Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurun kaç yıl sigorta pirimi yatmalı, isteğe bağlı prim yatıranlar aylık ne kadar?

Prens Ernak

Yasaklı Üye
Konular
31
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
1-) Bir memurun erken emekli olabilmesi için kaç yıl sigorta primi yatmalı, kaç yıl sigortalı olmalı?
2-) İsteğe bağlı sigorta primi için aylık ne kadar yatırmalıyız?

Son düzenleme:
1. Memurluğa giriş tarihi nedir? Öncesinde diğer statülere primi var mı? Rapor memurluktan önce mi alındı sonra mı? Rapor oranı nedir?

2. 2015 6. ayı itibariyle 400 civarı.

true blue

%45 raporum var, memurluğa giriş tarihim 2015 olacak inşallah, en az 15 yıl memurluk yapmadan emekli olunamıyor diye duymuştum.

2008_sonrasi.PNG

Öncesinde sigorta giriş tarihinizi 1 Ekim 2008 öncesine çekecek kadar diğer statülere priminiz yoksa yukarıdaki tablo geçerli olacak. Emekli olurken yeniden rapor isteyecekler galiba, o zaman alacağınız oran geçerli olacak diye biliyorum. Tabi 15 yıla kadar neler değişir-değişmez, uygulama nasıl olur bilemeyiz. :)

ssk girişimiz 2002 yılında ise %80 oranla eski kanundan mı değerlendiriliriz?

Merhaba arkadaşlar, yukarıdaki soruyu eksik sormuşum, %45 raporum var,raporumu memurluğa girmeden önce verdiler, 2015 yılında memur oldum, 29.04.2008'de iki gün(4A kapsamında) primim yatmış,
bu durumda benim emeklilik için prim gün sayım ve sigortalılık sürem ne kadar???

Ben 6 yıllık memurum, seneye istifa etmeyi düşünüyorum, memurluktan istifa ettikten sonra kalan 6 yılı isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlamak istiyorum, memurken vergi indirimi almıştım, bu süreçte bir sıkıntı olur mu, engelli statüsünden emekli olabilir miyim?

(Gölge) hocam sağlığımı beğenmiyorum, olur da istifadan sonra sağlığım düzelirse zaten öğretmenliğe geçiş yaparım.

true blue

Merhaba true blue Bende senin gibi Ankarada yaşıyorum. 11 yıllık Milli Eğitimde engelli memurum. Bende bu sene istifa etmeyi düşünüyorum. Benim yüzde 50 oranında engelli raporum var. Engelli raporumu memurluğa başlamadan önce aldım. Yüzde 50 oranında engelli raporu olan engelli memurlar 16 sene çalıştıktan sonra engelli emeklisi olabiliyorlar. Engelli memur emekliliğine normalde 5 senem kaldı. Fakat ben bu sene istifa etmek istiyorum. Ben bu sene istifa etsem acaba kalan 5 yılı isteğe bağlı sigorta primlerimi kendim ödeyerek 5 yıl sonra emekli olabilir miyim ?

erbin hocam ben de bunu tam emin olamadığımdan sormuştum, ama şu durumda isteğe bağlı sigorta primi yatırarak emekli olmanın önünde hiçbir engel gözükmüyor, ama yine de sormak istedim.

Bu arada eğer daha erken sigorta girişin varsa 16 yıllık sigorta yılını daha erken dolduracağın için daha erken emekli olabilirsin, çünkü senin primin daha erken doluyor.

true blue erbin

Merhaba, 4C-Devlet Memuru statüsünden SGK kurumuna yazdıklarına istinaden sigorta primlerinizin ödendiğini anlıyorum.

01.10.2008 tarihi itibari ile yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun ilgili maddesine istinaden İsteğe Bağlı Sigorta işlemleri sonucu vatandaşlarımızın dışarından SGK primleri ödemesi ile sağlık hizmetlerinden yararlanması ve emeklilik ödeneklerinin karşılanması adına yatırılan ödemeler 4B(Bağkur) statüsünden değerlendirilmektedir.

5510 sayılı kanunun İsteğe Bağlı Sigorta prim ödemeleri statüsünü 4B (Bağkur veya İsteğe Bağlı Sigorta ) statüsünde işleme alması nedeni ile emeklilik işlemlerine başvuru zamanınızın gelmesi ve emeklilik servisi tarafından işleme alınması sırasında İsteğe Bağlı Sigorta Primi ödemesi ile işlemlerin devam ettiği süreçte SGK kurumu sizi 4B(Bağkur) statüsünden emekliye sevk edecebilecektir.

4B(Bağkur) statüsünden emekli olurken 4C(Devlet Memuru) statüsünden kullanımı devam eden çalışma gücü kaybı ile engelli emekliliği ile aynı şartlarla emekli olacak ancak emekli maaşı hesaplamanız 4B(Bağkur) statüsüne uygun ve farklı bir hesaplama ile sonuçlanacaktır.4C(Devlet Memuru) ile 4B (Bağkur) statüleri arasından emekli maaşı farklılıkları olduğu bilinmekle birlikte nasıl bir kayıp veya farkllılık yaşacağınız SGK danışmanı veya SGK kurum yetkililerinden öğrenmekte fayda olduğu kanatindeyim.

Diğer taraftan 5434 sayılı kanuna tabii (01.10.2008 tarihinden önce Devlet Memuru olanlar) T.C. Emekli Sandığı kurumunun kendi iç bünyesinde isteğe bağlı sigorta ödemeleri olduğu bilinmektedir.Ancak sizlerin Devlet Memuru görevlerine 01.10.2008 tarihinden sonra başlamanız nedeni ile 5434 sayılı kanuna tabi T.C. Emekli Sandığı bünyesinde isteğe bağlı sigorta primi yani dışarından T.C. Emekli Sandığı kurumuna prim ödeme hakkınızın olup olmadığını T.C. Emekli Sandığı ilgili birimleri ile görüşerek doğrulamanız bu sorunlarına net yanıtlar bulmanızı sağlayacaktır.

Bahsetmiş olduğum T.C. Emekli Sandığı kurumu bünyesinden dışarından isteğe bağlı sigorta primi ödeme işlemi pek sık rastlanılan bir durum olmaması nedeni ile ilgili kurumun emeklilik servisi ile konuşarak alacağınız bilgi size daha faydalı olacağı kaanatindeyim.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir sağolun hocam,
Zaten 2008'den sonra memur olduğumuz için memuriyetten emekli olmak ile 4b den isteğe bağlı emekli olmak arasında alacağımız maaş arasında pek fark olmayacak, muhtemelen ikisinde de 1500 TL bağlanacak.

Bilgi Hazinedir

Bilgileriniz için teşekkürler
true blue

true blue Engelli emekliliği hakkında kafamıza takılan tüm sorular hakkında Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gidip buradanda bilgi alabiliyormuşuz.

(Gölge)

Merhaba,söyledikleriniz yeni kanun olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu maddelerine göre doğru olabilir.Zaten yazımda da 5510 sayılı kanuna göre farklılık olup olamadığı hakkında bilgim olmadığını ancak 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu tabii kurum çalışanları (4C-Devlet Memuru- 01.10.2008 tarihinden önce giriş yapılan personel) ile 506 sayılı Mülga kanun Sosyal Sigortalar Kanunu ile emekli maaşı bağlanan kişiler arasında fark olduğunu belirttim.

Arkadaşlarımızın 4C-Devlet Memuru olmaları nedeni ile her durumda da gerekli işlemler için kurumlarının ilgili emeklilik servisleri ile yazışmalarının ve net bilgi almalarının daha doğru bir sonuca ulaştıracağını kendilerine ilettim.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir hocam benim 2008 de 2 gün ssk prim ödemem var, yani ilk primim 2008'de yatmıştı, 2012'de rahatsızlandım, 2014'de rapor aldım, 2015'de yüzde 45 oran ile engelli memur oldum, şimdi oranım yüzde 60'a çıkarsa malulen emekli olabilir miyim?

true blue

Merhaba,biliyorsunuz 28.09.2021 tarihinde yeni bir yönetmelik yayınlandı.Yeni yönetmelikte yayınlanan hastalık listesinde rahatsızlığınız açıkca belirtiliyor ise malulen emekli olabilme şansınız vardır.

28.09.2021 tarihli MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ resmi gazete linki aşağıda paylaşıyor olacağım.

Yönetmeliğin en alt sol bölümünde bulunan ekinde yayınlanmış hastalık listesini inceleyerek rahatsızlığınızın açık bir şekilde yazıldığını görüyor iseniz malulen emekli olma şansına sahipsiniz.

Saygılar.

28.09.2021 tarihli Yönetmelik ;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210928-4.htm

şizofreni hocam benim ki orada yazıyor, sadece şiddet oranı düşük olduğu için bir alt grubuna giriyorum alt grubundaki oran 45 oranı da malullük için yetmiyor ama benim bir üst grup oranı almam zor değil ,alırım yani.

Bilgilendirme için teşekkür ederim @Bilgi Hazinedir hocam.

Üst Alt