Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memuriyetten önce rapor almış olmam emeklilikte sorun olur mu?

engelli28

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. İnternette birçok kez araştırdım ve çoğu konuda bilgi sahibi oldum. Ancak tam kafama oturmayan bazı kısımları da sizlerden bilgi almak isterim. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Sigorta girişim 1999, memuriyete girişim ise 2012. Engelli raporum ise 2011 ocak ayı. Yani çalışmaya başladıktan sonra rapor aldığım için malülen emeklilikte engel değil sanıyorum. Ancak emekli sandığından emekli olacaksam memuriyetten önce rapor almış olmam sorun olurmu? yoksa iş hayatına başladığım tarihimi baz alırlar? Bu arada ssk primim 812 gün, emekli sandığı ise 1900 oldu. Engel durumumda malülen emeklilik kapsamında olduğunu gördüm araştırmalarımda.

Sorum şu, emekli sandığından malülen emeklilik kapsamına giriyormu? ve giriyorsa yaklaşık maaş ve ikramiye nekadar olabilir?

öncelikle şunu bilmeliyiz. malüliyet raporu ile engelli raporu ayrı şeylerdir. erken emeklilik için engelli raporunda oranlar sakatlık oran cetveline göre hastane tarafından verilir. malülen emeklilikte kararlar malüliyet cetveline göre alınır. ve yüksek sağlık kurulunda değerlendirilip karara bağlanır.eski alınan raporların malülen emeklilikte bir rolü bulunmamaktadır.malülen emekli olmak için öncelikle ilgili kuruma başvuru yapılır ve kurum sevkiyle gidilen hastaneden hastalıklarla ilgili rapor istenir. hastane raporu size vermeyip direk kuruma resmi yazı ile gönderir. sonuç olarak kurum ya onaylar yada red verir. onaylanması durumunda maaşın ne kadar bağlanacağının gerekli bilgiler olmadan hesaplanması veya tahmin yürütülmesi olanaksızdır. engelli28

Evet, malüliyet cetvelinide inceledim zaten. Yani tabiki sırf engelliyim diye malülen emeklilik olacak değil. Merak ettiğim konu, engel raporunun işe giriş tarihinden sonra olması gerektiği şartı var. Benimki ilk işe giriş tarihindan sonra ancak artık memurum ve memuriyetten emekli olmak için hangisine bakılır?

siz eğer memuriyetten malülen emekli olmak istiyorsanız aldığınız raporun tarihinin ve sonucunun bir anlamı yok. malülen emeklilik başvurusunda sizi hastaneye sevk edecekler ve sonucuna göre karara bağlanacak. eğer engelli erken emekli olmak için soruyorsanız sigorta başlangıcınız 1999 yılı olduğundan emeklilik müracaatında tekrar kurum sevki ile rapor çıkartmanız gerekmeyecek..rapor tarihinin durumu dediğiniz gibi ilk sigorta yılından sonra olması şartı var. engelli28

evet memuriyetten malülen emeklilik için soruyorum. Hastaneye sevk edeceklerini biliyorum, ve engel durumumda malülen emeklilik kapsamında görünüyor malüliyet cetveline göre. Hatta kontrole gittiğimde doktorumla da görüştüm. Yani burada sorduğum şey bambaşka birşey, tam anlaşılmadı sanırım. Bahsettiklerinizin tamamını önceden araştırdım gerek internetten gerekse reelden. Tabiki eski raporuma bakıp masa başında karar vermeyecekler, bunu biliyorum. Ama sonuçta hastaneye sevk etiklerinde, o rapora konu olan bir engel durumu var ortada. Bunun da malülen emeklilik cetvelinde yer aldığını belirtiyorum. Burada sorduğum soru, tıbbi açıdan emeklilik kapsamında olup olmadığı değil sgk şartlarını taşıyıp taşımadığı. Ayrıca taşıyorsa yaklaşık bir hesapla emekli maaşı ve ikramiyesinin nekadar olabileceği?

engelli28

İlk sigortalı olduğunuz tarih önemli, memur olduğunuz tarih değil. İlk sigortalı olduğunuz tarihte maluliyet düzeyinde işgücü olmadığı halde bugün maluliyet cetveli'ne göre malul düzeyde işgücü kaybı varsa, yeterli sigortalılık süresi ve prim de tamamsa, sigortalılık statülerinin hiç bir önemi yok.

Emekli maaşını bilemiyorum: bkz

Not: EN son sigortalılık statüsü ne ise malulen emeklilik o statüde gerçekleşir.

Üst Alt