Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen Emeklilikten Önceki ve Sonraki Çalışma Hayatı?

weled

Üye
Konular
39
Reaksiyonlar
0
Merhabalar engelliler.biz ailesi
Emeklilik hakkında aklıma takılan bi kaç soru var ...
1- 09-08-1986 doğumluyum. 25-01-2010 ilk sgk girişim. ilk işe başlamada %40 tek hastalık, 2012 yılında iki hastalıktan %58 oran verildi.
Doktorumun dediğine göre rapor yenilersem tek hastalıktan %80 alırsın dedi.(diğer hastalık geçti gibi oldu) (Hastalığımın aslında genetik olduğu 2013 yılında anlaşıldı ama raporumu yenilemedim henüz. Yeni raporumda GENETİK olarak işlenecek)
Maluliyet derecesinde olursam ne zaman Emekli olabilirim ?
2- Malulen emekli olduğum zaman kendi iş yerimi açıp çalıştırabilir miyim ?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler ederim

% 60 ve üzeri alırsanız reddedilse dahi emeklilik talebiniz hukuki yoldan hakkınızı arayabilirsiniz.
http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

10 yıl 1800 günle malulen emekli olabilirsiniz, malulen emekli olduğunuzda yeniden işyeri açamazsınız emekli maaşınızı keserler.

Erken emekli olmak isterseniz şu tabloya göre emekli edilirsiniz:
2008_sonrasi.PNG

Ancak, bu tabloya göre emekli olurken emeklilik başvurusundan önceki raporlar kabul edilmez. Emeklilik talebiyle başvurduğunuzda kurum sevkiyle ne kadar oran alırsanız o şartlara tabii olursunuz.

Bu tablo içimi kararttı biraz açıkçası. Ben artık sağlık sorunlarımdan dolayı beden gücüne dayalı işlere dayanamıyor zayıf düşüyorum.
Kamu da iş imkanı olmazsa özel sektörde daha fazla çalışabileceğimi sanmıyorum. Şuan 4 yıl 7 ay 1215prim günüm var.
Malulen emeklilik için bile 1800prim gün dolduktan sonra beklemem mi gerecek ?

Maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak işgücü kaybı varsa, 25-01-2020 tarihine kadar en az 1800 gün primin de olursa, malulen emekli olabileceksin.

Eğer başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık söz konusu ise, o zaman 10 yıl şartı aranmaz, 1800 prim tamamlandığında malulen emeklilik başvurusu yapılabilir.

Bülent bey,
Benim rahatsızlığımda (kistik fibrozis) gerileme olmayacağı gibi duraklama da uzun ve güç çabalar gerektiriyor ama yine de ilerleme oluyor. Ayrıca salgı bezlerini etkileyen bu hastalık başka hastalıklara da sebebiyet verebiliyor. Aslında sağlık sorunum bir tek tanısı var ama birden fazla hastalık için tedavi olunması gerekiyor.
Kısacası çalışamayacak durumda olmak yeterli olmuyor, bakıma muhtaçlık gerektiriyor malulluk için.
2016 yılında prim gün sayımı doldursam bile 2020 yılına kadarda beklemem gerekiyor. Bu kadar saçma bir politikanın içinde olmak ne berbat bi durum.

Üst Alt