Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurum, %64 oran ve 2 yıl süreli rapor aldım. Emeklilik şartlarım nedir?

reciss

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
81
3.11.2004 kasimda memur oldum. 2013 yilinda rahatsızlığım nedeniyle yuzde 55 sürekli engelli raporu aldim. Ayni yil kurumuma engelli olduğumu vergi indiriminden yararlanmak istedigimi belirttim. Epey bir müddet bu yaziyla vergi indirimini uyguladilar. Sonra 2017 yılında yanlış yapıldığını yazının bize degilde vergi dairesine yazilip raporunu inceleyip sonra bize gonderecekleri yaziyla vergi indiriminden yararlanabilecegini soylediler. Neyse istanbul vergi dairesi engelli servisine 25.12.2017 tarihinde basvurdum. ankaraya gitti merkez saglik kurulu raporu incelemis raporu % 64 e çıkarmış. Ama 2 yil sureli olmus. 2 yil sonunda hastanin engellilik derecesinin degisebilecegini öngörmüşler. 2 yil sonunda tekrar sevkini uygun görmüşler ne diyelim. Buna bisey demiyorum. Benim diyecegim su erken emeklilik sartlari malum 2008 oncesi girenler icin memur olduktan sonra engelli olanlar icin 2 madde goruyorum.
%40-49 arasina 18 yil prim
%50-59 arasina 16 yil prim
Eski raporumla kafam rahatti ne güzel 16 yil primi bekliyordum. Suan %64 engelli 2 yil sureli raporla nasil emekli olacagim onu bilmiyorum. Yardimci olursaniz sevinirim. 15 yilmi oluyor eger oyleyse 3.11.2019 tarihinde surem doluyor. Ama rapor tarihide 25.12.2019 tarihinde tekrar sevki utgun goruyor napicam simdi .kafamda deli sorular .... :))

rahatsızlığınız işe girişinizden önce mi? yoksa sonra mı?..

Raporu sonra aldim 2013 te ama benim rahatsizlik genetikmis dogustan. Ise giris sonra. Birisi 10 yil yetiyor sana dedi sanslisin yuzde 60 i gecerse emeklisin dedi gun beklemene gerek yok dedi. 13 yil 4 aylik memurum.

doğuştan engellilerde 10 yıl emeklilik olayı yok.... yani malulen emeklilik yok..

sizin işe giriş tarihiniz 2008'den önce olduğu için 5434'ün hükümlerine tabisiniz..
tabi 5510'a eklenen geçici 4. madde ile 15 yılda erken emekli olabilirme hakkına sahipsiniz.
5434'ten 5510'a geçiş için eklenen 4. maddeyi tekrar hatırlayalım :

Geçici 4. madde:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.
Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

işe girmeden önce bir raporunuz var mıydı elinizde?

işe girmeden önce bir raporunuz var mıydı elinizde?

eğer işe girişten önce yani ilk sigorta kaydınızdan önce elinizde bir rapor varsa, 15 yılda erken emekli olma hakkına sahipsiniz..
erken emekli olabilmenin 3 koşulu bulunuyor :
1- 657 sayılı kanunun 53. maddesine göre engelli kadrosunda çalışıyor olmak.
2- 2008'den önce işe girildiyse, işe girmeden önce (kadro farketmez) bir raporunuzun olması gerekiyor..
3- 2008'dan sonra işe girdiyseniz rapor alma zorunluluğu yok.. çünkü 5510 dan sonraki hükümlere tabi..

* * * *
kesin konuşmak istemiyorum ama
eğer elinizde rapor yoksa
erken emeklilik süreciniz biraz riskli.. zor..
sonuçta 5510dan önceki 5434 sayılı kanuna göre işe başlamışsınız..

ben de doğuştan engelliyim..
işe giriş tarihim 2009.. raporu 2015 te aldım..
ancak ben 2008 yılındaki 5510 sayılı yasadan SONRA işe girdiğim için herhangi bir rapor gerekmeyecek.
yüzde 60 raporum var ama, yüzde 50-59'un hükümlerine tabi olarak emekli olacağım...
tabi, inşallah..

en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden

tabi bu ibare ucu oldukça açık...
yani işe girişten önce rapor almak şartının yanında bu ibarede eklenmiş..
bu ibare sizin için olumlu..
bu maddeden dolayı emeklilik başvurusu yapabilir, başvurunuz reddedilirse dava açabilirsiniz..

Iste bende ondan yazdim konu orda eksik, rapor ise giristen sonra var. 2008 oncesi işe girdim. Ama rapor işe giristen once yok malesef. Dogustan genetik bozukluk varmis ama 2012 yilinda gecirdigim 3 ameliyat sonrasi olusan rahatsizliklardan dolayi engelim oldu. Su an rapor yuzde 64 ve 2 yil sureli . Ne olcak bende bilmiyorum. En kötü 15 yili bekler bi dilekce yazarim emekli sandigina kurumum araciligi ile

OturanBoğa
abi rahatsız ediyorum ama burada bir boşluk yok mu ?

5510 Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden.
diyor..
1. kısımda bir şart koşuyor... şart ne ? işe girişten önce elinde raporu bulunmak..
ancak 2. kısımda diyor ki yüzde 40 doğuşran engelli raporu olanlar..
iyi de
2. kısım, 1. kısmı ezip geçmiyor mu?
anlamsızlaştırmıyor ?
madem 2. kısımdaki ibare oldukça geniş.
o zaman işe girişten önce rapor şartı saçmalığı ne ola ki?

Malulen emeklilik sartina baktim yuzde 60 arti 10 yil yetiyormus , birde oyle bir durum var

valla kardeşliğim..
bu konu buralarda çok tartışıldı..
benim bildiğim araştırmalarım sonucunda
erken emekli olabilmenin 3 yolu var...
1- engelli kadrosunda bulunmak.
2- 2008'den önce işe girildiyse işe girişten önce raporu bulunmak..
2- 2008'den sonra işe girildiyse rapor şartı olmadan emekli olmak.

* * *
benim bildiğim bu..

Malulen emeklilik sartina baktim yuzde 60 arti 10 yil yetiyormus , birde oyle bir durum var

doğuştan veya ilk sigorta kaydından ÖNCE engelli olanlar
veya benim gibi doğuştan engelli olsa bile sigorta kaydından sonra doğuştan engelli olduğuna dair rapor alanlar
MALULİYET başvurusuna başvuramazlar..
10 yıl malul emekliliği, İŞE GİRİŞ SONRASI oluşan HASTALIK/ENGELLİLİKten dolayı olur..

Tamam iste. Benimki ise girdikten sonra oldu. Dogustan genetik bir hata varmis ama bu rahatsizlik ben ise girdikten sonra oldu. Keske bilseydim askerdede cok kere fenalastim ama bisey bulamamislardi.cok zor gunlerdi.millete dert anlatamadik. Sonrada kanser teshisi konulup 3 kere ameliyat olduk.
2 ve 3 . Maddeler malesef benim icin kriter olmuyor. En kotu 15 yildir bence

Otomatikmen o kadroya geciyosun diye biliyorum kurum bakanliga bildirdi

bakın hepsi 15 yıl..
burada birbirnirinden farklı olan bir şey yok..
yani engelli kadrosunda olanlarla, engelli kadrosunda olmamak bir fark yok..
tek fark rapor oranı...
50-59 16 yıl
40-49 17 yıl

öyle bir şey olamaz..
DPB yazısı var mı elinizde?
otomatik bildirme olamaz. tabi engelli kadrosunda bir boşluk varsa, o boşluk için kurum amirleri bir güzellik yaptıysa
o başka.

Ankara gelir idaresini aradim. Raporda endokrin icin %44 , onkoloji icin %20 var dedim. Balthazard formülü ile ikisi %55 yapiyor dedim. Siz ikisini toplayip %64 yapmissiniz dedim.rapor tarihinizle alakali dedi. Vergi indirimi icin rapor oraniyla emekli edilirken farkli hesaplaniyor gibi birseyler soyledi . Nasil boyle olur hic anlamis degilim. Resmen kafamizi karistiriyorlar. Rapir tarihim 05.12.2013. Varmi bu konuda bilgisi olan.

reciss

Vergi indirimi için farklı emeklilik için farklı hesaplama diye bir şey yok. sakatlık oranı cetveli de bir tanedir balthazard formülü de bir tanedir. Aynı şekilde bunların rapor tarihi ile de bir ilgisi yok.

2019'da emeklilik zamanı gelmeden 3-4 ay önce kurumunuza başvurun ve hastaneye sevk isteyin (sanki süresi dolacak raporunuz hiç yokmuş gibi). Eğer sevk etmezlerse kendiniz Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birine gidip güncel rapor alın ve kurumunuza vererek emeklilik talebinde bulunun.

Malulen emeklilik için maluliyet cetveli'ne göre malul düzeyde işgücü kaybı olmalı. Rapor oranı %60 ve üzeri olmasına rağmen maluliyet cetveli'ne göre maluliyeti gerektirmediğine karar verir sgk ve "%50-59 arasina 16 yil prim" kapsamında emeklilik işlemleri başlatır.

Jozefim
Evet, maalesef kanun maddeleri gerçekten de kötü yazılmış. Ama süreç başlayınca bir şekilde işler yürüyor

@OturanBoğa cok tesekkurler. haklisin bende senin gibi düşünmüştüm. Dedigin gibi maluliyet icin farkli bir cetvel var. Rapor 60 i gecse bile emekli ederken farkli bakiyorlar olaya ondan cok dusuyor cogu kisinin. Benim rapor 55 ti 64 e soyle cikmis. 44 olan raharsizligim kanser nuks olayi yuzunden ustune 20 eklenmesi gerekirken 44 ile 20 nin balthazard formulu uygulanmis 55 yapmislardi. Merkez onu duzeltmis. Nuks olayida duzelip duzelemeyecegi icin suresiz raporu 2 yil sureye cevirmisler. Su an icin %64.

Üst Alt