Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mesane kapasitesi ne kadar olmalı?

ozlecan

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar mesane kapasitemi ölçtürdüm 200cc çıktı.normal mi yoksa tehlide mi.bilgilerinizi öğrenebilir miyim

Sağlıklı yetişkin bir insanın mesane kapasitesi 400-500 cc'dir. Yani 200 cc biraz düşük.

Sabit sonda mı kullanıyorsun?
TAK yapıyorsan, kaç satte bir TAK yapıyorsun?
Mesane enfeksiyonu konusunda ne sıklıkla sorun yaşıyorsun?
Mictonorm, Detrusitol vb. mesane iç basıncını düşüren ilaçlar kullanıyor musun?

tabi büyütebilir, bir süreliğine daimi sonda takılır,ilaç başlanır ve mesane genişler. tabi doktor kontrolünde.

merhaba
ben on yıldır daimi sonda kullanıyorum 2 ay evvel mesanemi böbreklerimi tarattım böbreklerde sorun çıkmadı ancak mesane sondanın ucundaki su torbası kadarmış sürekli pıhtı 2 hafta bir üre oluyor tıkanıyor sonda idrar üzerime taşıyor sancı cabası özel doktora gittim çok para istiyor devlet hastenesine gideceğim mesaneyi tarayan mesane kabuğu sertleşmemiş dedi bu genişleyebilir anlamındamı?

yapmam gereken tavsiye ve önerileriniz varsa paylaşırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

daimi sonda kullanmıyorum
gunde 4 kere ortalama tuvalete kalkıyorum. bezime bakıyorum ıslaklığına göre 3 e de iniyo 5 e de çıkıyo tuvalete gitmem.
ilaçta kullanmıyorum.

abi 200 cc beni strese sokuyo bi akıl ver lütfen

amaliyat ile mesane buyultulebilir ve kucultulebilir bunun icin uroloji doktoruna gidersen bu sorununu cozerler.

bulent abi sıkıntımla ilgilendiği için bulent abi dedim yoksa başkası yardım etmesin demedim kardeş.ve hala 200 cc mesane kapasitesi normalmidir yoksa sıkıntımıdır hala bilgi edinemedim

200 cc kapasite normalin altındadır. Basit yöntemlerle kapasitenin arttırılması mümkündür:
1- 4-5 saatte bir TAK yapılmalı. Asla günde (bir defa gece olmak üzere) 5 defadan az TAK yapılmamalı.
2- Sıvı tüketimi kendi bedenini tanıyarak yapılmalı. 1 bardak su içtiğinde ne kadar sonra mesaneye iniyor sıvı, ne kadar sonra TAK yapma ihtiyacı hissediliyor, bunlar tecrübe edilerek öğrenilmeli. Günde 2 litreden az sıvı tüketilmemeli ve bu tüketim TAK ile senkronize şekilde yapılmalı. Yani öyle bir ayarlanmalı ki, hem günde 2-3 litre sıvı tüketilmeli hem de 5-6 defa TAK yapılmalı.
3- Mesane enfeksiyonuna çok dikkat edilmeli. Kültür testi sonucuna göre doğru antibiyotik doğru sürede kullanılarak varsa enfeksiyondan kurutulunmalı.
4- Böbreklerde bir sorun yoksa, 1 aylık bir kür olarak günde 1000 mg C vitamini kullanılmalı (Solgar marka öneririrm).
5- TAK yaparken ellerin asla katetere değmemesi sağlanmalı. Ayrıca günde birkaç defa Protex antibakteryel sıvı sabunla eller yıkanmalı. Haftada en az bir defa banyo yapılmalı veya genital bölge sabunla yıkanmalı.
6- Mutlaka doktor önerisiyle düzenli olarak sabah-akşam bir defa olmak üzere Mictonorm; veya sabah-akşam bir defa olmak üzere Detrusitol 2mg vb. bir mesane iç basıncını azaltıcı ilaç kullanılmalı.

Bu yöntemlerle mesanen kapasitesi arttırılabilir.

Mesane çeperinin deforme olmaması mesanenein genişleyebileceği anlamına gelir evet, ama bunun ne kadar olacağını kestirmek mümkün değil. 10 yıllık sabit sonda mesaneyi çok olumsuz etkiler. Gerekirse barsaktan yeni mesane yapılabilir. Yaptıran bir çok kişi biliyorum. Hepsi de hayatından çok memnun :) Zor bir ameliyattır ama süreç tamamlandığında 500-600 cc kapasite olur.
Mesela: http://www.engelliler.biz/forum/sag...le-sistoplasti-ameliyati-olan-arkadaslar.html
veya: http://www.engelliler.biz/forum/sag...ne-genisletme-konusunda-deneyimler-bilgi.html
Ayrıca üretral darlık varsa: http://www.engelliler.biz/forum/sag...ince-barsaktan-mesane-yolu-yapma-yontemi.html

Ve, sabit sonda kullanan arkadaşlar için de mesanenin daralması kader değil! Yukarıdaki önerilerle birlikte şu ayrıntılar da uygulanırsa sabit sondanın yarattığı daralma ve enfeksiyon illetinden kaçınmak mümkün:
1- Sabir sonda 10 günde bir yenisiyle değiştirilmeli
2- Sonda hortumunun üstünde idrar akışını kapatıp açmayı sağlayan basit bir "mandal" olmalı ve bu mandal 4-5 saatte bir (tabii bu süreden önce işeme hissi olursa o anda) açılarak idrar tamamen boşaltılmalı; daha sonra yeniden kapatılarak idrar akması önlenmeli. Böylece mesanede idrar birikmesi ve sürekli dolup-boşalarak kapasitesinin normal kalması sağlanmalı.

tekbir kardeş mikrodalga ile kırılamıyormu taşlar.Üretradan taşı çıkartmak baya zorludur.

----------

tekbir kardeş msn gedincgil@msn.com ekle konuşalım dertleşelim.

üretral darlık varmı kardeş sende peki ? Üretrayı taşmı tıkıyor ? Eğer üretral darlık varsa sonda nasıl giriyor ?

çok geçmiş olsun kardeş.Allah şifa versin kadir gecesinde bütün hastalara...
Sende üretral darlık varmı şu anda ?
sistoskopi oldunmu ?
internal üretrotomi ile darlığı traşladılarmı ?
Eğer darlık varsa şu anda sonda nasıl giriyor ?

olgan bey daha önce mesaneniz küçükmüydü durumunuzu bilsem yardımcı olmaya çalışırım mesane istenirse büyütüle bilir.

Mesane küçülmesi devamlı sondanın tıpasının acık olmasından kaynaklanır, sondayı kapalı tutmak lazım , hisse göre tıpayı acmak lazım, bu arada 400,500 cc. dışarıya cıkıyorsa bu normal kabul edilmelidir.Dengeyi korumak lazım.

Slm benimde en son çektirmiş oldugum ürodinamide Max mesane kapasitesi 383 ml yazıyor bu bu mesanemin 383 cc kadar aldıgını bundan fazlası doldugunda kaçaklarımın başladıgı anlamına geliyor sanırım dogru anlamışmıyım acaba ve 383 cc normalmidir yoksa biraz daha genişlemesi gereklimidir acaba ?

Gündelik kullanımda soruna yol açmıyorsa normal tabii. Ama küçük küçük denemelerle 500-600 olsa daha bi pratik olur....

Benim kaçaklarım decam ediyor üropan kulanıyordum günde 3 defa fayda görmedim şimdi degiştirdiler VESICARE 5 MG 30 FTB kulanıyorum günde birtane bakalım ne olacak
ama bunun yanı sıra sıvı alımında dikkat etmek gerekiyormuş mesela tak arası 2 bardak su içilmesi gerekmiş bunun ayarlamasını yapamıyom işte
mesela 2 bardak sudan sonra birdaha iemeyecekmiyim susasam dahi yada nebilim çay veya meyve yiyemiyece kmiyim bunuda ayarlayabilsem çok güzel olur.

Üst Alt