Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurun özürlü statüsünde emekliliğine rapor vb. sorunlar..?

eg26

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

Konu ile ilgili forumları epey inceledim ama tam aradığım cevapları muhtemelen acemiliğimden bulamadım. Birçok kişi için tekrar olacaktır kusura bakmayın, ancak özürlü yaşa bağlı emeklilik için sorularım olacak.Devlet görevlileri maalesef bilinçli veya bilinçsiz olarak kafa karıştırıyor,yardımcı olmuyor.

Eşim devlet memuru (2000 sonrası giriş). Bir buçuk sene öncevergi indirimi için %54 özürlü raporu verdiler (ama vergi indirimini kullanmadı, sadece kimlik falan çıkarttı.
Şimdi sağlık durumundan dolayı ücretsiz izinde.

Özürlü yaşa bağlı emeklilik başvurusuyapmak istiyor. En yakın SGK müdürlüğüneişlemler ve rapor sevk için gitti ,emekli sandığı olduğu için Ankara’ya başvurmanız gerekiyor demişler.
Ankara’yı aradık , raporu alın gönderininceleyelim dediler. Emeklilik için raporu tekraralalım dedik, hastane sizin raporunuz var bu rapor ömür boyu ve emeklilik başvurusunda da geçer dediler (ozaman özellikle vergi indirimi diye alınmıştı rapor).

Şimdi benim sorularım:

1. Vergi indirimi için talep edilen özürlülük raporu yaşa bağlı emeklilik başvurusu için geçerli midir?
2. Yeni rapor sevk için en yakın SGK’yamı, çalıştığı kuruma mı yoksa Ankara emekli sandığına mı başvurulmalı?
3. Yeni raporu kendimiz hastaneden almakistedikdiyelim, rapor talebine “özürlü yaşa bağlı tüm emeklilik ve özürlülük hakları için” demek yeterli mi?
4. Raporu kendimiz mi çalıştığı kurum aracılığı ilemi göndermeli?
5. Kendimiz göndereceksek rapor ve dilekçedışında birşey isteniyor mu?
6. Rapor oranımızı düşürüp şu kadar daha çalışmanız veya prim ödemeniz gerekir derler ise illa mahkemeye mi başvurmak gerekir.
7. Şu kadar beklemeniz veya prim ödemeniz gerekiyor derlerse istifa edip o süreyi bekleyip tekrar başvuru yapabilir miyiz,herhangi bir kayıp olur mu? (kıdem tazminatı veya maaşta)
8. Çalışırken başvurmak mevzuatta kolaylık sağlarmı?
9. Sağlık durumundan dolayı emekli olmadan istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?
10. Ücretsiz izinde iken emeklilik başvurusu yapılabilir mi?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler, herkese kolay gelsin,özellikle mevzuatla boğuşan arkadaşların Allah yardımcısı olsun.

Birisi şuna cevap verseydi keşke. Ben de bu sorulara cevap arıyorum...

eg26

1- Evet. Elinizdeki raporla emeklilik başvurusu yapabilirsiniz kurumunuza

2- Sevke gerek yok. Ama elinizde rapor olmasaydı kurumunuzun sevki yeterli olurdu.

3- Engelli durum bildirir rapor almanız yeterli olurdu. Üzerinde oran olması kafidir.

4-5- Kurumunuza emeklilik başvurusu yapın, evrakları onlar göndersin

6- Teorik olarak son karar mercii Ankara'dır. Ollumsuz karar çıkarsa itiraz hakkınız var...

7- 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine göre emeklilik gerçekleşecek. %40 ve üzeri rapor alırsanız 5400 gün hizmet süresi ile emekli olacaksınız. Bu süre dolmadan istifa etmeniz hak kaybına neden olur. Uzun soluklu raporlarla süreyi doldurmaya çalışın derim.

8- Evet.

9- Bu konuda net bilgim yok. Ama sağlık gerekçesi olduğunda tazminat hakkı bakidir diye düşünüyorum.

10- Evet

Üst Alt