Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekliyim. Kendi adıma şirket açabilir miyim?

devogulo

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar öncelikle herkese acil şifalar diliyorum....
Ben malulen emekliyim, % 92 raporluyum ve başkasının yardımına muhtaç durumum var...
Kendim mühendisim ve şirket açmak istiyorum. Gerçi aktif olarak çalışamıyacak olsam da bir ekip kurup o ekip benim adıma işleri halledecek. Yani kısacası benim diplomamı kullanacaklar... Tabi bu arada tam olarak prosedürü bilmesem de bir takım yerlere kayıtlar yapacağımdam işi resmiyete döküp çalışıyor durumda görünecem.... Işte bu arada benim aklıma takılan bir kaç soru var bana bu konularda yardımcı olursanız sevinirim. Yada benim bu durumuma benzer bir iş yapan varsa ve benide bilgilendirirse sevinirim...

1- ben malulen emekli olmama rağmen böyle bir iş yapabilir miyim? Eğer böyle bir şirket kurarsam emekli maaşım kesilir mi? Kesilirse hepsimi yada bir kısmımı kesilir?

2- şu an ssk'dan malulen emekliyim. Ancak şirket açılması durumunda şirket sahibi olarak bağkurlu olmuş olacağım .. Ben hem bağkura prim yatırıp hem de ssk dan maluliyet maaşımı almaya devam edebilir miyim? Ne bileyim kurum farklılıklarnın olması ne gibi işlemler doğuruyor?

3- ileride şirketi yürütemedik ve şirket kapandı diyelim, ve bu arada da benim maluliyet maaşımı daha önceden kestklerini düşünürsem, ben tekrardan malulen emekli olabilir miyim?

4- eğer böyle bir durumu olupta şirket açan arkadaşlar varsa ne tür bir prosedürle karşılaştılar acaba?

şimdilik aklıma gelenler bunlar ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler....

1)İş yapabilir ve Malulen emekli maaşınız kesilmez.
2)Hem Bağ-Kura prim yatırıp hemde malulen emekli maaşınızı almaya devam edebilirsiniz.
3)Tekrardan malulen emekli maaşınızı almaya devam edebilirsiniz.

bağkura kayıt olmanız gerekmez ama işyeri açtıktan sonra çok az bir kesinti oluyor maaaşınızdan o kadar

BİLGİLERİNİZ İÇİN ÇOK SAĞ OLUN ARKADAŞLAR.... YANİ AYANIMDA ELEMAN ÇALIŞACAK ONLARIN MAAŞLARINI VE SSK PRİMLERİNİ YATIRACAĞIM DOLAYISIYLA İŞ RESMİYETE DÖKÜLECEK... BÖYLELİKLE MALULİYET RAPORUMDA % 92 OLAN BAŞKASININ BAKIMINA MUHTAÇLIK DURUMUM KURUMU UYANDIRACAK VE NE BİLEYİM DEDİĞİĞİNİZ GİBİ MAAŞIMIN BİR KISMINI YADA MAAŞI KESECEKLER...HALBUKİ BEN SADECE DİPLOMAMI KULLANDIRMAK İSTİYORUM.... ASIL ÖNMELİ OLANDA ŞİRKET İŞİ YÜRÜMEDİĞİ ZAMAN KAZANILMIŞ HAKLARIMI TEKRARDAN GERİ ALABİLECEKMİYİM....

Arkadaşlar, bu konuda emin misiniz? Malulen emeklilerin maaşları kesilmeden yeniden çalışması mümkün değil diye biliyorum. Bu kural kesin. Yukarıdaki soruda bu kuralı by-pass edecek ne var?

ya şimdi ben muallakta kaldım maaş kesiliyormu yoksa kesilmez mi... hadi diyelim bir kısmı kesildi yada hepsi kesildi sonradan şirket işi yürümezse ben tekrardan malulen emekli( kaybettiğim haklarımı alabilecekmiyim) olabilirmiyim...

Malulen emekliilikte maaş kesilir ya da kesilmez. Yani birazı kesilir diye bir şey yok. Yasada da malulen emeklilikte maaşın kesileceği çok açık olarak belirtilir. Bağ*Kur kaydı olunca bunun aksi olacağına dair hiç bir şey bilmiyorum. Yukarıda "kesilmez" diyen arkadaşlar bunu hangi mevzuata dayandırıyorlar merak ediyorum?

Malulen emeklilik maaşını kestirip çalışılabilir. Daha sonra yeniden malulen emeklilik talebinde bulunup (o günkü mevzuat uyarınca) yeniden malulen emekli olunabilir.

Malullük aylığı alanların Kuruma tabi olarak yeniden çalışmaya başlamaları halinde, aylıkları çalışmaya başladıkları tarihte kesilir. Bunların sosyal güvenlik destek primine tabi tutularak, aylıkları kesilmeden çalışmaları mümkün değildir.
Malullük aylığı bağlandıktan sonra T.C.Emekli Sandığı, Bağ-Kur veya 506 sayılı Kanunun Geçici 20 inci maddesine bağlı sandıklara tabi göreve başlayanların aylıkları ise kesilemez.
Bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalar:
Geçici Madde 20 – Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları,borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personelinin malûllük, yaşlılık ve ölümlerinde yardım yapmak üzere, bu kanunun yayımı tarihine kadar tesis veya dernek olarak kurulmuş bulunan sandıklar, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç altı ay içinde:
a) ilgili bulundukları banka, sigorta şirketi, reasürans şirketi, ticaret odası, sanayi odası, borsa veya bunların birliklerinin bütün personelini kapsıyacak,
b) Bu personelin, iş kazalariyle meslek hastalıkları, hastalık, analık, malûllük, yaşlılık ve ölüm, eşlerinin analık, eş ve çocuklarının hastalık hallerinde, en az bu kanunda belirtilen yardımları sağlıyacak,
c) Sandıkların statülerine tabi personelin bu madde şümulüne giren banka, sigorta şirketi, reasürans şirketi, ticaret odası, sanayi odası, borsa veya bunların birliklerinden birinden diğerine geçmesi halinde bu gibi personelin kendi sandıklarındaki müktesep haklarının da diğer ilgili sandığa veya aralarında kuracakları müşterek bir sandığa intikalini temin edecek,
Birer tesis haline getirildiği ve bunu tevsik eden statülerini, bu kanunun yayımı tarihinden en geç altı ay içinde Çalışma Bakanlığına verdikleri takdirde, bu teşekküllerin ve sandıkların personeli işbu kanunun uygulanmasında sigortalı sayılmazlar.
Şu kadar ki, bu sandıkların statüleri ve statü değişiklikleri Çalışma Bakanlığınca onaylanmak suretiyle tekemmül eder. Mali durumları da Çalışma, Maliye ve Ticaret Bakanlıklarınca müşterek kontrol ve murakabe edilir. Mali durumlarının kontrol ve murakabesi sonunda alınmasına bu Bakanlıklarca müştereken lüzum gösterilecek tedbirleri, sandıklar ve ilgili bulundukları teşekküller yerine getirmekle yükümlüdür.
Sözü edilen sandıkların mevzuatına tabi olarak geçen hizmetler ile emekli sandıkları kanunlarına veya malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak geçen hizmetler yazılı istek halinde, 5/1/1961 tarihli 228 sayılı kanunun aylık bağlanmasına ilişkin esasları dairesinde birleştirilerek tahsis yapılır.

Mühendislik şirketi ile " Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları,borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler"in nasıl bir ilgisi var?

OturanBoğa bu arkadaş ticaret şirketi açmayacakmı?

maddede "ticaret şirketi" demiyor, "ticaret odfası" diyor. Yani İstanbul Ticaret odası'nda çalışabilirsin dyor maaşını kestirmeden ( o da belli statüler içindir).

Ama devamındada bunların teşkil ettiği birlikler diyor.

"teşkil ettikleri birlikler" diyor. Yani, İstanbul Ticaret odası'nda ya da o meslek kuruluşunun faaliyet yürütmek için kurduğu birlikler kastediliyor.
Eğer senin dediğin gibi olsa, yasa çok açıkça derdi ki, "malulen emekliler ssk'lı çalışamaz, bağ-kur'lu olarak çalışır". bunu diyor mu? Hayır.

OturanBoğa: bu konuda sana katılmıyorum.SSK dan malulen emekli olan bir kişi herhangi bir yer açtığında kendisi istemesede Bağ-Kura kaydı yapılıyor.SSK da ayakta çalışırken Bağ-Kurda oturarak çalışacak.Şimdi bu kişi emekli.Vergisini ve Primlerini zamanında zaten ödemiş.Şimdi ikinci bir defamı ödeyecek.

Malulen emekli olmak ne demek?
Çalışamayacak durumda olmak demek değil mi?
Eğer benim anladığım mantık doğru ise arkadaş çalışamayacak durumda iken adam çalıştıracak duruma gelmiş oluyor. Dolayısıyla hiçde malul olur tarafı yok diye düşünüyorum.
Bu benim düz mantık düşüncelerim yani bir şeylere dayandırarak söylediğim bir şey değil.

SAYIN BULMES ...YUKARIDADA DURUMUMDAN BAHSETTİĞİM GİBİ BEN MALUL OLMADAN ÖNCE ÇALIŞIYORDUM( METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSYİM) AMA KAZADAN SONRA %92 ORAN VERDİLER VE GÖĞÜS UCUNDAN AŞAĞISINI HİSSEDİMİYORUM...YANİ BÜYÜK ORANDA BAŞKASININ BAKIMINA MUHTAÇ DURUMA DÜŞTÜK...ANCAK MALUM VERİLEN EMEKLİ MAAŞLARI BELLİ YETİREMİYORSUN....BİZDE DEDİK MADEM DİPLOMAMIZ VAR BEN AKTİF OLARAK ÇALIŞAMASAMDA BİR ŞİRKET KURALIM BENİM ADIMA İŞ YAPILSIN BANADA BELLİ BİR MEBLAĞ VERİLSİN DİYE DÜŞÜNDÜM.... AMA VERİLEN CEVAPLARA BAKTIĞIMDA İSTEMEDENDE OLSA MUALLAKTA KALIYORUM...AMA HERKESE CEVAPLARINDAN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.....

devogulo, ben senin yerinde olsam bana en yakın SGK'na gider ve yazılı bir dilekçe ile bu konuyu sorarım. Ama illa ki yazıı olmalı... Hatta, bırak yakınlardakini, SGK merkezine posta ile gönderirim başkanlığa hitaben yazdığım dilekçemi.

• SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
    Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü
    Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı'na

Halen kurumunuzdan malulen emekliyim ve malulen emeklilik maaşı almaktayım. Bununla birlikte metalurji ve malzeme mühendisiyim ve bu çerçevede bir şirket açmak istiyorum.
    1- Şirket sahibi olarak Bağ-Kur'lu olmam halinde, halen almakta olduğum emeklilik maaşım kesilir mi?
    2- Emekli maaşım kesilmeden mühendislik diplomamla iş yapabilmemin olanağı var mı? Nasıl bir prosedür izlemem gerekir?

Bu sorularıma yanıt verilmesini arz ederim

Ad soyad
    TC kimlik no
    ssk sicil no
Sanıyorum kurumun iletişim bilgileri de şu:
Mithatpaşa Cad. No: 7 06437 Sıhhiye/ANKARA
Tel: 0312 458 75 11 - 458 75 26
Fax: 0312 431 59 06
e-posta: tahsis@sgk.gov.tr

Evet bencede en iyisi dilekçe ile sorman. Sonucu burada bildirirsen bizlerde bilgilenmiş oluruz bu konuda.

benım bıldıgım emeklı olupta işyerı acılırsa yada şirket ortağı olunursa % 12 maaşında kesıntı olacak ve her yıl % 15 e ulaşasıya kadar devam edıcek sonrakı yıllarda % 15 kesılecek.

cevabı sabırsızlıkla bekliyorum muhendis değilim ama şirket kurma hakkında bende bu konuyu çok merak ediyorum en kısa zamanda sonucu paşlaşmanız ümidiyle saygılar

arkadaşlar kocaeli sosyal sigortalar kurumundan kardeşime verilen bilgiye göre;
ssk dan malulen emekli olan bir kişinin tekrardan sigortalı olarak çalışmadığı sürece malulen emekli maaşında bir kesilme olmuyormuş, yani ben kendim şirket kurucağım ve işyeri sahibi olacağım için otamatikmen bağkurlu olmuş olacağım , dolayısı ile sadece bağkura destek primi yatıracakmışım oda 90 ytl gibi bir rakammış....kısaca ssk dan malulen emekli olan bir kişi şirket açabilir ve maaşından bir kesilme olmuyormuş, tek yapılan bağkura destek primi ödeyecekmişiz...benim öğrenebildiğim bilgiler bu kadar arkadaşlar...herkese acil şifalar diliyorum...

Hadi Hayırlısı olsun.Senin adına sevindim.

Çok güzel bir bilgi. Teşekkürler.

Demek ki malulen emekli olunsa da, işveren olarak Bağ-Kur pirimi yatırıp çalışılabilir, kazanç sağlanabilir...

Evet arkadaşlar kocaeli sosyal sigortalar kurumunun bize verdiği bilgiler bunlar ve ayrıcada bu prosedürler için ( yani ssk lı olupta bağkurlu olarak destek primi yatırabileceğimizle ilgili) formlarıda vermişler.... Herkese acil şifalar ve allah kolaylıklar versin diliyorum.

bugune kadar aldığım en güzel haber budur arkadaslar.
devogulo sana ayrıca çok tesekkürler...
herkese saygılar...

mesaj konusu

Aydınlattığınız işin çok teşekürler bizlere bunlar çok önemli .

Peki BAG-KUR dan malulen emekli olan da aynı şartlara haizmi?

Üst Alt