Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malüllük aylığı ve tazminatı..?

Kapçı

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sayın yönetici

1977 sigortalısıyım
1991 de bağkurlu oldum 11 yıl 7 ay 21 günlük bağkurlu çalışmamdan sonra 2008 de tekrar SSK lıoldum ve o sene geçirdiğim bir hastalık dan dolayı özürlü statüsüne düştüm
2009 yılında açdığım dava sonuçu SSK avukatının zorlamasına rağmen adli tıp raporuyla 2012 yılında karar bağlanarak malülüğüm onaylandı
SSK bunu temyize gönderdi ben ise 2008. Yılından beridir özürlü kontenjanından bir iş yerinde çalışıp bağkurlu sonrası 1261 günümü tamamlamaya çalışıyorum
şuanda bağkurlu ve SSK toplamı 7181 günüm oluşuyor.

Birikmiş malül aylığımı aldıktan sonra normal. Günümde dolduğundan 1. Tam ve yarımmaaş alabiliyormuyum. Ya da malül maaşımı normal maaşım daha kazançlı olur benim için

ayrıça bir sorum daha malülüğüm devam ederken maaşımın elime geçmemesi ve mağduriyetinden dolayı tazminat davası açabilir miyim

2008 sonrası ssk priminizi 1261 güne tamamladığınız vakit ssk şartları ile emekli oluyorsunuz.Şimdi yapmanız gereken vergi indirim hakkı almak olacak tır. Halen ssk lı olarak çalışıyor iseniz iş yerinizden çalıştığınıza dair belge alarak maliye mükellef hizmetler birimine vergi indirimi hakkı için müracaat edin. Bu hakkı kazanır iseniz 1261 gün süreyi tamamlar tamamlamaz emekli olabilirsiniz.

Malülen emeklilik hakkımı mahkeme yolu ile hakketdim şuan yargıtay 21. Hukuk dairesinden cevap bekliyorum bu karar gelince 2008 den beri biriken aylığımı ödeyeçekler fakat özürlü SSK lısı olarakda bağkurlu sonrasında 1261 günümü Kasım ayında tamamlıyorum benim merak etdiğim malül emekli aylığımı kazançlı normal emekli aylığı kazançlı birde yargıtay kararı ile 1261 günümaynı zamana gelirse hangi yolu izlemeliyim tşk ler

İki aylık arasında anlamlı bir fark yok. Bence malulen emekliliğiniz mahkeme tarafından onaylandığında hiç kurcalamayın, malulen emekliliğe devam edin.

Yalnız, burada bir terslik var... Malulen emeklilikte sigortalılığınıza son vermeniz lazım. Oysa siz halen çalışıyorsunuz... Bu durum birikmiş aylıkların ödenmesine mani olarak öne sürülebilir. Dava sonunda, "tamam kazandınız, sigortalılığınıza son verin, malulen emekliliğinizi gerçekleştirelim" diyebilirler:

5510 sayılı yasanın 26. maddesi:

"c) Malûliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra
Kurumdan yazılı istekte bulunması,
halinde malûllük aylığı bağlanır. "​

İlginiz için tşk ederim malülük dilekçemi 2008 senesinde verdim fakat kabul edilmedim. Kalp riskim sürekli olduğu içinsosyal güvencem olması lazım hastane muayeneleri için ilaç tedavilerim için2012 karar verildi ama maaş bağlanmadı hem geçinmek için hemde hastalık tedavisi için devam etmek zorundaydım fakat bana söylenen yargıtay kararı çıkmadan malülen emekliliğim onaylanmış olmuyor.

Biliyorum ve anlıyprum. Haklısınız. Sağlık güvencesi açısından sigortalı olmanız lazım... Ama yine de korkum, SGK'nın bunu umursamayıp, malulen emekliliğinizi çok yakın bir tarihten itibaren başlatacağı şeklindedir... Dilerim yanılırım.

İzmir 9. İşmahkemesi kararımahkeme dilekçesi verildiği tarihden itibaren aylığın bağlanması ama yargıtay bu kararı onarsa sorun yok fakat Yargıtay'ın kararına göre beklemekdeyim şimdi Yargıtay'da bir yazı gönderdim malulüğümün cahiliyeyi ve durumumun vahameti ile ilgili geleçek cevabı paylaşacağım

Benim yapdığım araştırmada temyizden dönüp gerekçeli kararı verilmemiş karar kesinleşmiş karar olmuyor. Bu sebebden daha malülüğüm onaylanmamış Bende bu sebebden sigortalılığım devam etdirmekteyim ayrıca eğerki karar lehime dönerse O zamanda emekli sayılaçağım tarihden sonra yatan işçiye ait primlerin iadesi olduğunu söylediler sizin bu konuda bir bilginiz varmı

Evet, ödenen fazla primleri geri alabilirsiniz.

Üst Alt