Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mesane taşı ve Üretra genişletme ameliyetı sonrası kanama var..?

K.Altun

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar bir hafta önce hastaneyi yatarak kapalı mesane taşı ameliyatı oldum. Bu sabah hastanede 7 gün kalan ve geri kalan taşların dökülmesini sağlayan 20"lik sondam çekildi ve ilk takımda zorlandım Takın dışından bir miktar ve Tak sonrasıda biraz kan geldi. Bu durumu doktora söylediğimda bu durumun normal olduğunu ameliyat sırasında üretada darlık olduğunu ve onuda traşladıklarını söylediler. Eve geldikten sonrakı 2. takımda yine zorladım bu sefer hem Takın içinden hem takın dışından kan geldi. Tak için su kitli hi-slip plus kullanıyorum.

Üreta operasyonu sonucunda bu tip bir sorun yaşayan var mı?.
Acilen bir akıl verin arkadaşlar ne yapmam gerekiyor. :cry:

Aman panik yapma kardeşim, böylesi bir şey çok normal. Gittikçe azalan şekilde kan gelmeye devam edecektir. Hatta tahminen testisler ve penis de mosmordur şimdi. O da zaman içinde morluktan sarılığa dönüşerek yok olacaktır.
Bu kanamalardan dolayı enfeksiyon olmaması ve tahrişin daha çabuk iyileşmesi için sanırım antibiyotik de kullanıyorsundur?
Suyu biraz azalt ve TAK yapma aralığını uzat. Mesela 4 saatte değil de 6 saatte bir TAK ypacak şekilde sıvı al. Bu birkaç gün böyle devam et. Sonra kanama gittikçe azalır ve sen de normal sıvı tüketimine geçer, 4-6 saatte bir taka dönersin.
Zor bir hafta geçirirsin, ama sonrasında çok iyi olacaksın. Sabır...

Öncelikle cevabın ve moral için teşekkürler. Gelişmelerden bahsedeyim. Böylece ileride bu tip bir sorun yaşayacak arkadaşlar içinde örnek olur.

Dün akşamdan beri Mesane genişletici Üropan adlı ilacı kullanmıyorum azda olsa idrar kaçırmalarım oldu. Bu sayede içerideki yarayı temizliyorum, (benimle birlikte ameliyat olan sağlıklı 2 hasta da küçük tuvaletini yaparak 2-3 günde buradaki kanamadan ve acıdan kurtuldu) İlginçtir ne zaman idrar kaçırması olmadan tak yapmaya kalksam üretaya kadar gelen tak ileri gitmiyor ve kanama oluyor ama azda olsa idrar kaçırdığımda göreceli olarak sorunsuz ve az kanlı bir giriş ile mesaneye ulaşıyorum. Buda gösteriyorku idrar yapmadan buradaki tramvayı geçirmek ve sağlıklı bir Tak yapmak imkansız. Zorda olsa idrar kaçırmaya devam için elimden geleni yapacağım şu an için tek seferde çok su ve üropan iptali yapıyorum bu konuda bir önerin var mı?.

Doktor Antibiyotik için Piyeloseptyl 3x1, ağrı kesici için Tilcotil 1x1 verdi.

Son durum bu her türlü önerine açığım kardeşim.

Mmmm, evet, üretradaki olası pıhtıları işeyerek dışarı atmak mantıklı gibi. Ama bu yolla mesaneyi tam boşaltamaman ve TAK yapmayarak pıhtının içerde az da olsa birikmesi sorun olabilir. Bence TAK'tan önce normal şekilde işe, ama hemen sonrasına TAk yaparak hem mesaneyi boşalt, hem de üretranın geniş kalmasına olanak sağla.

Bir de, nelaton sondaya (kendinden jelli bile olsa) Furacin merhem sür. Furacin merhem üretradaki tahrişe iyi gelecektir ve antibakteryel özelliğiyle olası enfeksiyonları önleyecektir. Her TAK'da olmasa da günde birkaç defa yap bunu.

İşeme sonrası tak olayını aynen dediğin gibi yapıyorum zaten. Aksi durumda her 10 dakikada bir kaçırma oluyor. İdrar sonrası taklar bile çok zor olmaya başladı. Sadece Tilcolit adlı ağrı kesici sonrası öncekilere göre daha kolay tak oluyor. Onuda günde bir kere kullanabiliyorum, üretayı rahatlatacı 3x1 kullanabileceğim bir ağrı kesici önerebilirmisin.

Dün gece olası taşları çıkarabilmek için çok su içtim ve dik oturdum, ve önüme bez ve eski bir havlu koydum bir saat sonra idrar ile birlikte 5-6 küçük taş çıktı, 10 dakika sonra büyük ve orta boy 4-5 taş daha çıktı. Birisi bezelye tanesinin yarısı kadardı. Ardından doktorlara güzel bir hayır duası okudum, benim tak yaptığımı bildiğiniz halde sonradan bu taşları Takın küçük deliklerinden dökemiyeceğimi hiçmi hesap etmediniz. Defalarca sordum benim için en uygunu hangisi diye, bir daha doktorlara gözüm kapalı güvenirsem 2 olsun. Yazıkya bizde insanız. Bir kaç gün sonra yine hastaneye gideceğim o zaman gözlerine sokacağım taşları. Siz siz olun arkadaşlar, mesane taşını açık olarak yapın. Çünkü mutlaka içeride birşeyler bırakıyorlar.Neyse konuya döneyim.

Üretedadaki tahrişi azaltmak için bir kere Katajel kullandım işe yaramadı. Katajelin tadı biraz acı sanırım ondan. Acaba vazelinmi kullansam dedim boks maçlarında yaraların üzerine sürülür ve kanı hemen keser dedim oda steril değil. Hastanede sondanın ucu için steril merhem istediğimde Terramycin vermişlerdi onu kullansam nasıl olur?.

Furacin kullan.
Ağrı kesici bilmiyorum maalesef.

Furacin alıp dediğin gibi kullanacağım, gelişmeleri yazarım.

Arkadaşlar bu sabah kalktığımda mesanemin aşırı şiştiğini gördüm. Tak yapmaya çalıştım ama bir türlü girmedi ve kanama oldu. Önceden zorda olsa girerdi. Hemen klozete oturdum ve büyük tuvaletim yaparak, mesaneyi rahatlattım ve bu sırada az azda olsa mesane doğal olarak boşaldı.

Şu bir kez daha gördüm ki, İdrar kaçırması olmadan bir türlü Tak yapamıyorum. Tak bir yere kadar ilerliyor sonra duruyor ittidiğimde Takın sert olmasına rağmen ilerlemiyor ve kıvrılıyor. Sanırım müdahale edilen ve traşlanan üretra yolu eskisi gibi düzelmiyor. Pazartesi hastaneye gideceğim ve doktorların durumu üretra darlığı olarak görüp 1 aylık kalıcı sonda takmalarını önereceğim. 12lik tak kullanıyorum kalıcı sonda max kaç olmalı ve bu tedavi için Sizin bir öneriniz var mı?.Teşekkürler.

En baştan itibaren sabit sondayı çıkarmayacklardı. Sbit sonda 1 ay kalmalıydı ki hem üretrada traşlanan yer sakinleşsin, hem de üretra o geniş sonda sayesinde kendine bol bir yuva yapsın.
Neyse olan olmuş artık. Mutlaka sabit sonda taktırmalısın. Aksi halde traşlanan yerde kılcak kanamalar vs. olur ve ameliyatın bir anlamı kalmaz.
Sabit sondayı 16-18 taktırmaya çalış. Ama o ölçüde sonda şu anda girer mi, bundan emin değilim. Olabildiğince büğünü takmaya çalışın.
Bir de, bence hastaneye gitmeden çönce 12-14 numara kendinden jelli sondayla tak yap ve/fakat hastaneye giderken o sondayı çıkarma. İç çamaşırına felan tuttur işte, bi şekilde 1 saat kadar içerde kalsın o sonda. Daha sonra doktor onu çıkartır ve sabit sondayı takar. Böylece geçen 1-2 saatte üretra görece genişler ve sabit sondanın takılması kolaylaşır.

Bülent bey, dedikleriniz çok mantıklı 20 liği çıkardıktan sonra 18 lik taksaydılar hem taş çıkmaya devam eder hemde üretradaki tramva devam etmiş olmazdı. 15 gün sonrada 18 lik daimiyi 16lığığa düşürür, tedaviyi tamamlardım.

Neyse geç olsun güç olmasın artık ne yapacağımı biliyorum. Dediğiniz gibi ilk takta Takı içeride bırakacağım ve hastanedeyken ne olur ne olmaz diye almış olduğum daimi sonda poşetini takacağım bu sayede hastanede taktıracağım 18lik olmassa 16lik tak için yol hazır olsun. Ve aslada başka bir cerrahi müdehaleye izin vermeyeceğim. Gelişmeleri yazacağım.

Pazartesi sabah yaptığım son Tak'ı çıkarmadan ve takın ucuna sonda poşeti takarak hastaneye gittim durumu anlatıp daimi sonda takılmasını istedim, doktor daha uzman bir doktorla konuşunca sondanın takılcağını söyledi muayne odasını geçtim Tak'ı çıkardım ve doktor elinde kauçuk (sarı renkli) bir sonda getirdi, katajelleyip idrar yolundan ileri ittirdi ve sonda az zorlamayla girdi. Böylece, Bülent beyin Takla hastaneye gitme önerisinin doğruluğu kanıtlanmış oldu. Kendisine çok teşekkürler. Buraya kadar herşey sorunsuzdu.

Ama 5 dakika sonra boğazımda bir karıncılanma olmaya başladı ardından yüzüm kızardı, göğsümde kırmızı lekeler oluştu ve nefes almakta zorlanmaya başladım. Hemen doktoru çağırdık taktığı kauçuk sondaya karşı allerji geliştirdiğimi söyledi ve hemşireleri aradı,sondayı çıkardılar ve 2 iğne yaptılar, rahatladım. Sonra silikon 16lık sonda takacaklardı ama hastanede kalmamış :x . Temizlik görevlisinden telini aldığımız medikalciyi arayıp. 35 lira gibi bir fahiş fiyata sonda getirttik ve onu taktılar. 15 gün sonra yine muayneye gideceğim.

2 gündür yatakta yatıyorum, bu gece ilk kez sandalyeye oturdum, özlemişim doğrusu benim 4 tekeri. :) . Şimdilik durum stabil, antiseptik, ağrı kesici içiyor, sondanın ucuna terramycin sürüyorum (doktor bunu sürmemi istedi). Artı bol su ve yatak istirahati.

Her gün çok çok azda olsa sondanın ucundan kan rengi bir sıvı geliyor bu normal mi. Sandalyede kaç gün sonra oturmalıyım, sonda öncesi ne zaman otursam kan geliyordu korkuyorum doğrusu ve diğer tüm önerilerinize açığım.

Neden yatman gerek? Sabit sonda takmanın yatmanı gerektirecek bir şartı yok ki. Kendini iyi hissettiğn sürece sadalyede ol bence.
1- Bol bol su iç
2- Sabit sondada idrar sürekli torbaya akmasın. "mandal"la torbanın borusunu sıkıştır. Böylece idrar mesanede biriksin ve 4-5 saatte bir (yani sıkıştığını hissettiğinde) mandalı aç, mesanedeki idrar torbaya aksın, sonra yine kapat... Böylece mesane kapasitesinin küçülmesini önlemiş olursun.

"sondanın ucuna terramycin " ne demek?

Sandalyeye ne zaman otursam acı ve baskı artıyor ve uzun süre kaldığımda çok azda olsa kan geliyor. O nedenle sandalyede oturmak istemiyorum. Sanırım oradaki tramvanın kendini toparlaması bir haftayı bulacak.

1-2,5 litre kadar içiyorum
2-Gece hariç günde 2 kere torbanın borusunu bantlıyor, sıkışınca açıyorum , ameliyat öncesi bu yöntemi forumda okumuş ve hastanedeykende böyle yapmıştım böylece yaklaşık 400-500 cc tutabiliyordum. 2 olan sayıyı 3'e 4'e çıkaracağım.

Terramycin'i günde bir kere az miktarda penisin ucuna sürüyorum böylece hem mikrop oluşumu önleniyor, hemde penis borunun üzerinde sorunsuz hareket edebiliyor.

Rahatsızlığımdaki son durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Pazartesi hastaneye gidip daimi sondayı çıkarttırdım, sonda sorunsuz olarak çıktı. Her hangi bir sorun oluşmasına karşı ilk takımı hastanede yapmak istediğimden hemen eve gitmedim bu arada da hastanede yatan bir yakınımızı ziyaret ettik yaklaşık 45 dakika sonra ilk takımı sorunsuz bir şekilde yaptım. Yaklaşık 4 gündürde Tak yaparken sorun yaşamıyorum.

Tüm bu tedavi sürecini özetlersem;
- Üretranızda cerrahi bir müdahale yapılacaksa, operasyonun kapsamına göre 15 gün veya 1 aylık müddetle daimim sonda kullanmanız şart. Sonda takılıyken ilk bir hafta yatak istihareti yapın ve büyük tuvalet ihtiyacınız hariç sandaleyeye oturmayın. Bol su için ve iyi beslenin. 2. hafta çok uzun süreler olmamak kaydıyla sandalyeye oturabilirsiniz.
- Sonda çıkarıldıktan sonra Tak için kendinden jelli su kitli sondalardan kullanın, yaklaşık bir hafta daha testislerinizin arkasından anüs'e kadar olan bölgede bir yanma ve tokluk hissedebilirsiniz bu normaldir.
- Eğer sonda çıkarıldıktan sonra Tak yaparken kan gelirse mutlaka doktora gidin ve gereken önlemleri en kısa sürede alın.

Bu süreçte tecrübesiyle bana destek olan Bülent bey'e canı gönülde teşekkürler. Eğer bu konuda sormak isteğiniz bir şey olursa cevaplamaktan mutluluk duyarım. Sağlıcakla kalın. :D

12 numara (Hi-Slip plus). Numarayı niye sordunuz Bülent bey .

Senin üretrada da daralma potanisyeli var ya, o sebeple, kullanabildiğin kadar geniş sonda kullanman bu daralma olasılığını azaltır (tabii genişlesin veya geniş kalsın diye üretrayı zorlamak ve kanatmak da yanlış olur). Önerim -eğer çok fazla zorlamıyor ve kanamaya yol açmıyorsa- günde birkaç defa 14 numara sonda kullanmandır. Ve zaman içinde de -hiç bir sorun olmadığından emin oldukça- 14 numaraya geçiş yapmandır.
Bu olursa, tam süper olur. :) Böylece velev ki ilerde daralsa da, 14'den 12'ye düşersin, uzun bir süre de onunla devam edersin..
Ama tekrar altını çizeyim, bu süreçte kendini dinlemeli ve 14'e geçişte üretraya zarar vermediğinden emin olmalısın.

Ben bu şekilde 12'den 14'e geçtim ve halen 14 kullanıyorum. Hatta bi ara 16 bile kullandım tek-tuk.

Dediğiniz gibi 14 numara Tak denedim ama azda olsa zorlandım. O nedenle 12 devam etsem iyi olucak.
Yanlız bir kaç gündür girişte sorunsuz iken, çıkışında Tak zorlanıyor sanırım dışındaki kayganlaştırıcı çıkışta etkisini kaybediyor acaba günde sadece bir Takta katejel yada vazelin kullansam mı?. Bülent bey siz böyle bir durumla karşlılaştınız mı.

Vazalin ya da jel değil de (ya da onlarla birlikte) Furacin de kullanabilirsin. Furacin antibakteryeldir ya aynı zamanda...

Bir de, katateri çekerken takılıyor diyorsun ya, tam o anda çekmeyi bırak, bi santim kadar içeri it, sonra katateri bir tur sağa-sola çevir, sonra yavaşça çekmeye devam et. Böylece daha bir zarar vermeden çekmen mümkün olabilir.

Furacin aldırayım onu deniyeyim, çekerken takılma olmuyor sadece çıkış giriş kadar seri olmuyor dediğim gibi sanırım takın üzerindeki kayganlaştırı içeride bu fonksiyonunu farkedilir derecede kaybediyor.
Şu an kullandıklarım yeni geldi belkide yeni gelenlerde bir sorun vardır. Neyse az sorunluda olsa işmi gürüyorumya bunada şükür.... :D

mesane taşı ameliyat

kapalı ameliyat oldum ama 1 hafta geçti sonda da var hala kan geliyor .bu normalmi

Oktay, gittikçe azalan ve bugünlerde tamamen biten bir kanama olması gerekir.

Üst Alt