Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
yeri burasimi bilmiyorum ama bilgi almak icin soruyorum kız kardeşlerim babamdan dolayi yetim maaşı aliyollardı şimdi evlendiler ve kimse maaş almiyor 2022 engelli maaşı aliyorum fakat ssk yetim ayri bi tik daha fazla hemofili hastalından %80 ve diger hareket kısıtlından %20 20 toplamda 84 raporum var malul derecesinde % kac rapor alabilirim hemofiliki hastalı ve hareket kısıtlından totalde %84 raporum var malul derecesinde ne gibi rapor alabilirim yada bana bağlanma ihtimali varmidir erkek
25 yaşını doldurmuş olsa bile Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında kaybettiği (malul olduğu) tespit edilen erkek çocuklarına yetim aylığı bağlanabilir.
Ancak bu durumdaki erkek çocuğun yetim aylığı alabilmesi için sigortalı çalışmıyor olması ve kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık (ör. emekli aylığı, malul aylığı, sürekli iş göremezlik geliri) almıyor olması gerekir.
Engelli (özürlü) aylığı alıyor olması, yetim aylığı almasına engel değildir.
Sosyal Güvenlik Kurumuna, Kurumun hazırladığı tahsis-talep dilekçesi ile başvurmak gerekir.
SGK hastaneye sevk edecek, yeniden Sağlık Kuruluna gireceksiniz.
işte benim rapor %84 2022 den maaş aliyorum fakat ssk çalışma gücünü en az % 60 oranında nasil hesaplaniyor mesela ağir hemofili hastasiyim faktör düzeyi %0.8 ve 1.7 son ölçüm ve %20 20 hareket kısıtlı var calişma gücü nasil neye göre hesaplaniyor yani diğer rapor dan ne gibi fark cıkar ?
SgK hastaneye sevk edecek, yeniden Sağlık Kuruluna gireceksiniz. Hastane rapor hazırlayacak, çalışma gücü kayıp oranınız hastanenin verdigi rapora göre SGK.nin Sağlık Kurulunca tespit edilecek. SGK Saglik Kurulu oran tespitini çalışma gücü kayıp oranı yönetmeliğine gore yapar
Diger rapordan ne gibi fark çıkar sorusuna cevap verecek biri yoktur bence.
benim mrk ettim şu hastalik a şukadar calişma kaybi cat cut varmi mesela hemofili hastalı % kac calişma gücü kaybi olalak geciyor yada daha farklı bi sistem mi var
yüzde falan yok, maluliyet için alınan raporda yüzde belirtilmez. maluliyet için belirlenen bir hastalık grubu var bunlardan birine sahip olmanız beklenir. malul olmanıza karar verecek grup sizi görmez bile. iş kağıt üzerinden ilerler. ancak bu süreç sonuçlandığında, kayıp oranınızı görebilirsiniz. fakat önceden malul olmuş hastaların, hastalık durumuna ve verilen kararlara göre araştırıp tahminde bulunabilirsiniz.
bence başvurun, red gelirse mahkemeye gidin. çünkü sgk malul etmemek için elinden geleni yapıyor. sgknın bu konuda felsefesi, nefes alsın yeterdir. ama malul sayılmak için tamamen elden ayaktan düşmek gerekmez, sgk bunu beklesede, kanun %60 ile sınırı çizmiştir. yani tamamen çalışma kaybı beklenemez. kanun adil uygulansaydı, engelli raporu olanların zaten büyük bir bölümü malul sayılırdı, fakat bu durum sigorta sistemine ciddi bir yük bindireceğinden, hakkınızı ugraşıp kendiniz elde etmedikçe, kimse vermez.
süreç uzun ve yorucu. ama kazanırsanız başvuru tarihinden itibaren geriye dönük ödeme alırsınız.
Syusuf
yetim maaşı için %60 ve üzeri ağır engellı raporunun olması gerekıo ağır engellı yenı ismi tam bagımlı olmadık kerri rapor yüzdesi isterse % 90 olsun gene anlam ifade etmez
ben hem ebm hen yetım maaşını alıom.1,5 yıldır raporumda agır engel yzıyo
yapacacğın şey şu senın rapor ağır engellı olmadıgı için %84 ila 763 tl engelli maaşı alıon.eğer alabilecek oldugn yetım maaşı bu mıktardan az ise bişi yapmamak fazla ise arada kı farkı ıstemek
Soru 38: SGK'dan yetim aylığı alan engelli kişiler 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklarından faydalanabilir mi?
SGK'dan aldıkları aylıkları 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylık tutarlarından düşük olanlar SGK'dan aradaki farkı talep edebilmektedir. Soru 39: SGK'dan aldığı yetim aylığının 2022 aylığından az olduğunu gören kişi aradaki farkın kendisine ödenmesi için hangi kuruma başvuruda bulunmalıdır?
Aradaki farkın ödenmesi ile ilgili olarak kişi SGK'ya başvuruda bulunmalıdır. Konu hakkında Bakanlığımız ve Vakıflar tarafından her hangi bir işlem yapılmamaktadır
-mka baya kafa karişti valla
şimdi ağir engeli deyirim %84 rapor 2022 maaş yükseltim icin başvurdum ve sacma bi şekirde 3 aydir maaş yükseltimi icin bekliyorum
skk yetim maaşı kardeşim 1080 tl gibi bişey aliyordu evlenince bi tik daha yüksek oldu icin yetim maaşina başvurcaktim ama siz ağir engelli olmasi gerektini söleyince duraksadim
şimdi benim bu süreçde ne yapmami tavsiye ediyorsun aradaki farki skk 300tl gibi bi fark var yani başvuru nasil neye göre yapmam gerekiyor
Syusuf
bir öncekı mesajımda dedıgm gibi sgk ya başvurmanız gerekıo o nun harıcı yapacak bişi yok en azından benım bıldıgm bu yönde bu bilgiyi resmi siteden alınmadır ve soru cevap şeklındedır sorular ve cevaplar benım soru ve cevabım değil kuruma soeulan sorular ve kurumun cevabıdır 2017 nın 10.ayına ait bilgilerdir bu son bi yılda değişim olmadıysa başvuruyu sgk ya edecen
ben yetim maaşı için belgeleri tamamlayıp başvuru edinnce alo 170i arayıp belge ve maaş işlemlerini ordan takıp ettım ücretsızdı şimdi ücretli mi bilmiom ara 170 oraya durumunu bıldır yardımcı oluolar çok faydasını gördüm.büyük ihtimal farkı ödemeye başlarlarsa başvur tarıhı ıtıbarıyle bırıkenlerı de alırsın.kolay gelsin