardan bilgi bekliyorum lütfen...

şimdiden teşekkürler..

Eşiniz malulen değil, erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanacak.

1- Sakatlık indiriminden yararlanmak için defterdarlığa başvuru yapmalı: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html
Bu başvuru için çalışıyor olmak gerek. Çalışıyorken başvuru yapsın ve sonra işten ayrılmasının hiç bir zararı yok. Sadece, başvuru sonucu işyerine gönderilir, o sonucu takip etsin yeter. Ya da defterdarlığa gidip oradan da sonucu takip edebilir (süreç 1-2 ayda tamamlanıyor)
2- Varolan % 40 raporunuzun tarihi yeniyse, defterdarlığa başvuru yaparken bu raporu kullanabilirsiniz.
3- Eşiniz başvuru sonucunda %40 ve üzeri raporla 3. dereceden sakatlık indirimi hak ettiğinde, (ilk sigortalı olduğu gün/ay/1995 +) 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün primle emeklilği hak eder duruma gelecek.
Yani, eğer eşinizin gün/ay/1995 tarihindeki sigortalılığı tam primle başlamışsa (yani staj değil idiyse) ve o tarihte 18 yaşını tamamlamış idiyse, gün/ay/2012 yılında eşiniz Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilir.

Not: 3920 gün ve fazlası primi varsa, 2012'ye kadar çalışabilir de çalışmayabilir de. Sizin tercihiniz...

sayın oturan boğa msjınız cok aydınlatıcı..ama sorum aynı acaba askerlik neye yansır?primemi yoksa yılamı?

Eğer eşinizin ilk sigortalılığı askerlikten sonra idiyse, yapılacak askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihini borçlanma süresi kadar geriye çeker...

çokkk sağolun...biz hasta yakınlarının kafaları kalın oluyo biraz..işiniz rast gitsin

ilker bey ,eşim 1995 ocak bagkur girişli..şimdi bipolardan %40 raporla erken emekli olucak ama bagkura göremi ssk ya göremi cetvele bakıp değerlendircem...cvp verirseniz sevinirim...

komando nerelerdesin?sorularımı senden başka cevaplayan yo vaalla..bağkurlular sgk adı altında toplandıya ondan kafam karıştı benim..ben dediğin gibi gidip ögreneyim ama işte gitmeden ögrenebilirmiyim diye öyle soruyorum işte..hafta içi başvurucam..senide haberdar ederim...çokk saaağoooll...

Son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik işlemleri o statüde yapılır.

anladım sağol oturan boğa..o zaman bağkurdan emekli olucaz..bagkura başvurucaz..bagkur 18 yıl istiyo..askerlik borçlanması yaparsak olur...1 sene yani 12 ay borçlansak ne kadar tutar acaba? şu an 360 tl yatırıyo her ay bağkura??

Bağkur'da emeklilik kriterleri farklıdır:

1- Vergi indirim hakkına gerek yok. Emeklilik zamanı geldiğinde Kurum sevki ile hastaneye gidip yeni rapor almanız gerekir.
2- Emeklilik için 5510 sayılı yasanın 28. maddesine tabi olunur: İçgücü kaybı oranı "% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün" primle emekliliği hak eder

Askerlik borçlanması için ödenecek miktarın tespiti için bir örnek:

Askerlik borçlanması hesaplama
Askerlik borçlanmasının hesaplamasını yağarken Sosyal sigortalar kurumunun asgari ücretliler için belirlemiş olduğu tutar ile tavan tutarı arasındaki herhangi bir tutarı seçebilirsiniz.
2010 yılında asgari ücretliler için 729 TL asgari tutar olduğu için hesaplama yaparken en az bu 729 TL’nin %32 tutarını hesaplayıp ödeyebilirsiniz. En fazla ise 729′un 6,5 Katı olan 4.738,50 TL’nin %32 sini ödeyebilirsiniz.

En az borçalanabileceğiniz askerlik borçlanması 30 gün için,
729 * 0,32 = 233,28 TL’dir

En fazla borçlanabileceğiniz askerlik borçlanması 30 gün için,
4.738,50 * 0,32 = 1.516,32 TL’dir
askerlik borçlanması, askerlik borçlanması hesaplama, ssk askerlik borçlanması, askerlik borçlanması formu, askerlik borçlanması nedir | Muhasebe Rehberi

sagolasınn...anladım..önce eski bağkur yeni sgkya gidip hastaneye sevk kağıdı alıyorum...sonra hastaneden raporu alıyorum..tekrar sgkya gidip askerlik borçlanması için kağıt alıyorum..askerlik subesine gidip 12 aylık borçlanıyorum..eksik varmı oturan boğa? ..

bülent bey bugun sgk ya gittim..aman allahım kimsenin bişey bildiği yok...o yan tarafa gidin diyo oraya gidiyosun..karşıdaki oda diyolar.oraya gidiyosun yok bura değil aşşagı kat diyolar.en son aşağı katta evet bura dediler oh be dedim bu seferde çalışan beyin eşi doğurmuş izin almış,yerine bakacak kimse yokmuş.tam olacak o kadara konu olacak gibi,şaka gibi..allah insanlara yardım etsin..çok şükürki biz sayenizde bilgileniyoruz... SİZDEN RİCAM; kurumdan sevk alıp,doktora gitcem doktordan rapor alcam tamam ama askerligi saydırıp emekli olamazsak nolucak 3 milyar paramızdan olcaz..acaba önce raporu göndersek ankaraya ordan 1 yılınız eksik 18 yıl olması lazım derlermi.?eğer derlerse hemen askerliği saydırıp belgeleri geri göndeririz..OLURMU? arkadaşların yazdıklarından okudugum kadarıyla raporu düşürebiliyolarmış..sizde emekli etmemek için ellerinden geleni yapıyolar yazmışınız(ankara)ozaman boşu boşuna paramızdan oluruz..Bİ YOL GÖSTERİN LÜTFEN..SEVK,RAPOR SONRA???

rapor bu hafta kurula gircek doktorumuz kurulun başında zaten..% 40 veririz dedi.rapordan eminim...primimiz 6000..yılımız 17 ...1 sene eksiğimiz var..askerliğide saydırırsak hersey tamam...ama benim korkum başka bişey çıkarmı diye..ozaman güme gider para....

bülent bey sizdende cvp bekliyorum...napayım?kesin sorun çıkmaz derseniz hemen askerligi saydırcam...

Buna buradan kimse garanti veremez... Sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzeri rapor verileceği konusunda doktorunuzla bir daha görüşün ve kararınızı verin...

Aslında şunu da deneyebilirsiniz. Bağkur'a emeklilik için değil de, sakatlık oranının tespiti için başvuru yapın. Sizi hastaneye sevk etsinler... Süreç sonunda işgücü kaybına dair tesptt yapar bağkur. %40 ve üzeri verilmişse, bu sefer emeklilik için başvuru yaparsınız.
Burada tek kaybınız, geçen sürede emekli maaşı birikmez.

tamam bülent bey, sorularımı okumuşsunuzdur.. 2008 de yazdıgınız bi yazıyı alıntıyla yollamıştım. ama bugun gittim.. 2008 kanunu doğru.. tekrar bilgilerimi yazıyorum..
bagkur giriş;01.01.1995 ,
özür oranı % 40(doktorumuz heyetin başında bipolar hastalığını geçirenlere en az %40 veriyoruz sizinkide%40 yadaE dedi)
primi 6000 ....

bugün sevki aldım .memura kanundan felan bahsetmeye çalıştım ama sizinki 17 yıla yaklaşmış raporu %40 olursa emekli olursunuz dedi.. ben 18 yıl dedim ama hanfendi biz olmuycak olsa sevk vermeyiz dedi kestirdi.. napıyım şimdi..

perşembe doktora vercem heyet için..ordan sonra zaten cevap bekleyin 2 ay sonra ararlar dedi memur..18 yıl olmadığı için red gelirse.. memurun mu haberi yok kanundan acaba.. askerlik durum belgeside aldık onunla doktora verin sevki dedi.. acaba ankaradan red mi yoksa askerliğinizi saydırın diyemi yazı gelir.. bu memur bizi yakmasın... siz bana bi yol gösterin lütfen...

%40 ve üzeri sakatlığı bulunup 5510 sayılı yasanın 28. maddesi kapsamında erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanacak olan kişiler şu tabloya tabidirler:

bagkur.PNG

bülent bey ben ne yapıyım şimdi..memura tekrar mı gidiyim..yoksa ankaradan gelecek haberimi bekliyim ama 2 ay sonra gelir dedi..bi yol gösterin lütfen..

Memur işlemi başlatmışsa, süreç olumsuz sonuçlanacaktır. Olacak olan bu. Bence kuruma gidip 17 yıl derken neye dayandığını bir sorun ve hatalı işlemin durdurulmasını isteyin...

bülent bey merhaba, bugun erken emeklilik başvurumuzu yaptık. .protokol numarası için bagkurdaki doktorun yanına girdik.. doktor evet emekli olursunuz dedi..

verdiğiniz bilgiler ve linklerden okuduğum hersey çok faydalı oldu bagkurda..allah sizden razı olsun..

biz kararımızı verdik..salı günü başvurucaz..

sormak istediğim şey;önce askerliği saydırıpmı başvurcaz yoksa önce başvurucaz onlar bize askerliği saydırın mı diycek..,bağkurdaki memur olacak adam siz kurula girin sonrası bizim işimiz dedi yolladı..

bülent bey gerçekten sizden başka bilen yok bu işi..yardımınıza ihtiyacımız var...

Emeklilik işlemlerinin başlayabilmesi için sigortalılık süresinin ve prim gün şartının tamam olması gerek. Eğer bu kriterler ancak askerlik borçlanması ile tamamlanıyorsa, emeklilik işlemlerinin başlayabilmesi için önce askerlik borçlanmasının yapılmış olması gerek. Düz mantık...

Eğer borçlanma yapmadan işlemlere başlatırlarsa, büyük olasılıkla sonradan çıkıp "kriterleri karşılamadığınız için emeklilik işlemleri başlatılamadı. Borçlanmayı yapın ki emekliliğe başlansın" diyeceklerdir.

Üst Alt