Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekliyim. Vergi indirimi için başvurabilir miyim?

cengiz g

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
merhaba ben yeni üye oldum bilginize ihtiyacım var ben kronik böbrek hastasıyım 22/02/2012 de rahatsızlandım 09/03/2012de emeklilik için başvurdum saglık kurulu %91 sürekli özürlü raporu verdi 4 ay dialize girdim 04/07/2012 de böbrek nakili oldum 01/08/2012 tarihinden ihtibaren malülen emekli oldum sgk 1 yıl sonrasına transplantasyon merkezine tekrar muayneye çagırdılar 01/09/1997 sigorta girişim var toplam 4797 gün sigortalı çalışmışlıgım var nakilden sonra %70 rapor veriyorlarmış benim malülen emekliligim dururmu birde çalışmıyorum vergi indirimi için başvurabilirmiyim ileride çalışırsam yararlanmak için çalıştıgımdada emekliligim kesilirmi ? ilginiz ve alakanıza şimdiden teşekkürederim

Malül emeklisin....

vergi indirimi çalışırken alınır: Çalıştığına dair belge götürürsün vergi dairesi sizide hastaneye gönderir: raporlar hastane kanalı ile maliyeye oradan vergi dairesine iletilir. İşlem biter. LAKİN siz emeklisiniz, bunu yapamazsınız...

Olurda ileride çalışırsanız; vergi indirimine müracat edeceksiniz; ya sil baştan heyete gireceksiniz yada elinizdeki raporu sunduğunuzda kabul edecekler.

Şimdiki haliniz ile vergi indiriminden faydalanamazsınız.İşe girdiğinizde maaşınız da kesilir.

Malesef bobrek nakillilerin malullugu kaldiriliyor. Fakat : Nakilden sonra alacaginiz Ozur orani % 70 oldugundan 2. derece vergi indirimi ile erken yaslilik emeklisi olursunuz.Prim gun sayiniz yeterli . 1 sene sonra kontrole gideceginizi varsayarsak ; 17 yil 3840 gun emeklilik sartlariniz (keske sigorta baslangic tarihiniz 1 ay once olsa idi cok sey farkedecekdi).. Dolayisi ile Malulluk kalktikdan sonra 1 yil daha sure gecmesinden sonra emekli olabilirsiniz. Prim gun sayiniz yeterli , hizmet sureniz eksik.

Not: 2. dereceden vergi indirimi almaniz kesin.. O konuda tereddute mahal yok.

tşk ederim arkadaşlar... erken yaşlılık emekliligi ile malülen emeklilik maaşı arasında farkı varmıdır vergi indirimine başvurdugumda çalışıyor görünüyordum emeklilik için başvuruda bulundugum raporun bir nüshası ile başvurmuştum o raporda özürlülük oranları yazmıyordu onun için tekrar hastaneye sevk ettiler son aldıgım ÖTV raporunda oran yazıyor onuda kabul etmediler

İki maaş arasında anlamlı bir far olmaz.

1 yılın sonunda kontrol muayenesinde malulen emekliliğiniz sonlandırılır. Hemen bir işyerinde çalışan olarak sigortanızı yatırıp o arada sakatlık indiriminden yararlanmak için defterdarlığa başvuru yapmalısınız. o hakkı elde ettikten sonra erken Yaşlılık emekliliği için aşağıdaki tabloya tabi olacaksınız:

2008_oncesi.PNG

Bülent bey teşekkür ederim bülent bey size bir sorum olacak ÖTV indirimi için %91 sürekli özürlü raporu aldım geçerliliği nekadar belli bir tarih yok rapor sürekli yani ben 1yıl sonra tekrar muayneye gidecegim oran %70 düşecek emeklilikde kesilecek ÖTV için aldıgım raporu etkilermi ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim

merhaba Bülent bey erken yaşlılık emekliliginde sgk tekrar muayne kontrolüne çagırıyormu ben böbrek nakili oldum nakilden sonra hastane bana %76 rapor verdi malülen emeklilik için müracat ettigimde çalışıyordum ozamanda vergi indirimi içinde müracat etmiştim ozaman emekli degildim vergi indirimi için engel olurmu

Erken Yaşlılık emeklilğinde genelde kontrol muayenesi olmaz. Ama ne olacağını şimdiden kestirmek imkansız. Başvurup, göreceksiniz...

merhaba: hastanenin nakilden sonra vermiş oldugu % 76 Ankara maliye aynı oranda raporu onayladı

teşekkür ederim Bülent bey.01/08/ 2012 malülen emekli oldum. böbrek transplantasyonununda 01/08/2013muayne kontrolu vardı. sgk gitdim onlarda bakırköy şadi konuk egitim ve araştırmaya sevk etdiler... tabi bu aradada 04/07/2012 de böbrek nakili oldum. şimdi kayseriye memlekete 1 aylık izne gidiyorum. geldikden sonra hastaneye muayneye gidecegim. yeni kanun beni nasıl etkileyecek görecegiz. sgk nakilden sonraki saglık kurulunun verdigi v raporu kabul edecekmi ? tabi 2. derece vergi indiriminide aldım. eger maaşımızı keserlerse 02/09/2014erken emeklilik için muracat edecegim kaçtıkları yere kadar kuvalayacagım

Nakil olan kişileri malul saymıyor SGK. Bakalım nasıl bir uygulama olacak...

sgk da benim akraba var büyük bir ihtimalle kabul ederler diyor dediginiz gibi bakalım muayneden sonra ne karar verecekler

Diyaliz hastası olupta malulen emekli edilenler böbrek nakli olunca 'malüllük durumu' ortadan kalktığı için malulen emeklilikleri iptal ediliyordu. 16 aralık 2010 tarihinde çıkan yeni yönetmelikle birlikte böbrek nakli olanların malulen emeklilik hakları devam edecek.

Gerek eski 1479 ve 506 sayılı Kanunlar gereğince ve gerekse de yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, haftada 3 günden fazla diyalize girmek zorunda kalan böbrek hastaları yeterli prim ödeme gün sayıları (en az 1800 gün) varsa malülen emekli edilmektedir.

01.10.2008 günü öncesinde SSK veya Bağ-Kur’dan malülen emekli olmak için rahatsızlığın en az 2/3 oranında olması gerekiyordu bu oran 1 Ekim 2008 gününden itibaren yüzde 60 olarak değiştirilmiştir.

***Böbrek nakli olursa aylıkları kesilmekteydi;

Malülen emekli edilen, Bağ-Kur ve SSK’lılar sonrasında yine SGK kapsamında böbrek nakli olurlarsa da bu kere de artık malül değilsiniz denilerek aylıkları kesilip, ortada bırakılmaktaydı.

Zira, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıda görüleceği üzere diyaliz tedavisi gören böbrek hastalasının özür oranı yüzde 90 iken böbrek nakli (transplantasyon) olan kişiler de oran yüzde 40 olarak uygulanıyordu.

Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği % 90,

Renal Transplant (Transplante böbreğin fonksiyonları da değerlendirilecek ve eklenecektir) % 40,

***Yeni Yönetmelik hepsini kurtardı;

16 Aralık 2010 günü Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik ise 2006 yılında çıkartılan yönetmeliği tamamen ortadan kaldırdı ve özür oranlarını değiştirdi. Yayımlandığı 16 Aralık 2010 günü yürürlüğe giren yeni yönetmelik gereğince, artık renal transplantasyon yani böbrek naklinin oranı yüzde 40’dan yüzde 70’e çıkarıldı.

Bu değişiklik sonrasında artık malülen emekli edildikten sonra böbrek nakli olan SSK ve Bağ-Kur’luların malüllük aylıkları kesilmeyecek.

Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği % 90,

Renal Transplant % 70,

***Aylığı kesilenler SGK’ya müracaat etsinler;

16 Aralık 2010 gününden önce böbrek nakli oldu diye malüllük aylıkları kesilen böbrek nakilliler hemen SGK’ya müracaat etsinler, kesilen aylıkları 16 Aralık 2010 gününden itibaren tekrar bağlanacaktır.

Ali Tezel

Bu yukarda okuduklarım sizi kapsamıyormu Bülent bey daha iyi bilir tabi ama ;

Yakamoz ilgin için teşekkür ederim renal transplantasyon %70 hiper tansiyon %20 saglık kurulu raporu %76 sürekli engellidir.... başbakan sayın Erdogan gurup toplantısında nakillilerin (böbrek nakli dahil) malülen emeklilik maaşları kesilmeyecek diye söylüyordu 3 ay öncesinden

Bencede kesilmesi tamamen bi saçmalık zaten insanlar nakil olunca iyileşmiyorlar durumları biraz düzeliyor o kadar.bi dolu ilaç kullanmak zorundalar hepsinin yan etkileri var enfeksiyona karşı çok dikkatli olmalılar,nasıl bi SGK ki bi organı değişmiş birini sağlam gibi görür.Üstelik böyle birine kimse iş vermezken inanılır gibi değil.Bence hatanın neresinden dönülse kardır.

muayne kontrolu sonrası böbrek nakilinden dolayı malülen emekliligim kesilmiş yeni çıkan yasaya göre maaşımın tekrar baglanması için dilekçe yazdım sonucu bekliyorum

merhabalar dilekçemiz kabul oldu kesilen malulen emekli maaşım tekrar baglandı

Hadi hayırlı olsun.

Dilekçeyle birlikte nakil olduğunuza dair bir rapor vs. istediler mi? Yoksa zaten nakili olduğunuz sgk kayıtlarında olduğu için yeni bir rapora gerek kalmadı mı?

teşekkür ederim bülent bey sadece yeni yasaya göre dilekçe vermiştim herhangi bir evrak istemediler ve ek ödemeyide artırarak maaşı bagladılar

maluliyetin devam etmesi için 60 ve üstünde oran olması gerekiyor sizin maluliyet emekliliğiniz durmaz gibime geliyor sgk dan gelecek cevaba kadar başka bir yerde çalışmazsınız ve vergi indiriminde çalışırken alabilirsiniz eğer sgk maluliyetinizi durdurursa bir yerde çalıyor gibi görünüp vergi muafyetinden yeniden emekli olursunuz

Zaten emeklisiniz ve çalışmıyorsunuz, malulen emekli olduğunuz için çalışma ihtimaliniz de yok.
Bu durumda vergi indiriminin size hiç bir katkısı ve avantajı olmayacaktır.

Üst Alt