Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilikte vergi indirimi şart mı?

meltem89

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Benim ilk sigorta girişim 02.03.2006. 12.08.2014 de %60 görme engelli raporu aldım. Vergi indirimi için başvurduğumda rapor oranım düşürüldü. Görme engelim doğuştan ve hala engelli kadrosunda vergi indirimim olmamasına rağmen çalışıyorum malulen emekli olabilmem için vergi indirimi şart mi?

Bir de vergi indiriminin sadece maaşa mı katkısı oluyor. Maliyenin rapor oranı mı düşürmüş olması ileride malulen emekli olmak için başvurduğumda hiçbir sorun teşkil etmeyecek mi?

Malulen emeklilikle vergi indiriminin hiç bir ilgisi yoktur.

3.derece vergi indiriminin maaşa katkısı 31,50 TL kadar.
Maliyenin rapor oranını düşürmesi malüliyet durumunuzu değiştirmez.
İlerde malülen olmak olmak istediğinizde hastalığınız malül düzeydeyse yine malülen emekli olabilirsiniz.

Bildiğim kadarıyla malulen emeklilik meslek hastalığı veye iş kazası sonucunda oluşan engel durumları için geçerli. Bu durumda benim doğuştan engelim var engelli emekliliğinden mi emekli olcam. Sigorta başlangıcımın olduğu zamanda engelli raporum yoktu sonradan aldım ama engelim doğuştan.
Nasıl ve hangi şartlarda emekli olabilirim bu durumda?

Engeliniz doğuştan ise malülen emekli olamazsınız.
Alacağınız rapora göre emeklilik şartlarınızı söyleyebiliriz.

Raporum var ama vergi indirimim yok. Rapordaki hangi bilgiler gerekli yazayım.

raporunuz hangi tarihli?
rapor oranınız nedir?
doğum tarihiniz,ssklı ilk işe giriş tarihiniz ve prim gün sayınız nedir?

raporum 12.08.2014 tarihli
rapor oranı %60
doğum tarihim 01.05.1989
ilk işe giriş tarihim 02.03.2006
pirim gün sayım 650
pirim gün sayım az fakat engelli emekliliği için şimdiden yapmam gereken bir işlem var mı onu merak ediyorum. Vergi dairesinin vergi indirimi için rapor oranımı düşürmesi ileride emekliliğimi etkiler mi raporuma itiraz etmem gerekiyor mu?

İlk önce vergi indirimi almanız ŞART.
Çalışıyosanız,işyerinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine vergi indirimi için başvurmanız gerekiyor.
Bunun için işyerinizden,orda çalıştığınızı belirten bir yazı ve raporunuz ile beraber vergi dairesine başvuruyorsunuz.(Nüfus cüzdanı ve 1 ad.resimde götürün)
Daha sonra vergi indiriminin onaylanıp,onay yazısının işyerinize gelmesini bekliyorsunuz.
Şayet çalışmıyorsanız,ilk önce sigortalı bir işe girip bu söylediklerimi yapıyorsunuz.
Maliye vergi indirimi açısından raporunuzun oranını düşürürse itiraz edebilirsiniz.

%60 rapor ile 2.dereceden vergi indirimi alırsanız;
18 Yıl 4000 gün şartıyla emekli olursunuz.
02.03.2024 yılında 4000 gününüz dolarsa emeklilik için başvurup emekli olabilirsiniz.

Peki bu vergi indirimi doğuştan olan hastalıklar için mi şart? benim bu durumda raporuma itiraz edip beni sev edecekleri hastaneden yeni rapor alıp tekrar vergi dairesine müracaat etmem gerekiyor. Her şeyi düzeltip vergi indirimim de onaylandığında bu çalıştığım günler de sayılacak mı yoksa vergi indirimi aldığım tarihten sonra mı günlerim dolmaya başlayacak. Birde rapora itiraz etmeden rapor aldığım hastaneye gitsem bana ikinci bir rapor verirler mi yoksa itiraz şart mı?

Hastalığınız doğutan da olsa farketmez.
Vergi indirimi alıp buna bağlı emekli olabilirsiniz.
Raporunuz yeni yönetmeliğe göre olduğu için büyük ihtimalle kabul edilecektir.
Emeklilik hesabı yapılırken daha önceki günlerinizde dahil edilir.

Ben iki kere aynı raporu vergi dairesine yolladım ikisinde de %36 ya düşürüldü oran. Bu durumda rapora itiraz edip başka bir hastaneye mi gönderilsem yoksa aynı hastaneden veya farklı bir devlet hastanesinden daha önce rapor almış olmama rağmen rapor alabilir miyim.

meltem89

Elinizdeki raporla sakatlık indiriminden yararlanmak için vergi dairesine başvuracaksınız: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Vergi indirim hakkı elde ettikten sonra emeklilik için aşağıdaki tabloya tabi olacaksınız:

2008_oncesi.PNG

Yani, %60 ve üzeri raporla 2. derece vergi indirim hakkı elde ederseniz (01.05.2007 +) 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 gün primle emekliliği hak edeceksiniz.

%40-59 arası raporla 3. derece vergi indirim hakkı elde ederseniz (01.05.2007 +) 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 gün primle emekliliği hak edeceksiniz.

Not 1: İlk sigortalılığınız 18 yaşından önceymiş. Bu nedenle emeklilik hesabı yapılırken sigorta başlangıcınız 18 yaşınızı tamamladığınız gün olarak dikkate alınır.
Not 2: 18 yaşından önceki sigortalılığın staj değil TAM primli sigortalılık olduğunu varsayıyorum.

Ben zaten dediğiniz şekilde vergi dairesine iki kere müracaat ettim ikisinde de iş yerine gelen yazı %36 oldu bu durumda rapora itiraz etmeden tekrardan aynı devlet hastanesi veya başka bir devlet hastanesinden rapor alabilir miyim yoksa varolan raporum sistemde görünür rapor vermezler mi?

meltem89

Şimdi işler değişti. Raporunuza rağmen Maliye vergi indirim hakkı tanımamış, oranınızı düşürmüş. İtirazınız da sonuç vermemiş. Bu durumda bugünlerde bir işlem yapmanızı önermem. Zaten emeklilik zamanınıza çok var. Birkaç yıl sonra yeniden bir hastaneye gidip rapor alarak şansınızı denersiniz. ama sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzeri rapor verilmesi gerektiğinden emin olun ki boşuna uğraşmayın...

OuranBoğa fakat raporumda sürekli ibaresi var bazı arkadaşlar sürekli ibaresi bulunan raporlarda ikinci rapor alınmıyor rapora itiraz edip tekrar rapor çıkartmak gerektiğini söylüyor.

Üst Alt