Bu ameliyat ancak zorunlu olduğunda yapılması bir yana, Sertuğ'un da yazdığı gibi, insan yaşamını çok çok büyük oranda olumlu şekilde etkileyen bir ameliyat. Hani, Milat misali, ameliyattan öncesi ve sonrası diye ayırır insanın yaşamını
Ameliyat ciddi ve büyük bir ameliyat. Yüzde 1-2 de olsa bazı riskler var. Ne bilim, enfeksiyon vb. bir nedenle bünye mesaneyi rededebilir bazen. Ama bu risklerin olmadığı ameliyat yoktur zaten... Ameliyat öncesinde vüctta enfeksiyon bulunmadığından emin olunmalı mutlaka.
Ameliyat 6-7 saatlik bir ameliyat. Barsaktan parça kesip mesaneye ekliyorlar.
Ameliyattan sonra burundan bir hortum takılı şekilde çıkılıyor. 2 günde çıkartılıyor bu boru. Ayrıca üretraya bir sabit sonda ve göbekten de bir başka hortum takılıyor. Bütün bu artıklar birkaç günle birkaç hafta içinde çıkartılıyor. Bunları yazmamın nedeni, özellikle ameliyattan ağzında bir boru ile çıkacağı çocuğa bir şekilde söylenmeli ki, çıkınca panik yapmasın.
Ameeliyat başarı ile tamamlandıktan sonra, barsaktan yapılmış olduğu için mesane, uzun bir süre mesane kendini barsak sanmaya devam edip, kendine has bi şey salgılayacak.
Bunun için aralıklı olarak mesanenin temizlenmesi için bir sıvı zerk edeceksiniz içeri. Zor bir işlem değildir, gözünüz korkmasın
Bir de, TAK'a geçmek çok çok çok çok önemlidir. Sabit sonda mesanenin küçülmesine neden olur. Ameliyattan sonra mutlaka TAK'a geçin...
Ayrıca, ben olsam, bu ameliyatı yaptırırken, geleceği de düşünür, TAK yapmayı daha kolay hale getirmek için, bir de mesaneden göbek altına/cilde bir TAK yolu açtırırdım. Özellikle kadınların sandalyede TAK yapması -hele de menstürasyon dönemlerinde- çok zor ve sıkıntılıdır. Bu bahsettiğim yöntemle, normal üretral yolu by-pass edip, üstten TAK yapmak mümkün oluyor. Ameliyatın adı kontinan vezikostomi sanırım. Barsaktan 5 cm kadar bir parça kesiliyor, bu parça kalem misali silindir haline getiriliyor, bir ucu mesaneye, diğer ucu da göbeğin altından cilt üstüne iliştiriliyor. Bu kadar Artık TAK oradan yapılıyor. Şu başlığı inceleyebilirsiniz:
http://www.engelliler.biz/forum/sag...onda-ile-2-3-saatte-bir-idrarini-yapiyor.html
Hazır mesane genişletme için açılmışken, bu iş de aradan çıkar. Doktorunuza sorun derim...