Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen mi yaşlılık aylığı ile erken mi emekli olmalıyım?

rubrey

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
16 Şubat 2009 da sağlıklı bir şekilde memuriyete başladım. Memuriyet öncesi sigorta girişim 2007 yılı ocak ayı. Ve askerliğimi de 6 ay olarak 2005 yılında yaptim. Üveit rahatsızlığı nedeniyle %50 engelli raporu aldım (çalışabilir yazıyor) ve vergi indiriminden yararlanıyorum. Lakin yakin tarihte cilt hastalığına da yakaladım. Şimdi gitsem enaz yüzde 60 rapor verirler.

1) maas avantajı için malulen değil de erken emekli olmak istiyorum. Erken emeklilik için başvurduğumda özür oranı 60 dan çok çıkınca beni erken değil de malulen mi emekli ederler?
2) askerlik borçlanması yapsam bir işime yarar mı? 2009 da göreve başladığım için 5510a tabiyim. 2005 de askerlik yaptığım için eski kanuna mi tabi olurum?
3) Malulen emeklilikte maaş yarıya düşer erken emeklilikte ise yüzde 25 azalır dediler doğru mudur?

Eğer oran 60 in üstüne çıktı diye erken emeklilik yapmayacaklarsa boşuna 6 yıl daha beklemeyip malulen emeklilik için başvurmayı düşünüyorum.Bilgilendirebilirseniz çok memnun olacağım.

Not : Erken emeklilik için 7.5 yıl daha çalışmam gerektiğini biliyorum.

rubrey

CEVAP 1 :%60 oranınızın çıkması sizi malülen emekli etmez.
Malülen emeklilik engelli emekliliğine nazaran daha zordur. Ve maaşı daha düşüktür.
Malülen olduğunuzda tekrar çalışamazsınız. çalışırsanız maaşınız kesilir.
Onun için erken emekli (yaşlılık) olacaksınız.2008 yılı öncesi sigorta girişiniz varsa 4/a lı iseniz vergi indirimi alıp emekli olabilirsiniz.

Malülen emeklilik için öncelikle sgk ya şahsen başvuru yapmanız ve onların sevki ile sadece en az 1 hastalıktan %60 oran almanız ve hastalığınızın sigortalı olduktan sonra ortaya çıkması gerekir. Sgk siz başvurmadan zaten sizi malülen emekli etmez telaşlanmayın.

CEVAP 2 : SİGORTA BAŞLANGICINIZ ASKERLİKTEN SONRA OLDUĞUNDAN ASKERLİK BORÇLANMASI YAPIP SİGORTALILIK BAŞLANGICINI GERİ ÇEKEBİLİR,YIL KAZANABİLİRSİNİZ.

CEVAP 3 : ERKEN EMEKLİLİKTE MAAŞINIZDA HİÇBİR DÜŞÜŞ OLMAZ. ÇÜNKÜ YAŞLILIK AYLIĞI BAĞLANIR. NORMALDE NE KADAR MAAŞ ALACAKSANIZ O KADAR BAĞLANIR. MAAŞTAN %25 DÜŞÜŞ YANLIŞ BİR BİLGİDİR.

Yanıtınız için çok teşekkürler. Peki sizce askerlik borçlanması yapmam mantıklı olur mu? Çünkü zaten sigortalilik başlangıcı 2007 olduğu için 10 yıl doldu. Erkene çekmek bir işime yaramaz gibi geldi bana.

Çöpe Taşınan Mesaj(lar)

rubrey,
5510 sayılı kanundan sonra işe başlamışsınız aşağıdaki tabloda belirtilen tabloya bağlısınız. Gün ve prim şartlarını tamamladığınızda kurumunuz aracılığı ile emeklilik müracaatı yapabilir ve ilgili kurum tarafından rapor vermeye yetkili hastaneye sevk edilirsiniz.
2008_sonrasi.PNG

officer hocam 16 yıl sigorta başlangıç tarihine göre değil mi? Eğer öyleyse askerlik borçlanması yaparsam 2005 e çekmiş olurum başlangici. Peki askerlik borçlanmasını 1 aylık yapsam gene olur mu? Ayrıca 5510 un geçici 4. Maddesinde sonradan engelli olanlar 5760 gün pirim ödemek zorundadırlar diyor. Bu da 16 yıl prim ödeme anlamına gelmiyor mu?

Son düzenleme:
Emeklilik zamanı geldiğinde %50-59 arası rapor alabileceğinizi farz edersek, 16 Şubat 2009 memuriyet başlangıcı ile 16 yıl sigortalılık süresi ve 3800 prime tabisiniz.

16 yılı hesaplamaya ilk kez sigortalı olduğunuz tarih itibarı ile başlayacaksınız. gün/Ocak/2007 + 16 = gün/Ocak/2023. Askerlik borçlanması yaparsanız bu tarih geri alınır ve o kadar süre erken emekli olursunuz (toplamda 3800 primin tamamlanması şartı ile tabii)

Emekli maaşı her şekilde düşük olur, olacak. Geçen her gün hepimiz için bu böyle. Emekli olup çalışmaya devam edebilmek ya da emekliliği olabildiğince ertelemek lazım eğer geçim sıkıntısı varsa.

Yanıtlarınız için çok teşekkürler. Benim için çok aydınlatıcı oldu. Zaten elimden geldiği kadar çalışmak istiyorum. Çalışmayı seven insanlarız boş oturup ne yapacağız? Saygılar.

vergi indirimli emeklilikte sgdp ödeyerek çalışabilirsinizde.2 maaş elinize geçmiş olur. daha iyi değilmi?

Benim durumum biraz farklı. Rahatsızlık gözlerimde ve şuanda ciddi görme kaybım var. Eğer daha da beter olur da çalışamayacak duruma düşersem diye bu başlığı açtım. Ona göre malulen emekli olmak yerine erken emekli olabilirsem benim için çok daha iyi olacak onu anlamış oldum. Yüce Allah cümlemize sağlık afiyet versin.

öncelikle herkese selam ederim bi soruda ben sormak istiyorum benim 3100 pirimim var lakin şimdi şeker yüksek cıkmaya başladı 390 gördüm şuan iş bulmak oldukca güçleşti artı bide nefesten de gecemiyorum tabi bide cıgerde leke cıkıyo bunların en önemlisi şeker zaten neyse soruma geleyim ben bu primle malulenmi emekli olmam gerekiyo yoksa askerligi yatırıp normal iş görememe emeklimi olmalıyım yoksa bana hangisi daha iyi olur malum en azından askeri ücret alabilirmiyim ikisi veya birinden kafam cok karışık bide askerinin altında maaş almak var malum sonucta evliyiz ev gecindiriyoruz saygılar şimdiden

Arkadaşlar burada bir yanlış var
malulen emeklilikte sgk sevki ile alınacak sadece bir hastalıktan maluliyet cetveli'ne göre en az %60 rapor ve 1800 gün 10 yıl hizmet yılı
Kişisel raporu kabul etmiyor kurum
2 secenek ise vergi indirimiyle alınacak rapor+vergi indirimi
İşe başlama tarihine göre degişir istenilen gün ve hizmet yilı

@neco4152 malulen emeklilik çok zorlu bir süreçtir eger rahatsızlığın malul derecesindeyse kurum sevki ile en az 60 rapor alman gerek malulen emekliliktede çalışamazsın

Ama engelli emeklikte çalışma imkanın olur günümüzde emekli maaşları çok düşük oluyor bu tabi yatırılan prime göre değişir
Sgk işe başlama tarihiniz nedir ve daha önce almış oldugun8z bir rapor varmı elinizde

tşkler umut2135 işe giriş tarihim 99 senesinin 5 ci mi 2 cimi ayı ne o ralarda hm rapor almadım hiç çalışıyordum lakin son bi kaç aydır işe girerken rapor istiyolar bende agır celik işindeyim şekerden sıkıntı oluyor tabi digerleride var ama en azından calışabiliyodum şimdi oda kalmadı bi akrabam bunu dedi ama maaşı düşündürüyo beni eve bakabilirmiyim bakamazmıyım dedigim gibi pirim 3100 de askerligi yatırsam 3600 doluyo hangisi daha mantıklı rapor henüz almadım tşkler

ssk ya 99 da 5 ay 3100 pirim artı 3 yerden rahatsızlıgım var nefes gecemiyorum cigerde leke var yinede çalışabiliyodum lakin bide şeker eklendi bununla işe hiç giremez oldum askerligimi yatırsam erken emekli olabilirmiyim 3600 tamamlıyayıp yoksa malülen emekli olsamda aynımı ikiside teşekürler

@neco4152 öncelikle belirtiniz hastalıklardan malulen SGK sizi emekli yapmaz

Ama engelli emekliliğe başvuru yapabilmeniz için
gerekli şartlarınız

En az%40 rapor+bu raporla birlikte vergi indirimi almanız gerek ve 4080 gün isterler sizden emekli olabilmenin için

Öncelikle yetkili bir devlet hastanesine başvurup engelli tespitini yapın bakalım yüzde kaç oran alabileceksiniz alacağınız vergi indirimine göre şartlarınız degişir

Hangi statüde emekli olmak daha avantajlı?

erken emekli olmak mı malulen emekli olmak mı avantajlıdır?
%84 sürekli engel raporum var çalışma sürem 6500 gün maaş hesaplaması nasıl yapılır?

erken emekli olmak mantıklı dır çünkü yeniden çalışırsan maaşın kesilmez

@mromr
malülen emekli olmak çok daha zordur. erken yaşlılık emekliliğini tavsiye ederim. malülen emekli olmanız durumunda bir daha çalışamazsınız. ama yaşlılık emekliliğinde destek primi ödeyerek çalışabilirsiniz. ayrıca malülen emeklilik için elinizdeki rapor geçerli olmayacaktır. başvuru yapıp sizi yönlendirdikleri hastaneye gidip tekrar muayeneler olacaksınız. malüliyet tablosuna göre en az 1 hastalıktan minumum %60 oran almanız ve hastalıklarınızın malüliyete sebep olabilecek düzeyde olmasına bakılacak. alacağınız rapor sonucuna göre değerlendirme yapılıp karar verilecek.siz prim ve yıl şartını doldurmuşsunuz neden rapor ve hastane çilesi çekeceksiniz. 4/a lı iseniz vergi indirimi alıp normal emekli olun.
mromr

maaşınız gerekli bilgiler olmadan hesaplanamaz. http://emekli-maasi.com sitesinden +-7 tl farkla alacağınız maaşı hesaplatabilirsiniz.

çok teşekkür ediyorum. aslında malulen emekli oldum şimdi yıllık kontrol muayenesi gerekiyor. fakat bu arada araba almak için başvurmuştum %84 anserden sürekli rapor aldım. şimdi o raporu kullanarak erken emekli mi olmalıyım? sanırım tekrar işe girişim gerekli bu sorun değil işe girebilirim.

mromr
rapor tarihiniz eski mi? vergi indiriminiz var mı? şayet vergi indiriminiz varsa (4/a olduğunuzu varsayarak yazıyorum) hemen emeklilik için başvuru yapabilirsiniz.%84 raporlada ötv indirimsiz araç alamazsınız.(ortapedik engeliniz yoksa)

mayıs 2017 tarihli raporum vergi indirimine başvurmadım araç alamadım 90 olmadığı için

mromr
raporunuz yeni. çalıştığınız işyerinden çalıştığınıza dair kaşeli imzalı bir dilekçe ve raporunuzla bağlı olduğunuz vergi dairesine veya istanbulda iseniz vatan caddesi üzerinde vergi dairesi engelliler birimine başvurun. raporunuz ankara maliye yüksek sağlık heyetine gidecek. orada onaylanıp tekrar gelecek vergi indirim yazınız işyerine e tebligat ile gönderilecek. sonrasında emeklilik için başvuru yaparsınız.

Allah razı olsun teşekkürler

son bir husus erken emeklilik başvurusu için şimdi işe girişim olsa hemen başvuru yapabilirmiyim. (6500 gün çalışmam ve yeni tarihli %84 raporum vardı)

mromr

2000 yılından sonra çalışma günün fazla ve primlerin asgari ücretten yattıysa hiç emekli olma daha iyi 700tl ile 900tl alır sürünürsün. primlerin 6bin tl ve üstü yattıysa emekli ol.

merhaba
''maaşınız gerekli bilgiler olmadan hesaplanamaz. SGK SSK 4A Emekli Maaşı Hesaplama. Ne kadar emekli maaşı alırım | Ücretsiz SGK SSK 2016 4A Emekli Aylığı Hesabı sitesinden +-7 tl farkla alacağınız maaşı hesaplatabilirsiniz.''
diye yazmışsınız.

ancak ben bütün söylenenleri yapmama rağmen program ''' formata uygun değil'' diyerek hesaplama yapmadı. ayrıca benim edevlette çıkan hesap dökümü görünümü ile sizin paylaştığınız fotoğraflardaki hesap dökümü şekli de farklı zaten. edevletten eski görünüme geç diye işaretlememe rağmen sizinkinden farklı. neden acaba?

@candostum22 mutlaka bir yerde hata yapıyorsunuzdur. ben bir arkadaşıma daha yeni hesaplattım.o sitede en ufak hata hesaplamayı yaptırmıyor. bir daha denemenizde fayda var. sitede nasıl hangi sayfayı kopyalayacağınızı gösteriyor. bir daha deneyin bence

@mromr
erken emeklilik için değilde vergi indirimi için demek istediniz sanırım.. evet şimdi bir yerde işe başlasanız hemen başvuru yapabilirsiniz.

merhaba ozgurmeric74 . cevabınız için teşekkürler. edevlette benim hizmet dökümüm sizin fotoğraflarda görünenden farklı çıkıyor ve site formatı farklı diye kabul etmiyor sanırım. ayrıca ben şu anda çalışıyorum. 27 yıllık devlet memuruyum. 9600 gün primim var. hizmet sürem bitti ama yaş bekliyorum ve görevime devam ediyorum şu anda sancaktepe müftülüğüne bağlı bir camide imam olarak.

candostum22
evet e devlette format değişti. geçen bende farkettim. ancak eski formata dön linki var. oraya tıklayarak eski formatı ekrana getirebiliyorsunuz.3 gün önce öyle yaparak arkadaşımın maaşını hesaplattım

cevap için teşekkürler. bir sorum daha olacak. eğer konu hakkında bilginiz varsa ve beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

ben 5yıldır şeker hastasıyım ve sabah akşam insülin kullanıyorum.. tansiyon ve kolesterol de var. geçen ay da kalp krizi geçirip anjio oldum. stent takıldı. bir damarım hala tıkalı.

18 ocakta sağlık kuruluna gireceğim. erken emeklilik istiyorum ( 27 yıldır devlet memuruyum ancak yaş bekliyorum)

sizce %kaç rapor alabilirim. şeker+tansiyon+kolesterol+kalp

candostum22

bunu kestirmek güç. ama tahminimce %40 ı aşarsınız diye düşünüyorum.şeker tip 2 20 oranı var sanırım. kalpten kolestroldende oran alırsınız.tabii hastalıklarınızın aşamasıda önemli. hastalıklarınızın karşılığını sakatlık oran tablosundan bakabilirsiniz. ama tabiikide doktorların yorumu geçerli olacaktır.

@candostum22
Kalp damarlarınızda stend varsa,ayrıca halen tıkalı damarınız varsa bundan %35 oranında bir oran alırsınız.

Tip 2 diyabettende %20 lik oran ile balthazara göre toplamda %53 alabilirsiniz.

Size tavsiyem,muayeneye giderken mutlaka kalp rahatsızlığınızla ilgili anjiyo,stend ve diğer operasyonlarla ilgili belgeleri doktorunuza ön rapor olarak gösterin.Ki,muayene eden doktor rapora oran verme konusunda doğru yönde ilerlesin ve doğru yönde. karar verebilsin.
Geçmiş olsun.

Üst Alt