Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Melez tekerlekli sandalye projesi [Araştırma]

muharremseyda

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.

İsmim Muharrem Şeyda. Bahçeşehir Üniversitesi endüstri ürünleri tasarımı bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.
Bir tekerlekli sandalye projesi üzerinde çalışıyorum.
hafif ve rahat kullanılabilir ve ergonomik bir tekerlekli sandalye aynı zamanda bir elektrik motoruna sahip olacak. Yokuşlarda, rampalarda yada yorulduğunuzda bu motordan faydalanarak sürüş yapabilecek sonrasında tekrar manuel sürüşe geçilebilecek. Yani elektrik motoru destek amaçlı kullanılacak.

Benim merak ettiğim konu şu;
1-evin içinde ayrı dışarıda ayrı birer sandalye mi kullanıyorsunuz?
2-tek bir sandalye kullanıyorsanız temizliğini nasıl yapıyorsunuz?
3-ayrı sandalyeler kullanıyorsanız bu sandalyeler arasındaki geçişi nerede yapıyorsunuz?
4-diğer sandalyeyi nereye koyuyorsunuz?

bu sorulara cevap verirseniz bana çok yardımcı olursunuz, teşekkürler:)

internette araştırırsanız biraz zaten böyle sandalyeler var olduğunu göreceksiniz..

elbette dünyada bu alanda birçok proje yapılmakta. ilgi uyandırması amacıyla projenin konseptini belirttim.
benim merak ettiğim dışarıya çıkarken bu sandalye transferi nasıl oluyor. sadece bunu merak ediyorum.

muarrem hocam;
guzel bırsey dusunmussun bence ınsallah yaparsın,sorularına cevap verım.
evın ıcınde ayrı dısarıda ayrı banyo&vc tuvaletı ayrı yanı 3 tane sandalye kullanıyorum.
genelde herkeste ayrı kullanıyor yanı. sandalye gecıslerını ıse tabı kısıden kısıye degısıyor
bazı engellı arkadaslar ellerını kullanamıyor bazıları ıse gecıslerı yardım almadan kendıleri
yapabılıyor dısarıda kullanılan sandalye herhalde apartman boslugunda bekler kım nereye koyarsa.

tasarlamak urunun tamamini tasarlamak degilki muharrem bey
sim 2 3 tane sandalye olacagina siz bu sandalyelerin tekerlekleri icin kilif hazirlayin isterseniz basitce kolayca takilacak cikarilacak olsun
2 3 sandalyeye para verecekler bir tane iyisini alsin bence zaten bitek tekerlekleri kirleniyor bunun su gecirmez gibi saglam biseyden olursa hem disarida birakmak hirsiz aldi gibi seylerde olmaz bence

sandalye kullanan yakinim yok fazlaca bilgimde yok kullananlar hakkinda

elbette çok haklısınız bende bunun ciddi bir problem olduğunu düşündüm. problemi detaylı olarak araştırmadan da iyi bir çözüm üretmek çok güç. insanlar mevcut durumda bu sorunun üstesinden nasıl gelmeye çalışıyor bunu iyi analiz etmem gerek. sorunu en akılcı şekilde çözmeye gayret edeceğim. çok sağolun.

Evet bende evin içinde ayrı sandalye dışarda ayrı sandalye kullanıyorum...İşyerinde ayrı sandalye.Yağışlı havalarda işe giderken Otomotik vitesli aracımı kullanıyorum.Sandalyem garajda kalıyor.İşyerine varınca arkadaşlar getiriyor yanıma sandalyemi.Hafta sonu dışarı çıkarken Akülü sandalyeme biniyorum kapımın önünde kalıyor yani garajımda.Geçişlrimi de kendim kollarımı kullanarak yapabiliyorum...

Öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.
Bazı tekerlekli sandalyelerde kolayca takıp çıkarılabilen tekerlekler var eve girerken tekerlekleri değiştirmek fikri akla geliyor hemen. bunu tercih etmemenizin özel bir sebebi var mı? bunu düşünmüşsünüzdür eminim ama neden tercih etmediğinizi merak ediyorum.

ayakkabilarla eve girebiliyoruz mesela:) ustune naylon giyerek bunun daha saglamini yaparak kolayca gecirilecek bisey olmali

tekerlere kılıf geçirebilecek kadar uğraşabilsek zaten tekerleği değiştiririz ben yürüteç yardımıyla zorda olsa yürüyebildiğim için ev içerisinde sandalye kullanmıyorum zaten kaldırımlar sayesinde dışarıda da sandalye pek işe yaramıyor adamlar sağolsun engelli parkı yapmışlar ama orda bile işe yarar rampa yok işin özü melez sandelyeden ziyade kaldırım aşabilen sandalye lazım

Dostum ben de aynı okuldan mezun oldum.
Mezun olduktan sonra bi gün gittiğim de bi arkadaşla tanışmıştım, tekerlekli sandalye kullanıyordu.
O kişiye ulaşabişirsin, birebir engelli birinden bilgi almış olursun.
Tabi burda ki görüşlerleri göz ardı etme.

Bu arada dediğin şekilde bi tekerlekli sandalye mevcut şu an ismi ve markası aklıma gelmiyor.

Birde Sorularına cevap veriyim.
1. Evet
2. Hayır
3. Herhangi bi şey yapmıyorum, normal geçiyorum.
4. Kapının önünde duruyor.

evet omurilik felçlileri derneğiyle irtibat halindeyim. orada tekerlekli sandalye kullanan bir çok insanla görüşme fırsatı yakaladım. bizim okuldaki arkadaşla da görüştüm.
kaldırım aşmak en önemli kriterlerden biri, bu problemle ilgili çalışmalarım var. Türkiye'de eve ayakkabıyla girmenin pek sağlıklı bir tercih olmadığı kanaatindeyim:) (dipnot: hiçbir yerde sağlıklı olmadığı kanaatindeyim:))))

1- Benim ev ve dış mekan sandalyelerim farklı... Ama büyük çoğunluk evde de dışarıda da aynı sandalyeyi kullanıyor diye tahmin ediyorum.

2- Eve girerken tekerlekler bir bez kullanılarak kolayca temizlenebilir... Ayrıca dışarıda da kullanılasa sadece evde kullanılan tekerleklerle değiştirilmesi de mümkün. Birçok sandalyede tekerlekler kolayca çıkıartılıp takılabiliyor...

3- Dışarı çıkarken kapımın önünde sandalye değiştiriyorum.

4- Ev sandalyesi evimde, dışarı sandalyesi kapımın girişinde duruyor

tekerlekli sandalye fikri için 3 önemli püf nokta vereyim size

- Hafiflik

- Sağlamlık

- Taşınabilirlik (katlanan / eklenen çıkan parçalar vs.) (not: katlanan parçalar sandalye dayanıklılığını olumsuz etkiler.)

önemli not: Türkiye'de gerçek bir tekerlekli sandalye üreticisi bulunmamaktadır. Biz iyi sandalyeleri hep yurt dışındaki firmaların bayiliklerinden yahut direk oralardan temin ediyoruz. Ve bu firmalar %400 kar ile yılda ortalama 100.000 tekerlekli sandalye satıyor Türkiye'de.

Bu konuda benim geliştirdiğim - çanta şeklinde katlanan- sandalye formu mevcut. Çizimleri de hazır, ağırlığını max. 4 kilo olarak düşünüyoruz (ama istediğimiz 2 kilodan daha hafif olması) titanyum kullanacağız ama önce demirden numune üretip hatalarına bakmak lazım. Kafanızdaki ürün için ar-ge yardımı yapabilirim. Benle irtibata geçebilirsiniz. Haktan Özünver

4. Püf noktasıda şu olabilir. Tüm aksamları Paslanmaz olması. Tekerlek rulmanları özellikle. Sandalye gövdesi hafif olması için karbondan olması gerekir. Titanyum ile 4 yada 2 kg ağırlığı yakalayamazsınız. benin sandalyem 8,9 kg titantum olmasına rağmen. Ancak piyasada karbondan yapılmış t.sandalyeler var, fiyatları çok yüksek. Umarım dediğiniz gibi kg larda sandalye üretebilir ve fiyatlarıda makul olur.

Muharremseyda arkadaş sizin düşündüğünüz heö manuel hem eletrikli olarak dediğiniz sistemde sandalyeler var (sandalye değilde tekerlekler diyebiliriz) link i incelersenzi size yardımcı olabilir düye düşünüyorum. German Healthcare Export Group: ADDITIONAL DRIVE SERVOMATIC

hem manuel hem elektirkli sandalye fikri çok güzel ancak bir elektirik aküsü olacağından ağırlığı artacaktır.

Sizin sandalyeniz titanyum olabilir ancak bu titanyum sizin sandalyenizde %kaç ornanında kullanılmış bu da önemli :) Mesela RGK interceptor extreme (basketbol sandalyesi) 4 kilogram (bildiğim kadarıyla) ya da Max lite 'dı sanırım günlük sandalyesi. (Bu yorumumu RGK resmi sitesine bakıp düzelteceğim.) Ama ottobock blizzard da titanyum olmasına rağmen 7 kilo :) Sizin bahsettiğiniz karbon sandalye de Panthera X. Evet gerçekten iki kilogram kendisi :) Ancak karbon/titanyum gibi elementler şekillendirme açısından oldukça maliyetli.

Ancak yine de bir türk üreticisi işe el atarsa bu fiyatlar %75 düşecektir. Yani şu an parekende olarak satılan panthera X 13.000 lira'dan 3.000 liraya düşebilir yerli üreticiyle :)

Ben hiç ucuz tofaş veya renault araba görmedim?
Maliyeti bi lira olsa bunlar engelli sandalyesini aracını gerecini bile 10 a satar.
Türkiyede yaşıyorsan pahalı tüketmek boynunun borcudur.
Petrolümüz olsa gene bunlar 4-5 tl ye satarlar millete!

otomobillere konan vergilerle tekerlekli sandalyelere konan vergiler aynı değil. Uçurum var. Hatta vergi yok tekerlekli sandalyeye diye biliyorum. Ama sonuç olarak bu 13000 liralık panthera x'in maliyeti 2.000 lirayı geçmez, panthera gibi bi üretici için :)

Üst Alt