Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mevcut h sınıfı ehliyetle ÖTV'den muaf yeni araç alabiliyor muyuz?

• Konbuyu başlatan kazazede
  • Başlangıç tarihi
K

kazazede

Merhaba arkadaşlar
2012 yılında H sınıfı ehliyet aldım ve ÖTV den muaf araç almıştım, aracın 5 yıllık süresi doldu. Yeniden araç alabilmek için elimizdeki H sınıfı ehliyet yeterlimi yoksa yeni kodlara göre ehliyet almadan araç alamıyormuyuz, yakın zamanda böyle deneyim yaşayan arkadaşlar bilgi verirlerse faydalı olacaktır
Teşekkürler

Karayolları trafik yönetmeliğinde aşagıdaki şekilde geçmektedir. Ben 2020 yılına kadar mevcut ehliyetlerin geçerli olacagı şeklinde anladım, doğrumudur arkadaşlar

Geçici Madde 10 ‒ (Ek:RG-17/4/2015-29329) [SUP](11)[/SUP]

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren;
a) A1 sınıfı sürücü belgeleri M ve A1 sınıfı sürücü belgesi,
b) A2 sınıfı sürücü belgeleri M, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi,
c) B sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi,
ç) C sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi,
d) D sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi,
e) E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi,
f) E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,
g) F sınıfı sürücü belgeleri M ve F sınıfı sürücü belgesi,
ğ) G sınıfı sürücü belgeleri M ve G sınıfı sürücü belgesi
olarak değiştirilirler.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış ve sahibine römork takarak araç kullanma yetkisi veren sürücü belgeleri veya sürücü sertifikaları yeni sınıf sürücü belgeleri ile değiştirilirken yeni sınıfına ilave olarak “E” ibaresi eklenir. Sürücü kursuna kayıt yaptırmış olanlar için de bu fıkra hükmü uygulanır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce motorlu taşıt sürücü sertifikası sahibi olanlar ile sürücü kurslarına kayıt yaptırmış olanlar için de yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sürücü belgesi sahibi olanlar, sürücü belgelerini belirlenen süre içerisinde değiştirinceye kadar, sahip oldukları sürücü belgesi sınıfının birinci fıkrada belirtilen karşılığı olan sınıf ile kullanılan araçları sürmeye yetkilidir.
H sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre A veya B sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir. Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.
Sürücü belgelerinin değiştirilebilmesi için;

a) İlgililerin Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirlenen sağlık şartlarını taşımaları,
b) İlgililerin bu Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen hükümlülükle ilgili şartları taşımaları,
c) Herhangi bir nedenle sürücü belgesi geçici olarak geri alınmış ise iade edilme şartlarının gerçekleşmiş olması
gereklidir.
Bu madde kapsamında yapılacak değiştirme işlemlerinden harç alınmaz. Ancak indirimli değerli kâğıt bedeli olarak 13 Türk Lirası ve 2918 sayılı Kanunun 131 inci maddesinin son fıkrası kapsamında da 2 Türk Lirası bedel ödenir.
Belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılır. Ancak, ilgililerin başvuruları halinde, gerekli harçlar ve indirimsiz değerli kâğıt bedeli ödendikten sonra kendilerine geçersiz sayılan sürücü belgesinin karşılığı olan yeni sürücü belgeleri verilir. Ancak, sürücü belgeleri çeşitli nedenlerle geri alınmış olanlar ile mücbir sebeplerle sürücü belgelerini bu madde kapsamında belirlenen sürelerde değiştirmeyenlerden de belgelerinin değiştirilmesi sırasında harç alınmaz.
Değiştirilen eski tip sürücü belgelerinin geri alınması, saklanması ve imhası ile değerli kağıt bedellerinin zimmet kayıtlarına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir.

Doğru ama bazı bayiler değişmesi lazım diyor, vergi dairesine özelgeyle sordum. Başka soruma cevap verdiler bu soruma hiç değinmemişler bile. Cevap yok yani.

2017 engelliler vergi rehberinebakmanı öneririm.

Aynı senin durumundayken 2 ay önce yeni araç aldım.Hiç bir promlem olmadı.Ne yeni rapor nede yeni sürücü belgesi almadım.

Alabilirsin ancak bazı iller illede yeni ehliyet diyor.
Ben geçen ay aldım eski h sınıfı ile.

Uygulama ilk başladığında İstanbul'da da bir arkadaşım eski ehliyetiyle işlerini halledebilmişti. Ama artık mümkün değil. (Bazı şehirlerde farklı uygulamalar olabilir tabii)

Eğer araca özel donanım takılacaksa ya da yakınların kullanımı için TSE ille de kısıtlama kodlarını görmek istiyor. Keza emniyet de araca takılan donanıma dair kodları görmeden işlem yapmıyor.

H sınıfı ehliyetini yeni kodlu ehliyet ile değiştirmeden ÖTV'siz araba alan!?

Merhaba
H sınıfı ehliyetini yeni kodlu ehliyet ile değiştirmeden yakın zamanda ÖTV siz araba alan varmı arkadaşlar, arabamı değiştireceğim , şifai olarak vergi dairesine sormuştum, değiştirmeden araba alamazsınız demişlerdi, değiştirmeden araba almam mümkünmü acaba ?
Özellikle İzmirde alan varmı ?
Teşekkürler

Bunu bende merak ediyorum. Ehliyet süresi uzatma 2 yıl daha uzatıldı diye biliyorum.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

süre uzatıldı da bu sadece ehliyetin geçerliliğini sağlıyor. araç alımında kullanılabileceği anlamına gelmiyor. araç alımında yeni ehliyet isteniyor

Ehliyet değişim süreci uzatildigina göre mevcut ehliyet ile araç alınabilir olması lazım doğru olanı bu olmalıdır hakkın eşit olması açısından ehliyetin geçerliliğini sağlıyorsan ehliyet üzerindeki mevcut haklarda devam etmelidir

Özelge sonucu geldi arkadaşlar,
Anladığım kadarıyla ehliyet değişmeden ÖTV muafiyetli yeni araba alamayağız anlaşılan

İlgi :17/02/2020 tarihli özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda; H sınıfı ehliyetinizin olduğu ve 2012 yılında ÖTVistisnasından yararlanarak aldığınız aracı değiştirmek istediğiniz belirtilerek H sınıfıehliyetinizi 31/12/2022 tarihine kadar değiştirmeden mevcut ehliyet ile yeni araç alımındaÖTV istisnasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talepedilmektedir.4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2)numaralı bendinde düzenlenen, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallarınmalul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabındauygulanan istisnaya ilişkin usul ve esaslar Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste UygulamaGenel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır.Mezkûr Genel Tebliğin söz konusu bölümünde, Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 ncimaddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi uygulamasında; sürücü belgesinin 1/1/2016tarihinden önce alınan ve ilgili mevzuatı uyarınca söz konusu tarihten itibaren beş yıl(31/12/2020 tarihine kadar) geçerliliği bulunan H sınıfı ve 1/1/2016 tarihinden itibaren alınan,(II/C/1.3) bölümünde belirtilen engellilik durumları itibarıyla istisna kapsamındaki taşıttabulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını)içeren A, A1, A2, B, B1, BE ve M sınıfı sürücü belgelerini ifade edeceği açıklamalarına yerverilmiştir.Karayolları Trafik Yönetmeliğinin "Geçiş Hükümleri" bölümünün Geçici 10.maddesinde;"... H sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre "A"veya "B" sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir.Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları veSürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlananlisteden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göredeğiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisindetamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir."düzenlemesine yer verilmiş ve bu düzenlemeye bağlı olarak İçişleri Bakanlığı Nüfus veVatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 22.01.2020 tarihili duyurusunda; 01.01.2016tarihinden önce düzenlenmiş olan eski sürücü belgelerinin yeni tip sürücü belgeleri iledeğiştirilmesi sürecinde vatandaşların başvuru yoğunluğundan kaynaklı yaşayabileceklerimağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla; eski sürücü belgelerinin değiştirilme tarihinin 31.12.2022'ye kadar uzatıldığı bildirilmiştir.[FONT=arial black]Bu itibarla Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.1,1.3 ve 1.5) bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gerekli diğer koşulların yerinegetirilmiş olması şartıyla; engellilerin H sınıfı sürücü belgelerini yetkili Bakanlık tarafındanbelirlenen değiştirme süresi içerisinde yenilemeleri halinde 4760 sayılı Özel Tüketim VergisiKanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde düzenlenen istisnahükmünden faydalanmaları mümkün bulunmaktadır[/FONT].Bilgi edinilmesini rica ederim.

H ehliyeti değiştirmeden araba almak

Merhaba;
Elimizde bulunan eski tip H sınıfı ehliyetimizi yeni tip kodlu ehliyet ile değiştirmeden yeni araba alabilmek için İzmir vergi dairesinden özelge istemiştim ve değiştirmeden araba alamazsınız denilmişti, daha sonra burada bazı arkadaşların eski tip ehliyetlerle yakın zamanda değişik illerde araba aldığını söylemeleri üzerine Cimer üzerinden İzmir vergi dairesi için şikayet oluşturmuştum, şikayetime aşağıdaki cevabı vermişler, tam olarak anlayamadım, sanki topu taca atmışlar gibi geldi bana, sizler ne dersiniz bu konuda, gelen cevap bu :

İlgide kayıtlı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) kanalıyla yapılan başvurunuzda; H sınıfıehliyetinizin olduğu ve 2012 yılında ÖTV istisnasından yararlanarak aldığınız aracı değiştirmekistediğiniz belirtilerek H sınıfı ehliyetinizi 31/12/2022 tarihine kadar değiştirmeden mevcut ehliyet ileyeni araç alımında ÖTV istisnasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda özelge talep ettiğiniz,özelge ile verilen cevapta H sınıfı ehliyetinizi yeni tip kodlu ehliyetle değiştirmeden ÖTV istisnalı araçalamayacağınızın belirtildiği, ancak İçişleri Bakanlığı'nın eski tip H sınıfı ehliyetlerin 2022 yılı sonunakadar geçerli olduğuna dair açıklamasının bulunduğu, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın ise genelgeyeuymadığı belirtilerek konu ile ilgili cevap beklemektesiniz.
Konu ile ilgili tarafınıza hitaben düzenlenen 28/02/2020 tarih ve 91014 sayılı özelgemizde;"...Bu itibarla Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.1, 1.3 ve1.5) bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gerekli diğer koşulların yerine getirilmiş olmasışartıyla; engellilerin H sınıfı sürücü belgelerini yetkili Bakanlık tarafından belirlenen değiştirme süresiiçerisinde yenilemeleri halinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birincifıkrasının (2) numaralı bendinde düzenlenen istisna hükmünden faydalanmaları mümkün bulunmaktadır."denilmiştir.Buna göre; H sınıfı sürücü belgelerinin yenilenme süresinin ilgili Bakanlıkça 2022 yılı sonuna kadar uzatılmış olduğu açık olduğundan Başkanlığımızca bu belgenin tanınan süre bitmeden geçersiz sayılması mümkün bulunmamaktadır.
Ayrıca yukarıda yer verilen özelgemizde de H sınıfı sürücü belgelerinin süresiiçinde herhangi bir tarihte değiştirilmesinin mümkün bulunduğuna değinilmiştir.
Bilgilerinize sunulur.

o zaman özel tertibat için yani plan proje için neden kodlu ehliyet isteniyor.

(Buna göre; H sınıfı sürücü belgelerinin yenilenme süresinin ilgili Bakanlıkça 2022 yılı sonuna kadar uzatılmış olduğu açık olduğundan Başkanlığımızca bu belgenin tanınan süre bitmeden geçersiz sayılması mümkün bulunmamaktadır.)

Bu verilen cevaba göre elimizdeki H sınıfı ehliyet ile yeniden araba alabiliyormuyuz arkadaşlar, nasıl yorumluyorsunuz bu özelgeyi

burada aracınızı 2022 yılına kadar h sınıfı ehliyetinizle kullanmaya devam edersiniz.ancak yeni araç almak için h sınıfını yeni tip kodlu ehliyetle değişirmek zorundasınız.

disc55
Tamamda bu cevabı vergi dairesi veriyor, vergi dairesi arabanın hangi ehliyetle kullanılacağına karışmaz herhalde, bence çark ettiler, 1. özelgede verilen cevapla, 2. özelgeye verilen cevap tam ters, ben böyle anladım, yanılıyorda olabilirim, en yakın zamanda özelgeye cevap veren İzmir vergi dairesine giderek yüzyüze bunu soracağım ve araba almak için müracaat edeceğim, neticeyi yazarım

H sınıfı ehliyetle ötv muafiyetiyle araç alma ile ilgili soru sorsaydınız farklı cevap verebilirlerdi, siz H ehliyet geçerli mi değil mi onu mu sordunuz

melihbe
Hayır, H ehliyetle yeni araba almak için sordum, 1. cevapta kesinlikle değişmesi gerekiyor denildi, 2. kez sordum, ama 2. defada bazı illerde eski H sınıfı ehliyetlerle araba alan arkadaşlarımın olduğunu belirttim ve vereceğiniz cevaba göre hukuki haklarımı kullanacağımı belirtmiştim, bu sefer cevap değişti

[FONT=sans-serif]Ben işitme engelliyim Ehliyet B rapor oranı 100/65 ehliyette kısıt kodları var büyük ayna kamera gibi. bunları taktırsam ötv indirimi olmaz mı.[/FONT]

Tamam süresi işte alabilirsin demek oluyor bu?? süresi içinde olduğu için süreside 2022 ye kadar uzatılmıştır.

kazazede

Verdikleri cevap yine ucu açık bırakılmış. H sınıfı ehliyetle muafiyetli araç alabilirsiniz deseymiş net olurmuş. Sadece H ehliyetlerin geçerlilik süresini belirtmişler.

disc55
Arkadaşlar alabiliyoruz yeni arac 2022ye kadar gelir idaresi başkanlığı engelliler için
Vergi rehberine bakabilirsiniz 2016 öncesinde alınan H sınıfı ehliyetle

Arkadaşlar alabiliyoruz yeni arac 2022ye kadar gelir idaresi başkanlığı engelliler için
Vergi rehberine bakabilirsiniz 2016 öncesinde alınan H sınıfı ehliyetle

Bunu diyorsunuz herhalde, yanlış anlamıyorsam burada (31/12/2020 tarihine kadar yazıyor
https://www.engellilerkonfederasyon...ads/2020/04/Engelliler-İçin-Vergi-Rehberi.pdf
2) Sahip Olunması Gereken Sürücü Belgesi
Bu istisna uygulamasından yararlanılabilmesi için;-
01/01/2016 tarihinden önce alınan ve ilgili mevzuatı uyarınca sözkonusu tarihten itibaren beş yıl (31/12/2020 tarihine kadar) geçerliliğibulunan H sınıfı sürücü belgesine veya,- 01/01/2016 tarihinden itibaren alınan, engellilik durumları itibarıylaistisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren A,A1, A2, B, B1, BE ve M sınıfı sürücü belgesine,sahip olunması zorunludur.
01/01/2016 tarihinden önce alınmış A veya B sınıfı sürücü belgeleri,bu uygulamada sahip olunması gereken sürücü belgeleri kapsamındadeğerlendirilmez.

@melihbe

Verdikleri cevap yine ucu açık bırakılmış. H sınıfı ehliyetle muafiyetli araç alabilirsiniz deseymiş net olurmuş. Sadece H ehliyetlerin geçerlilik süresini belirtmişler.

evet her zaman uyguladıkları taktik bu,elastik cevap taktiği

kazazede
Arkadaş haklı vergi dairesi sadece tertubati denetliyor ehliyetle ilgisi yok onların sadec tertibatlı olduğunu beyan ediyor noter işlemlerinde ehliyet isteniliyor

Aynen öyle sayın abem zaten h sınıfı ehliyetlerin süresi 2022 ye kadar uzatıldığı ucun alabiliyorsunuz zaten oradaki yararlanabilmesi için diyor acikca alabilirsiniz diyor ucu açık bırakılmış noter isliyor zaten ruhsata hak mahrumiyetini

Üst Alt