Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilikte çalışmıyor olma şartı kalktı mı?

arzu35

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
1
arkadaşlar bir arkadaş yazısında malulen emeklilik baş vurusunda bulunulcagı zaman artık işten çıkmanıza ve çalışmıyor şartının olmadığını artık böyle bir şey istenmediğini söylüyor .bir doğruluğu varmı yoksa arkadaş yanlışmı biliyor

prim gün sayınızı doldurduysanız çalışıyor olmanıza gerek yoktur.ssk da 5 yıl emekli sandığında 10 yıl prim gerekli.

sağol cevabın için de ben bunları biliyorum fakat çalışıyorum ve malulen emeklilik başvurusu için işten çıktım ve başvurdum diyelim ya kabul olmazsa o zaman iştende olucan .gene iyi kötü zorda olsa geçinmek ve emeklilik için çalışıyoruz benim öğrenmek istediğim işinden ayrılmadan başvuru imkanı var mı.

tabikide işiden ayrılmadan da başvurabilirsin.sgk ya bir dilekçe yeter.

1 gün bile prim yatırarak çalışsa bile maaşı kesilir.

YANİ ŞU KESİN Mİ ARKADASLAR CALIŞAN KİŞİ YANİ PİRİMİ HALAAA YATAN KİŞİ MALULUN EMEKLİ OLMAYA BASVURDUGU ZAMAN İLLAKİ İŞTEN Ayrılması gerekmiyormu sonra magdur olmayak birde işsiz kalmayalım

arkadaşlar,çalışmaya devam ederken sgk ya çalışamayacak düzeyde yani %60 oranında tüm vucut fonksiyon kaybına uğradığınız hastanece kabul edilirse malul olursunuz.ancak bu orandan daha az olursa malul olamazsınız.Bu durumda erken emeklilik şartlarını sağlamanız gerekecek.Malul olmak için başvurduğunuzda sonuç olumsuz olursa resmi kurumlarda işten atılma gibi bir durum sözkonusu değil.Çalışmaya edersiniz.İşten atılma personel yönetmeliklerine aykırı davranmanız ve suç işlemeniz gerekir.

Malulen emeklilik talebinde bulunabilmek için işten ayrılmanız şart. 5510 sayılı yasanın 26. maddesinin ilgili fıkrası çok nettir: "c) Malûliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması, halinde malûllük aylığı bağlanır."

Kişi eğer malul sayılıp sayılmayacağı konusunda tereddüt yaşıyorsa, malulen emeklilik başvurusu reddedilirse işinden olmak gibi bir risk varsa, o zaman malulen emeklilik için değil de, "maluliyetin tespiti için" sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilir. Bu başvuru için işten ayrılmaya gerek yok. SGK hastaneye sevk eder, durumun maluliyeti gerektirip gerektirmediği raporla belgelenir... Eğer maluliyet kararı çıkarsa, o zman işten çıkar, bu sefer malulen emeklilik için başvuru yapılır. Maluliyet tescil edilmiş olduğu için, yeniden rapora vs. gerek kalmaz.
Buradaki tek kayıp, geçen sürede emekli maaşının birikmemesidir. Ne zaman ki malulen emeklilik için başvurulur, o tarih itibarı ile maaş birikir.

sayın oturanboga abi peki işinden olmak gibi bir risk yoksa işten ayrılmamız şartmı diyorsun ben öyle anladım çalışırken MALULİYET TESBİTİ RAPORU OLUMLU SONUÇLANIRSA EMEKLİLİK BASVURUSU YAPSIN DİYOSUN bu daha garanti geldi bana saol

Evet, malulen emeklilik talebinde bulunabilmek için işten ayrılmak şart. Eğer işten ayrılmadan başvuru yaparsanız, büyük ihtimalle süreci işletirler ama en sonunda "işten ayrılmadığınız için emeklilik işleminiz gerçekleştirilmedi" diye süreci sonlandırırlar.

Ama maluliyetin tespiti talebiyle sgk'ya müracaat etmek için işten ayrılmaya gerek yok...

malulen emeklilik için çok acil cevap

arkadaşlar buğün izmir konak il müdürlüğüne maluliyet tespiti yaptırmak için gittim ve memura söyledim memur bayan malulen emeklilik için değilmi dedi bende çalıştığımı ve tespitim uygun görülüp onaylanırsa işten çıkıp başvuracağımı söyledim oda bana malulen emeklilik için işten çıkmanıza gerek olmadığını çalışrkende başvurulabildiğini söyledi bende bunu araştırdığımı ve çalışmıyor olmak gerekiyormuş dedim bayan internete girdi ve hizmet dökümümde mart ayının daha görülmediğini söyledi martta doluyorsu 1800 günüm hizmet dökümünde görününce hemen malulen emeklilik için başvurabileceğimi söyledi ben hayır öyle olmaması gerek diye ısrar edince bir üstünü aradı oda bayanı onayladı şimdi kurallar değişmiş olabilirmi arkadaşlar yada yanlış biliyorlarsa yanlış bildiklerini nasıl ispat ediceğim lütfen beni çok acil bilgilendirirmisiniz.

2011 / 58 sayılı genelgenin aşağıya aktardığım bölümünü ilgili memurlara iletirseniz, yaptıkları hatayı anlayacaklardır. Başvurunuzu aynı genelgenin ek-11'ine göre almalı ve sizi ek-13 ile hastaneye sevk etmeliler.

İKİNCİ BÖLÜM
Malullük Sigortası
[...]
3. Malullük aylığına hak kazanma koşulları
Kanunun 26 ncı maddesi gereğince, sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;
- Kanunun 25 inci maddesine göre malul sayılması,
- En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması,
gerekmektedir.
Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.
Kanuna göre sigortalılara malullük aylığı bağlanabilmesi için öncelikle sigortalının maluliyet durumunun tespit edilmesi gerekmektedir. Maluliyet durumunun tespiti için sevk işlemi yapılacak sigortalının, sevk talebinde bulunduğu tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacaktır. Sigortalılık devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabilecektir.

cevabınız için çok teşekkür ederim hemen o yazıyla gideceğim sağolun.inşallah maluliyet'imde güzel sonuçlanır.

bülent bey maluliyet tespitinde 1800 gün şartı aranıyormu ve bizim istediğimiz hastaneye sevk veriyorlarmı ?

Bilemiyorum ama, 1800 gün yoksa maluliyet tespiti için işlem yapmazlar sanırım. Ama siz yine de "yapın kardeşim" diye diretin...

malüliyet çalışır iken oluşmuş ise iş göremezlik maaşı bağlanmazmı sigorta süresine bakılmaksızın

zaten malülen emeklilik için başvurmadan önce sağlık raporunu kurum malülen emekli olması uygundur diye onay verdikten sonra emeklilik işlemleri başlatılmıyomu bu arada zaten malül kişi çalışamadığı için bu emeklilikten faydalanmak istediği için aynı zamanda çalışıyo olması nasıl olurki

ben acaba raporlu iken malülen emeklilik için başvurabilir miyim. yoksa iş yerinden ilişiğimi kesmek zorundayım.

yucel gungor raporluyken doktorunuz calısamz derse oyle malulen emeklı olursunuz calısır derse malulen emeklı olamazsınız IBRAHIM BEY CALISIRKEN maluluyet farklı malulen emeklı olmak farklı senın soylemek ıstedıgın meslek hastalıgı yada ıs kazasından dolayı engellı olupda malul duruma gelen engellı calısan ısgoremzlık alamaz malulen emeklı olamaz tedavı gorur calısamıcak kadar hastalıgı ılerlemısse doktoru malul oldugunu karar verır calısamaz derse oda calısrıken malulen emeklı olur calırken 5 yıl prım gun sayısını doldurmus kısıler agır ozurlu e sureklı raporu alırlarsa ısdende cıksa bakıma muhtac sayılacagından malulen emeklı olmak ıcın talep edebılırler saglık kurullarında agır ozurlu ve rsureklıdır ıbaresı olan kısıler bakıma muhtaclık kabulane uyar cocugunuz bılıyorsunuzkı bakım maasını alan kısılerın raporları oyle

bence sgk malülen emeklilik konusunda bir açılım yapmalı ,vatandaş malül olmuş yada doğmuş ne farkeder sağlık raporu çalışamaz diyosa sosyal sigorta kapsamında maaş bağla bu kadar basit ,yok efendim evde bakım maaşı yok işgöremez maaşı yok 2022 maaşı..türlü türlü maaş var seç beğen al bolluğa bak

arkadaşlar çalışır kende malülen emeklilige baş vura bilirsiniz işten cıkmanıza gerek yok eger raporunuz olumlu cıkarsa ankaradan sgk sizden iş yerinizden cıkış kağıdı isteniyor emeklilik için malülen emekli olduktansonra zaten istesenizde işyeri calıştırmaz kanunen yasak malülen emekli olan birkişi calışamıyor

raporlu süreçte başvuramazmıyız mı arkadaşlar.illa çalışırken mi başvurmamız gerek.ben şuan raporluyum.raporun bitmesini mi bekleyecem malulen emekli lik başvurusu yapmak için.

bülent bey sgk ya gittim maluliyet tespiti istediğimi söyledim ve sizin bana göstermiş olduğunuz yasayı gösterdim ve dosyamı hazırladılar ve izmir bozyaka hastanesine sevkimi yaptılar bir haftadır doktor doktor koşturuyorum 2 mayısta işitme testine giricem en son ve sağlık kuruluna vericem .işallah hayırlı haber gelir fizik,noroloji ve onkoloji doktorları malulsün diyorlar fakat önemli olan verilcek rapor sürekli dua ediyorum allahım güzel haberler ver diye çünkü çok zorlanıyorum artık.

arzu doktorlar ole derler ama bunun bır surecı var senın raporun yuvarlama %75 e yukselmesı lazımkı puan kırımında 60 denk gelsın malulen emeklılıkde bunu yapıyorlar sgk dan malulluk ıcın gıdıldıgınde raporun oranları cok dusuruluyor bır kazazede vergı ındırımı ıcın muracat edıyor unuversıteden %67 sureklıdır raporu oanaylanıyor bu sene ıcın sgk aynı hastaneye malulluk ıcın sevk edıyor bu sefer oranı %60 ın altında degıp emeklılıgı ret gelıyor ben bu devletın ısıne anlamıyorum bu balthazar ne ısıne yarıyorsa artık

Hadi hayırlısı bakalım. İnşallah sonuç da istediğiniz gibi olur...

fulyacım işallah senin dediğin gibi olmaz.ben kanser hastasıydım boğazdan radyoterapi gördüm kemoterapi gördüm tek bir hastalıktan balthazar oldum yani tabi yine bunları görmezden gelebilirler temennim öyle olmaması.Bülent bey teşekkür ederim sağolun allahımın yardımıyla güzel haberler gelsin.

yaw arkadaşlar ben anlamadım bu işi,biri diyor malulen emekliliğe başvururken işten ayrılmak gerekiyor,biri diyor işten ayrılmaya gerek yok emekli olursanız ayrılırsınız diyor.Benim bildiğim %60 üstü puan verirse Ankara,1800 gün ve 10 yıl sigortalılık süresini doldurduysanız,maluliyetiniz ise ilk sigortalı olduktan sora oluşmuşsa emekli eder evet ama şöyle bir şey var.
Eğer çalışırken işten ayrılmadan başvurursanız,Ankara YSK bütün bu şartları tamamladığınızı doğrularsa bile rapor tarihinden sonra çalışıp çalışmadığınıza bakıyor.Eğer Ankaraya yollattığınız rapordan sonra 1 gün bile çalışıyor olarak görünürseniz SGK lı olarak,sizi rapor tarihinden sora çalıştığınız için 1800 değilde 3600 günü tamamladığınız şu tarihte tekrar başvurun diye eve kağıt yollar diye biliyorum.O halde malulen emekliliğe başvurduğumuzda rapor çıkartmadan evvel işten ayrılmak gerekir doğrumudur?

Malul emekli olabilmek için malüllük tesbiti yapılıyor ilk önce sgk saglık kurulu malul sayılacak dosyanı inceliyor ve sen malulsün kardeş dediğinde işten ayrıl malül emekliliğine başvur diyor. Bu aradaki süreçte işten ayrılmak gerekmiyor.

Sizin dediğiniz malullük tespiti çalışırken malul kalma durumunda olur genelde iş kazalarında geçerlidir,iş kazası geçirmedende bu tespit istenebilir evet ama iş uzar gider.Ben onu demiyorum direkt malulen emeklilik için başvurursak işten ayrılmamız gerekiyor sanırım değil mi?

malulen emeklilikte işten çıkmanıza gerek yok emeklilik işlemine başvurursunuz kurum emekliliğinizi onaylarsa işten çıkışınızı yapıp sigortaya götürürsünüz sonrada maaşınız bağlanır ben 8 ay kadar istirhat raporu aldım o arada emeklilik işlemlerim devam etti onaylanınca iş yerinizden çıkış belgenizle sigortaya müracat edin diye mesaj geldi çıkışımı aldım sigortaya gittim emeklilik işlemim sonlanmş oldu

Üst Alt