Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilikte son iki yıl yüksek prim ödemek emekli maaşını ne kadar etkiler?

MURAT23

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar bende bir şey sorucam annemin yüzde 90 özürlü raporu var 1024 ssk prim günü var 1962 dogumlu ve ilk işe giriş tarihi 01.10.1992 bu verilere göre en uygun emekliliği 1800 günden malulen emeklilik görünüyor. 1800 gün için yaklasık 2 sene 2 ay daha prim odemesı gerekıyor suan icin asgari ücret ile primi ödeniyor eger biz bu kalan süreyi yani 2 sene 2 ayı yüksek prim ile odersek cok farklı bir emekli maaşı alabilrmi? ve bu haklardan babamda faydalanabilirmi ? son olarakta 2 sene 2 ay icerisinde bu kanunun dezavantajla degişme durumu olurmu olursa bize yansırmı? simdiden cok tesekkürler

2 yıl yüksek prim ödemek mutlaka maaşta farka neden olur. Özellikle malulen emeklilikte prim çok önemli.

Hayır, babanız yararlanamaz.

Malulen emeklilikte, emeklilik başvurusunda bulunulan tarihte geçerli olan mevzuat uygulanır. Yani teorik olarak, olası bir aleyhte düzenleme annenizi de etkiler. Ama henüz sigorta yasası çok yeni, bir değişiklik olma ihtimali bence yok.

mesala ortalama bir rakam verebilirmisiniz ?

babam için ise daha açık sormam lazım galiba mesala annem emeklilik hakkını kazandı yada en son yasayla 900 günlük prim günü ile vefatı halinde babam annemin emekli maaşını alabilirmi demek istedim

Ben asgari ücretle 2200 günle malulen emekli oldum. Bugün 680 tl aylık alıyorum. 1200 tl aylık alan insanlar var.

Annenizin vefatı halinde geride kalan hak sahipleri tabii ki maaşı hak eder.

annemin malülen emekli olması, ileride babamında bu maaşı almasında herhangi bir aksaklık yada maaş düşüşü olmayacagını anlıyorum cevabınızdan, eger normal sartlarda bir emekliliği olsaydı bu soruyu bu kadar uzatmayacagım kesin olurdu umarım beni anlıyorsunuzdur.

farklı bir sey daha sorucam suan annem bir sirkette ssk lı olarak calısıyor gozukuyor. 2 ay sonra primi 1085 gun olucak 1080 günde istege baglı sigortalılıgı kullanmamıza hak doguruyor ve aylık odemeleri ıstege baglı sigorta ile normal ssk lı olarak calıstıgı zamanki prim ödemesi alt sınır için aynı meblagdır ortalama her ikiside 200 ytl dir. 1080 günü doldugu zaman sırkette ilişiği kesilerek onun yerine İBS (İstege bağlı sigortalılık) ye gecersek ve 1800 güne kadar istege bağlı odemelerimizi yaparsak normal ssk lı olarak calıstıgı zamanki gibi emeklilik ve maaş tutarları aynı kalırmı yani bir zararı olurmu

İBS de son 2 seneyi alt sınır yani asgari ücret tabanından 200 ytl odersek 600 gibi aylık 400 yada 500 gibi ödersekte 1000 1200 gibi maasmı alırız demekmi oluyor bunun bir hesaplama formülü varmıdır? bilgilendirirseniz cok sevinirim

cok soru sordum ama aklımda olanlar bunlar şimdiden çok teşekkürler

900 gün prim ve en az 5 yıllık sigorta primi ödeme şartını anneniz tamamlamış. Dolayısıyla vefatı halinde geride kalanlar Ölüm Aylığı hakkı vardır.

Spoiler Spoiler/Ayrıntı İçerik:

[FONT=TimesNewRomanPSMT]Dul eşe maaşın %50'si bağlanır. [/FONT]​

[FONT=TimesNewRomanPSMT]İsteğe bağlı prim ödemek için artık 1080 gün şartı yok. Bugün dahi isteğe bağlı prime geçebilirsiniz. Artık isteğe bağlı prim ödeyenler 4b (yani Bağ-Kur) statüsünde sayılıyorlar. Dolayısıyla emeklilikleri de Bağ-Kurlu statüsünde gerçekleşiyor. [/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]Bağ-Kur'dan malulen emekli olmak maaş açısından bir kayba neden olmaz diye biliyorum. Hatta, maaş hesabında 4a (ssk) için Aylık Bağlama Oranı %40 iken Bağ-Kur'da bu oran %50'dir. Yani daha avantajlı bir durum söz konusu gibi.[/FONT]​

Spoiler Spoiler/Ayrıntı İçerik:

[FONT=TimesNewRomanPSMT]Maaş hesabı o kadar karışık ve benim anlamadığım bir iş ki, inan ne desem boş. [/FONT]​

Üst Alt