Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memur alımlarında mevcut kadrolar, kadro seçimi ve tayinler hakkındaki sorular?

meraklımelahat

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
İyi günler arkadaşlar
Kafama takılan birkaç soru var,forumda cevabını bulamadım,bilen arkadaşlar veyahut sorumun/sorularımım cevabını gören arkadaşlar alta yazarlar yada kopyala-yapıştır yaparlarsa sevinirim
Soruları sıra sıra yazıyorum

1)Engelli memur/personel alımında ,görev esas alınıyor mu? Örnek olarak bir kurumda 97 kişi çalışıyor olsun sağlıklı ,3 engelli personel alınacak ,bu personellerin mesleği önemli mi ,yani isterse 3 düz memur alabilir ,3 hizmetli alabilir yada 3 üniversite mezunu alabilir yada işkur'a ilan açar ,bunun kararını kurumun müdürü mü veriyor? Ve bununla alakalı bir yönetmelik var mı? Varsa gerçek hayatta uygulanıyor mu? Uygulanmazsa ceza alabiliyor mu kurum?

2)Kurumda 3 kişinin yapacağı işi 2 kişi yapıyor ,ama birimin müdürü veyahut kurum müdürü alım yapılmasını istemiyor,o zaman bir alım olmaz mı ,yoksa bunun bir yönetmelikte yeri var mı ,.... olursa .... olur diye?

3)Örnek veriyorum,Kurumun 6 engelli personele ihtiyacı var diyelim,bunu alma şekli kurumun müdürü veyahut yetkili kişisine bağlı ,yani ister işkurla alır ,ister talep eder merkezi atamayla mı alır,işkurla eleman alımı vrya merkezi alımla memur/personel alımında bir oran var mı,yönetmelik vs.de? Uygulanmıyorsa cezası/yaptırımı var mı ? Cezası/yaptırımı varsa bile gerçek hayatta uygulanıyor mu?

4)Bir memur tayin istedi başka bir ile gitti veyahut daha daha yüksek bir öğrenimi bitirdi ve şu anki çalıştığından daha yüksek bir kadroya geçti ,önceki kadrosu boş sayılıyor mu ,sayılıyorsa bu kadronun doluş şekli (işkur,merkezi atama)kurumun insiyatifine mi bağlı,yönetmelikte bunun da yeri var mı?

Çok uzun bir yazı oldu farkındayım,cevaplarınızı bekliyorum :)

Arkadaşlar ,sonuçta boş kadroların açılması sistemi bu sorduklarıma bağlı,biliyorum bizim elimizden birşey gelmez kurumlar bilir ama ,bu duruma ümitlenelim yada ümitsizliğe kapılalım
Bilen kimse yok mu?

Sorun çok uzun sevgili arkadaşım ve çoğu bölüm sorumlusunun bilemeyeceği konularda sen net bir bilgi talep ediyorsun haliyle de bu konuda geri dönüş olmaması son derece normal. Misal 1. Sorunda bile bile soru içinde kaç tane soru var. Kısaca cevap vereyim. Öncelikle ben memur olarak 2014 te atandım milli eğitim müdürlüğü nde çalışıyorum. Öncelikle 2010 dan beri devlet kurumlarina binlerce personel alımı yapıldı toplam sayıyı bilmiyorum ama 25000 den fazla engelli personel alımı yapılmistir büyük ihtimalle. O yüzden de çoğu kurumda engelli kadroları epeyce dolu ve alım da yıldan yıla azalıyor bu sebepten dolayı. Ben 4 yıllık işletme mezunuyum ama devlette mezuniyete bakılıyor ama her zaman bakılıyor diyemem yöneticiler liyakatla gelmediği için benim adım Hıdır dediğim budur diyebiliyor o yüzden iş dağılımı çok süper değil. Ama engelli kadrosu olarak MEB özelinde konuşursam epeyce yüksek sayıda engelli memur var. Çoğu kurumda yüzde 3 lük kontenjan doludur diyebilirim. MEB te engelli öğretmenler çok olmadığı için müdürluklerdeki şişkin kadrolari tolere ediyor sanirim. Yoksa kurumdaki engelli oranı yüzde 10-25 arasında olabilir. Misal yine kendi kurumumdan örnek vereyim çalışan bilgisayar mühendisleri yıllardir branşları ile ilgili işler yapmıyorlar. Aynı şekilde atandığı kadro hizmetli ama kişi şoför olarakta gorevlendirilebiliyor yada masa başında da çalışabiliyor. Ama sanırım bu görevlendirmeler norm kadroyu etkilemiyor. Ayrıca yine müdürlüklerde kaç kişi çalışacağı ile ilgili net bir durum yok çünkü ihtiyaca göre bölüm açılıp kapatilabiliyor. Ben çalıştığım bölümün alt bölümünde çalışıyordum önceki yıllarda o alt 6 kişi çalışıyormuş bundan sekiz yıl önce. Şuan ise o bölüm başka bölümle birleştirildi ve 3 kişiye düştük. Sorularını daha sade sorarsan devam edebilirim ama şimdilik benden bu kadar iyi akşamlar...

1- mesleği dışında alım yapılan kişiler harici her aranan memur ya da hizmetli aynı işleri yapmayabilir. Arkadaşın dediği gibi memur başka iş yapabilir, hizmetlide başka iş yapabilir. Bu durum tamamen kuruma ve müdürüne göre değişiyor.

2- 3 kişinin yapacağı işi 2 kişi yapabilir. Bu da kurumdan kuruma değişebiliyor. Eleman talep etmek yine kurum müdürüne bağlı.

3-cezası veya bir yaptırımı olmaz ama bildiğim kadarıyla kurumlar memur ve hizmetli alımı yerine son yıllarda işkur üzerinden işçi alıyor.

4-bir memurun başka bir yere tayin olabilmesi için, tayin olacağı yerde boş kadro olması gerek. Öğrenim düzeyi ya da mesleki olarak derecesi yükselip giderse onun yerini dolduracak birinin alımı yine kurumun müdürüne bağlı sanırım.

Bildiklerimi yazdım. Aklınızda varsa başka sorular sorabilirsiniz.

naps
Evet sorular baya uzun oldu çok haklısınız ,mezun olduğum bölümden kaynaklı da olabilir ,bizde sorular bitmez ve uzaar gider ,maalesef mi diyeyim bilemedim
Çok kısa yazsaydım tam olarak ifade edemeyebilirim diye düşündüm ve dediğiniz gibi her soruya farklı bir konu açsaydım daha anlaşılır bir hal alırdı
Cevabınız için teşekkür ederim ,sorularıma yanıt buldum
lacivert21
Sana da teşekkür ederim ,madde madde cevap vermişsin ,sorularıma yine senin verdiğin cevaplarla da yanıt buldum

Bunları sorma sebebim de şuydu bir yandan ;
Bakan hanım bu sene de geçen sene de ,kurumlar ne kadar boş kadro bildirirse o kadar atama yapabiliriz demişti.Bu durumda atama sayılarını kurum müdürleri belirliyor genel itibariyle ,tahminimce müdürlerinde geneli de şansa eleman isteyeceğine ,işi yapabileceğine inandığı adamı işkur'la seçmeyi daha uygun görüyor olabilirler (bu her müdür için geçerli değil tabiki,bu benim yorumum)
Birde kurum müdürlerinin engellilere bakışı da önemli bu hususta,boş kadro bildireceği sayı buna da bağlı olabilir
Birde iş yapmayan engelli çalışanlar duymuştum kamu'da (tabi bunun sağlamı engellisi olmuyor sonuçta),bu da galiba kurumlarda engelli personel çalıştırma isteğini biraz da olsa köreltebilir diye düşünüyorum

Tekrardan naps ve lacivert21 ,sizlere teşekkür ederim :)

Evet öyle. son yıllarda ekpss ile değil de işkur aracılığıyla kurumlara engelli işçi alındı. Bu da haliyle engelli kotasının dolması demek. Yani alım olursa etkiliyor bu durum. Tabi her kurumun müdürü keyfi eleman talep edemez. İstediği eleman sayısı ve niteliğini bakanlığa gönderir, bakanlık inceler.
Mesleğiniz nedir bu arada ya da mezun olduğum bölüm? Ekpss'ye girdiniz mi?

Üst Alt