Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurum, %45 raporla vergi indirimi alıyorum. Hangi şartlarda emekli olabilirim?

eoglak

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Selam.

07.01.1967 doğumluyum.
26.01.1988 tarihinde bir kamu kurumunda özürlü olduğum halde normal statüde devlet memuru olarak işe başladım. Halen bu kurumda çalışmaktayım.
Özürlü olduğumdan dolayıda askerlik yapmadım. Ayrıca işe girmeden önce sakatlık yüzdemi belirten herhangi bir raporumda yoktur. Sadece askerliğe elverişli değildir raporum mevcuttur.
1997 yılında vergi indiriminden faydalanmak üzere müracaat ettiğim hastaneden % 45 rapor alarak 3 ncü dereceden vergi indiriminden faydalandım.
Şu anda müracaat ettiğim takdirde emekli olabilme hakkım var mıdır.

Teşekkürler

Şu an %45 rapo almanızı sağlayan sakatlığınız askerlikten muaf olduğunuz dönemde de aynı düzeyde var mıydı? Askerlikten mauf olmanızı sağlayan sakatlı muafiyet belgenizde açık olarak yazıyor mu?

Memuriyetten önce %40 ve üzerinde sakatlığınızın olduğunu bir şekilde belgelerseniz 15 yıl (yani 5400 gün) hizmet süresi ile erken emekli olabilirsiniz.
Ama memeuriyetten önce %40 ve üzeri işgücü kaybınızın olduğunu belgeleyemezseniz, o zaman emeklilik talebinde bulunacağınız tarihte kurum sevki ile hastaneden %40 ila % 49 arasında işgücü kaybınızın olduğunu belgelemeniz gerek. Belgelerseniz, 6480 gün (18 yıl) hizmet süresi ile emekli olabilirsiniz.

emeklilik

Önce cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

1984 yılında olduğum ameliyat sonrası sol kalçam sabitleştirildi ve sol ayağımda 3 cm. kısalık mevcuttur. Askerlik raporumla şimdiki durumum arasında hiç fark yok.

Askerlik raporumda "Sol Kalça Artrodezli" askerliğe elverişli değildir yazıyor. Ayrıca 1997 yılında vergi indiriminden faydalanmak için müracaat ettiğim hastane raporunda da %45 sol kalça artrodezli ibaresi var ve süreklidir yazıyor.

Bülent bey %45 özürlülük oranım maliye bakanlığının gönderdiği hastanede 1997 yılında belirlenmiştir. 2006 daki yasaya göre tekrar beni hastaneye rapor için gönderebilirlermi. Bu sitede okuduğum kadarıyla çoğu kişinin bu kanundan sonra özürlülük oranlarında azalma yönünde değişiklikler olduğunu gördüm. Eğer gönderirlerse buna itiraz etmem durumunda kazanılmış hakkımı geri alabilirmiyim. Çok teşekkürler, başarılar...

Teşekkürler Bülent bey. Kendinize iyi bakın.

Emeklilik

1988 yılında özürlü olduğum halde normal kadroda bir kamu kurumunda memur olarak göreve başladım. 1997 yılında Maliye Bakanlığının ilgili birimine vergi indiriminden faydalanmak üzere müracaat ettim ve beni sevk ettikleri hastaneden %45 özürlü raporu alarak vergi indiriminden faydalandırıldım.
2008 yılında özürlülerin emekliliği ile ilgili yapılan değişiklik nedeni ile ilgili olarak çalıştığım kurumdan emekli olup olamayacağımı sordum. Onlarda bana ait olan “ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR” (Bu raporda ancak özürlülüğümün %40 ve fazlası olduğuna dair herhangi bir şey mevcut değil) raporumu ve 1997 yılında almış olduğum %45 raporumu bazı evraklarla SGK’ya gönderdi.
Bugün SGK’dan gelen cevaba göre beni tekrar rapor almaya göndereceklermiş.
Yaptığım incelemede ben bu rapor almaya gidersem özürlü oranımın kesinlikle %40’ın altına ineceğidir. Bu durumdada emekli olamayacağım.
Sizden öğrenmek istediğim bu raporu almak için hastaneye gitmem gerekiyor mu. Rapor almaya gidersem ve özürlülüğüm %45 olursa emekli olabilir miyim. Raporum %40’ın altında olursa daha önce almış olduğum vergi indiriminden faydalanabilir miyim.

İyi çalışmalar…

SGK zaten insanların analarından emdiği sütü burnundan getirmeze şaşarım!
Askerlikten muaf olmanızı sağlayan sakatlığınız ile o zaman sakatlık indirimi almanızı sağlayan sakatlık aynı ise ve o gün aldığınız rapor o gün yürürlükte olan mevzuata uygun ise; bugün emeklilik başvurusu yaptığınızda sizden yeni rapor istenmemeli. En çok, bu durumun sağlık raporuyla belgelenmesi talep edilebilir o zakadar. Yani, kurum sizi hastaneye sevk edip, "bu kişinin şu andaki durumu ile askerlik zamanındaki durumu aynı mı" diye sorabilir...
Ama işte, kurum ceberrut olunca, ne kadar uğraştırılsa kazanç sayıyor! Sanırım işin sonu hukuki süreçle belirlenecek.. O zaman dayanağınız şu olacak: http://www.engelliler.biz/forum/huk...igi-tarihteki-mevzuat-temel-alinir-hukuk.html

Bülent bey yeniden rapor almak için ozaman hastaneye gitmemeliyim anladığım kadarıyla. Gelen yazıya istinaden mahkemede davamı açmam gerekiyor. Bu konuda yönlendirirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.

İnanın bilemiyorum. Ama mantığım şunu söylüyor: kurum sizi hastaneye sevk edecek, siz %40 altında rapor verilirse dava açacaksınız...
Dayanağınız da "benden yeni rapor isteyemezsiniz. İlk memur olduğumda sakattım ve bunu o günkü mevzuata göre belgeleyebiliyorum, savı olacak.

arkadaşım sen hastaneye gideceksin anlaşılan ama yanında tedavi ve hastalığınla ilgili belgeleride yanında götür sakatlık oranı verirken ve eski raporunda göster çıkan sonuca göre burdan yine size cevap verilecektir.

Emeklilik

Özürlü olduğum halde 1988 yılında normal kadroda memur oldum (Özürlü olduğuma dair sadece askerlik raporum var ama yüzde oranım yok). 1997 yılında %45 oranında rapor aldım ve maliye tarafından 3 ncü dereceden vergi indirimim yapıldı.

2 ay önce kurumum SGK'ya emekliliğim ile ilgili evrakları gönderdi ancak SgK beni tekrar rapor almaya gönderiyor. Ben bu konu ile daha öncede danışmıştım sizlere.

Kendim rapor almaya henüz gitmedim ancak herhangi bir hastanede şu andaki mevzuata göre özürlü oranımın kaç olduğunu araştırdım ve % 35 olduğunu söylediler. Bu durumda da emekli olamayacağım.

Eğer rapor almaya tekrar gidersem özürlü oranım düşük olsa bile daha önce vergi indiriminden faydalandığım halde bu hakkımda kaybolacakmı. Konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

acı ama gerçek işin zor aynı durumda ilk önce ben varım ve bizim gibi binlerce insan mağdur.Şuandaki duruma bakılırsa emekli olmak hayal çünkü benim raporum %40 idi ama %16 oldu.
Kısacası devlet eski alınan raporları ya kabul edecek yada bi şekilde özür oranınız yükselecek.

Kazanmış olduğunuz sakatlık indirim hakkınıza zarar gelmez.
Bu rapor erken emekli olamamanıza neden olur sadece.. Tabii, yukarıda yazdığım gibi eski raporunuza karşılık erken emekli olmak için hukuki süreç hakkınız baki...

Üst Alt