Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurlarda malülen emeklilik kriterler..?

napurna

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba GİH de görev yapan 1972 doğumlu 13 ekim 1998 de (normal memur olarak) işe başlama tarihli 3/2 derecesinde uzman kadrolu memurum. Vergi indiriminden yaralanabilmek için alınmış %40 özür raporum var (sindirim sistemi ve obeziteye bağlı.) Memuriyetim sırasında askerliğe gittim ama obezite nedeniyle terhisime karar verildi toplamda 3 ay askerde kaldım ve döner dönmez memuriyete tekrar başladım. Benim öğrenmek istediğim konu.

1- Malülen emekli olmam mümkünmüdür.
2- Mümkün olması durumunda alınabilecek maaş ne kadardır (aşağı yukarı)
3- Malüliyet şartlarımın ortadan kalkması durumunda memuriyete tekrar dönmek mümkünmüdür.

İyi çalışmalar diler ilgililere yardımlarından dolayı teşekkür ederim.

1- Memurluk yapamaz ibareli ya da % 60 ve üzeri bir sağlık kurulu raporu almanız ve bunuda SGK sağlık kurulunun onaylaması şartıyla mümkündür.

2- 1300-1400 tl civari bir maaş bağlanır.

3-Malülen emekli olan memurun geriye dönüşünü düzenleyen bir hüküm bulunmamaktadır.

İşçilerde %40 rapor için 18 yıllık sigortalılık süresi vardı. Eğer herkes SGK kanununa tabi ise memurlarda değişen şey ne olabilir. Mesela ben memuriyetten istifa edip özel sektörde bir kaç ay çalışsam %40 lık raporumla emekli olmam mümkünmü yoksa memurkende aynı şeye başvurulabilirmi. Araştırmalarımda bu konuda bir bilgiye ulaşamadım.

Sizin bahsettiğiniz erken emeklilik. Rapor oranızıza göre ( % 40 ve üzeri) 15-18 yıl arası bir hizmette sonra emekli olabilirsiniz. Memurlar için de geçerli.

Ancak memurların malülen emeklilik için en az 10 yıl şartı ( bakıma muhtaç ise 5 yıl) var. İkisi farklı düzenlemeler.

Bir yazıda okuduğum açıklama şu şekilde

"[FONT=arial][SIZE=2]Eski Emekli Sandığı kapsamında çalışanlar için uygulanacak yöntem:
5510 sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce Emekli Sandığı’na prim ödeyen engelliler, eski yasa hükümlerine göre;
Yetkili hastaneden alınmış Sağlık Kurulu Raporu ile en az yüzde 40 oranında engelli olanlardan fiili hizmeti 15 yılı dolduranlar istekleri halinde emekli olabileceklerdir."

demektedir bunun doğruluk derecesi nedir ve bu durum %40 raporu olarak işe başlayanlarımı kapsar yoksa benim gibi memuriyetin 11. senesinde ameliyat olarak (midem ve bağırsaklarımın bir kısmı alındı %25 artı başka rahatsızlıktan %20 ) balthazar yöntemiyle %40 raporu alan kişiyede kapsarmı?

[/SIZE][/FONT]

% 60 ve üzeri oranında bir sakatlıkla memur olmuşsanız malülelen emekli olamazsınız. En az 15 yıl çalışıp erken emekli olanilirsiniz.

İşe sağlam girmiş iseniz rapor oranınıza göre 3 seçenek var:

1-%60 ve üzeri oran ile bakıma muhtaç iseniz 5 yıl,

2-%60 ve üzeri oran ile 10 yıl,

3-%40 ve 60 arası oranda ise en az 15 yıl,

hizmet ile emeklilik için başvurabilirsiniz. Çok net bir durum var, karmaşaya gerek yok.

Sayın Çalık,
15 tam yılımı ekim / 2013 de doldurcam ama zaten alınmış bir raporum var (maliyeden baltahazara göre onaylanmış %40 ) ve vergi indiriminden 3 derece olarak yararlanabilirim.. ekim ayında emekliliğe başvururken yeniden rapor almalımıyım ( raporum henüz 2 aylık) yoksa mevcut raporumla işlem başlatabilirmiyim. Bu arada işe normal memur kadrosundan başladım. o dönemdede obezite sorunum vardıancak bir rapor almamıştım. 11 yıllık memurken midemin alınması gerekti ve ameliyat oldum raporum onaylanalı 2 ay oldu ve kurumuma vergi indirimi için başvurumu yaptım ama maaşıma yansıdımı bilmiyorum. Birde asıl merak ettiğim şeylerden birisi şu. Diyelimki emekli oldum ve emekli maaşım bağlandıktan sonra zayıfladım diyelim. bu durumda emekli maaşım kesilirmi.

Mevcut raporunuzla başvuru yapabilirsiniz. Vergi indiriminiz onaylandığı için büyük bir ihtimalle SGK'da onaylar ancak gerekli görürse raporu hastaneye gönderip SGK mevzuatına uygun şekilde düzenlenmesini isteyebilir.

Şimdi % 40 ile 15 yıl mı yoksa 18 yıl mı gerektiği konusunda emin değilim ! Kurumunuza bir dilekçe ekinde raporunuzla başvurun, kurumunuz raporu sgk'ya gönderecek ve onaylanırsa emekliye ayrılacaksınız.

Memurlarda emekli olduktan sonra geriye dönüş diye bir şey olmaz. Kontrol muayenesi vs yoktur. Sizin iyileşip iyileşmediğinizi takip etmezler. İyileşmiş olsanız ve kendiniz tekrar memuriyete dönüş için başvursanız bile göreve almazlar.

memurlarda malulen emeklilik için 10 tam yıl çalışmanız yeterli.maaş olarak şu an 1163 tl.net maaş alırsınız.ocak 2014 te bu maaş 1308 tl.net olacak.

en az %60 raporunuzun da olması lazım.

1.dereceye inmediğiniz için tabandan maaş alırsınız.o da 1163 tl.ediyor.

% 40 raporla malulen emekli olamazsınız.

% 40 ve üzeri rapor alırsanız 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine göre belirlenir emeklilğiniz: % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480gün hizmet süresi ile emekliliği hak ederler.

Bu süreyi tamamladığınızda bu madde uyarınca emeklilik için kurumunuza başvuracaksınız. Sizi SGK eliyle hastaneye sevk edecekler. Hastanede verilecek rapor SGK sağlık kurulunca kabul edildiğinde de emekliliğiniz gerçekleştirilecek (Bugün vergi indirim hakkı elde etmiş olmanızın da elinizde rapor bulunmasının da emekliliğiniz için hiç bir kıymeti yok. Belirleyici olan, emekliilik zamanı geldiğinde sevkle alacağınız rapordaki oran olacak)

Memurluktan ayrılıp özel sektöre geçerseniz, emeklik kriterleriniz de olası emekli maaşınız da tümüyle değişir.

Sayın Oturan Boğa,
yazınızda belirtmiş olduğunuz açıklamay istinaden birşey sormak istiyorum. Farzedelim 18 yılımı doldurunca memuriyetten ayrıldım ve birkaç ay özel sektörde sigortalı olarak çalıştım. Böyle bir durumda SGK nın beni yinede hastaneye sevk etmek gibi bir hakkı varmıdır yoksa böyle bir durumda vergi indirimi kazanmamı sağlayan raporumla işlem yapmak zorundamı. Kurumun sen birkaç ay öncesine kadar memurmuşsun dur bi seni yeniden sağlık kuruluna sevk ediyoruz deme şansı varmı.

Özel sektörden emekliliği hakedersem maaşım çokmu düşer veya başka bir hak kaybına uğrarmıyım.

4a statüsünde emekli olmanın şartı defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde etmektir. Elinizdeki raporla defterdarlığa sakatlık indirimi için başvuru yapabilirsiniz. Raporun kabul görüp görmeyeceğini bilemem. O hakkı elde ettiğinizde, 4a statüsünde emeklilik için aranan bir şartın birini tamamlamış olursunuz.

Ama defterdalık rapora bakıp "bu rapor eksik, gidin hastaneye yeni rapor alın" da diyebilir. Maliye'Nin bu hakkı var maalesef.

Emeklilik için memur statüsünde emekliliğin maaşı çok daha iyidir. İlle de özel dektörde çalışmak isytiyorsanız, memurken emekli olun, sonra özel sektörde çalışın: http://www.engelliler.biz/forum/eme...enlerin-emekliliklerine-dair-uygulamalar.html

Hali hazırda (2013 yılı içinde alınmış) vergi dairesi mükellef hizmetleri tarafından maliye merkezi sağlık kuruluna gönderilip % 40 olarak (3. derece sakat) onaylanmış raporum var.
Ancak 18. yılımı doldurunca yeniden hastaneye sevk edilmem durumunda özür oranımın düşürülmesi durumu söz konusu olabiliyormuş ve bu pekçok kişininde başına gelmiş. Örneğin bir doktorun % 25 özürlü dediği duruma başka doktor % 50 diyebiliyor veya bu tam terside olabiliyor. Böyle birşeyin olma olasılığı beni endişelendiriyor.

Bir de bu kanunlara eklenen geçici maddeler ne zamana kadar yürülükte kalıyor. Geçici demek belli bir süre sonra bitecek anlamı taşımazmı. Geçici 4. maddenin geçerliliği ne kadardır acaba.

1999 dan önce işe gşrdiğiniz için 15 yılda %40 ve üzeri raporunuz ile emekli olabilirsiniz.
özelde çalışıp 5510 4/A dan (eski ssk) emekli olman için 3.5 yıl ssk lı olarak çalışman lazım.
1 kaç ay bile ssk lı çalışsanda yine emekli sandığı mevzuatından emekli olursun.

siz SGK ile görüşün şayet elinizdeki raporu kabul ederlerse 15 yılı da doldurursanız vergi indirimi söz konusu olmadan emekli olabilirsin.
vergi indirimi 5510 4/a ( eski ssk ) lılar için geçerli.

emekli sandığı ise 5510 4/c diye geçer.

sakatlık oranı cetveli herkesi bağlar. Bu cetvele aykırı karar verirse kurum, itiraz eder, hakkınızı alırsınız.

Geçici maddenin zamanı geçmez, merak etmeyin :)

sayın demir 1 şimdi kafam karıştı. :( Sayın oturan boğa 1999 dan önce işe girenlerde farklı bir durum sözkonusumudur. Ama merak ettiğim malülen emeklilik değil malüllükte çok fazla kayıp var. erken emeklilik için 1999 öncesi işe girmek bir ayrıcalıkmıdır.

1- Aldığınız vergi indirimi memur olduğunuz için işe yaramaz . (Maaşınıza 30-40 TL yansır o kadar.)
2- 4a dan emekli olmak için memurluktan ayrıldıktan sonra 3.5 yıl ssk lı olarak pirim ödenmesi lazım . Ancak o zaman elinizdeki vergi indirimi işe yarar .
3- İşe engelli statüsünde girmediyseniz Malülen emekli olabilirsiniz (10 yıl doldurmak şartı ile) . BOŞUNA UĞRAŞMAYIN DERİM .
4- Memurların ERKEN EMEKLİLİK için mutlaka hastane sevki gerekir . Elinizdeki rapor işe yaramaz .

Diğer sorularınızı benim başlattığım forumda okuyabİlirsiniz . TAMAMI İLE BENZER DURUMDAYIZ . . .

ben 2011 de memur olarakişe başladım ve başlarken aldığım rapor % 70 ti fakat sayın çalık benim rahatsızlığım ilerliyor şuanki işyerim hemyeri çok yakın hemde binamız bana uygun şimdilik sorun yok çok rahatım fakat yarın ne olacağım belli değil 5 yıllık malulen emekli ollabilir miyim? ilerlediğine dair rapor falan alsam

pelin1988;

2008'den sonra ilk defa memur olanlar için emekli sandığı mevzuatıyla kazanılmış olan haklar geçerli değil. Herkes aynı SGK kanunlarına tabi.

5 yılda SGK'lı olarak malül olabilmeniz için en az 1800 gün prim şartı ve bakıma muhtaç olma şartları var. Ancak sizin durumunuza uymuyor. Çünkü % 70 rapor oranı ile işe girmişsiniz. Eğer işe girerken % 70 olan raporu ibraz ettiyseniz malülen emekli olamazsınız. Daha doğrusu olsanız bile maaş bağlanmaz. Sadece ikramiyenizi alırsınız.

Eğer % 60 oranın altında bir sakatlıkla işe girmiş olsaydınız, sakatlığınız ilerlediği ve bakıma muhtaç olduğunuzu raporla belgeleyip 5 yılda emekli olurdunuz. Ancak memur taban aylığı gibi asgari bir maaş bağlanmaz sadece sgk li ne alıyorsa onu alırdınız.

Sayın Thomas, ben şimdi sgk ya başvurarak sağlık kuruluna sevk istediğimi belirtsem ve hastaneye gitsem (tabi böyle bir hakkım varsa) yine %40 ve üzeri bir rapor alacak olursam 18. yıl dolduğunda tekrar rapor almam gerekirmi. Ben şubat ayında amerikaya eğitim için gitmeyi planlıyorum (amerikada bir şirketten burs alarak kurumumdan izinli olarak) eğitimimden sonrada 1 yıllık ücretsiz izin hakkımı kullanıp (eğitim ve 1 yıllık ücretsiz izin hakkımdan sonra dışardan emekli sandığı primlerimide yatırınca 18 yılım dolmuş oluyor)ardından orada kalmayı planlıyorum. 18. yılımı doldurduğum zaman gelip yeniden raporla filan uğraşmam mümkün olurmu bilemiyorum. Bu sebeple gitmeden önce emekliliğimi garanti altına almak istiyorum. SGK nın merkezi sağlık kurulu ile Maliyenin merkezi sağlık kurumları aynı mantıklamı çalışır yani SGK nın bir kez onaylayacağı rapor süreklimidir yoksa 3 yıl sonra tekrar hastaneden rapor istermi. 15 yılı yakmak zoruma gidiyor.

Slm ,

daha önce yazdım (lütfen benim forumda açtığım başlıkları okuyun );

1- MALÜLEN EMEKLİ OLMAK İÇİN SGK ile işiniz yok emeklilik talebinde siz dilekçenizi kurumunuza vereceksiniz . Kurum bu dilekçeyi Ankara SGK gönderecek , Ankara SGK kurumunuza " Bulunduğu görevi yapıp yapamayacağınıza " dair yazıyı (hastane adıda belirterek gönderecek . ) Gidip hastaneden rapor alacaksınız ve bu rapora göre malüllük durumunuza karar verilecek .

2-Raporu bu gün aldınız diyelim , yarın emeklilik için başvurdunuz . Sizi yeniden hastane sevk ederler .(YENİDEN RAPOR ALMAK ZORUNDASINIZ.)

3-Ücretsiz izinde emeklilik piriminiz ödenmez . Eğitim için devlet göndermiyorsa pirim ödenmez .

4-SGK ile MALİYENİN YÜKSEK SAĞLIK KURULUNUN ALAKASI YOK.

5-15 yıl yanmaz . Ödenmiş pirim neticede . Her zaman size lazım .

Not :Boşuna ildeki SGK gitmeyin . Kimse bir şey bilmez . Çünkü illerdeki SGK bünyesinde hala EMEKLİ SANDIĞI birimi kurulmadı .

Çalıştığınız kurum hangisi bilmiyorum ama bu sorularınızın hepsinin sağlamasını dilerseniz kurum insan kaynaklarından yapabilirsiniz .

Sonradan özürlü olan memurlarda
Erken emekli olurlar

1972 doğumluyum ve Ekim 1998’de üniversiteden sonra memur olarak (GİH) işe başladım. Öncesinde (meslek lisesinde maaşsız staj hariç) herhangi bir sigorta girişim söz konusu değil. Doğuştan gelen veya memuriyetim öncesi bir engelim veya alınmış bir özür raporum yok. 1999 yılında memurken askere alındım askerliğimin 45. gününde hastaneye sevk edildim ve 2 kez hava değişiminden sonra obezite nedeniyle terhis edildim. Hava değişimlerimle birlikte asker sayıldığım süre 5 ay ve bu süreyi borçlanmadım. 2010 yılında ciddi bir mide ameliyatı geçirdim midemin 3/4 ü ve bağırsaklarımın bir kısmı alındı ayrıca obezite sorunumda olması nedeniyle bu durumdan dolayı 2013 yılında yüzde 40 oranlı vergi indirim belgesi aldım.
Aslında çalışamayacak kadar çok hasta değilim ( sürekli ishalimi ve sürekli ilaç tedavimi saymazsak) yaş ilerledikçe kilolarımda ağır gelmeye başladı. Geçen yıl tatilde Amerika’lı bir hanmla tanıştım ve görüşmeye devam ediyoruz. Evlenmeyi düşünüyoruz ancak çocukluğumdan beri hayalim olan Amerika’da yaşama isteği beni bunu kabul etmeye iteklese de sosyal güvence faktörü geri adım atmama neden oluyor. Açıkçası 15 yıllık emeğimi de boşa atmak istemiyorum. Ben bu şartlarla emekli olabilir miyim? Olamazsam beyan etmediğim diğer hastalıklarımla birlikte oranı %50 ile %59 arası bir rapor alacak olursam emeklilik durumum ne olur. Bir yıllık ücretsiz izin hakkımı (657 sayılı kanuna istinaden) kullanıp denemek için Amerika’ya gitsem ve eğer yaşayabileceğime inanırsam şartlarımda emekliliğe uygunsa yurtdışından göndereceğim bir dilekçe ile emeklilik talebinde bulunabilir miyim? Vergi indirimi için almış olduğum raporu SGK’ya versem SGK sağlık kurulundan onaylatabilir miyim, yoksa o kurulun kriterleri farklımıdır?

Metin bey, verdiğiniz bilgilere göre elinizdeki yüzde 40 oranlı vergi indirim belgesindeki durum gibi SGK Merkez Sağlık Kurulu’da aynı oranlı rapor verirse (ki aynı kriterleri kullanıyorlar); sizin gibi 1.10.2008 gününden önce işe girmiş (eski) memurlar için de özürlü emekliliği getirilmiştir.

*** ESKİ MEMURLARDA GEÇİŞ SÜRECİ
5510 sayılı Kanun’un geçici 4 üncü maddesi ile;
§1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar 15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.
§ 2-Lokman AYVA’nın 5510 sayılı Kanun’a eklettiği düzenlemeler ile;
Kanun’un yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 gününden sonra uygulanmaya başlanmış olup özellikle doğuştan özürlü olduğu halde erken emekli olamayanlara çözüm getirdiği gibi doğuştan olmasa bile memur olmadan rapor almayanlara çözüm getirecektir.

*Doğuştan özürlü olanlar
§a-) 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

*Sonradan özürlü olanlar
§b-)Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
§a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
§b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.
Bu durumda size sonradan özürlü olan memur kapsamına girdiğinizden, yüzde 40 oranıyla 6480 günü (18 yılı) tamamlayınca (2016 yılında) memuriyetten 5434 sayılı Kanuna göre emekli edileceksiniz. Rapor oranını yüzde 50’ye çıkarırsanız bu kere 17 yıl ile (2015 yılında) emekli olacaksınız. Ancak unutmayın, 5434 sayılı Kanun’dan sadece Türk Vatandaşları emekli olurlar sakın T.C. vatandaşlığından çıkmayın. Şimdi aylıksız izin alıp yurtdışına giderseniz de eksik kalan sürelerinizi Amerika’daki çalışma sürelerinizle yurtdışı borçlanması yaparak tamamlayabilirsiniz. Dışarıdan emeklilik dilekçesi de verebilirsiniz.

Sağlamcısınız ,

çok faydalı olmuş . . . Ben hep bu konuda burada tek başlık olmasını istemiştim ( MEMURLARIN MALÜLEN ve ERKEN EMEKLİLİĞİ KONUSUNDA ) ama farklı başlıklarda MEMURLARIN MALÜLEN ve ERKEN EMEKLİLİĞİ KONUSUNDA bir çok bilgi yavaş yavaş gelmeye başladı . Siteye ilk girdiğimde inanın MEMUR EMEKLİLİĞİ konusunda çok az bilgi vardı .

NOT : ÜSTAT "Rapor oranını yüzde 50’ye çıkarırsanız bu kere 17 yıl ile " DEMİŞ ama , doğrusu 16 x 360 : 5760 yapar . Ufak bir gözden kaçma olmuş . Bunuda düzeltmekte fayda var .

ÖRNEK DİLEKÇE :

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX MÜDÜRLÜĞÜNE
İSTANBUL

01 Ocak 1997 tarihinde ilk atama ile normal memur (sağlıklı) olarak işe başladım .01 Ocak 2013 tarihinde Özürlü Sağlık Kurulu Raporu (%60) ve sürekli ibareli rapor aldım .

Sonradan sakatlanan memur kapsamında 5510/Geçici madde4'e göre emeklilik işlemlerimin başlatılmasını ; Saygılarımla arz ederim .

Bunlarda Dilekçe Ekinde Olmasında fayda olan evraklar ( 1 , 2 ,4 olmasında fayda var ; 3 ,5, 6 , 7 , 8 MUTALAKA GEREKLİ , insan kaynakları bilmez evrakları gönderir 3 ay sonra sizin işe sağlam giriş raporunuz eksik gönderin derler , 3 ay geçer şu eksik derler . DERLER DE DERLER . . .)

1 - Başbakanlık Özürlüler İdaresi Özürlü Kimlik Kartı
2 - Gelir İdaresi Başkanlığı – 2. Derece %60 Vergi indirimi Belgesi
3 - İşe Giriş “Sağlık Kurulu Raporu 21/08/1997” Rapor No:1685
4 - Personel Kimlik Belgesi Fotokopisi
5 - Askerlik Borçlanması belgesi
6 - Terhis Belgesi
7 - Hizmet Cetveli
8 - Tahlil , tetkik ve tedavilere ait evraklar

Üst Alt