Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mevcut Rapor ve Emeklilik..?

apprentice

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, bir sorum olacaktı.

Şimdi benim raporum var vergi indiririm de var. 3 ay sonra 3600 günüm doluyor ve Allah nasip ederse emekliliğe bir başvuru yapacağım.
Normalde rapor alma 6 ayı geçiyor ama benim mevcut raporum ile emeklilik işlemleri ortalama ne kadar sürer. Kağıtların gitmesi gelmesi felan.
Bilen bir arkadaş yorum yaparsa sevinirim.

Şimdi canım abim

Benim raporum ve vergi indirimim var ben emekliliğe başvursam sürec ne kadar sürer.
Kusura bakma biraz karışık sordum. Ama bir kaç arkadaş emeklilğe başvurduğunda yeni rapor almak için bir daha uğraşıyolarmış ve 6 ay gibi bir süreyi buluyor muş. O yüzden bir danışayım dedim.

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup emekliliği de ssk (4a) statüsünde gerçekleşecek kişiler eğer vergi indirim hakkı elde etmişlerse, emeklilik zamanı geldiğinde kendilerinden yeniden rapor istenmez.

Yani, 4a statüsünde emekli olacaksan, vergi indirim hakkın olduğu için yeniden rapor almana gerek olmayacak. Emeklilik başvurusu yaparken "benim sakatlık indirimim var" diyreceksin, sgk bunu Maliye'ye sorup teyit edecek ve diğer şartlar da tamamsa emekliliğini onayşayacak.

Malulen emeklilik başvuru aşaması

Arkadaşlar merhaba

Allah izin verirse ocak sonu günüm ve bekleyişim doluyor. Malulen emeklilik işlemlerine şubat ayında başlayacağım. Kafama takılan bazı sorular var.

Mesela işlemlere nasıl başlıyoruz. SGK ana baba günü gecen gittim bilgi alayım dedim bir sıra var mahşer yeri gibi.

Geçenlerde biri sgkya gittikten sora çalıştığın yer çıkışiını veriyor diyor. Eğer benim iş çıkışım verilirse başvurumda kabul edilmess ne olacak.

Emekli olan veya bu süreci iyi bilen bir arkadaş madde madde yazarsan duacı olurum.

Murat bey,
malulen emeklilik değil de, maluliyet tespiti yaptırmak için başvurursanız bunun için işten çıkmanız gerekmez.
Eğer maluliyet tespiti sonucunda malul sayılırsanız emekliliğiniz kesinleşmiş olur, işten çıkıp başvurursunuz zaten malulluğunuzun kabul edildiği sistemden görünür ve doğrudan emekli edilirsiniz.

Şimdi benim raporum yüzde 60 vergi indirim de var 3600 günüm de doluyor. Zaten bana verilmiş bir rapor var (2012 sürekli tarihli).

Peki benden ne isteyecekler.

Siz 10 yıl 1800 gün ile malulen emeklilik maluliyet tespitine başvuracaksanız, kurum sevkiyle yeni rapor almanız şart. Bu raporda oran yazmaz zaten tanı yazar ve sgk bunun maluliyet cetveli 'ne göre inceler ve malul olup olmadığınıza karar verir.

Ama vergi indirimi ile erken emekli olacaksanız o zaman başka, sigorta başlangıç tarihinizi yazar mısınız?

Yukarıda Bülent abi tekrar rapor almana gerek yok dedi.

2004 yılı ilk sigorta tarihim. ben 3600 gün ile emekli olmak için bekliyordum. Boşamı beklemişim.

"1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup emekliliği de ssk (4a) statüsünde gerçekleşecek kişiler eğer vergi indirim hakkı elde etmişlerse, emeklilik zamanı geldiğinde kendilerinden yeniden rapor istenmez.

Yani, 4a statüsünde emekli olacaksan, vergi indirim hakkın olduğu için yeniden rapor almana gerek olmayacak. Emeklilik başvurusu yaparken "benim sakatlık indirimim var" diyreceksin, sgk bunu Maliye'ye sorup teyit edecek ve diğer şartlar da tamamsa emekliliğini onaylayacak

Bülent abi o açıklamaları erken emeklilik hesaplamasına göre yapmış.
Ama siz 2004 sigorta girişi ve % 60 raporla 2. derece vergi indirimi almışsanız dahi,
18 yıl 4000 günle yeniden rapor almadan vergi indiriminize istinaden erken emekli olursunuz.

Ama 10 yıl 1800 gün ile malulen emekli olacaksanız, maluliyet tespiti için başvurup kurum sevkiyle yeni rapor almanız şart. Malulen emeklilik başvurusu için işten çıkmış olmak şart, ama maluliyet tespiti yaptırmak için şart değil.
Maluliyet cetveli 'ne göre, malulen emekli olabilmeniz için sigorta başlangıcından önce ya sakatlığınızın hiç olmaması, ya da % 60 ve üzeri olmaması, daha sonra sigorta başlangıcına göre bu seviyeye ilerlemiş olması gerekiyor.

Maluliyet tespiti ne demek kusura bakmayın çok soru soruyorum. Ben hastalığım 2005 te ortaya çıktı. Sigortalı olduktan sonra yani raporumu felan aldım. İşten çıkış için sgk dan kağıtmı almak gerekiyor.

Malul olup olmadığınıza karar verilecek. Ama diyorum ya, tereddüt yaşadığınız için tespitini yaptırın işten çıkmanıza gerek yok. Önce bir bunu yaptırın sonuç olarak malul sayılırsanız onan sonra işten çıkıp emeklilik başvurusu yapın.

O zaman şu an elimdeki raporun ve vergi indirimimin bir anlamı yok

Üst Alt