Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maluliyetin tespitinde özürlü sağlık kurulu raporları geçerli değildir!

Kalem

Emektar Üye
Konular
108
Reaksiyonlar
0
SGK, maluliyetin tespiti işlemlerinde sakatlık oranı cetveli’ne göre düzenlenmiş özürlü sağlık kurulu raporlarını da alıp işleme koyuyor arkadaşlar.
Böylece özürlü sağlık kurulu raporlarıyla maluliyet işlemlerine başvuran engellilerin başvurusu rahatlıkla reddediliyor. Tabi ki engellilerden bunu bilmeyenlerden özürlü sağlık kurulu raporu gönderen çok olunca SGK bunu lehine çevirmeye çalışmış anlaşılan!
Düşünün siz özürlü sağlık kurulu raporunu gönderiyorsunuz. SGK da:
“çalışma gücünüzün % 60’ını kaybetmediğiniz anlaşıldıgından” vs vs “maluliyet red” diye cevabı otomatiğe bağlıyor.
İşin iç yüzünü anlayamayan engelli de bu karara itiraz ediyor. Hatta yeni özürlü sağlık kurulu raporu çıkartıp gönderenler bile oluyor.
Yine otomatik cevap. Maluliyet red!
Şimdi bu engelli mahkemeye gidip dava açsa yine kaybedecek biliyor.
SGK kendine yeni bir Çin işkencesi bulmuş anlaşılan!
Yargıtay kararının yayılmasının ve emsal olarak engelliler tarafından dikkate alınmasının da payı var tabi:http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html
Engelliler nasılsa engelli raporu da dikkate alınıyor diye özür oranına bakıp özürlü sağlık kurulu raporunu maluliyetinin tespiti için sgk’ya gönderiyor.
Sessizce bu şekilde çoğu engelli magdur oluyor.
Oysa siz SGK’ya gidip maluliyetin tespiti için başvursanız, SGK sevkiyle hastaneye gitseniz, raporunuz maluliyet cetveli’ne göre düzenlenecek. Ayrıca maluliyetle ilgili mevzuat hukumlerine göre uygun rapor hazırlanacak. Diyelim ki hakikaten maluliyet kapsamındasınız ve SGK reddetti, İtiraz ettiğinizde buna göre prosedür işleyecek. Sonuç alamadıgınızda dava açabileceksiniz ve dava sürecinde bunda mahkeme tarafından maluliyetinizin tespiti için adli tıp kurulu raporu istenecek. Belki mahkeme yoluyla malul sayılma umudunuz olacak.
Ama özürlü sağlık kurulu raporuna itiraz ederseniz sgk ordan kıs kıs gülecek!
Çünkü o aşamada dese ki bittik: yahu bu vatandaş özürlü sağlık kurulu raporuyla başvurdu ben reddetmekte haklıyım!
E şimdi bu sgk’ya madem kabul etmeyecektin o raporları niye işleme aldın dedirtmek ve yedirtmek gerekmez mi?
Lütfen sakatlık oranına göre düzenlenmiş raporlarınızı maluliyet işlemlerinde SGK’ya göndermeyin. Maluliyetinizin tespiti için SGK sevk yazısıyla maluliyetinizin tespiti için hastaneye gidin. Kendi başınıza rapor çıkartmaya kalkmayın!
Maluliyetinizin tespiti için SGK sevk yazısıyla hastaneye gidin o rapor yanında artık engelli raporu mu askerlikten muafiyet raporu mu ne gönderiyorsanız gönderin, size kalmış!

Ayrıca son yayınlanan Maluliyet Tespit Yönetmeliği ile şöyle bir değişiklik yapılmış:

"(4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz. Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır.

Altını çizdiğim yer önceki yönetmelikte yoktu.
Bu şu demek. eger birden fazla hastalıgınızın bir arad olduğu durumlarda hastalıklarınız tedaviye ragmen çalışma olanağı vermiyorsa kurum sağlık kurulunca malul sayılabileceksiniz.

Maluliyet cetveli'nde düzenleme yapıyor SGK efendi, bu tarzda lehte olabilecek düzenleme yapıyor ama gel gör ki sakatlık oranına göre düzenlenmiş özürlü sağlık kurulu raporlarını da işleme almaya başlıyor!
bu nasıl uyanıklık, nasıl vicdansızlıktır ya?

Kimlerin malul sayılacağına dair düzenleme 5510 sayılı yanın 25. maddesi ile düzenleniyor ve orada açıkça oran zikerediliyor: " sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır."

Yani, aslında oranın olduğu bir değerlendirme yapılması kanunun amir hükmü! Ama SGK uyanıklık yapıp bu oran işine hiç girmeyerek kendi uydurduğu maluliyet cetveli'ni temel alıyor. Nitekim red gerekçelerinde de "% 60'Inı kaybetmediniz" diyor!

Hasılı:
1- Malulen emeklilik için kuruma başvurup hastaneye sevk alınacak
2- Hastane üzerinde oran bulunmayan raporu düzenleyip sgk'Ya gönderecek
3- sgk "durumunuz % 60 işgücü kaybını gerektirecek düzeyde olmadığından malulen emeklilik başvurunuz reddedildi" diyecek
4- Vatandaş red kararına itiraz edecek. Ama yine olumsuz sonuçlanacak
5- Bu sefer vatandaş "benim elimde % 60'ın üzerinde işgücü kaybı olduğuna dair rapor var" diyerek o red kararına karşı dava açacak.
6- Mahkeme adli tıp kurumu'Na sevk edecek. Oradan gelecek raporda oran olursa, ne ala. Maluliyete dair karar verecek. Eğer raporda oran olmazsa ya da "maluliyeti gerektirecek düzeyde değil" diye bir sonuç çıkarsa, zaten geçmiş olsun. vs.vs.vs.

Şunu sormak istiyorum
Ister maluluk olsun
Ister vergi indirimi olsun
Ister özürlü raporu olsun
Kurumun sevki daha inandırıcı daha esas ve geçirliliği daha yüksek diyebilirmiyiz ???

Sayın Kalemşör, oğlumun %85 özürlü raporu vardı bu rapor erken emeklilik için Maliyeye gönderilmişti. Maliye %85 olarak onaylamış. İş kazası olduğu için; sürekli iş göremezlik geliri başvurusu yaptık. İş gücü kayıp oranı olarak o raporu gönderdik. Bu durumda yanlış yapmışız. Olumsuz gelirse itiraz yapmayıp,
iş gücü kayıp oranı tespiti istememiz daha sağlıklı olurmu sizce?

Serkan, hayır, konu inandırıcılık değil. Usül hatası olup olmadığı önemli...

Ailla, iş kazasında oluşan işgücü kaybıın tespiti için de sigorta müdürlüğünün sevki gerekir. Zaten iş kazası bildiriminin ardından sigorta müdürlüğü bu tür bir sevk işlemi yapar genellikle

malulen emeklilikte mahkeme aşamasında adli tıp sürecine dikkat!?

arkadaşlar 2012 den önce malülen emeklilikle ilgili hiçbir şey düşünmüyordum. bir gün baktım yürürken ayaklarım boşa çıkıyor düşmeler felan yaşadım. üniversteye gittim bulunduğumuz bölgedeki motor nöron olduğu sölendi ve emeklilik için başvurmam uygun dur dendi .
hattı zatında kronik hepatit ve insülinde kullanıyorum yani şekerde var ve -karaciğer yağlanması yani toplamda bu motor nöronla yüzde 60 rahat geçer umuduyla sgk başvurdum.
sgk red koydu tabi. yüksek sağlık kurulu da aynı .

her seferinde puanlama yapılmamasına ve bu baltazar yapılmadığını anladığım için kızdım ve mahkemeye verdim .3 yıldır mahkemem sürüyor .avukatım bile olmadı tek yürütüyorum . adli tıp sevk etti mahkeme adlıtıp kontrole çağırdı dedim bu iş çözüldü ciddiye alıyolar .adli tıpa gittim adamlar 2 kere öksür dedi tamm gidebilirisin dediler . adamlar yanımda dosyamı bile açmadılar.
şunu anladım ki adli tıpta sgk nın kurumu gibi çalışıyor yani baltazar felan yok muş tek hastalıktan yüzde 60 arıyolar .

bunu bi çok engelli adli tıpa gönderenler bilmezler. o yüzden adli tıpa gönderirken hakim yazıyı özellikle okuyun. yazıda şöyle yazarsa "malül mü değil mi bakın" derse, o hakim de sgknın tarafındadır. hemen itiraz edin çünkü tek hastalıkta adli tıp 60 görmesse malüle red koyup gönderiyor . o yüzden dilekçeye muakkak "kardeşim hangi hastalığa kaç puan eder tek tek yazılmasını talep edin" daha sonra adli tıp tek tek puanı yazıyor gelen puanların bilir kişiye gönderilmesini talep ediceksiniz hakime.
hakim baltazar yapılmak üzere bilir kişiye sevk edicek sonra kazanıcaksınız anahtar nokta budur .bu çok önemli .

bir de davayı açarken malüliyetim verilmedi diyip açmıcaksınız ödenmeyen maaşlarımın ödenmesine diye açıcaksınız yoksa hakim yanağınıza bir öpücük koyar sen kazndın der artık malülsün ama geriye dönük paralarınız havaya uçar .

neyse benim konum ben itiraz ettim kardeş bu gelen raporda puan yok bişe yok adli tıpa geri gönderdim. bu sefer hastaneye sevk etti. üniversteye orda aynı tanılar kondu inanmadılar bi daha müzekkere yazdılar. bi daha gönderdiler dedim kardeşim 4 sefer ne diye hastaneye gönderiyonuz puanlama yapın dedim. diyolar kurtarıyomuş tek hastalık motor nöron puanlamaya gerek kalmadı dediler. ve malüleyetimi verdiler. onaylandı geldi.

şuan malül gözüküyom ama sgk avukatı itiraz etti sağlık kurulanun genel kuruluna gitti dosyam şimdi onu bekliyom gelmesini . genel kurul da karar değiğşmez aynısı gelir dediler.sıkıntı yok dediler.

ama benim merak ettiğim bişe sgk kendi emekli edince anında bakıyonuz kafasına göre ama şikayetle ama kontrol muayenesi talebiyle maaşınızı kesebiliyor. bunun örnekleri var. ama adli yolla zaten kendierine göre biz malül değiliz red koymuş mahkeme ve yargıtay kararı ile emekli olan bir kişiyi sgk kurumu kafasına göre yine durdurabilir mi kontrol felan diye herhangi bir başlık altında şu sebep bu sebep diye .

ilgili arkadaşların yorumlarını beklerim. ha evet bu arada mevcut raporları gösterek yüzde 71 engelli raporu da aldım bunla 3 aylık engelli maaşına başvurdum sonuçları burdan paylaşocam

güzel günler .

Mert arkadaşımızın uyarıarına da dikkat etmek lazım.

spartaküsss

Arkadaş benimde adlı tip genel kurulda suan dosya bende merakla bekliyorum sonuçlarını paylaşıcam lakin ne kadar zaman sora orası meçhul varsa bu süreyi tahmin edecek birisi cevaplarsan sevinirim

Malülen emkllikte mahkeme yolu ile hak aramanınn sonucu

2012 de malülen emekllik başvuru hakkımız verilmediği için mahkemeye başvurdum.
12 duruşma yapıldı sonuç şu. 4 kere hastalıkların tek tek puanlama yapılması için baltazar formülü yapılsın diye adli tıp kurumundan talepte bulundum. ne hakim ne kurum isteğimize cevap vermedi.
ilkin adlitıp red verdi sonra 3-4 kere hastaneye gönderdi kabul etti malüliyeti
sgk itiraz etti genel kurul adli tıpın farklı birimine gönderildi dosya bu sefer yine red geldi.
hakim davayı bitirdi kaybettim bi dünya masraf üstüme yıkıldı.

şimdi işin detayını inceledim neden bu oldu adli tıp ve mahkeme bi kere tek hastalık üzerinden değerlendirme yapıyor baltazar diye bişe yokmuş var diyen avukatlar yalan söylüyor para kazanmak için bunun olmadığını ne hakim başta sölüyor nede adli tıp yapılmıyo diyo hastaları yıldırma adli tıpın üst üste çıkan raporlardan para kazanma tezgahı bi düzen olmuş sistemde .
yanlız red vrilen rapora sonradan kabul verilmesinin sebebi ele alınan hastalığın etkilemiş olduğu organ varsa tüm dosya kapsamındaki rahatsızlıklar denilip malüliyet veriliyo.

bu konu üzerine itirazda bulundum yargıtaya gidicek sonucu sonra yazarım.

evet arkadaşlar mahkeme süreci bitti.ne oldu söliyim ne adli tıp nde mahkeme baltazar felan tanımıyolar 3.5 yılda 4 kere dilekçe yazdım cevap yazdım birden fazla rahatsızlık var bunları değerlendirin baltazar yapın hakim beton gibi duymuyo avukatlar para için gel halledelim olur diyo içi boş vaatler veriyo adlitıp sürekli çelişkili cevap verip tezgaha alıp insanları sürekli rapor yazıp her ropora 500 tl den fazla para istiyo resmen perişan ediyolar.tek hastalık üzeriden değerlendirme yapıyolar.boşuna beklemeyin.tek yol belki mevcut en ağır raatsızlığınız diğer organları etkilemiş durumda bu yönden yaklaşırsanız öle kurtarma şansıznız belki olabilir yoksa hiç uğraşmayın.biride başta uyarmıyo arkadaşım kardeşim malüliyetin şartları bu dur .

spartaküsss

Deneyimlerini aktardığın için teşekkürler. Maalesef, bizde hakimler çok büyük oranda devletin yanında yer alır

Benimde adlı tip genel kurulda maluliyet dosyam beklemek te tek care kısaca özetlemek gerekirse sabır etmek tabikide yasayana da zor bir durum kısacası maluliyet yasalarimiza göre çalışma hayatı içersinde çalışma gücünün en az %60 kaybetmiş olması yetkili sağlık kurulları tarafın dan onaylanması gereken bir durum lakin ben bundan yaklaşık 6 yıl evel kuruma maluliyet başvurusunda bulundugumda cevabın tarafıma RED olarak geleceğini kurum memuru biliyordu zaten üzülmus olmama bir red cevabinida BIR yıl beklemis olmamdi itirazlar neticesinde adlı tip genel kurula kadar geldik ve gecen zman tam 6 yil oldu hersey gayet güzel ve keyif verici (mesela yani)

zaten ssk herşeyi red ediyor tek çare mahkeme ama oda uzun süreç tekrar hastane tekrar heyet ordan adlıtıp bir sürü iş haklıykan haksız çıkıyorsun sahsi başvuru yapaçaksın sskya onlar seni sevk edeck alacagın rapora göre karar verilecek

[FONT=sans-serif]"(4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz.[/FONT]Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır.(sgk bunuda kabul etmiyor[FONT=sans-serif].[/FONT]Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır. hikaye)

hikaye adlitıp ssk nın kurumu olmuş sahtekar ne raporlrara itibar ediyor ne hastalıklara bana ssk 2007 atipik psikozdan önce sıfır verdi ben tamam dedim 2009 da murcatettim bu sefer tedeviyle çalışabir dendi gene tamam dedim 2012 hasteneden çalışamaz raporu verildi bu şeferde üniversiteye gönderdi üniversitede atipik psikoz dedi kurula gönderdi kurul bu seferde maluluyete rastlanmadıgını söyledi yani yeni rapor isteyipde sonuca baktıkları yok 10 sene önceki paporlar üzerinden karar veriliyor bende iş kazası ve hastalıgımın tespit edilmesi için dava ettim iş kazası var hastalık var maluluyet var raporlarım hep iş kazasını gösteriyordu bu şeferde hastalıgın iş kazasıyla alakası yok dendi yani hiç kimse araştırmıyor bu kişi niye hasta olmuş diye mahkeme kararıda var iş kazasından sonra hastalıgı gelişmiştir ileride şonuçları bilinmiyor diye yani adli tıp hikaye ha bu arada 100/60 adlitıptan çıkan şonuç tanı atipik pisikotik psikoz işlevsellik 60/100 ssk adlitıp ikiside aynı kurum biri nedese öbürü kolay kolay bozmuyor allah herkesin yardımcısı olsun hastaneden 100/100 de alsanız ssk nın verdigi karar önemli ben bunu ögrendim hastalıgımın 10 uncu yılında avukatlarada inanmayın ben yaparım diye paranız boşa gider ssk üniversite hastanelerin raprunu kolay kolay bozmuyor adlitıpa sevk ediyor herkese kolay gelsin

ben de kayınpederim için uğraşıyorum. 7 eylülde adli tıpdaydık. 9 eylülde davaya devam edildi. 11 kasıma gün verildi o zamana kadar adli tıpın kararı mahkemeye ulaşır sanırım. Zamanı gelince söylerim.

atlantikk

Gelişmeleri paylaşırsanız herkes için deyararlı olur. Umarım süreç olumlu sonuçlanır

Kdk kurumuna yaptığım müracatım sonucunda sgk malülliyetimi kabul etti. Bu kdk omudsman yolunu mutlak deneyin,

[FONT=sans-serif]Kdk yolu nedir açarmısınız [/FONT]

Kamu Denetçiliği Kurumu: http://www.ombudsman.gov.tr/

Kdk mahkeme sürecinden önce ayrıntılı olarak durumunuzu inceleyip kurumun hatası varsa kuruma bunları belirterek tavsiyelerde bulunarak haksızlık varsa bunu düzeltmek için çaba veren mahkemeden daha kısa sürede cevap bulabileceğiniz bir yol ,6 ay içersinde yapılan başvuruları sonuçlandırmaya çalışıyorlar.masrafsız, internetden ,tel vb şekilde müracat edebilirsiniz...

Adlı tip genel kurulu çalışma gücünün en az %60 kaybetmiştir dedi iyi güzel dosya bilirkişi ye gitti bilirkişi cevabın da Bağkur borcu var ödediği aydan itibaren aylık alabilir dedi oda iyi güzel borç ödendi mahkemeye bildirildi yapılan sorgulama da ödendiği görüldü ve mahkeme Karar vererek temiz yolu açık olmak üzre dosyayı kapattı hakim aylık alma ma karar verdi iyi güzel SGK avukatı temyiz etmiş mi tüh tüh avucumuzuu yakayı verdik dava biteli 6 ay oldu dosya Yargıtay da beklemeye devam

@Seyit72

Seyit red kararı neticesi bende şuan sgk ile mahkemeliğim. Sana mahkeme yolunu tavsiye etmem,zira bu sürec çok uzun ve sıkıntılı bir süreç.

Sana red kararı sgk dan geldi ise önce sgk'ya itiraz dilekçesi yaz ve raporunun yüksek sağlık kurulunda değerlendirilmesini iste,itirazını engeç bir ay içinde yapmalısın.

Şayet ordanda red kararı çıkarsa,bu sefer sgk'yı mahkemeye vererek maluliyet tespitini yapılmasını isteyerek sgk'ya iş mahkemesinden dava açman gerekiyor,akabinde hakim senin dosyanı adli tıpa gönderiyor.Adli tıp'ta dosyanı inceledikten sonra senden son durum bildirir rapor almak için bir üniversite hastanesine sevk ediyor.

Universite hastanesinden muayene olup,aldığın raporlar adli tıpa mahkeme tarafından gönderildikten sonra,bu kez adli tıp kendisi seni muayene etmek için istanbula çağırıyor,tabi bu arada buraya kadar yapılan işlemler yaklaşık olarak ömründen 2,5 yılı alıyor,daha adli tıpa gitmedik beni mayıs ayında muayeneye çağırmiş,ettimi sana 3 yıl.

Bakalim bu 3 yıl sonundada. ne olacak belli değil. Seyit,bu yazdıklarım sürecin zorluğunu sana anlatmak içindi. Şayet senin elinde almış olduğun %40 üstü engelli raporun varsa ve gün prim sayın kurtarıyorsa,ben sana derimki ne mahkeme ile uğraş ne adli tıp ile,al vergi indirimini ol emekli.

Ben bu işe bulaştım,çıkamıyorum bin pişman oldum kardeşim.
Allah cümlemizin yardımcısı olsun.

Üst Alt