Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mental Retardasyon (zeka geriliği) kimlerde var?

sadangur

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
6 yaşındaki kızıma mental retardasyon tanısı kondu.
1.5 yaşındayken ateşli havale geçirmişti , o zamandan beri antiepileptik ilaç kullanıyoruz , 2 yaşında yürüdü , hala uzun ve anlamlı cümleler kuramıyor ve bazı kelimeleri doğru telaffuz edemiyor. sorduğumuz soruların bazıları anladığını sanmıyorum yada anlasa da nasıl cevap vereceğini bilemediğinden susuyor...

Raporumuz yeni çıktı , %50 oranında engelli çıktı , bireysel ve grup eğitimi ayrıca konuşma terapisi alması gerekli yazıyor , bir özel eğitim merkeziyle görüştüm ve haftada 2 saat eğitim alabileceğimizi söylediler ama bunun yeterli gelmeyeceği endişesindeyim.

Kendim ilave ders aldırmak istiyorum ama çok kısıtlı bir bütçeye sahibim .
Benim durumumda olan kimler var bu forumda acaba?

öncelikle geçmiş olsun arkadaşımın kızı ağır mental ancak anlamadığım sizin raporun derecesi ayrıca teşhis ne kadar doğru biz gittiğimiz eğitim merkezlerinde bu duruma çok sık rastlıyoruz genelde yalnış teşhis konuluyor raporlar düzenlenirken ram da sorun oluyor eğer bu derece doğruysa çok şanslısınız genelde mental raporlar %80 90 arasıdır bencede biran önce eğitimie başlamalısınız ayrıca yaşı küçük bu sizin için avantaj bakırköy de onların gidebileceği okul var ram a sorun onlar sizi yönlendirecektir bir an önce sıraya girmek için 15 yaşa kadar eğitim hakları var sıra ne kadar erken gelirse iyi olur evet genelde tüm merkezler 2 saat verir sizde ek ders aldırmakla iyi yaparsınız bende öyle yapıyorum çünkü yeterli değil ayrıca onunla sürekli konuşun yedek ders için bence biran önce evde bakım hizmetine başvurabilirsiniz bir çok arkadaşım bunu yapıyor o maaşla 8 ders daha alabilir yinede siz bilirsiniz tekrar geçmiş olsun Allah sabrınızı eksik etmesin sevgi ve sabır ihtiyacımız olan saygılar

Teşekkür ederim , kızımın raporunda oran %50 olmasına rağmen hafif düzeyde diye yazılmış , bu yüzden evde bakım hizmetinden faydalanabileceğimizi sanmıyorum...

Tekrar evde bakım için hasekiye başvurun bu raporu götürmeyin göreceksiniz ki oluyor evde bakım için olduğunu belirttiğinizde bu yüzde de değişecektir madem bu imkan var ben faydalanın derim sonuçta siz biliyorsunuz ki % 50 denemekte fayda var inannın birçok arkadaşım aldı üstelik çoğu %20 idi hastanelere göre değişiyor yinede siz bilirsiniz saygılar

Mental Bozukluklar
Gelişimsel Bozukluklar:
Mental Retardasyon

Mental retardasyon adaptif davranışlardaki bozukluklarla beraber görülen genel entelektüel fonksiyonların önemli oranda ortalamanın altında bulunması ile tanımlanır ve 18 yaştan önceki gelişimsel dönem esnasında gözlenir. Bu bir hastalık değil ancak entellektüel ve adaptif fonksiyonlardaki bozukluktur. Sebep her zaman bilinmez; nadiren tek bir neden tanımlanabilir. Vakaların %75’inin sebebi bilinmez.

Bilinen sebeplerin bazıları:
kromozomal anomaliler
prenatal kusurlar (rubella, alkol kullanımı, ilaç kullanımı)
perinatal(anoxia)
postnatal (menenjit, ensefalit, travma, kültürel yoksunluk, ağır malnütrisyon)
Mental retardasyon İntelligence Quaitent (IQ) skorları veya “eğitilebilir” öğretilebilir” “tamamen bakıma muhtaç” şeklinde kategorize edilerek tanımlanır:

normal entellektüel fonksiyon, IQ=100
hafif mental retardasyon, IQ=55-70 (eğitilebilir)
orta derecede retardasyon, IQ=40-55 (öğretilebilir)
ağır mental retardasyon, IQ=25-40 (bazılarına öğretmek mümkün)
ileri derecede mental retardasyon, IQ=25’den az (total bakım gerektirir)

( Not: testteki değişkenlere bağlı olarak, bu sınıflamalar her zaman uygun değildir ve her zaman bireysel yaklaşım endikedir.)
(Not: testteki değişkenlere bağlı olarak, bu sınıflamalar her zaman uygun değildir ve her zaman bireysel yaklaşım endikedir.)

100 kişiden 3-5 kişi mental retardasyonlu olarak sınıflandırılmıştır. Bunların %85’i hafif mental retardedir (IQ 55’den büyük) ve toplumsal çevrede yaşayabilirler. Mental retardasyon, diş hekiminin özel muayenesinde en sık karşılaşabileceği durumdur.

Mental retardasyon diğer bozukluklarla beraber görülebilir, e.g.:
epileptik bozukluklar
kardiak anomaliler
duygusal bozukluklar

Doktor, aile ve bakıcılarla konsültasyon şu durumlarda zaruridir:
doğru bir medikal hikaye alınmasında

uygun bir oral sağlık bakımının sağlanmasında

Bilgilendirici rıza formunun alınmasında
davranışın yönlendirilmesinde

günlük oral hijyenin sağlandığından emin olunması konusunda
Ağız bulguları:
kötü ağız hijyeni
malokluzyon
mine defektleri
gingival hiperplazi
dil itimi
alışkanlıklar
diş sıkma ve gıcırdatma
salya akışı
kendi kendini yaralayıcı davranış
yenmeyecek objelerin yenmesi (pica)

Hafif mental retardasyonlu hastalarda iletişim:
dikkatinin dağılmasını minimalize edin
kısa açıklamalar kullanın
basit bir dil kullanın
bilgi almak için daha çok zaman harcayın
nedenlerin açıklanmasından kaçının
oral hijyenin eksikliğinin etkileri üzerine odaklanın
konseptlerden ziyade aktiviteleri öğretin
uyumluluğu teşvik edin
pozitif desteklemeyi kullanın
sözlü övgüler kullanın

Ağır mental retardasyonlu hastalarla iletişimde:
kısa, kolay açıklamalar kullanın
eğitimi daha fazla tekrarlayın ve ağız hijyen prosedürlerinin pratiğini daha fazla kullanın
pozitif katkıyı daha geniş kullanın
Bu bireylerin davranışlarını düzenlenirken itiraz ile karşılaşılabilinir. Davranışsal güçlükler, sıklıkla bilinç fonksiyonu ile ilişkilidir. Davranış yönetimi:
şefkatli bakım
kibarca direnç (sözlü kontrol)
hassasiyetin ortadan kaldırılması
sınırlayıcılar
sedasyon
genel anestezi
yukarıdaki stratejilerin bir kombinasyonu ile sağlanır

umarım yardımcı olabilmişimdir

benim kızım mental retardasyon

benim kızım mentalretardasyon yani beyin hücreleri gelişmiyor yenilenmiyor yüzde 90 ağır engelli 15 yaşında ama 9 alık bebek gibi konuşmuyor iletişim kuramıyor yemek ve ihtiyaçlarını tek göremiyor.​

benım kızım 8 aylıkken nobet gecırdı.o zamana kadar hıc bısey yoktu.suan epılepsı tedavısı goruyor.raporda mental retardasyon %50 yazıyor.hem fızık tedavı hemde konusmayla ılgılı egıtıme basladık.neler yapabılırım.tecrubelerınızı paylasırsanız cok sevınırım.cok endıse duyuyorum.algılarının gelısmesı ıcın neler yapabılırım.suan 14 aylık ama seslendıgımde bana bakmıyor.oturamıyo yuruyemıyo yuregım yanıyo.Allah ım herkese yardım etsın ınsallah herkese sıfalar dılıyorum.

Menta lretar kızım var ilk rapor 80 iken ikinci rapor 90 oldu bir yanlışlık mı ? Var acaba...

Mental RETAL PROBLEMİ OLAN ARKADAŞLAR BENİM DE COÇUĞUM VAR BU KONUDA İLETİSİME GECELİM..
FİKİRLERİMİZİ PAYLAŞALIM..... ANKARA .....

Degerli arkadaşım ben doktor degilim. Benimde bir kızım var mental retal 3 aylık ken hastaneye gidip gelirken.... Sorunları vardı yediğini kusma kılo alamama gibi..problemleri vardı.. Gözde kayma vardı... Göz doktorunun kafa yapısının küçük oldugunu sölemesiyle... Fark edildi. Ve mr ile teşis edildi...diş agız yapısının bakımsız olması ıle anlasılmaya başladı....

Benim cocugum 3,5 yaşında yürümeye başladı.biraz egilerek ve ellerini yana acarak yürüyordu. 5-6 yaşında tek kelimeler söylemeye başladı. Babaaa , k babaaa (kemal baba) gibi

büyüdükçe duygusal olarak anlıyor ..müzikten anlıyor hoşuna gidiyor..su ıle legende oynamayı seviyor.. Laylon poşete elini sokup. Oynuyor...
Bir kullanıcı arkadaşım havuz da su içinin oynamayı tavsiye ediyor.... Tek tek kelime calışmasına yarar var....

Ilk okul bire giden diger bir cocuğum var. Hece harf,ses calışırken o da öğreniyor.....

benimde gelişim geriğiliği olan bir kızım var.2 yaşında ancak 6-7 aylık bebek gibi.oturamıyor henüz ama 8 aylıkken başladığımız fizik tedavi seansları sonrasında dönmeye,geri geri sürüklenerek gitmeye,elinde bişey tutmayı,tv izlemeyi öğrettik.her şeyi nakış işler gibi işlemek gerekiyor.adına bakmıyor ama ona seslenildiğini bilip 4-5 kez seslendikten sonra dönüp bakıyor.eskiden hiç bakmıyordu göz temasımız bile yoktu.ayakta tutunca basıyor duryor tabi omuzlarından tutuyoruz.bu zamana kadar hep öğrendi aldı.bundan sonrası içinde içimde ihiç kötü bir şey yok.olucak ama zamanla hepsi.sabırla..onun nefes alabilmesiyle,bir parmağını kaldırabilmesiyle bile gurur duyuyorum ben.ne yapamadığını değil ona her baktığımda yapabildiklerini görüyorum.zorlamakla değil içimden böyle geliyor.müziiği ve gezmeyi seviyor.dışarıdan eve girince ağlıyor yada kucakta oynatılırken tamam bitti deyince hemen ağlamaya başlıyo :) allah onları iyiki bize vermiş.tek endişem hayatından mutsuz olması.tek korkum hayatının kötü yaşam koşullarıyla geçmesi.yoksa ona bakmak benim yaşam amacım zaten.haftada 3 yere gidiyoruz.fizik tedavi merkezi+özel eğitim rehabilitsyon okulu+refleksoloji.sadece 2 gün tatilimiz var.şimdide at bindirme seanslarını araştırıyorum..fizik için hakkım doldugundada havuz terapisi olan bir okula geçicem ilk fırsatta.tek amacım o.gülsün yeter..

Merhaba arkadaşlar 6 yaşında bir yeğenim var. bugün onda hafif derecede mental reterdasyon olduğunu öğrendik. tabi bu yaşta farketmiş değiliz. yeğenim 3,5 yaşında yürümeye başladı şuan yürümesi iyi ama oturup kalkmada merdiven inip cıkmada sorunlar var.. şuan anlaması çok iyi neyi istersek getiriyor tabi dikkati yoğunlaştırınca.. ama konuşma çok az ve kelime bazında henüz cümleler kuramıyor kelimeleri de tam anlamıyla söyleyemiyor.. 3 yaşından beri özel eğitime gidiyor fizik tedaviyle yürüdü zaten.. bugün hastalığının ismini öğrendik ve hemen araştırmaya koyuldum ve forumda sizin yazınıza ulaştım.. yeğenim bu sene anaokuluna başladı aynı zamanda konuşma terapisine götürmeyi düşünüyoruz...
bu hastalıkla ilgili çok fazla bilgim yok nasıl bir yol izlemeliyiz? forumda bu yazının üstünden 2 sene gibi bir süre geçmiş ilerleme kaydedenler olmuştur mutlaka yani öyle umuyorum.. tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Bence ateşli havaleden öncede mr vardı siz ona baglıyor olabilirsiniz. Bu hastalukların hala tanısı koyulamayan var . Ben cocuguma hala neden oldugu konusunda genetik tanı koyamadık. Ki ? Bunun ateşten olduguna neden inanmıyorum cünkü cocuk küçük idi. Sizin cocunuzun konusuyor yürüyor olsa idi inanabilirdim. Ama cocukta o zaten yok idi 1,5 yasında....

Gexmis olsun oncelikle kac yasinda kiziniz %80 se otizmdir %80 mental ret. Oranı yokki yaa bizde orta mental var yigende ağır mental ret. Supheleniyoruz yigenimden nasıl anlaşılıyor bi bilginiz varmi

sadangur

slm öncelikle geçmiş olsun aynı hastalıkta benim kardeşimdede var size tavsiyem eğtimine çok önem verin sonra ilerde çok sıkıntı oluyor eğitemiyorsun okul hayatına çok ama çok önem verin sonraki zamanda öğrenemiyorlar allah yardımcınız olsun

Benimde 3 yaşında kızım var 21 aylıkken Mental Retardasyon tanısı kondu özel eğitim alıyoruz fakat bizimde özel ders alma imkanımız yok.Konuşma yok bazı şeyi anlar bazı şeyi anlamaz tehlike nedir bilmez sokaktaki arabalardan kokmaz üstüne üstüne gider hareket halindeki araçların,(streotipik harekert)var yani oturduğu yerde sallanır,Allahtan umut kesilmez deyip sadece dua edebiliyoruz.Rabbim tüm Meleklerimize şifalar versin

Ilk gonderiyi yapan arkadas cocugun durumu nedir suanda bilgi verebilirmisiniz

Benim kizim epilepsi hastasi 4 yildir nobet gecirmiyor. Depakin ve rivotril kullaniyoruz. Raporumuz %91 orta mental retardasyon teshisi konuldu. Ozel egitim uygulama okuluna gidiyor. Bu sene 1 e baslayacak. Okadar aktifki 1 saniye yerinde durmuyor. Ben 27 yasindayim ve inanin artik gucum yetmiyor. Arkami donsem tehlikeli biseye yelteniyor. Psikiyttirye goturdum risperdal adli surup verdi bi kac gun kullandim uyuttu diye vicdan azabi cektim biraktim. Bu durumu yasayanlar varmi neler yasiyosunuz. Nasil bi surec bekliyo bizleri. Ilerki yaslardada boyle devam edecekmi bilgilendirrseniz tesekkur ederim

Merhaba ben nacizane bir şeyler deneyin faydası olucaktır ceviz yaprağını kurutup günde 1 tane çiğneyip su ile yesin ceviz yaprağının bir çok faydası var idrarı tutması kolay olur bağırsaktaki parazitleri döküyor kanı temizliyor sarılığa karşı anlama kapasiteleri artıcaktır. Bunun yanında başka ne yapabilirsiniz karabaşotunu yağ içine koyup bekletin bu yağı çocuğun anlına sürün biberiye yağıda sürmeyi deneyin sağlıklı insanlarda hızlı düşünmeyi sağlıyor bir deneyin inşallah şifa olur . Rabbim Daha iyisini nasip eder bulursunuz

mental retardasyonu olanlar

esenlikler herkese benim sorum olacak Türkiyede mental retardasyonu olan ne kadar kişi vardır acaba mesela benim sınırda mental retardasyonum var iq,um 72 çıkmıştı test yapılmıştı 2 yıl önce benim gibi zihinsel engelli olanlar yazabiirmi acaba yanlız olmadığımızı bilelim teşekkürler şimdiden

Üst Alt