6 ay garanti konusunu bir başka başlıkta yazmıştım, bulursam linkini atarım, ama özetle şöyle, sadece engelli araçlarındaki aküler değil tüm akülerin çevrim ömrü/sayısı (yani deşarj-şarj sayısı) deşarj derinliği yüzdesiyle ters orantılıdır... yani, tam dolu bir aküyü bir çevrim süresince ne kadar derin deşarj edersen o akünün toplam çevrim sayısı o kadar azalır, örnek verecek olursak, DoD (Depth of Decharge) 50% olan, yani 50% deşarj edildiğinde anma değeri 1000 kez çevrim olan bir akü 80% derinlikte deşarj ederek kullanılırsa o akünün çevrim sayısı 250-200'lere kadar düşer, hatta başka etkenler de varsa 150'lere düşer... her çevrimde 80% derinlikte deşarj edilerek kullanılan bir engelli aracının aküleri 5 ay ancak dayanır, işte o yüzden özellikle yerli aküler için genellikle 6 ay garanti süresi veriliyor, çünkü yerli akülerin çevrim sayısı daha en başta kalite düşüklüğü yüzünden yabancı akülerin çevrim sayısından daha az sayıda çevrim sağlıyor...
neyse, şimdilik bu konuyu burada keseyim, ben son olarak geçtiğimiz ağustos ayında yukarıda linkini verdiğim 55ah'lik nova akülerden bir çift aldım, nova'nın sitesindeki satın alma fonksiyonu çalışmıyor, o yüzden telefonla görüşerek aldım, o günden beridir nova aküleri kullanıyorum...
ağustostan kasıma yaklaşık 3 aydır nova aküleri kullanmaktayım ve 3 aylık süre akülerin kalitesi ve durumu hakkında düzgün bir fikir edinmek için yetersiz bence... ancak şöyle bir açıklama yapabilirim, ben istanbul'un bakırköy ilçesinde (merkezde) oturuyorum, evden çıkıp en yakın alışveriş merkezlerine (carousel, capacity) gidip, alışveriş yapmak, ev dışında bir şeyler yiyip içmek, sinemaya gitmek vesaire gibi sosyal etkinlikler yapıp sonra yine eve dönebilmek için minimum 4km mesafeye yetecek akü enerjisi gerekli, biraz da etraftaki farklı yakın yerlere gitmek içinse 6km mesafeye yetecek akü kapasitesi... önceki akülerim aslında tamamen bitmemişti, bana 5-6km'lik yol için yetecek enerjiyi verebiliyordu, ama ben genellikle yaz mevsiminde günler uzun olduğu için uzun mesafeler yaparak (en az 12-15km) istanbul'da gezmeyi seviyorum, o yüzden aküleri yeniledim, yoksa normal deşarjda 6km, zorlasam LED'leri kırmızıya getirecek kadar deşarj etsem 8-9km dahi gidebilirdim, ama güvenli olmazdı...
önceki akülerle yeni nova aküler arasında tespit ettiğim en belirgin fark deşarj sürecindeki mesafe/deşarj oranı oldu... önceki akülerle (henüz kapasite ömrü iyi durumdayken) yaklaşık 7-8km yol aldıktan sonra ilk yeşil LED sönüyordu, 3km daha gidince ikinci yeşil sönüyordu, bu iki sönme arasındaki büyük fark beni biraz rahatsız ediyordu, neredeyse iki kat fark vardı... nova akülerin oranı biraz daha mantıklı, ilk yeşil LED yaklaşık 6km, ikinci yeşil LED yaklaşık 4km sonra sönüyor, bu oran yakın olduğu için rahatsız etmiyor...
ikinci farksa, önceki akülerle yaklaşık 11-12km yol alınca tüm yeşil LED'ler sönüyordu, aracı durdurup elektrik devresini kapatıp, 20-30 dakika mola verdikten sonra joystiği açınca 3 yeşil LED yine yanıyordu ama bu kez 2-3km gidemeden hepsi sönüyor ve sarı LED'lere düşüyordu... nova akülerse 3 yeşil LED sönene kadar maksimum 12km gidiyor (önceki akülerle yaklaşık aynı) ancak 20-30 dakika moladan sonra 4km daha gidebilecek kadar kendini toparlıyor...
velhasılı, özetle, molayı da dahil edersek, sarı LED'lere düşünceye kadar, önceki akülerle maks: 13-14km yol alınabiliyordu, şimdiki nova'larla maks: 16-17km alınabiliyor...
ancak, önceden de yazdığım gibi, 3 aylık bir kullanım deneyimi doğru ve kesin bir fikir yürütmek için yeterli değil.
umarım istediğin gibi bir akü bulup alabilirsin...