Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memur olarak atandım. Vergi indirim hakkını elde etmek için ne yapmalıyım?

Konular
15
Reaksiyonlar
0
2009 temmuz donemı 14/temmuzda %50raporumla memur olarak atandım sımdı vergı ındırımınden nasıl faydalana bılırım kurum kendı mı yapıyor

memur

tesekkur ben yenı memurum oranı dusururlerse memurluga zararı olur mu

Memur

ben temmuz alımında atandım. vergı ındırımı ıcın kurum ozurlu dıye belırtınce ben vergiden dırek muaf olmuyor muyum? vergı daıresıne gıtmem sart mı? sartsa ısterlerse eskı raporu kabul ederler mı? etmezlerse sadece bulundugum ildekı hastaneden mı alacaz?

bır de memuryenı atama yapılınca 2 maas dıyorlar bızde o yok dıyorlar benım bu konudakı hakkım nedır

tesekkurler

Arkadaşım özürlü işci olman vergi indirimi alman anlamına gelmiyor. Çalıştığın kurum seni bağlı bulunduğu defterdarlığa sevk edecek defterdarlıkta seni hastaneye sevk edip raporunu belirleyecek bunları yapmak zorundasın.

vergı

oyle ama bulundugum sehırde kı hastaneye nı salıyor

Çalıştığın ildeki defterdarlık, aynı ildeki bir hastaneye sevk eder...

Özürlü statüsünde ataması yapılan memurdan ayrıca vergi nidirim belgesi istenmez diye biliyorum.

Defterdarlık vergi indirimini hangi yetkiyle geri ödeyecek peki ? Devletin her kurumu bağımsız çalışır yani özürlü raporu ayrıdır ehliyet raporu ayrı herbirine ayrı rapor gerekir mesela benim elimde 7 ayrı yer için 7 ayrı rapor var ve %70 olanda var %95 olanda defterdarlık benım vergi indirimimi neye göre yapacak? defterdarlık bana %95 verdi ve ben şu an emekliyim %70 e göre verseydi olamıyordum .Bu arada özürlü kimliğimdeki oran %80.

Edip konumuz memur,işçi değil.
Memurda 1.derece ......,3. derece diye birşey yok emeklilik yönünden.
Özürlü statüsünde ataması yapılan memur 15 yılda emekli olur.
Ha,vergiden muaf tutularak maaşa ufacık bir avantaj sağlamasından dolayı derseniz o ayrı.Ama emeklilik konusunda vergi indirimi istenmez memurdan.

Ufuk'a ek: 1 Ekim 2008'den sonra ilk kez sigortalı/memur olacak kişiler ise 15 yılda değil, 5510/28'e göre emekli olabilecekler:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

%60 ve üzeri raporla memur olanlar ise, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün primle emekli olabilecekler.

Yani hem kademe hem de şartların zorlaştırılması söz konusu 1 ekim 2008'den sonra memur olacaklar için.

Atandığın kuruma bir dilekçe yazıyorsun. Yazacağın dilekçenin Özeti Şu ;

Özürlü olduğumdan dolayı vergi muafiyetinden faydalanmak istiyorum.

Çalıştığın kurum seni bulunduğun İl/İlçedeki Defterdarlık Müdürlüğüne sevk eder, Defterdarlık seni bulunduğun İl Devlet Hastanesine sevk eder ve senden özür dereceni gösterir rapor almanı ister. Devlet Hastanesinin düzenleyip gönderdiği raporu Defterdarlık Bakanlık Sağlık Kuruluna gönderir ve orda senin özrün tekrar düzenlenir (Bana Çok Saçma ve Gereksiz Gelmişti.) bu düzenlemeden sonra Defterdarlığına senin özür derecen ve Vergi Muafiyetinden kaçıncı derecede faydalanacağın bildirilir. Defterdarlık çalıştığın kuruma yazı yazarak bunu belirtir ve ondan sonraki alacağın maaşlarında derecene göre vergin kesilmez.

Yani ;
%40 ile % 60 Arası 1. Derece.
%60 ile % 80 Arası 2. Derece.
%80 ile % 100 Arası 3. Derece.

Bu oranlara göre senin derecen belirlenir ve bundan sonraki maaşların ona göre düzenlenir.

Gelelim 2. Soruna Memur Yeni Atama Yapılınca 2 Maaş Alıyor ?

Böyle bişey yok. Yani bir memura sen yeni atandın al sana 2 maaş diye bi olay yok ama şu var.

Bilirsin ki devlet memurları ayın 15'in de maaşlarını alırlar. Eğer senin ataman ayın 15'inden öncesine denk geldiyse o ay senin maaşın farkıyla beraber yatar. Eğer senin ataman ayın 15'inden sonra ise işte o zaman ilk aylığın biraz kabarık olur. çünkü göreve başladığın tarihten maaş gününe kadar olan günlerin ödemesini ve normal maaşını alırsın. Bunada Devlette Kıstal Yevmiye denir.

% 50 raporumla nekadar vergi indirimi alırım?

ben temmuz donemınde bu yıl memur olarak atandım %50 rapor ne kadar vergi indırımı alır bırde vergi daıresıne basvurmadan kurumum benım raporu yazınca maasa otamatık kesintı olmaz u dogrumu tesekkurler

Kurum vergi indirimi uygulasa bile kendiliğinden, bu aslında yasal değil. Vergi indirimi için şahsen defterdarlığa başvurmalı ve hakkı elde etmelisin.
3. dereceden vergi indirim hakkı elde ettiğinde maaşında 25 tl artış olur.

Üst Alt