Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurum. 5510'a göre mi 5434'e göre mi emekli olmam gerek?

yavuzköymen

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arjadaşlar,

Dün Oturan Boğa yada mail attım sizlede paylaşmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

1967 doğumluyum Askere gitmedim polio sekeli durumu var sağ bacakta ama yüzdelik bir raporum yok.
1992 de memuriyete girdim normal vatandaş gibi 2007 de vergi muafiyeti için başvurdum maliye beni % 56 çalışma gücü kaybıyla 3.derece sakat ilan etti
Bu % 56 nın içinde ( Palio sekeli,ankilozan spondolit,Bipolar bozukluk teşhisleri var)
17.5 yıllık memuriyetim var emekli olmak için başvurdum beni 5434 ten işleme tabi tuttular ben ısrarla 5510 dan 28 maddeden olmak istiyorum bana doğru olan yapmam gereken ne ise onu anlatabilirmisiniz ben bu SGK ile nasıl baş edeceğim teşekkürler...

Arkadaşlar

Merhaba,
Devlet memuru olup vergi indiriminden faydalanan kişi için SGK tekrar Sağlık Kurulu Raporu istermi benim işe girişte ve sonradan aldığım hiçbir rapor yok sadece Vergi indirimi için rapor aldım benden 5510 un geçici 4.maddesine göre emekli olabileceğimi söylediler yeni rapor istediler

5434'ten işlem yapmışlarsa, malulen emeklilik için yapmış olmalılar. Bu konuda bir bilginiz var mı, hangi maddeye göre emeklilik işlemi başlattılar?

Siz 5510/28'den olamazsınız zaten... Eğer 5434'e göre malulen emeklilik başvurunuz reddedilirse, o zaman 5510/Geçici Madde 4'e göre başvuru yapacaksınız. Bu durumda yeni rapor alınması şartı var:
[...] Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.
Siz neden 5434'ten olmak istemiyorsunuz?

Merhaba ve teşekkürler

Teşekkürler Oturanboğa,

Benim 3 yıl süreli Bipolar bozukluk tan dolayı sürekli rapor almışlığım var o nedenle bizim personeldekiler sen 5434 ten emekli olursun dediler tüm raporlarımı Sgk ya yolladılar ama durumumun hem 5434 hemde 5510 sayılı yasa çerçevesinde incelenmesini istediler fakat Sgk sadece 5434 39/J den incelemiş ben zaten bu maddeden emekli olamıyorum.nedeni ise sadece Askerlikle ilğili almış olduğum askere elverişli değildir raporum var ondada %40 belirtilmiyor.aynı zamanda palio sekelinden %40 bana vermezler.
Benim vergi indirimi için yaptığım başvuruda aldığım raporda maliye beni %56 özürlü gördü bunun içinde Palio Sekeli Ankilozan spondolit ve Bipolar bozukluk tanıları var bu yüzden ben 5510'nun 28 maddesinin bana uyacağını biliyordum oda doğru değilmiş.5510 geçici 4.maddeden emeklilik hakkımın olduğunu söylediler.

Sayın Oturanboğa,
1-Ben şahsım adına dün Sağlık Kurulu raporu almak için çukurova üniversitesi hastanemize başvurdum oranın personeliyim bana resmi yazı ile gelmem söylendi başvurumu kabul etmediler araya adam soktum bir şekilde kayda aldılar bu doğrumu sizce alacağım rapor uygun olmazmı?
2-Bipolar bozukluk tanısı ve diğer rahatsızlıklarımdan dolayı emekli olursam Bipolar durumundan dolayı bana vasimi tayin ederler bunu yorumlayabilirmisiniz?Ben günlük yaşamımı gayet güzel idare ediyorum.
3-Neden vergi indirimi için alınan rapor emeklilik işleminde kullanılmıyor.
4-Kontrol muayenesine tabi tutulmak ne demektir benim palio sekeli ve ankilozan spondolitten dolayı kontrol muayenesine tabi tutulmamam gerekir sizcede öyle değilmi
5-Bipolar Bozukluktan dolayı kontrol muayenesi isterlermi acaba bana bu noktalardada yardımcı olursanız size minnettar kalırım.
6-Ankilozan Spondolilitlirin özel emeklilik hakları varmıdır varsa nelerdir ?Vereceğiniz bilgilerden dolayı size Çok Teşekkür ederim.

Bipolar bozukluk oranınnız nedir benim ranım %30 iyileşme durumu olabilir 1 yıl sonrasın kontrol verdiler sizinde %30 sa kontrol verilir %70 ise kontrol verilmez vasi de verilmez diye biliyorum

1- Kendi alacağınız rapor hiç bir işe yaramazç. Kurumunuzun sevki ile rapor almanız şart.
2- Bu konuda net bir şey söylemem mümkün değil. Ama çok ileri derecede olmadığı sürece vasi tayininin söz konusu olacağına ihtimal vermiyorum.
3- Neden olacak, maksan insanlara eziyet olsun!
4- Teorik olarak kurumlar kontrol muayenesine istediği zaman çağırabilir...
5- Özellikle psikolojik rahatsızlıklarda kontrol muayenesi çok sık uygulanan bir prosedürdür.
6- AS için hangi oranda işgücü kaybı oranı verileceğı AS'nin sizde yol açtığı duruma bağlı. Sakatlık oranı cetveli'ne göre değerlendirilir...

Valeciraptor merhaba,
Benimde Bipolar raporum %30 bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.

Oturanboğa Merhaba,
İlginize tekrar teşekkür ederim.Kurumdan sevki nasıl alacağım bir dilekçe ile başvurup onların beni sevk etmesinimi sağlamam doğru olacaktır.Yada Sgk nın beni sevk ettirmesinimi bekleyeyim ben ikinci kez emekliliğimi sorgulatıyorum sgk ya.Bizden bir personeli kendileri sevk ettirmişler.

Selam
Bende sizin gibi normal konumda memur olrak çalışmaktayım.1992 yılından bu yana hala çalışmaya devam etmekdeyim.
iki hafta önce %40 vergi indirimi işitme kaybımdan aldım.
Emeklilik işlemlerini başlatamadım.erken emeklilik le ilgili hiçbir bilgim yok çalıştığım kurumum da bu işlemleri bilmiyor.
SGK kurumu memur işlemi yapmadık diye bana emekli sandığın dan bilgi al dedi.
Şu an kurumumda araştırıyor nasıl işlem yapılacak diye,

Duymazay Allah yardımcınız olsun.Bana göre uzun soluklu bir yol gözüküyor size ....

Ne yapayım hayırlısı ne ise o olsun.Benim yapacağım bir şey yok.
Çevrende erken emekli olan memur var mı?

Benim tanıdıklarımdan yok ama mutlaka olan olmuştur.ben emekliliğimi başarırsam size bilgi veririm inşallah..

Oturan Boğa merhaba,

Benim durumum erken emeklilik olarak gözüküyor değilmi 5510 geçici 4.maddeye göre

Emeklilik

Yavuz KÖYMEN arkadaşım benim durumumda biraz sana benziyor. Bende askere gitmedim ve askerliğe elverişli değildir raporum var (Yüzdesi belli değil) 1988 yılında memur olarak normal kadroda işe başladım ve halen çalışıyorum.

1997 yılında %45 özürlü derecesi ile 3 ncü derece vergi indirimi aldım. Bu sene başında SGK'ya işyerim aracılığı ile 5510'a göre emekli olup olamayacağım hakkında dilekçem ve raporlarım gönderildi.

Bu hafta SGK beni tekrar vergi indirimi raporu aldığım Ankara'daki hastaneye göndermek üzere kurumuma yazı gönderdi. Bu hafta kurumum beni bu hastaneye sevk edecek. Ama büyük olasılıkla özürlü derecem düşeceğinden benim işim büyük olasılıkla mahkemeye kalıyor.

Senin çalıştığın kurum evraklarını SGK'ya gönderdikten sonra, kurumuna SGK tarafından bir cevap verilmesi ve büyük olasılıkla hastaneye sevk edilmeni istedikleri bir yazı gelmesi gerekiyor buna görede kurumunun seni hastaneye sevk etmesi gerekiyor. Bir fikir verebilmişimdir inşallah.

Eoğlak kardeşim,
Bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim.Söylediğiniz gibi durumumuz birbirine benziyor.Sizin özürlülüğünüz tamamı işe girmeden önceki durumunuzmu onuda öğrenebilirmiyim.Benim işe girmeden ve sonrasında oluşan rahatsızlıklarım var inşallah benide hastanaye sevk ederler Vergi indirimim benim %56 ama yeni alacağım rapor %40 üzerinde olacak tahmin ediyorum benim iş birkeç uzayacak herhalde.

Evet benim özürüm işe girmeden önce vardı. Yani işe girdikten sonra başka bir hastalığımdan dolayı özürüm yok. İnşallah emekli olabilirsin kardeşim. Allah yardımcın olsun.

Sayın Oturanboğa,
İkinci kez başvuruma SGK tarafından aynı şeyler söylendi beni hastaneye sevk etmediler 5434 ten halen benim işlemimi görüyorlar.Sizden ricam kurumum beni hastaneye nasıl sevk edecek yol gösterirmisin.
Nasıl bir dilekçe yazayımki kurum beni hastaneye sevk etsin ve buradan alacağım raporumu SGK kabul etsin.
Siz demiştiniz 5510 sayılı kanunun Geçici 4.Maddesine göre emekli olursunuz.Teşekkürler...

Oturanboğa,
Unuttum demin söylemeyi ben SGK ya durumumun 5510 geçici 4.madde ye değerlendirilmesini söyledik amma onlar yinede 5434 göre değerlendirmişler.Eğerki siz bana bir dilekçe örneği verirseniz ve ben kurumumdan sevkli hastaneye gidersem SGK nın bunu kabul etmeme olasılığı nedir yine kabul etmemesini engellemek için neler yapmalıyım.Bana lütfen ayrıntılı yazarsan sevinirim.Adım adım en kesin yolu bulmak istiyorum çünkü rahatsızım işyerim beni boğuyor işten kaytarmaya başladım başıma iş alacağım lütfen beni bilgilendir...

Oturanboğa,

birde son soru benim emeklilik talebim erken emeklilikmi yada erken yaşlılık emekliliğimi ama kesinlikle malülen emeklilik değil dimi

Sayın Oturanboğa,
Bana yardımcı olmanı istiyorum lütfen cevap verirmisiniz.Teşekkürler.

Evet, kesinlikle malulen değil, erkan yaşlılık emekliliği.
Şöyle bir dilekçe işinizi görür sanırım:

...'na,

5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan1 Ekim 2008'den önce 5434 sayılı kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başladıktan sonra %40 ve üzeri işgücü kaybı oluşan kişilerin emekliliği 5510 sayılı kanunun Geçici 4. maddesinin 6. fıkrasında düzenlenmiştir.

Bu madde uyarınca, %40 ve üzerinde işgücü kaybımın tespiti için sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastahaneye sevkimin yapılmasını ve emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini arz ve talep ederim.

657 sayılı yasaya tabi olanlar, şu an itibariyle 5510 Sayılı Yasanın Geçici 4. maddesinden yararlanarak emekli olurlar..
Eğer raporları uygun ise, kanaatime göre Emekli Sandığına dilekce ve raporu ile müracaat ederek sözkonusu kanun hükmüne göre emeklilik talep etsin..
Emekli Sandığından % 99 şu şekilde bir yazı ya da e-mail gelecektir..
Raporunuz Yetkili sağlık kurulumuzca incelenmiş olup, yeterli görülmemiştir..Yeni tarihli rapor almanız halinde talebiniz değerlendirilecektir.
İşte bu durumdan sonra sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastaneye müracaat ederek, yeni tarihli rapor alması halinde Emekli sandığı yazısını ilgi tutarak talebini yenilemesi gerekmektedir..

Yavuz slm.Bende memurum ve geçen hafta kurum beni tam teşekküllü hastaneye gönderdi.Önümüzdeki perşembe günü raporu alıcam.Bende rapor için yeniden balcalıya gelicem sanırım.mail adresimi veriyorum.gelişmeleri beraber takip edelim.canalp_3334@hotmail.com (alt tire var)

Tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum,

Bülent Bey bu dilekçeyi kendi çalıştığım kuruma veriyorum değilmi.Size ayrıca teşekkür ediyorum.

aH sgk ah

Bülent Bey,

SGK dan telefonla aldığım bilgiye göre yine emekliliğimi kabul etmemişler resmi yazı gelmedi içeriğini bilmiyorum eğerki beni hastaneye sevk ederlerse bir sorun yok etmemişlerse sizin verdiğiniz dilekçe örneğiyle kurumuma başvuracağım.

Artık bundan sonra SGK ne yapacak bilmiyorum kaçacak bir yeri kalmadı.Sırf eziyet bu yaptıkları Vergi indirimi ile ilgili raporu kabul etseler sorun yoktu.Ordaki rapora göre beni 3.Derece sakat görüyorsunda şimdi niye görmüyorsun.Benim sakatlığım Devletin kurumu tarafından Resmileştirimiş belgelendirilmiş bundan ötesi nedir yani değilmi.

Kolaylıklar diliyorum ......

Gelecek yazıya göre hareket etmelisiniz...

yavuz bey son durum ne emekli olabildinizmi bilgilendirirseniz sevinirim

Üst Alt