Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memuriyette psikiyatriden alınan raporlar ve emeklilik hakları ile ilgili sorularım.?

tetami55

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba

ben 9 yıl önce memuriyete başladım. Memuriyetten önce herhangi bir sigorta girişim yok. Memuriyete girmeden önce psikolojik rahatsızlıktan ötürü atipik bozukluk teşhisiyle bir yıl raporlu ilac kullanmıştım. İse girerken de sağlam raporu verdiler ve göreve başladım.
Göreve başladıktan bir süre sonra asaletim tasdik oldu ve ben bundan kısa bir süre sonra rahatsızlanarak ruh ve sınır hastalıkları hastanesinde tedavi gördüm. Taburcu olduktan sonra paranoid şizofreni teşhisiyle 6 buçuk yıldır ilac kullanıyorum.
Tabi bu arada memuriyetinin 5. yılında askerlik tecil sürem dolduğu için askerliğe elverişli değildir raporu verdiler. Dokuz yıldır görevimi gerektiği gibi yapıyorum gayette uyumlu biriyim ama yılda bazen 10 bazen 30 gun Psikiyatriden istirahat raporu alıyorum.

Bu raporlar bana ne gibi sorunlar çıkarır?

Engel raporu almadım. Toplum ruh s. Merkezi kayıtlı hastasiyim.

Sormak istediğim diğer sorular ise: kurum beni rapor icin heyete falan gönderirse malulen emeklilik yılını doldurmadigim halde işime son verildiğinde malulen emeklilik gününu doldurduğum için bir yıl sonrasında malul maaşı alabilir miyim.
Ise başlamadan önce ilac kullandigim için heyet ise girerken tam tesekkullu hastanden aldığım calisabilir raporunu gecersiz sayarak hastaligimin goreve baslamadan once var olduguna karar verebilir mi?

Yüzde 40 -50 arasinda rapor alırsam isime devam edebilir miyim yoksa engel kadrosuna mi geçerim? Ya da bu şekilde emekli olana kadar devam edebilir miyim?

6 buçuk yıldır düzenli ilaç kullanıyorum. Bu konularda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Merhaba tetami55

1-Psikiyatriden her yıl aldığınız (10 gün-30 gün) raporlar hiç bir sorun çıkarmaz.

2-Engelli raporu almak ve/veya vergi indiriminden faydalanmak ve de Engelli Kadrosunda çalışmak size (lehinize) avantajlar sağlar.
(Ama bu Engelli Raporunu illa almalısınız diye de bir durum söz konusu değildir.)

3-Kadrolu bir memurun işine kolay kolay son verilmez. Bununla ilgili 657 Sayılı Kanunu inceleyebilirsiniz.
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.657.pdf
(Memur olup kurumu tarafından heyete sokulan birini hiç duymadım/okumadım. Ama heyete girseniz bile bu, işinize son verilmesini gerektirmez.)

4-Hastalığınız Memur olmadan önce başlamış. Emekli olurken bu şekilde hikayenizi anlatırsanız Malulen Emekli edil(e)mezsiniz.

5-Memur olurken aldığınız çalışabilir raporu sizin Malulen Emekli olmanızı garantilemez.

6-%40 - %50 rapor alsanız bile engelli kadrosuna geçmek için bence bir talebiniz olmalıdır.(Dilekçe yazmalısınız.)
(Bu konuyu bilmiyorum.) Ama her durumda işinize devam edebilirsiniz bence.

7-Bu şekilde de çalışmaya devam edebilirsiniz.
(15 yılı tamamlayınca alacağınız %40'lık bir raporla Emekli olabilirsiniz.)

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için

friends

1982 doğumluyum 1999 yazında "şizofreni" teşhisi konuldu. 2004 ocak ayında memurluğa atandım %45 ve sürekli ibareli heyet raporum var 2 sene önce de 3.dereceden vergi indirimi aldım... Bu şartlar altında ne zaman erken engelli emeklisi olabilirim ? Teşekkürler

perseküsyon

1-Memur olmadan önce (Ocak 2004 öncesi) aldığınız bir engelli raporu varsa elinizde, Vergi İndirimi aldığınız raporla birlikte bir dilekçeyle kurumunuza başvurup emekliliğinizi isteyebilirsiniz bence. (Sonuç ne olur bilmiyorum ama 15 yıllık çalışma şartını sağlamışsınız; emekli edilebilirsiniz gibi görünüyor.)

2-Engelli raporlarınız işe girdikten sonra alınmışssa 18 yıllık çalışma süresi lazım gelir size. Bu durumda Ocak 2022 tarihinde Emekliliğinizi isteyebilirsiniz.

friends

2004 ten önce şizofreni tedavisi vardı. İlaç raporum da vardı. Orada teşhis yazıyordu Senin dediğin raporla eş değerli midir ?

Teşekkürler

Memurlarda emekli olurkan vergi indirimi gerekmez ve istenmez vergi indirim ssk lilar icin istenir

tetami55 tam olarak işe ne zaman başladınız tarih verebilirmisiniz?? emekli olmak isterseniz malulen veya engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz

perseküsyon

İsteseniz Evrakaları(Raporları) tarayıp, ekleyip açıklayıcı bir yazıyla CİMER'e sorun durumunuzu; illa bir cevap alırsınız.
(Ben nasıl sonuçlanır bilmiyorum.)

Veya Alo 183 Sosyal Destek Hattını da arayabilirsiniz.

Bütünüyle farkındayım

Şubat 2011 de başladım. Nasil olacak ki? Benim çekindiğim şey daha çok böyle bi durumda hastalığımın işe başlamadan önce başladığı kanaatine varılması. Bu koşulda malulen emeklilik haklarından yararlanılamıyormuş. Bir de alcağım engel raporu malulen emekliliğe yetmeyip erken emekliliğe yeterse o zaman da çalışma süresi yeterli gelmiyor.

"657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 98. maddesinde kişinin devlet memurluğuna kabul edilme şartlarından herhangi birine sahip olmadığının sonradan anlaşılması durumunda ya da memurluğu süresince bu şartlardan birini kaybetmiş olması halinde kişinin devlet memurluğundan çıkarılacağına hükmedilmiştir."

Ayrıca böyle bir madde de var.

tetami55

Hastalığın memur olmadan bulunması bugün işinizden olmanıza da malulen emekli olamamanıza da sebep olmaz. Hastalığınız var olabilir, ama başta çalışmanızı engellemez. Ama zamanla bu hastalık ilerler ve maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmanızı gerektirecek düzeye ulaşır. Bu durumda malulen emekli olabilirsiniz.

Üst Alt