merhaba arkadaşlar
ben siteye yeni üye oldum. ben kas hastasıyım. hastalığımın adının mcardle olduğunu söyledi doktor. miyofosforilaz enzim eksikliği de deniliyor.
burdaki diğer kas hastası arkadaşların yorumlarını okuduğumda hepsi bol egzersiz yapmaktan bahsetmiş fakat doktor bana egzersizi yasakladı.
tek sıkıntım çabuk yoruluyorum; yürürken, banyo yaparken bazen yemek yerken... eğer zorlamaya devam edersem kasılıyorum ve dayanılmayacak bir ağrısı oluyor. önceden de kendimde bi anormallik olduğunu hissederdim ama bu kadar değildi hastalık ilerliyor galiba.
gittiğim doktorlar hep ergenlikte olur diye geçiştirdiler ta ki 2 sene öncesine kadar. iki sene önce yine kasıldım sonra ankaraya sevkettiler orda hacettepede doktor sevim hanım teşhisi koydu. sonra ersin tan'a da gittim ikisi de tedavisin olmadığını ve kendime dikkat etmem gerektiğini söylediler.
aynı hastalıktan olan arkadaşlar varsa bilgi alışverişinde bulunmak isterim.
teşekkürler.
tam bu hastalığı anlatan güzel bi yazı internette gördüm paylaşmak istedim:
ben siteye yeni üye oldum. ben kas hastasıyım. hastalığımın adının mcardle olduğunu söyledi doktor. miyofosforilaz enzim eksikliği de deniliyor.
burdaki diğer kas hastası arkadaşların yorumlarını okuduğumda hepsi bol egzersiz yapmaktan bahsetmiş fakat doktor bana egzersizi yasakladı.
tek sıkıntım çabuk yoruluyorum; yürürken, banyo yaparken bazen yemek yerken... eğer zorlamaya devam edersem kasılıyorum ve dayanılmayacak bir ağrısı oluyor. önceden de kendimde bi anormallik olduğunu hissederdim ama bu kadar değildi hastalık ilerliyor galiba.
gittiğim doktorlar hep ergenlikte olur diye geçiştirdiler ta ki 2 sene öncesine kadar. iki sene önce yine kasıldım sonra ankaraya sevkettiler orda hacettepede doktor sevim hanım teşhisi koydu. sonra ersin tan'a da gittim ikisi de tedavisin olmadığını ve kendime dikkat etmem gerektiğini söylediler.
aynı hastalıktan olan arkadaşlar varsa bilgi alışverişinde bulunmak isterim.
teşekkürler.
tam bu hastalığı anlatan güzel bi yazı internette gördüm paylaşmak istedim:
Glikojen depo tip 5, mc ardle hastasıysanız... (Genetik kas hastalığı. Eforla birlikte gelen kas ağrısı.) Dışardan bakıldığında normal ve sağlıklı bir yapıya sahipsinizdir. Gerekli durumlarda muhataplarınızı hasta olduğunuza ikna etmek durumunda kalırsınız. Merdiven çıkarken, koşarken, bir ağırlık taşırken, yürürken zorlanır, hatta bazen dişlerinizi fırçalarken, saçınızı tararken bile dinlenme molaları verirsiniz. Yetmişinde olan birine yürümekte eşlik edemediğiniz birkaç dokunaklı hatıranız vardır. Yaşadığınız bölgede yaya olarak gidebileceğiz her yere yokuşu olmayan, kestirme, alternatif güzergâhlar bilirsiniz. Karşınıza ışıklı bir yaya geçidi çıktığında kırmızının yanması için dua edersiniz. Okuldayken beden dersinde hastalığınızı hiç tarif edememiş, her seferinde mahçup, komik, tuhaf mazeretler ileri sürmüşsünüzdür. Azmi elden bırakmayıp teşhisin peşine düştüyseniz dahiliye, kardiyoloji, hepatoloji, romatoloji, psikiyatri ve nihayet doğru yer olan nörolojide aylarınız geçmiştir. Teşhis bir sürprizi de beraberinde getirecektir: Askerlik yapmayacaksınız! Tedavi ise tek bir cümleden ibarettir: “Kendinize dikkat edin.”