Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mevcut hastalıklarımla emekli olabilir miyim?

IronStone37

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba.

Bu forumu bugün keşfettim. Açılan konularda çoğunlukla insanların diğer insanlara yardımcı olmaya çalıştığını gördüm. Bundan dolayı ben de henüz cevaplandıramadığım bir sorumla ilgili yardım almak amacıyla bu konuyu oluşturmaya karar verdim.

Yaş, sigortalılık süresi ve ödediğim prim gün sayıları görsellerdeki gibidir.

Yaklaşık 9 ay önce kalp krizi geçirdim. Kalpteki 3 ana damarın 1 tanesine 2 adet stent takıldı. Şu an mevcutta diğer 2 ana damarın 1 tanesi %45, diğeri %60 tıkalı durumda. Böbrek yetmezliğim var. Diyalize girmiyorum şu anlık ilaç ile tedaviye devam ediyorum. Tansiyon problemim var ama hastalık seviyesinde mi bilmiyorum. Romatizma hastalığım var, özellikle el parmaklarımda eklemlerde kemiksi kalıcı şekil bozuklukları var. İleri seviye olmayan Koah hastalığım var. Şu an çalışmıyorum, eşim de çalışmıyor. İkimiz de emekli değiliz. Oğlum çalışıyor, günlük ihtiyaçlarımızı o karşılıyor.

SGK'nın sitesindeki,

1) 10 Yıllık Sigortalılık Süresinin Olması Şartı
2) 1800 Gün Prim Ödenmiş Olması Şartı

Bu 2 şartı karşılıyorum. Şu an aktif bir çalışma hayatına atılabileceğimi öngöremiyorum. Bekçilik gibi az efor gerektiren işleri yapabilirim. Günde toplamda yaklaşık 30'a yakın hap içiyorum. SGK'ya gittiğimde Bağkur'a gidip dilekçe yazıp, Bağkur'un vereceği evrakla beraber hastane gidip malulen emekli olabilmem için heyet raporu çıkartmam gerektiği söylendi. Sigorta girişim ve çoğunlukla ödemelerim SGK'ya değil Bağkur'a diye biliyorum. Şu an aktif SGK borcum yok ve sigortam devam etmiyor. Eşim Genel Sağlık Sigortası primi ödüyor. Hastanelere giderken ondan yararlanıyorum.

SGK'nın sitesine göre; "Sigortalının malul sayılabilmesi için, çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiğinin Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekir." yazmakta.

Yazmayı unutup atladığım konular var mı emin değilim, konuyu aktif bir şekilde takip ediyorum. Her saat foruma giriyorum eksik olan kısımları mümkün olduğunca kısa sürede cevaplayabilirim.

Mevcut hastalıklarımla sizce malulen emekli olabilir miyim? Artık kendi hayatımı emeklilik maaşı ile idame ettirip oğluma yük olmak istemiyorum. Fikirleriniz benim için çok önemli. İlk defa bir internet sitesine bu tarz bilgilerimi yazıp fikir alma amacıyla konu oluşturmaktayım.

Yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgi ve saygılarımla.

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

pek hakim olmamakla beraber konuya işe başlangıç tarihiniz 14.08 2008 yazıyor malüliyete gerek kalmadan balthazard formülü hakkına sahipsiniz yani engelli raporuyla emekli olabilirsiniz eski mevzuata tabisiniz yanıltmak istemem ama 15 yılda emekli oluyorsunuz anladığım kadarıyla konuya hakim birileri cevaplarsa herkesde faydalanır

maluliyet değil engelli emekli için çabalayın ve elinizdeki tüm evraklarla gidin erken emeklilik için.heyet için randevu alın.

Bir de şu emekli olunca tekrar çalışabilme durumu var. Yani engelli olarak erken emekli olanların ve 2008 sonrası ilk işe başlayanların maaşı kesiliyor galiba. Kesin bilmiyorum.
Emekli olup tekrar çalışmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir durum.

OturanBoğa

Merhabalar Bülent Bey. Konuya E-Devlet'teki "Çalışma hayatım" isimli yerin görsellerini ekledim ama sanırım fotoğraflar mı net değil tıklayınca mı netleşiyor emin olamadım. İzninizle hemen paylaşıyorum.

Doğum tarihim: 10.02.1971
Yaşım: 52 yıl 3 ay 13 gün
İlk sigortalı olduğum tarihi: 14.08.2008
Prim Gün sayım: 3815 gün
Sigortalılık sürem: 14 yıl 9 ay 9 gün

Defterdarlıktan vergi indirim hakkı almadım. Ne olduğunu bilmiyorum. Sigorta girişimi Bağkur olarak başlattım, sanırım bi 6-7 sene öyle ödedim, kalanını bir lokantaya ortak olmuştum kalanını da öyle ödedim. 2 yıldır çalışmıyorum. Eşim ve ben hiçbir kurumdan yardım veya maaş almıyoruz.

Sakatlık oranı cetvelini inceledim. Bununla ilgili bunu daha iyi anlayabilecek bir yakınımla bu dosyayı inceleyip tekrardan yorum yapacağım. İlginize teşekkür ederim.

çamlıca
Kendimi tekrar çalışabilecek durumda hissetmiyorum. Mecbur kalırsam elimden geldiğince tekrar çalışacağım. Emeklilik durumum olmazsa efor gerektirmeyen bekçilik gibi bir iş bakacağım.

IronStone37

Eğer Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre %40-59 arası rapor alırsanız, 14.08.2008 + 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 primle emekliliği hak ediyorsunuz. Yani 14.08.2028'e dek kalan prim gün sayısını tamamlamalı, o arada çalışırken defterdarlığa başvurup vergi indirim hakkı almalı, sonra da günü geldiğinde önceden elde ettiğiniz vergi indirimine istinaden erken Yaşlılık indirimine başvurmalısınız.
Eğer Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre %60-80 arası oran alırsanız, o zaman emeklilik kriteriniz 18 yıl ve 4000 prime düşer. Bu da 14.08.2026'da emekliliği hak edeceğiniz anlamına gelir. Yok eğer oran %80 ve üzeri olursa, o zaman (14.08.2008 +) 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim yeterlidir, bu da 14.08.2023 tarihinde emekliliği hak ediyor olduğunuzu gösterir. Vergi indirim hakkı elde etmek şartı ile tabii

Önceden engelli sağlık kurulu raporu alıp vergi dairesine onu da verebilirsiniz, vergi dairesinin sizi sevk etmesini de sağlayabilirsiniz. Ama ben kendi başvurunuzla engelli raporu almanızı öneririm.

2008_oncesi.PNG

Üst Alt