Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mesane kapasitesi nasıl ölçülür?

Konular
22
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar ben mesane kapasitemin küçük olduğunu düşünüyom.
günde 6 kez tak yapıyom her defasında 300-400 cc kadar çıkıyor.

mesanayi kendimiz de net olarak ölçebilir miyiz? yoksa hekim tarafından mı ölçmeli mi?
sanırım mesane küçük olursa böbrekler zarar görür.

konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.

şimdiden herkese teşekkürler.

Ürodinamiye girmen lazım orada anlaşılacaktır arkadaşım.

Herhalde üriner katater verilmeden önce bir takım tetkikler yapılmıştır.Ürodinami vs.Doktor mesane kapasiten hakkında birşey sölemedi mi acaba?
normal olarak tak yapanlarda 300-350 cc normal kabul ediliyormuş.400 de olabilir.Ama daha fazla zorlama yapılması tavsiye edilmiyor.
Zaten katateri idrar torbasına bağlıyorsan gösterilen idrar miktarı bellidir.Ölçüler pek standart değil ise kabul edilebilir.
enfekte olmuş isen torbadaki miktar daha düşük de olabilir. Daha hassas ölçümler ürodinamide gösterir.

300-400 cc gayet normal.
bence hiç kasma kendini ürodinami falan yaptırcam diye.
bol su iç ultrasona baktır orda bile anlaşılır.

Mesane kapasitesi: Sıkışma hissi olduktan sonra, yani TAK yapma ihtiyacı hissedildikten sonra TAK yapıldığında çıkan idrar kadardır. Mesane kapasitesi aşıldığında idrar sızıntısı olur zaten genellikle. Bu oluyorsa, eğer enfeksiyon-üşütme vb. bir faktör de söz konusu değilse, demek ki sızıntı oldu anda kapasite aşmış demektir.
Böbreklerde bir sorun yoksa (bu ultrason ile teyit edilmeli mutlaka) ürodinamiye felan gerek yok. 400-600 cc şiir gibi bir kapasitedir...

hepinize teşekkür ederim arkadaşlar. cevaplarınız beni tatmin etti. özellikle Bülent bey'in verdiği cevap da gayet mantıklı...

İlahi parapleji.verdiğimiz cevaplar sana mantıklı mı geldi.Halbuki biz ben ve Bülent bey doktorlardan öğrendiklerimizi yazıyoruz.
Yani tibbi cevap veriyorum.Fazla uzatmamak için ise kısa kesiyorum.
Burada idrarın 24 saatlik durumundan da bahsedeyim. Yetişkin bir insan,( kadınlarda )1500 (-erkeklerde )1800 arası idrar çıkarırmış.
Böbreklerde veya mesanede taş oluşumuna müsait kişiler günde 2000cc (2 litre)idrar çıkaracak kadar sıvı almalılarmış.
Bizlere gelince ;günde 6 tak yapıyorsak : 6 defa 300 cc= 1800 cc yapar
6 defa 350 cc= 2100 cc yapar ( 2 litreyi geçer)
6 defa 400 cc= 2400 cc yapar.
Burada doktorlar mesane kapasitesine göre günde kaç tak yapılması gerektiğini hesaplıyorlar.
Normal mesane olsa günde 3-4 defa mesane boşaltılması kafi geliyor.Ama bizim gibi mesanelere ayarlama yapılıyor.
Daha ayrıntılı yazdım.Tamamen Tıbbi ......

nine60; zaten günlük 6 kez tak yapıyom. her defasında 300 cc çıkarsa, dediğinize göre normaldır. cevabınız için teşekkür ederim.

birde dikkatımı ceken bısey var!
örneğin idrar torbasındakı 500 cc ye isabet eden yer, 500 luk bir pet sişeyle kıyaslandığında aynı gelmıyor..
neden boyle?.. hangısını baz almak gerekır?..
(bana gore asıl 500 cc pet şişedekı dolum miktarıdır..)

Arkadaşlar fazla matematiğe takılmayın.Alınan sıvıya göre idrar cıkışı fazla olacaktır.1800 c.c. diye bir miktara odaklanmayın.Mesanesinden zoru olanlar yazın susamadan bol bol su içsinler, tak yapan arkadaşlar sıkıştıklarında cıkan miktarı ölcekli bir kaba boşaltsınlar miktar ortaya cıkar.Mesanesinden başka nedenlere bağlı sorunları olan tak yapmıyorsa bununda en basiz formülü ultrasonda idrar miktarını hesaplatmak ve içerne ne kadar idrar kalıyor, böbrek ve mesanede taş vb. ne tür sorunlar var ortaya cıkar.

ya ben bu cc işini çok merak ettım..yukarıda sorduğum soruya net bır yanıt alabilir mıyım?
sevgılı Bulent'e soralım o zaman?.. hangısı doğru, yanılmak istemıyorum!

Sevgili denizsu idrar torbasını ölçek olarak kullanmamak gerekir. Torbadan idrarı ölçekli başka bir kaba döküp gerçek miktarı görebiliriz. İdrar torbasında sıvı miktarı arttıkça hacim de artıyor torbayı genişletiyor. Yani ölçek olması gereken kap kendi sabit şeklinde kalamıyor. Böyle olunca ölçüm yanlış oluyor.

çok tesekkurler..dediğim gıbı yanıltıcı oluyordu.
o zaman şimdi 500 luk pet şişeyı sağlıklı olarak baz alabilirim, elımde baska özel ölçeklı kap
yok çünkü..

Arkadaşlar benim mesanem diyabete bağlı mesane genişlemesi var. ürodinami sonucu yaklaşık 1 litre kapasiteye ulaşmış ve yaptığım idrar dan sonra sürekli mesanemde idrar birikmesi söz konusu . Doktorum hemen ameliyet dedi ( 6 ay önce de mesaneden böbreklere idrar kaçırmasından dolayı ameliyat oldum)ameliyat sonrasıda günde 5 sefer yerine 2 sefer tak yaparsın dedi ve ben biraz çekindim doğrusu ameliyatsız bi çözümü yok mudur ? riskleri nelerdir ?

Ortalama bende 300 cc - 500 cc arası idrara çıkıyorum. Burada önemli olan idrarı çok tutmamak ve mesanede taş oluşmaması için arıtılmış su içmek.

Arkadaşlar evde kendi imkanlarımızla mesane kapasitesini ölçmenin kolay yolu varmı hani 1lt suyu içtim yada daha fazla ne kadar süre sonra sıkışınca idrara çıktıyım 1saat 2 saat ? ve onu Nasıl ölçeriz varmı bir yolu

Sempaatik

Mesane kapasitesi ile ne kadar su içtiğinin bir ilgisi yok. Mesane kapasitesi demek, dışarı ya da böbreklere geri kaçak olmadan mesanenin maksimum kaç cc depolayabildiğidir. Bunu ölçmek için, kabaca söylersek, sıkıştığınızı hissettiğinizde TAK yapmanız ve kaç cc idrar çıktığını görmenizdir.
Günde 6 TAK yapmak, her TAK'da açık renkli ve kokusuz idrar çıktığından emin olmak lazım. Bu da günde 2-3 lt su içilmesi demek.

S.a bende tek kullanıyorum.ilk kullanmaya başladığım zamanlar günde 4 veya 5 defa kullanıyordum aynı zamanda uropan kullanıyordum daha sonra başka doktora gittim o da mictonorm verdi günde 1 defa kullanıyorum ve 2 haftadır nerden baksan 8 e kadar çıktı tak yapmam ölçmeye başladım mesane kapasitesini 100 cc 130 cc falan cikiyo ,hissediyorum o şekilde çıkıyorum lavaboya bu normalmidir ?

Enfeksiyon olması için rengin koyu olması gerekmiyor mu bi kez başımdan geçti çünkü kopkoyu geliyordu ama suan normal geliyo rengi ,ilaç değişikliğinden kaynaklanabilir mi urodinamide kapasite 500 ml çıkmıştı

Ebû hamza

Evet, enfeksiyonun ilk belirtisi koyu renkli ve kokulu idrardır, ama bu her zaman böyle olacak diye bir şart da yok. Kontrol etmekte fayda var.

Üst Alt