Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mavi kapak kampanyasına son

leman 01

Üye
Konular
37
Reaksiyonlar
0
Sosyal güvelik kurumu engellilere tekerlekli sandalye veriyor. Hatta bırakın normal tekerlekli sandalyeyi, tıbbi açıdan ihtiyaç duyana akülü sandalye de temin ediliyor. Sosyal güvencen yoksa yeşilkarttan ya da Sosyal Yardımlaşma Dayanışma vakıflarından tekerlekli sandalye alma hakkı var. E o halde neden toplanıyor bu p...et şişe kapakları? İlkokul çocukları seferber edilip çöplerden neden kapak toplatılıyor? Neden dramatik mesajalarla toplumun duyarlı kesimlerinin iyi niyetleri, vicdanları dürtüklenerek engelliler acınacak insanlarmış gibi onlar adına yardım dileniliyor? Bütün toplum seferber edilip bir tekerlekli sandalye için 250 kilo kapak toplatılıp piyasa değeri yaklaşık 200 TL değerinde sandalyeler verilirken, devletin sosyal güvence kapsamında engellilere piyasa değeri 300-700 TL’ye kadar tekerlekli sandalye verdiği maalesef bilinmiyor. Devletin bütün engellilere (Sigortası olan engelliye sigorta kapsamında, sigortası olmayana yeşilkart kapsamında) tekerlekli sandalye temin etmekte iken bütün insanları (hele hele basında kimi haberlere yansıdığı üzere, kimi engelli yakınlarını çöplerden) kapak toplatmaya sevk etmek, kamuoyunun yanıltılması anlamına gelmektedir. Bu tip kampanyalar toplumda engelli sorunlarının tekerlekli sandalye temin sorunlarına indirilmesi gibi bir yanlış algılama doğmasına sebep olmaktadır Diğer taraftan engelliler için kapak toplayan kesimlerde (özellikle çocuklarda) engellilerin yardıma muhtaç, kapak toplanmasına dahi ihtiyacı olan insanlar olarak algılanması tehlikesini içermektedir. Kamuoyubilmesini istiyoruz ki; Engellilerin tekerlekli sandalye ihtiyaçlarının karşılanması için kapak toplanmasına ihtiyaç yoktur! Engellilerin ihtiyacı olan tek şey, ona yasaların tanıdığı haklardan faydalanmasında yardımcı olunmasıdır. Eğer kapak toplanmasında kamusal bir amaç güdülecekse bu amaç sadece çevre sporunlarına yönelik duyarlılığı artırmak olmalıdır. Bunu yaparken de kampanyaların özen göstermesi gereken konu (insanların çöplerden kapak toplaması değil) hijyene dikkat edilerek, yardım sever insanın duyguları sömürülmeden bu işlerin yapılmasını sağlamak olmalıdır.

kapak toplayan kesimlerde (özellikle çocuklarda) engellilerin yardıma muhtaç, kapak toplanmasına dEngellilerin ihtiyacı olan tek şey, ona yasaların tanıdığı haklardan faydalanmasında yardımcı olunmasıdır
ahi ihtiyacı olan insanlar olarak algılanması tehlikesini içermektedir

Mavi Kapak kampanyası devam ediyor biliyorum ve toplamaya devam ediyorum. yanlız ben sadece 0.50 lt ve 1.50 lt pet şişelerin kapaklarını topluyorum. diğer büyük pet şişerin pet kaplarının geçmediğini duydum.

bazı arkadaşlar mavi kapak büyük - küçük topluyor
" kola kapakları da topluyor
" en büyük damacana pet kaplarını da ekliyor..

bu konu hakkında net bilgilerini nereden öğrenebilir arkadaşlar. bilgisi olan arkadaşların maillerini bekliyorum.

saygılarımla..

bütün kapaklar geçiyormuş.
0.50 lt
1.50 lt
damacana
kola -fanta v.s. bütün kapaklar.. teslimatını da bağlı bulunduğunuz belediye den bilgi alabilrsiniz..

güncel olarak yapılmıyor sanırım bu uygulama! nereyi aradıysam telefonda bittiğini söylediler. bilgi verecek varmı?

Ben 3 yıl evvel manuel tekerlekli sandalye aldım. Fiyatı ise 1100 TL idi. Devlet 175 TL ödedi. Şaka gibi.
Dediğiniz gibi 300 - 700 TL falan ödenmiyor.

ödenecek bedeller güncelleniyor... güncel bilgilere bakmak lazım...

Arkadaşım ben hepsini topluyorum kırıkkaleye bağlı Yahşihan Sosyal Hizmetler derneğine gönderiyorum hiç de geri dönmedi yani devam ediyor kampanya

Arkadaşlar mavi kapak kampanyası devam ediyor ben de hala toplamaya devam ediyorum. Herhalde şu ana kadar 3 tane alınmıştır.

Ya bende merak ettim bizim günlük evde bayag çıkıyor acaba net bi bilgisi olan yok mu birde buraya sorayım ben toplayan yere

leman 01 siz nerde yaşıyorsunuz acaba böylesine duyarlı bir kampanyayı eleştiriyorsunuz.devlet nerde veriyormuş bana hastane rapor yazdı
önce endi cebimden deyerek almak zorunda kaldım sonra sgk 4 ay sonra yarısını bile ödemedi

ESİŞEHİR'de işçi emeklisi Halit Aydoğdu (72) ile torunu lise öğrencisi Melike Sarıtaş (16), 11 yılda 43 ton Mavi kapak topladı. Dede Torun, topladıkları mavi kapaklarla 137 tekerlekli sandalye aldı.
Sümer Mahallesi'nde oturan emekli Halit Aydoğdu ile torunu Gazi Meslek Lisesi Radyo Televizyon Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Melike Sarıtaş, engelliler için mavi plastik kapak topluyor. Aydoğdu ve torunu, topladıkları kapakları geri dönüşüm şirketine satıp karşılığında aldıkları parayla engelliler için tekerlekli sandalye tedarik ediyor. Halit Aydoğdu, torunu ile 11 yılda topladıkları 43 ton mavi kapak karşılığında bugüne kadar 137 tekerlekli sandalye alıp, bunların 130'unu ihtiyaç sahiplerine verdiklerini, 7 tekerli sandalyeyi de yakında teslim edeceklerini söyledi. Mavi kapak toplamaya torunu Melike için başladığını anlatan Halit Aydoğdu, şöyle konuştu:
"Melike, ilkokula giderken öğretmenleri 500 kapak getireni dergiye çıkartacaklarını söylemişlerdi. Torunum da okula topladığı 485 kapakla gitti. Ancak 500 kapak olmadığı için ağlayarak eve geldi. Kendisine gelecek yıl binlerce kapak toplayacağımı söyledim. Ertesi yıl 30 binin üzerinde kapak topladık. Bunun karşılığında tekerlekli sandalye verdiler. Tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahibine verince mavi kapak toplamaya devam ettik. Şu ana kadar 137 tekerlekli sandalye aldık. Bunun 130'unu Eskişehir ve çeşitli ilerdeki engellilere verdik. 7 sandalyenin birini Van'a, diğerlerini de çeşitli illere göndereceğiz."
Halit Aydoğdu, hem kendilerinin mavi kapak topladıklarını hem de çeşitli illerden kargoyla kapak gönderildiğini belirtti.
Ücretsiz kargoya ihtiyaç duyduklarını belirten Melike Sarıtaş da "Kargolarımız çok sayıda arttı. Daha çok insana yardım edeceğiz. Bu yüzden bizim ücretsiz kargoya ihtiyacımız var. Bize bu konuda yardımcı olunmasını istiyoruz. Buna bir çözüm bulunması lazım. Bu konuda bize yardımcı olun, ücretsiz kargo desteği sağlayın" dedi. Melike Sarıtaş, tekerlekli sandalyeleri ihtiyaç sahiplerine teslim ettiklerinde mutluluklarının arttığını, dedesiyle kapak toplamaya devam edeceklerini söyledi.
- Eskişehir
18 Eylül 2018 Salı 16:13

Üst Alt