Bir zamanlar benim de aklıma takılmıştı bu soru. Cevap bulamadım tabi
Hep bir muğlaklıkla karşılaşmıştım, yasalar tam olarak sınırı nerede tutuyor anlamamıştım.
Memur makale yazamaz diye bir kaide yok, normalde yazabilir ( Suya sabuna dokunmadan...). Peki aynı şey ticari faaliyet olunca niye yasak olsun mesela? Yasağın asıl amacı memurun fazla para kazanmasını önlemek midir acaba
Memura ek mesai yok, ek iş yasak, arazi parası vs yok. İşçiye, mühendise, avukata, veteriner hekime... herkese serbest olan bu durum bize gelince niye yasak aklım almıyor. İşler yetişmiyor diye hafta sonu da akşam da çalıştığım oldu. Ek mesai almadan yaptım tabiki, demek istediğim memurun da mesai dışında çalışması icab ediyor bazen. Belki de yasalara göre mesai dışında çalışarak suç işlemişimdir kim bilir (!)
Konuyla ilgili olarak bir makaleden alıntı: Köşe yazabilir mi?
Memurun bir yayın kuruluşunda 'hizmet akdine bağlı olarak' köşe yazarlığı yapması mümkün değil. Yani sigortalı olarak çalışamıyor. Ancak, 657'nin 'basına bilgi veya demeç verme' başlıklı 15'inci maddesine aykırı olmamak şartıyla köşe yazarı olabilir, telif ücreti alabilirler. Link:
Memura ek iş imkânı - FARUK ERDEM