Kamuda 2008 sonrası memurlar emekli olurken 5510 sayılı kanuna göre emekli olmakta. Yani ne kadar prim yatmışsa ona göre emekli maaşı hesaplanmakta. Daha öncesi memur olanlar ise unvan, derece, kademelerine göre emekli olmakta.
Benim kafama takılan mesele 1. derece vergi indirimi olan bir memurun maaşı çok düşük prim olarak yatırılmakta.
[FONT=sans-serif]1. Derece Engelliler için (%80 ve üzeri engelliler) 900-TL[/FONT]
[FONT=sans-serif]2. derece engelli indirim tutarı (%60 ile %79) 470-TL[/FONT]
[FONT=sans-serif]3. derece engelli indirim tutarı (40 ile %59) 210-TL[/FONT]
Aşağıda ufak bir hesap yaptım. Hesapta 13-3 Lise mezunu bekar memurun maaşını baz aldım.
Vergi indirimi almadan:
Gelir Vergisi Matrahı 1.292 TL
1. derece vergi indirimi ile :
Engellilik İndirimi 1. derece 900.00 TL
Gelir Vergisi Matrahı 392.93 TL
4-A gibi değerlendirdiğimde yatan prim çok düşük neredeyse güncel brüt asgari ücretin 1/5 ine tekabül ediyor. Bu şekilde bağlanacak emekli maaşı çok düşük olacaktır diye düşünüyorum.
Bu konuda bir muafiyet var mı yoksa hesap tam olarak benim yazdığım şekilde mi oluyor ?
Benim kafama takılan mesele 1. derece vergi indirimi olan bir memurun maaşı çok düşük prim olarak yatırılmakta.
[FONT=sans-serif]1. Derece Engelliler için (%80 ve üzeri engelliler) 900-TL[/FONT]
[FONT=sans-serif]2. derece engelli indirim tutarı (%60 ile %79) 470-TL[/FONT]
[FONT=sans-serif]3. derece engelli indirim tutarı (40 ile %59) 210-TL[/FONT]
Aşağıda ufak bir hesap yaptım. Hesapta 13-3 Lise mezunu bekar memurun maaşını baz aldım.
Vergi indirimi almadan:
Gelir Vergisi Matrahı 1.292 TL
1. derece vergi indirimi ile :
Engellilik İndirimi 1. derece 900.00 TL
Gelir Vergisi Matrahı 392.93 TL
4-A gibi değerlendirdiğimde yatan prim çok düşük neredeyse güncel brüt asgari ücretin 1/5 ine tekabül ediyor. Bu şekilde bağlanacak emekli maaşı çok düşük olacaktır diye düşünüyorum.
Bu konuda bir muafiyet var mı yoksa hesap tam olarak benim yazdığım şekilde mi oluyor ?