Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Minibüslere engelliler için yeni düzenleme geliyormuş arkadaşlar

Konular
152
Reaksiyonlar
1
[FONT=Verdana]Bundan böyle İstanbul'da faaliyet gösteren tüm minibüsler engelli vatandaşların da binebileceği şekilde olacak.[/FONT][FONT=Verdana]Açıklama ''Güzel Esenler Projesi''nin tanıtımında, konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan geldi.[/FONT][FONT=Verdana]Topbaş, ''Dolmuşların da tekerlekli sandalyeyi alabilen tarzda olması üzerine arkadaşlarıma talimat verdim'' dedi.[/FONT][FONT=Verdana] [/FONT][FONT=Verdana]Artık bu tarzda araçların olduğunu ve bu araçların halka hizmet için kullanılması gerektiğini vurgulayan Topbaş,[/FONT][FONT=Verdana]''Dolmuşların da tekerlekli sandalyeyi alabilen tarzda olması üzerine arkadaşlarıma talimat verdim. Taksiler de böyle olacak. Bu yönde bir çalışmamız var. New York'ta veya Londra'da özürlüler tekerlekli sandalyeyle taksiye binebiliyorlar. Niye benim şehrimde binemesin ki? Burada da rahatlıkla bir taksiyi çevirsin, binsin ve istediği yere gidebilsin. Bu niçin olmasın?'' diye konuştu.

[/FONT]

sadece varsayım bir duyumdur istanbulda ki minibüslerde otobüslerde ki gibi kartlı sisteme geçilecekmiş dediğim gibi sadece varsayım duyum...

Varsayım yada duyum değil!
Bizzat uygulamaya geçileceğini söylemiş. Hadi hayırlı olsun...

İstanbul'da minibüs devrimi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerinin halkın bütün kesimini kucakladığına işaret ederek “Dolmuşların da tekerlekli sandalyeyi alabilen tarzda olması üzerine arkadaşlarıma talimat verdim” dedi.

“Güzel Esenler Projesi”nin tanıtımında, konuşan Topbaş, tekerlekli sandalye kullanan bütün engellilerin rahat rahat ulaşım araçlarına binmelerini istediğini kaydederek, minibüsçü esnafının da arabalarını yenilerken bu hususa dikkat etmesini istedi.

Artık bu tarzda araçların olduğunu ve bu araçların halka hizmet için kullanılması gerektiğini vurgulayan Topbaş, “Dolmuşların da tekerlekli sandalyeyi alabilen tarzda olması üzerine arkadaşlarıma talimat verdim. Taksiler de böyle olacak. Bu yönde bir çalışmamız var. New York'ta veya Londra'da özürlüler tekerlekli sandalyeyle taksiye binebiliyorlar. Niye benim şehrimde binemesin ki? Burada da rahatlıkla bir taksiyi çevirsin, binsin ve istediği yere gidebilsin. Bu niçin olmasın?” diye konuştu.

Topbaş, mecliste camilerin geçmiş dönemlerde farklı amaçlarla kullanıldığının konuşulduğunu hatırlatarak, “Ana muhalefet partisinin lideri, 'Biz camilere karşı değiliz ki beraberiz' dedi. (CHP'li Meclis üyelerinin) İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki cami planlarıyla ilgili katıldıkları hiçbir karar olmadığını arkadaşlarım bana söyledi. Nasıl siz 'camilerden yanayız' dersiniz? Yapılan planlar ortada, cami lejantı konduğu yerlerde destek vermiyorlar. Sonra diyorlar ki; 'biz camiye karşı değiliz' ama karşı olduğunuzu zaten orada karşı oy kullanarak gösteriyorsunuz. Dışarıda başka türlü konuşuyorsunuz”

BİR GÜNDE 3 MİLYON YOLCU

İstanbulda minibüsler bir günde 3 milyonu aşan yolcu taşıyor. Hatlı çalışan yaklaşık 7 bin minibüs var ve İstanbul'da yaklaşık 150 minibüs hattı var. Minibüsçülerin toplu taşımadan aldıkları pay yüzde 20'nin üzerinde. İstanbul'daki minibüslerde çalışan şöför sayısı ise 15 bin.

Bu nasıl olur ki;
Ya yeni tür minibüsler olacak ya da her minibüs için ortadaki koltuk iptal edilip boşluk oluşturulacak.. Zaten daracık olan minibüslerde bu uygulamaya nasıl geçilir???

Yeni tip minibüsler çok geniş. Koltuk iptal etmeden, müsait yer var. Ama bizim esnaf o boşluğa koli koli insan istiflemek ister, sandalyeliyi istemez. Bu durumda ceza sistemi devreye girer, istemese de almak zorunda kalır.

Zaten, yeni tip minibüs olmadan halihazır sistemdeki minibüslerle çok zor görünüyor.. Umarım engelli kardeşlerim için güzel bir uygulama olur..

İnşallah olur Anti:) Her zorluk önce hayalle başlarmış zaten:) her zorluk için de bir çözüm vardır. Cem bu konuda çözümü sunmuş saolsun.
Toplum baya zorlayacak bizleri. Bilinçsizlik vs. Bizler de haklarımızı savunur ve takipçisi olur boyle girişimlerin yanında olursak toplumun cahilce girişimleri de zamanla püskürtülecektir:)
El ele omuz omuza üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yok.
Şehirlerde ulaşamayacagımız yer kalmayacak inşallah gün gelecek:)
Son sözü daima mağdurlar söyler:)

Sayın topbaş minibüsler için arkadaşlara talimat vermiş.Sayın Topbaş O Arkadaşlara talimat verin de Engelliye uygun olan otobüslere binmek için kaldırımları,durakları engelliye uygun hale getirsinler. Engelliyi görünce almamak için görmezden gelen şoförlere tutumlarını değiştirmek için eğitim versinler
Vapura binebiliyorsun ama içine giremiyorsun(Amerikada siyahlarla beyazların ayrı yerlerde seyahat etmeleri ile aynı) yani kış aylarında yolculuk yapmak hastalığa davetiye çıkarmakla eş değer. Kendi görevini yerine getir sonra özellere laf söylemeye yüzün olsun.Devlet kendi kamu kadrolarını doldurmuyor, özele doldurması için baskı uyguluyor.LAFI GÜZAF

İnşallah Melek... Umarım tek tek bütün engellerin üstesinden geleceğiz bu toplumun mağdurları olarak.. :)

Jem;
Sen bi tane engelli yi alıcak minübüs göster. Ben kendimi 3. köprüden aşşağı atarım:)
6-8 kişi den vazgeçicek. Arabasına t. sandalye bindirecek. PES.
Basamaklı otobüsleri kaldırsın önce sayın topbaş. metrobüse binebilmeyi mümkün hale getirsin.
Elalem - özel teşebbüs seni düşünürmü? Akıl var mantık var...:confused:
Engelliyi gerçekten düşünen. Hayatımızı kolaylaştıracak araç gereçlerden(3 yaş sınırıda nerden çıktı?) Gümrüğü kaldırır. Mazot vergisinden muaf tutar..
Neremle gülsem olmuyor. Engelli dostuyum pozlarını sen ancak şakşakcılara yedirirsin.
Hasta alt bezinin kdv sini alan bir toplum iflah olmaz. Zalimlik virüsü bulaşmış acilen bir aşı lazım. Topluma...

syn. başkanlar bir kamu yöneticisi olarak özürlülerin belediye hizmetlerinden yararlanabilmesi için neler yapıyorlar ki(en azından ulaşım açısından),onların minibüslere binip binememesini dert ediyorlar. başkaları için ahkam kesip puan toplamaya çalışmak ne kadar ahlaki,önce kendi görevlerimizi yapıp sonra özel sektöründe buna uymasını istemek daha mantıklı geliyor bana.

mıçtı cafer bez getir kurumadan tez getir şınanay yavrum şınanay :)
topbaş resmen toshack geçmiş..
yurt dışına çok gidip geliyor belli karıstırmasın orayla burayı :)
senin iett söfürün özürlü bireye şiddet uygularken ortada yoksun,senin iett söförün durakta engelli birisini görünce görmezden gelsin sonra sen tut bu işleri minübüs söförleri yapar uygun hale getirin diye talimat ver.ilk önce sen trafiği düzelt minibüsleri ve söförleri düzelt yani anlayışı düzelt ondan sonra gir bu konulara.
valla olur olmasınada deve biraz hendegi atlamada sorun yaşar gibime geliyor :)

halk otobüsleri problem yaratıyor çoğu zaman... kaldı ki dolmuşlar alacak palavra palavra...

Bizimde dolmuş minibüsümüz var ve şunu net bilmeliyiz ki,uygulanacak bu hizmet mümkün değil.mümkün olması için tüm koltukların çıkarılması gerekiyor bir kere.yeni dolmuşların modeli bile buna müsait değilken nasıl bir düzenleme getirilcek merak ediyorum.

sırdaş
istedikten ve inandıktan sonra hiçbir şey imkansız değildir her iki uygulamada çok güzel herkese hayırlı uğurlu olsun

anti merhaba
valla bizler ve toplum öle bi duruma geldikki teslimiyetci ve korkar olduk herşeyden hak aramadan vs
bu durumda arkadaşların da dediği gibi problemler devam eder
bence önce amerika ve ingileredeki dolmuş ve minübüs tiplerini ülkemize getireceklerine ordaki engelliye ve insana bakış acısını memlekte getirsinler.
yoksa böle inşallah maşllah la gideriz bi 50 -100 sene daha
insanlar ve toplumlar hak edildikleri şekilde yönetilirler
....
....
:D:D

Syn sırdaş az önce best linkli üyemizin bir yorumu cevabı vardı ülkemizde rahim kanserinden emekli edilen erkekler var. yani neden olmasınki herşey olur zorlamak denemek lazım ön yargılı olma. Ve şuna emin ol merakını bir fıkra şeklinde çözecekler.

darısı izmirin başına
bu arada gecen hafta kuşadasına gittim orada %50 ve üzeri olan engellilere minibüsler bedavaydı
inşallah izmirdede böyle bir şey olur

unutmayın minibüscülük bir türk sanatıdır:D

engelli rampası olmayan minübüse ceza

Engelli rampası olmayan minibüse ceza
7 Temmuz'a kadar engelli rampası yaptırmayan minibüslere “korsan taşımacılık”tan 2 bin lira para cezası verilecek

Toplu taşıma hizmetlerinin engelli erişimine uygun hale getirilmesi için tanınan 7 yıllık süre 7 Temmuz'da doluyor.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre; engelliler için düzenleme yapmayan minibüslere 2 bin liraya kadar ceza verilebilecek.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kanunun 3'üncü maddesinin değiştirilmesini isteyerek, "Bu madde suçu günahı olmayan minibüsçü esnafının ciddi şekilde mağduriyetine yol açacak" dedi.

Apaydın, minibüslere engelli yararlanabilecekleri tertibatların ilave edilmesinin teknik açıdan mümkün olmadığını savundu.

Son düzenleme ile çalışma ruhsatı iptal edilecek minibüslere polis "korsan taşımacılık"tan bin 950 lira para cezası kesecek ve aracı 60 gün trafikten men edecek. Minibüsteki yolculara da 216 lira ceza kesilecek.

Kanuna göre, belediye ve özel halk otobüsleri ve dolmuşların engelli erişebileceği duruma getirilmesi gerekiyor. Yasanın uygulanıp-uygulanmayacağı tartışma konusu oldu. Zira birçok belediye otobüsünde bile engelli için rampa bulunmuyor.

Minibüslerin çalışma ruhsatlarını ise belediyeler veriyor. Belediyeler, 7 Temmuz'dan sonra engelli rampası olmayan minibüslerin çalışma ruhsatını iptal edebilecek.

Ancak, aynı durumdaki kendi toplu taşım otobüslerine bir yaptırımları söz konusu olmayacak. Bu durumun çifte standarda neden olacağı ve dava konusu yapılacağı ifade ediliyor.
http://www.haberseninle.com/engelli_rampasi-haberi-15833.html

azda degil 7 yıl süre çok uzun bir süre ama bu kurala uyacak minübüs bulmak zor.

unutmayın minibüscülük bir türk geleneğidir.ama siz genede belediye toplu ulaşım araçlarını kullanın diyorum.

Minibüs,otobüs,tren,metrobüs,metro vb ulaşım araçlarında engellilere yönelik rampa,asansör,istasyonlarda veya kaldırımlarda aralıksız aracın yaklaşması ortopedik engelliler için özellikle tekerlekli araç kullanan arkadaşlarımız için elzem bir konu.Bu konuda araçlara düzenleme getirilmesi iyi bir başlangıç ama başlı başına yeterli olamıyor çünkü kaldırımlar,basamaklar,üst ve alt geçitlerde vb. ilgili düzenlemeler yapılmadığı bir bütünlük olmadığı taktirde güzel beyaz bir kağıda kalemsiz dilekçe yazmak kavramına dönüşüyor.Engellilere yönelik ayrı araçlar yerine tüm araçların yaşlı,bebekli ve engellilere uygun hale dönüştürülmesi uzun ve zahmetli bir süreç olacak belli ama tek başına ulaşım sorunun aşılması birçoğumuz için sağlık,istihdam,sosyallik ve paralelinde birçok artıyı getiriyor.

Minübüs ler zorunluluk olarak düzeneği yaptırır yaptırmasına da engelli gördüğünde durup alırlar mı orası muamma?:)

hiç bir cacık olmaz...
sen İETT'den başla düzeltmeye.durak'da özürlü birey görüp durmayan veya almamak için uğraşan söförlerin varken kalkıp minübüse rampa yaptırma zorunlulugu koyuyorsun.
minübüsü gerek kalmaz sen kendini düzelt ilk önce.

mac72;

Haklısın ben bir çok kere otobüse binemedim..
Ya adam durağa bakmıyor, durakta durmuyor. Yada önündeki basamaklı otobüste aynı yöne gidiyor diye durmuyor.
Önce kendi (5000 tl maliyetli) tlerini bi eğitsin paşkan .

PEHHHH....

Ama ben daha mega kentte karşıdan karşıya geçemiyorum.
Neden? Üst geçit bana uygun değil.
Sen önce üst geçitini metrobüsünü düzelt...

ya bırak münübüsleri resmi aracların belediyelerin birkere engelliye saygısı ve yolcu taşıması yok %99 uygundegil iki sene önce koskoca yeni bosnada engelli arkadaşımı taşıyacak belediye aracı bulamadım metroda asansörde yoktu tekerlekli sandalyeyi yürüyen merdivenden kimse indirmeye cesaret edemedi erkeklerden bayan güvenlik helal olsun tekbaşına zorlada olsa indirdi kendini düzeltemeyen istsnbul belediyesi müni büsleri nasıl düzeltecek olan vatandaşa olacak çünki düzenleme yapmayan münibüse hemde ona binen yolcuya ceza var vatandaşın suçune hangi münü büs burampayı takmaya müsa it aracları komple degiştirmeleri lazım

Kamu kuruluşları ne yazıkki kendini düzeltemezken özeller ne yapabilir kaldırımlara betonla rampa yapılıyor ama onun yanına bari engelli tabelası koyki araçlar çekmesin beton atma ile bu işler olmaz belediye otobüsleri kalabalık olduğu zaman 2 tekerlekli sandalye almıyor sandalyeliler halkı sıkıştırıyormuş şimdi sen minübüse taksiye diceksinki engelli düzeneği yap yapmazsan sana ceza yazacağım eski tip vapurları kapı ağzında eşikleri olduğu için seferden kaldırmıyorsun kışın donarak dışarda gidiliyor onları hesaplamak varken özellerden medet umalım sölicek birşey yok 7 senedir düzeltmediklerini 1 ayda düzeltecekler merak etmeyin 7 temmuz ertelenir

lafla peynir gemisi yürüyor işte:)geçen gördüm bu haberi minübüscüler böyle bişeyin olmayacağını söylüyordu minübüsler aparat taksada fındık içi yer tekerlik sandalyeli için 3 müşteriden olmayız şeklinde düşünüyor belediyenin buna öncülük etmesi gerek halk otobüslerinde başlatılabilir otobüsede razıyız biz fark etmez.metrobüslerde falan durum ne bilmiyorum hiç binmediğim için ama böyle bi uygulama olacaksa belediye araçları öncelik etmeli 7 temmuza kadar heryer özürlüye uygun hale gelcekti ben hiç bi şey göremiyorum her yer hala aynı belli yerlerde yapılıyorsa bilemem ama genelde her yer aynı en basidi yol ara kaldırımlarında bile araba kullanır gibi göbekten dönmek gerekiyor hayal bunlar hayal olarak kalır sanırım:eek:

onu bunu anlamam arkadas munübüs halk otobüsü iett bunlari yapmaya mecbur artik dönüşü yok yasa bunu emrediyor yapmazlarsa büyük tazminatlar ödicekler özelikle AİHM acilan her dava büyük tazminatlara neden olacak 7 yildir akıllari nerdeydi 7 yildir nedne yapmadilar ben acimiyorum arkadas 7 yil süre verilmiş ve bana bu süre sonunda hak tanınmış eyer bu hakkı gaps ederseler onlarin bileceği iş minübüscüler bu yasayi uygulamak zorunda mecburdur şimdi çıkıp ben yapamam deme şanlarıda yoktur acımıyorum cünkü minübüse binmek benimde hakkin

Üst Alt