Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memur kendi yazdığı kitabı aracısız satabilir mi? Vergi muafiyeti var mıdır?

WEL

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba Engelliler .biz dostları,

Arkadaşlar konuyu kapsamlı olarak çok defa araştırdım ancak kesin ve doyurucu bilgiler bulamadığım için burada sorma ihtiyacı duydum. Memurlar.net'e de sordum henüz cevap gelmedi. Lütfen konuya hakim olan arkadaşlar yorumdan ziyade somut örneklerle cevap verebilirse çok memnun olacağım.

Konu Memurların kitap yazmasıyla ilgili. İnternette yüzeysel bilgiler var. O yüzden lütfen ayrıntılı olarak cevap, belki bu konuda cevap arayan çok insan vardır!

1)- Memurların kendi memuriyet unvanını kullanmadan öykü, şiir, roman gibi konuları itibarı ile mesleki olmayan alanlarda bir kitabı herhangi bir yayınevi (aracı) olmadan Kültür Bakanlığına tescil ettirip doğrudan matbaaya vererek bastırmasının önünde herhangi bir yasal engel var mıdır ?

2)- Memur Kendi adına (bireysel/bağımsız) yazar olarak tescil ettirip ISBN aldığı bir kitabını nasıl satabilir ? Dağıtım ve Pazarlama firması olmadan kendisi satabilir mi ? Vergiye tabiyet nedir ?

3)-Memurun bu kitabı herhangi bir kitabevi, dağıtımcı vb bir firmaya vermesi durumunda faturalandırma konusu nasıl olacak ? Vergiden muaf mı olmalı ?

4)-Bu konular ek gelire mi girer yoksa Vergi Kanunu 193 sayılı vergi muafiyetinde mi değerlendirilmeli ?

5)-Memurun kitaplarıyla ilgili gelir-gider faturası düzenleme zorunluluğu var mıdır ?

6)-Kendi kendine satışın önünde yasal bir engel yoksa ve vergiye de tabi değilse POS Cihazı ile fuarda veya dışarıda bu kitabını satması mümkün olabilir mi?

7)-Bütün bu sorularda memurun Engelli bir memur olması yazarlık noktasında herhangi bir avantaj sağlar mı ?

8) Sıfırdan bir kitap yazacak memur, vergiden muafiyet için sırasıyla hangi işlemleri yapmalıdır.

9)-Sizin ek olarak vurgulamak istediğiniz bir bilgi veya önemli nokta var mıdır (Alınacak belge gibi) satmak isteyen dağıtıcı veya kitap evlerine bu belgenin sureti verilebilir mi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla

Bir ara ben de yayınevi kurmayı düşünmüştüm, araştırdığım kadarıyla basım ve dağıtım, bu işin en masraflı ve meşakatli kalemleri. Bir matbaa ile anlaşsanız dahi, sırf asgari sipariş miktarı olan bin veya iki bin civarında adedi karşılamak bile önemli bir külfet oluşturuyor. Şöyle kabaca yapmış olduğum bir hesap neticesinde yüz bin civarı bir miktarı gözden çıkarmak gerekiyordu. İşin memuriyet ile olan yasal zeminini bilmiyorum ancak piyasada çok sayıda bulunan yayınevlerinden herhangi birisi -belli bir ücret karşılığında- bahsetmiş olduğunuz çoğu şeyi sizin adınıza halledebilir.

Merhabalar " Taz ",
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Bu başlığı takip eden dostlar için şu noktayı aydınlatmakta yarar var. Her "GERÇEK KİŞİ" gibi "Memurların da" kendi adına kitap basma ve bunun telif hakları için başvurma hakları mevcut. Matbaada basılmasına kadar her işlemi kişinin kendisi gerçekleştirebiliyor. Başvuru-Bandrol-tescil ancak kitap basıldıktan sonrası muamma gibi.

Bu kitabın faturalandırılması nasıl olacak basım ücreti + KDV maliyeti oldu diyelim ve matbaa da bu kitabı (memur) kişi adına faturalandırdı.
Dağıtım tekeli denen bir durum var ve korkunç bir sömürü ağı da burada devreye giriyor. Memura ( veya bireysel/ bağımsız yazarlara) bütün kitapevleri diyor ki biz kitabı senden değil, dağıtım firmasından alırız, dağıtım firmasını ararsa dağıtım firması da diyor ki biz yayınevi ile çalışırız. E hani gerçek kişilerin kitap basma hakları vardı?!

Herkes topu bir başkasına atıyor. Ortada mağdur olan yazar oluyor.
Memur bastığı bu kitabı satıp, satamayacağını ( hiç olmazsa basım maliyetlerini çıkarmak adına) bilmiyor.
Satarsa bunun vergiye tabi mi vergiden muaf mı olacağını bilmiyor ?!!

Bu forumda yayıncılık hukuku üzerine uzmanlaşmış hiç kimse yok mu acaba ?

Üst Alt