Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilikte mi Yaşlılık emekliliğinde mi maaş daha çok olur?

OturanBoğa

Yönetici
Konular
680
Reaksiyonlar
1,574
Malulen emeklilikte mi Yaşlılık emekliliğinde mi maaş daha çok olur?

Şu örnek üzerinden değerlendirelim: 4000 gün primi bulunan ve isterse malulen emekli isterse de vergi indirim hakkı elde etmiş olduğu için Yaşlılık emekliliği hakkı olan biri hangi statüde emekli olursa maaşı daha yüksek olur? Neden?

Not: Konuyla ilgili mevzuata atıf yaparak değerlendirme yaparsak çok daha güzel olur...

5510 sayılı yasada:

Malûllük aylığının hesaplanması, başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması
MADDE 27-
Malûllük aylığı; prim gün sayısı 9000 günden az olan sigortalılar için 9000 gün üzerinden, 9000 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden, 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanır.
Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise tespit edilen aylık bağlama oranı 10 puan artırılır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için 9000 prim gün sayısı 7200 gün olarak uygulanır.
Yaşlılık aylığının hesaplanması
MADDE 29-
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile aynı fıkranın (c) bendine göre bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır.
Ortalama aylık kazanç, sigortalının her yıla ait prime esas kazancının, kazancın ait olduğu yıldan itibaren aylık talep tarihine kadar geçen yıllar için, her yıl gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan kazançlar toplamının, itibarî hizmet süresi ile fiilî hizmet süresi zammı hariç toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanan ortalama günlük kazancın otuz katıdır.
Aylık bağlama oranı, sigortalının malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak aylık bağlama oranı % 90'ı geçemez.
28 inci maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarına göre aylığa hak kazanan sigortalılar için hesaplanacak aylık bağlama oranı [OturanBoğa Not: Yani sakatlıktan/işgücü kaybından dolayı erken emekli olmak isteyenler], prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60'a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre, % 50'yi geçmemek üzere üçüncü fıkra uyarınca tespit edilen orandır.
Prim ödeme gün sayısı 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için bu fıkrada geçen 9000 prim gün sayısı 7200 gün, % 50 oranı da % 40 olarak uygulanır.
Yukarıdaki şekilde hesaplanan aylığın başlangıç tarihinin yılın ilk altı aylık dönemine rastlaması halinde 55 inci maddenin ikinci fıkrasına göre Ocak ödeme dönemi için gelir ve aylıklara uygulanan artış oranı kadar artırılarak, yılın ikinci altı aylık dönemine rastlaması halinde ise öncelikle Ocak ödeme dönemi, daha sonra Temmuz ödeme dönemi için gelir ve aylıklara uygulanan artış oranları kadar artırılarak, sigortalının aylık başlangıç tarihindeki aylığı hesaplanır.
Yani 5510'da malulen emekli olanların maaş hesabına göre ha malulen emekli olmuşsun ha vergi indirimiyle yaşlılıktan emekli olmuşsun. İkisi de aynı. Ben öyle anlıyorum?

Yalnız, malulen emeklilikte 5510 sayılı yasa geçerliyken, vergi indirimi ile erken emeklilikte 5510 değil, önceki çalışmışlıklar için önceki mevzuat geçerlidir.
Önceki mevzuata dair de yazacağım...

Abi anlamadıgım bir nokta var ben şimdi 3.derece vergi ind. hakkım ve 18 yıl 4080 günle (yılımı ve prim şartlarını yerine getirdim) emeklilik işlemlerim yapılırken emekli maaşım 9000 gün üzerinden mi hesap görecek

iyi günler bütün arkadaşlara saygılar Benim sorum şu cevap alırsam çok sevinirim
ben kamuda işci olarak çalışıyorum 3. derece vergi indiriminden yararlanıyorum 6800 gün primim var
emekli olurken kaç günden veya nasıl hesaplanır emekli maaşım
bunu bilen cevap verirse sevinirim

bütün arkadaşlara saygılar sunarım. teşekkürler.

malulen emeklılık iş gucu kaybından dolayı emeklılık tır
yaşlilık ve erken emeklılığın arasındakı fark ne .

Vergi indirimi ile Yaşlılık emekliliği olunca, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek hem çalışabilir hem de emekli maaşını alabilirsiniz.
Malulen emeklilikte ise emekliliği durdurmadan çalışmanız söz konusu olamaz.

Sigortalı olmak 4 konuda güvence sağlar:
1- Sağlık açısından şahsı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için güvence sağlamak
2- Yeterli prim ve sigortalılık süresi ile emekli olmak ve emekli maaşı almak (Yaşlılık emekliliği. %40 ve üzerindeki sakatlar kademeli olarak sakat-olmayanlara göre daha erken emekli olabiliyor.)
3- Sigortalı olduktan sonra herhangi bir kaza veya hastalık sonucu (o anda sigortalı olarak aktif çalışıyor ve prim ödüyor olmak gerekmeksizin) çalışamayacak derecede işgücü kaybına uğrama halinde, yani malul hale gelindiğinde (10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primle) malulen emekli olmak.
4- Olası bir meslek hastalığı veya iş kazası sonucunda işgücü kaybı oluşursa, bunun için Geçici ya da Sürekli İş Göremezlik Geliri almak.

lepot, sorunun yanıtını bu başlıkta sürecek olan tartışmada alabilmeni umuyorum...

3644 gun ve yatan pırım 139.400.40 tl dır
1..ıncı derece rapor var
vergı ındırım hakı elımde
gınede nekadar maaş bağlanacağı belırsız olduğu ıçın
emeklı olmaktan teredut edıyorum
ssk mudurluğu bu konuda da bılgı vermıyor

sayın oturanboğa;
anladığım kadarıyla sadece sakatlık derecesi %60 ve üstünde olup vergi indiriminden yaralanan sigortalılar için bu yazdıkların keza benim derecem %40 ve 3.derece vergi indiriminden yaralanıyorum malülen emekli olma gibi bir şansım yok (şansım yok dedim çünkü anlattıklarından dolayı 10 yılda emekli olmak varken erken emeklilikte 17 yıl beklemek bana görede saçma)

sanıyorum,maaş bağlama hesabında,emekli olacağınız şekle göre bir takımkatsayılar var.bunların etki değeri belki belirleyici olabilir diye düşünüyorum.
örneğin:.( bu örnekteki katsay değerleri afaki)eğer maluliyetten emekli olursanız 1.05 katsayısı devreye giriyor.
diğer şarttan olursanız 1.5 katsayısı devreye giriyor.dolaylı olarakta fark oluşmuş oluyor.
bu tabi sadece bir düşünce...

AYNI soruyu sormayım kafa karısmasın biri ilker beyin sorusuna cevap verebilirmiiii :rolleyes: :)

Hangi emeklilik daha avantajlı

Merhaba ;
% 91 sürekli vergi indirim raporum var emekli maaşı.com da maluluen olursam 1836 tl vergi indiriminden emeklilikte ise 1561 tl çıkıyor iki maaş arasında bu kadar fark çıkması normalmidir? birde sürekli rapor ve Ankarada öyle onayladısonrasında kontrol istenir mi?

Prim gününüz v sigorta girişimiz nedir engelli mklilikte calisabiliyorunuz malulnd calisamiyorsunz

15/11/2002 sigorta girişi ve 4230 gün toplam 350000 TL kazanç vergi indiriminden emekliliğe 1,5 sene var bu iki maaş arasında bu kadar fark olması normalmi yoksa günüm dolmadığı için mi vergi indirim maaşı düşük çıkıyor

slm bnm yuzde 71 engellı raporum var75 iş gücü kaybı raporumda varbagkurdan engelli olarakerken emekli oldum calışabiliyorum sıkıntı yok engelli olarak emekli olan calışabiiyor malülen emekli olursan maaşın kesiliyor maaş olarakta yeni zamla oldu 1100 tl oldu 8 aydır maasımı alıyorum daha önce malülen emeklılık için 3 defa başvuru yaptım kabul olmadı daha sonra 5510 sayılı yasanın 28.maddesinin 4.ve5. fıkrasına göre başvurumu yaptım engelli satatüsünde 17 gün içersinde emekli oldum malülen emekli olamayanlar engelli statüsünde başvurusunu yapsın bence ayrıca bnm rahatsızlığım kalp ameliyatı oldumuykubozukluğum var cpap kullanıyorum gözlerdende bıraz var nörölojıden damar tıkanıklığımda vardemek istediğim malülen emekli olmak çok zor olamıyorsan engellı olarak basvurun tmm hak verilmiş emekli olmak için 2yol var birini izliyorsun 1 malülen 2 engelli olarak ama sen bu yoldan git diye kimse uyarmıyor yolu sen kendin bulman lazımmalülen olamıyorsan engelli olarak deneyin derim bu arada 4320 gun ve 16 yılsıgortalılık süresini ve bağkur borcunu ödemek lazım

Tarık Bektaş

İki maaş arasında bu kadar fark olmaz. Malulen emeklilikte sadece başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık söz konusuysa %10 maaş artışı olur o kadar.

Merhaba, Vergi indirimindeYaş Şartı
Özür %91
Yaşınızın Dolacağı Tarih
Yaş Şartı Yok
Hizmet Yılı Şartı
15
Sürenizin Dolacağı Tarih
15.11.2017
Prim Gün Şartı
3600
Kalan Prim Gününüz
0
n emklilik Emekli Maaşınız 1.559,79 YTL Ek Ödeme 62,39 YTL
Toplam 1.622,18 YTL

Malulen Emeklilik iseSİGORTALININ
Adı Soyadı TARIK BEKTAŞ T.C. Kimlik No.:
Doğum Tarihi : 05.09.1980 Tahsis Talep Tarihi : 8 / 2016
Cinsiyeti : Erkek Sektörü : Özel
İşe Giriş Tarihi : 15.11.2002 Toplam Gün Sayısı : 4351
EMEKLİLİK ŞARTLARINIZ
Yaş Şartı
Malul
Yaşınızın Dolacağı Tarih
Yaş Şartı Yok
Hizmet Yılı Şartı
10
Sürenizin Dolacağı Tarih
15.11.2012
Prim Gün Şartı
1800
Kalan Prim Gününüz kli Maaşınız 1.836,06 YTL Ek Ödeme 73,44 YTL
Toplam 1.909,50 YTL

bu şekilde çıkıyor vergi indirimi için günüm henüz dolmadı aradaki fark çok fazla geldi malülü seçiyorum hesaplarken yardımcı olursanız sevinirim iyi günler

Üst Alt