Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurum. Emeklilik için 2 yıl süreli raporumu SGK'ya kaydettirebilir miyim?

rexart

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
2 yıllık Kontrol süresi 14 mart 2022 de dolan raporum var, çalışan memurum. Bu rapor ile hemen emekliliğe başvuru yapsam ne olur merak ediyorum.
Emekliliğe şimdi başvurmasam 14 mart 2022 de yeni çıkan yönetmeliğe göremi değerledirilirim yoksa ilk rapor olmadığı için, kontrol tarihi gelipte yenileme olduğu için ilk rapor aldığım tarihteki yönetmeliğe göre mi değerlendirilirim.

Farklı hastalıklardan ("Uyku Apnesi-35" "Majör Depresyon-25" "Bel ve Boyun fıtıkları-25" ) olan bir raporum var ve 56 engel oranım var.

Yeni yönetmeliğe göre tek hastalıktan değerlendirme yapılırsa engellilik durumum devre dışı kalıyor.

Emekli olmak için kriterleriniz nedir?
Biliyormusunuz ki?

Hangi kurumda çalışıyorsunuz SGK da mı? Zaten SGK kaydetmez raporları. Hitap Hizmet Dökümü ne işlenmesini kendi kurumunun personel ve özlük birimi yapar.

Bu arada ne kadar hangi statüde primleriniz var? (SSK, BAĞKUR ve EMEKLİ SANDIĞI)

Emekli Sandığı girişiniz nedir? (Bu vb. bilgilere ihtiyacımız var)

Merhaba, Emekli Sandığına bağlı memurum Sigorta başlangıcım 1997 memuriyete giriş 2011, ilk engelli raporum 2017 de verildi. 2 şer yıllık kontrollü verildi bu 3. raporum ve süresi 14 mart 2022 de doluyor. (" Emeklilik için 2 yıl süreli raporumu SGK'ya kaydettirebilir miyim?"
bu başlığı ben yazmadım, başlık admin tarafından yazılmış benim sorum tamamen başka oysaki)

Arkadaşım benim raporumda 2 yıllık ama HİTAP ta bu raporum kayıtlı bilgin olsun. İçin rahat olsun.

Toplam priminiz nedir?

SGK ya kaydetmek diye bişey yok. Olmaz.

5510 SK tabisiniz sanırım.

Sorum başka, rica etsem tekrar okurmusunuz? Pirim gün sayım 6302 bu arada….

Sorum buydu
2 yıllık Kontrol süresi 14 mart 2022 de dolan raporum var, çalışan memurum. Bu rapor ile hemen emekliliğe başvuru yapsam ne olur merak ediyorum.
Emekliliğe şimdi başvurmasam 14 mart 2022 de yeni çıkan yönetmeliğe göremi değerledirilirim yoksa ilk rapor olmadığı için, kontrol tarihi gelipte yenileme olduğu için ilk rapor aldığım tarihteki yönetmeliğe göre mi değerlendirilirim.

Farklı hastalıklardan ("Uyku Apnesi-35" "Majör Depresyon-25" "Bel ve Boyun fıtıkları-25" ) olan bir raporum var ve 56 engel oranım var.

Yeni yönetmeliğe göre tek hastalıktan değerlendirme yapılırsa engellilik durumum devre dışı kalıyor.

Evet zor, yeni yönetmelik tam bir facia çünkü, engellilere sağlamdır diyecekler artık anladığım bu…

rexart

İlk kez memur olduğunuz tarih 02.06.2011 ise bugünden alınan raporun emekliliğinize bir etkisi olmaz. Günü geldiğinde sevk ile yeni rapor almanız gerek emeklilik için. sgk hastalık listesi'ne göre hafif-orta-ağır olarak nitelenen teşhise göre de emekliliğe karar verilir.

Maalesef durumunuz riskli. Çünkü yeni yönetmeliğe göre balthazard formülü ile toplam oran emeklilikte kullanılmayacak. Tek bir rahatsızlığınızın sgk hastalık listesi'ne göre emekliliği gerektirecek düzeyde olması gerek.

Bu raporumdan bir önceki 2 yıl kontrol süreli raporum ile kamu görevlileri emeklilik daire başkanlığına görüş başvurusu yapmış ve emekli olabileceğime dair bir yazı almıştım. Ancak o zamanki şartlarda emekli olmayı ertelemeyi tercih etmiştim, şayet o zaman emekli olsaydım şimdi sadece kontrol muayenelerine gidiyor olacaktım ve o zamanki yönetmelik ile emekli edildiğim için yine aynı yönetmelik ile değerlendiriliyor olacaktım sanırım. Şimdi 3 ay sonra süresi dolacak olan raporum ile de aynı imkana sahip olup olmayacağımı pazartesi (23 kasım 2021) günü emeklilik başvurusu yaparak denemeyi düşünüyorum. Olurda eski yönetmeliğe göre almış olduğum şimdiki raporum ile emekli olmama olur verilirse ( daha evvel onay verilmişti, şimdi de verilebilir diye umut ediyorum) kontrol zamanı geldiğinde emekli edildiğim yönetmeliğe göre kontrol muayenelerim olur ve sorunsuz şekilde emekliliğime devam edebilirim diye düşünüyorum.
Ne dersiniz?

rexart

Doğru düşünüyorsunuz ancak ben görüş yazısıyla filan emekli edeceklerini sanmıyorum.Burda bazı arkadaşlar olunabilir ağırlıklı görüş belirttiler.Yönetmeliğin geçici maddesi okunursa aslında bu anlam çıkıyor ancak Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na yazdığım bilgi edinme yazısına aradan epey zaman geçmesine rağmen cevap gelmedi.Adamlar cevap vermiyor.Bu da olumsuz olarak yorumlanabilir.Belki de henüz kendileri de bilmiyor cevabı.Zaten kurum içi genelge de yayımlanmış değil.Ben ancak mahkeme yoluyla hakkın alınabileceğini düşünüyorum zira 5510 sayılı kanuna yönelik bariz hukuksuzluklar mevcut.Süreci başlatıp olumsuzluk durumunda yargıya götürmek en doğrusu.

@rexart

Arkadaşım görüş istemiş sın raporun onaylanmiştir istediğin zaman emekli olursun tekrar görüş istemene gerek yok o kağıdı kaybetme kontrolde koymaya bilirler emekliliğini verebilirsin istediğin zaman zaten görüş demek raporunun onaylanması ve emeklilik gününü belirlemek demek

Canın ne zaman isterse emekliliğini verebilirsin raporun kayıt altında demek görüş istemekle

Bu arada emekliliğin dolmuş 97 sgk girişi demişsin ssk kaç gün 11 de memur olmuşsun 11 küsür memuru yerin var ssk kaç gün yazar misin 5510 tabisin bu arada gönül rahatligiyla emekli olabilirsin o kagit çok önemli kurumuna ver emekliligini iste maaşi yazarsaniz seviniriz bu arada

Bilgi Hazinedir (merhaba, bu konuda acaba siz ne dersiniz merak ettim)

url=https://www.hizliresim.com/ceo2prp]
ceo2prp.jpg
[/url]

Ekte gördüğünüz gelen yazıdaki rapor benim 2. raporum, (öncesinde de 2 yıllık bir raporum vardı.) ve bu raporda 2 yıl süreliydi ve süresi doldu, ve elimdeki 3. raporun süresi de 13 mart 2022 de doluyor (raporlar hep 2 yıl süreli verildi.
Dolayısı ile bu gelen yazıda bahsi gecen rapor geçersiz kaldığı için elimdeki şu andaki 3. rapor ile yeniden görüş istemem gerekiyor diye düşünüyorum. Tek handikap, bu raporun bitimine 3 ay kaldı ve bu süre oldukça kısa bir süre, daha önce 2 ay içinde cvp vermişlerdi ancak araya pandemi girdi vs. şu anda belkide cvp bile vermelerine fırsat kalmadan raporun süresi bitmiş olacak bilmiyorum.
Ancak aklıma başka bir husus daha takıldı, bilmiyorum bu konuda bilgisi olan varmı, bu rapor dediğim gibi 3. raporum, yani ilk rapor değil, ilk rapor sonrası verilen raporlarda "yenileme" yazıyor. Yani aklıma takılan şu, yenileme raporları, ilk rapor tarihindeki yönetmeliğe göremi değerlendirilerek puanlanır yoksa güncel yönetmeliğe göremi değerlendirilir. Bu konuda bilgisi, tecrübesi fikri olan varmı?

login
Diğer dediklerinize bir şey diyemiyorum, bilmediğim için yani...Hukuksuzluk konusunda ise yüzde yüz haklısınız, bir çok hastalığa, engelli kabul edilebilmesi için öyle kriterler koymuşlar ki bu tamamen insanlık suçu, (uyku apnesi hastasıysan senden eksiksiz olarak maske kullanmanı ve 3 aylık maske cihazı kayıtlarını rapora eklemeni istiyorlar ve apne hipopne endeksin ten aşağı düşüyormu diye kontrol edip düşüyorsa seni engelli kabul etmiyor. Bu aynı şuna benziyor, bacağın ampüte edilmiş engellisin ama protez bacakla yürüyebildiğin için sana engelli puanı vermiyor.
Bir başka husus ta psikiyatri hastalarının değerlendirilmesi hususunda, en az 12 seans elektroşok tedavisi uygulanması ve tedaviye olumsuz yanıt verdiği belgelendirilmiş olmalı diyor. Hiç sormuyor ben elektroşok olmayı istiyormuyum kabul ediyormuyum diye. Kısacası, 28.09.2021 de çıkan yönetmelik ile önceden engelli olarak rapor edilen ve haklardan yararlanan bir çok insan bu yönetmelik ile artık sağlam kategorisinde kabul görecektir. Eskilere de bir şekilde yeniden muayene vs isteyerek zorluk çıkarmaları muhtemel bu gidişle.

Toplam 6302 günüm mevcut şu anda.

Son düzenleme:
rexart

Sizin onay 2.rapora göre verilmiş.Bundan sonra 3.bir rapor aldım diyorsunuz en son alınan rapor öncekini geçersiz kılar fakat oran aynıysa hukuken emekli olabilmeniz gerek.Sizin en son aldığınız raporda önceki yönetmeliğe göre değerlendirilmeli.28 Eylül yönetmeliği sonrası alınan raporlar yeni yönetmeliğe göre değerlendirilmeli.Aksi halde eski raporların hepsini iptal ettim.Herkes yeni rapor alacak demek olur.5510 sayılı kanunun ilgili maddelerinde memurun nasıl emekli olacağı belirtilmiş.Yüzde 40 ve yüzde 50 üzeri engeli olan memur prim gün sayısını doldurursa emekli olur demiş.Sizin astığınız görüş yazısında da amir hüküm demiş .Şimdi tutupta Baltazarı kaldırdım.Sen eğer tek engelle 40 geçemiyorsan kağıda en büyük engelini yazar 5510 sayılı kanunu devre dışı bırakırım.Böyle saçmalık olmaz!

Dediğiniz gibi yeni uygulama baştan sona yanlış.Makineyle apne 5 in altına düşüyorsa tolere eder yoksa etmez emekli olamaz gibi bir uygulama tıbben de hukuken de saçmalık.Bu değişiklik neye göre yapıldı? Tıpta bizlerin bilmediği bir gelişme mi oldu ki yıllarca uygulanan yöntem birden kaldırılıp atıldı?

Kaç gün ssk var bilgilerinizi net yazarmisiniz

Geçici 4 madde sehven diyor falan fistan
Daha önce yanlış cevap vermişler biraz konuyu açarmisin

(Gölge)

Evet daha evvel yanlış cevap verdiler aynen, o yüzden bütün hayatımın dengesi kaydı zaten, 1 sene ücretsiz izin alarak İstanbuldan memleketime dönmüş ve emekli olmayı planlamıştım, o yanlış cevap yüzünden tekrar işime dönmek yani tekrar İstanbula taşınmak zorunda kalmıştım, çocuğun okulu, taşınma masrafları, yeni ev arama bulma vs vs bir dünya angaryaya maruz kaldım, tek sebep ise bir bu yanlış cevap!
Sonrasında kendim tekrar araştırınca bir hata olduğunu fark edip cimere bimere ve sgk ya tekrar başvurdum, akabinde bu düzeltme yazısı geldi ama maalesef taşınma vs saydığım sebeplerden bir süre daha çalışmak mecbur oldu artık sonrasında da araya malum pandemi vs girince herşey karmakarışık olduğundan emeklilik işini bu günlere kadar erteledim. 6302 günüm var.

yeni yönetmeliğe göre balthazard formülü ile toplam oran emeklilikte kullanılmayacak. Tek bir rahatsızlığınızın sgk hastalık listesi'ne göre emekliliği gerektirecek düzeyde olması gerek.
OturanBoğa
Bülent bey merhaba, az evvel, daha önce rapor aldığım aynı hastaneyi aradım, engelli raporlarının verilmesinde şu anda herhangi bir farklılık olmadığını, balthazar puanlama cetveli ile verilmeye devam edildiğini, kendilerine herhangi bir tebligat yapılmadığını söylediler.

OturanBoğa

Belli koşullar derken hangi koşulları kastediyorsunuz? 28 Eylül yönetmeliği yeni rapor alıp emeklilik başvurusu yapan memurlar için mi uygulanacak?

login
Bence şu an herşey muallakta, kurum içi genelge, yazışma vs ile zamanla oturup netleşecek, son çıkan yönetmelikte muğlak ve eksik yerler var bence...

OturanBoğa
Cevaplar için teşekkürler Bülent bey!
Bu arada, üzerinde düşünüp inceleyip fikirlerimizi beyan ettiğimiz bu konu ile, belirlenen konu başlığı arasındaki bağlantının oldukça zayıf olduğu kanaatindeyim.
Sorularına cevap arayanların menfaatine daha anlaşılır ve alakalı bir başlık belirleyebilirsek daha iyi olabilir.
Teşekkürler.

rexart

Merhaba,yazınızı okudum.Tam olarak bilgim olmamakla birlikte naçizane fikrim sizinde bahsettiğiniz gibi ilk raporunuzda uygulanan engel oran tespiti bundan sonra Yenileme adı altında alacağınız her engelli sağlık kurulu raporunda da uygulanacaktır.

Bunların dışında kurumunuzdan her rapor için alacağınız olur yazısı ve cevap verme süresindeki zaman kısıtlılığı nedeni ile yazınızda da belirtiğiniz gibi yenileme dönemi gelen raporunuzu tesis etmeniz ile birlikte yeni bir emekli olur yazısı almanız sizin için daha faydalı olacağı yüksek bir ihtimaldir.

Her durumda ise sürecin ilerlemesi adına kurumunuz emeklilik servisine yazılacak yazınızın zaman kararı tabii olarak sadece size aittir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Merhabalar, cevabınız için çok teşekkür ederim. Emeklilik başvurumu 23.11.2021 itibarı ile yaptım. Gelişmeleri bekleyip göreceğiz.
Hayırlı günler diliyorum.

Üst Alt