Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurum, engelli statüsünde değilim ama %45 raporum var. Emeklilik koşullarım..?

sabribicer

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

2001 yılında dms ile devlet memuru olarak işe başladım... başvurduğum kadro engelli kadrosu değildi ve halen de engelli kadrosunda görev yapmıyorum..

1- 1998 yılına ait %45 engelli raporum var. Aynı yıl Askeri hastaneden Askerliğe elverişli değil Raporu verildi.
2- 2001 yılında normal statüde devlet memuru olarak işe başladım
3- 2007 yılında %50 oranla vergi indirimi alıyorum... engelli statüsünde olmadığım için kurumum sevk etmedi kendim başvurdum

-Bu durumda yeni SGK kanunlarınıda göz önüne alarak, erken emeklilik hakkından yararlanabilir miyim?
- Yararlanabiliyorsam kaç senede emekli olabilirim?
- Yararlanamıyorsam neden? ne yapmalıyım?

Memuriyetten nnce %40 ve üzerinde işgücü kaybınızın olduğunu belgelerseniz, 15 yıl hizmet sürenizi tamamlayıp erken emekli olabilirsiniz. Emeklilik zamanınız geldiğinde elinizdeki bu rapor ve belgeleri kurumunuza beyan edin...

Bülent bey ama vergi indiriminden faydalandığını söyledi. Bu durumda ne değişir? Bende aynı soruyu sorduğumda sitedeki bazı arkadaşlar herhangi birşey yapmama gerek olmadığını ve vergi indirimi aldığım için engelli statüsünde gerekli süreyi tamamlayınca emekli olabileceğimi söylediler.
Ben bu konunun hala muallak olduğu kanatindeyim;
1-Ben işe girmeden evvel aldığım %40 raporla özürlü kimlik kartına sahibim.
2-Ondan daha evvel askerden muaf belgesi aldım ve askerliğe elverişli değil diye rapor verdiler.
3-Ondan daha da evvel yıllarca hastane tedavisi gördüm ve bu tedavi belgelerine istemem durumunda erişebileceğimi düşünüyorum.
4-Bende sabribicer arkadaş gibi 2001 yılında dms ile göreve başladım ve o sırada o sınavla engelli memur atamıyorlardı. Bende mecburen bir başka hastaneden %30 rapor alarak işe başladım. Bunu bir defa memuriyet başvurum (%40 raporla) kabul edilmediği için yapmak zorunda kaldım.
Şimdi ben engelimden dolayı sonradan vergi indiriminden faydalandığım için engelli kadrosunda mıyım? Ne zaman emekli olacağım? Bülent bey açıklayıcı bilgilerinizden çokça faydalanıyoruz. Şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

"Sonradan sakatlanan memur" statüsünde olursanız, yani öncesinde %40 ve üzerinde sakatlığınızın olduğunu raporla belgeleyemezseniz, o zaman emeklilik şartlarınız şu olur:

5510 / Geçici Madde 4:
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

memurum işe girmeden engelliyim ama normal statüde çalışıyorum nasıl emekli olucağım?

1997 yılından %45 engelli raporum var,askerlikten çürüğe ayrıldım.....
2001 yılında devlet memuru oldum..
2007 yılında bireysel başvurum ile %50 ile vergi indirimi aldım....
SORUNUM:
kurumumda normal statüdeki kadroda işe başladım.ve halen normal statüde görev yapıyorum....
2012 yılında yapılan SGK ya aktarılan bilgilerde de normal statüde bilgi girişi verildi...
bu şartlarda ben nasıl emekli olacağım?
Ne yapmam gerekiyor bu süreçte?

Memuriyetten önce %40 ve üzerinde işgücü kaybınızın olduğunu belgelerseniz (ki % 45 raporunuz ve askerlik yapmadığınızı gösteren belge bu durumu belgeleyecektir) 15 yıl hizmet sürenizi tamamlayıp erken emekli olabilirsiniz. Emeklilik zamanınız geldiğinde elinizdeki bu rapor ve belgeleri kurumunuza beyan ederek 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesinden yararlanmak istediğinizi söylemeniz gerek...

[FONT=sans-serif]2001 yılında dms ile devlet memuru olarak işe başladım... başvurduğum kadro engelli kadrosu değildi ve halen de engelli kadrosunda görev yapmıyorum..[/FONT]

[FONT=sans-serif]1- 1998 yılına ait %45 engelli raporum var. Aynı yıl Askeri hastaneden Askerliğe elverişli değil Raporu verildi. [/FONT]
[FONT=sans-serif]2- 2001 yılında [/FONT][FONT=sans-serif]normal statüde[/FONT][FONT=sans-serif] devlet memuru olarak işe başladım[/FONT]
[FONT=sans-serif]3- 2007 yılında %50 oranla vergi indirimi alıyorum... engelli statüsünde olmadığım için kurumum sevk etmedi kendim başvurdum...

Bu soruyla başlangıç yaptığım konu ile ilgili:
Bülent bey...
15 yılıma 6 ay kaldı,ve hala NORMAL KADRODAYIM
Kurumum SGK ya normal kadroda olduğum için engelli olarak bildirmemiş, her ne kadar ellerinde raporlarım olduysa da dilekçe yazsam da kurumdan geri dönüş olmadı...
1- 6 ay sonra emeklilik için başvurduğum da başıma neler gelir?
2- Emekli olabilmem için SGK ya kurumum tarafından bildirilmesi şartmı?
3-Şart ise ne yapmalıyım?
[/FONT]

bende emekli sandığı çalışanıyım..Vergi dairesinden aldığım sevkle tam teşekküllü devlet hastanesinden 100 de 44 engelli raporu aldım.(diabet-hiper tansiyon-koah-epikondilit)
Engelli kadrosuyla işe girmedim. bu hastalıklar bende işe girdikten belli bir süre sonra çıktı.
Ankara da onayladığı takdirde emekli sandığı çalışanı olarak en erken ne zaman emekli olabilirim.

Emekli sandığı işe giriş: 13.04.2001 den bugüne kadar
Ssk :01.12.1994/05.02.2001 tarihleri arası toplam 451 gün.

Kolay gelsin.

sabribicer

1- Yukarıda yazdığım gibi, 5400 hizmet gününüz tamamlandığında geçici 4. madde kapsamında emeklilik başvurusu yapacaksınız...
2- Başınıza bişey gelmeyecek :)
3- Kurum emeklilik için sgk ile kendisi yazışacak.
4- Günü geldiğinde kanun maddesinin de çıktısını alıp başvurun. Başka bişeye gerek olmayacak.

byblack

Çalışmaya başladıktan sonra % 40 ilâ % 49 arasında işgücü kaybı olduğu anlaşılan sigortalılar en az 6480 gün hizmet süresi ile emekli olurlar (5510 geçici 4. madde)

Üst Alt