Nickverildi
Merhaba,Malulen emeklilik için yapılan başvurulurda 1.800 SGK prim günü bulunmayanların ,Genel Sağlık Sigortası veya 4B(Bağkur) kapsamında en az ödenmil 1.800 SGK prim günü olmayıp prim borcu bulunanlar ve provizyonları kapalı olanlar hastane sevk kağıdına ücreti kimin ödeneceği belirtilerek hastaneye sevk edilmesi gerektiğini belirten SGK yönetmeliği mevcuttur.
Ancak ilgili yönetmelik bu kişilerden ücret talep edilmemesi ve sürecin takip edilmesi gerektiğinide ilgili yönetmelikte belirtmiştir.Benim naçizane kaanatim eğer başvurunuz olumsuz sonuçlanır yani red kararı çıkarça sizden ücret isteyeceklerdir.Böyle bir durumu yakınlarından işittiğimi ve sonucun red olması nedeni ile SGK kurumunun ücret talep ettiğini söylediklerini hatırlıyorum.
Provizyon adı altında bahsettikleri E-Devlet sitesinde SGK kurumu altında SPAS Müstehaklık Sorgulama adımının kurum içindeki kısa adıdır.
SPAS(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sorgulama) Müstehaklık Sorgulamas yada kurum içi adı ile provizyon kontrolü işlemi,hastaneler gittiğinizde girişte yaptığınız ilk başvuruda adınıza kayıt açılırken SGK sistemine TC kimlik bilgilerinizi ve avuç içi okuması ile açılan sayfada SGK prim ödenemeniz olup olmaması,Genel Sağlık Sigortasının olup olmaması ve Hangi SGK statüsüne tabii olduğunuz kontrolü (4A (işçi), 4B(Bağkur) veya 4C(Devlet Memuru veya İşçisi) yapılması aktif olarak prim yatırılıp yatırılmaması kontorlü ve sağlık hakkınızın olup olmadığının teyit edilmesidir.
Siz zaten başta belirtmişsiniz durumunuzu,G.S.S mevcut değil demişsiniz ve bir yerdede çalışmamanızdan dolayı SGK statüsünde aktif prim ödemenizin olmaması sebebiyle sizin sağlık haklarınız kapalı yani size provizyon verilemeyeceği için kontrol yapılamaması belirtilmiştir.
Saygılar.