Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Miras kalan engelli aracı hissesi varken kendi engelimden de araç alabilir miyim?

yazma3

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar
Şimdi şöyle bir sorunum var. 2013 yılında engelli olarak araç aldım. 2017 yılında da dayimlar dedemin adına engelli aracı aldılar.Dedem 2019 da vefat etti. Araçtan bana 48 de 1 hisse düştü ve halan üzerimde. Şimdi ben kendi engelli aracımı satıp yeni araç aldığımda bu engel olur mu

Alamıyorum vergi dairesi kabul etmedi üzerinde 5 yılını doldurmamış araç var diyorlar. Üzerimdeki hisseyi devretmem ÖTV sini ödemem gerekiyormuş. Nasıl yapacağım bilemiyorum

Arkadaşlar şimdi bu bende ki 48 de 1 hissenin devrini nasıl yapacağım bilen varsa lütfen yardımcı olursa sevinirim. vergi dairesi tüm ötv nin ödenmesi lazım falan demiş doğru mu

sahibi olan engelli kişinin ölmesi sonrasında araç üzerinde hak sahibi olan diğer varisler sahip oldukları payları tek bir varis aktarabilirler. Noter ile birlikte imza altına alınacak feragatname vasıtasıyla araç geçişi yapılabilmektedir. Örnekte verdiğimiz anne ve 3 kardeşten, anne ile birlikte 2 kardeş kalan tek kişiye haklarını devredebilirler. Bu durumda kalan tek kişi aracın ruhsatının sahibi olmuş olur. Mirasta varis olanlar yine miras üzerinde hak sahibi olan bir kişiye araç deviri yaptığından yine ÖTV ödenmesi gerekmemektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) aracın devir işlemlerinin yapıldığı dönemin sonrasındaki ilk dönemde tahsil edilmeye başlanır.

Tüm bu bilgiler üzerinden bilinmesi gereken en önemli nokta araç sahibi vefat eden engelli kişinin üzerinde kayıtlı herhangi bir mal varlığı bulunmamasıdır. Eğer araç sahibi vefat eden engelli şahsın üzerinde başka bir mal varlığı bulunmuyorsa, miras varislerinden birisi üzerine araç geçişi yapıldığında ÖTV ödemesi yapılmalıdır. Tekrar örnekle izah edecek olursak, hayatını kaybeden engelli araç sahibinin üzerinde konut tapusu yahut herhangi başka bir mal varlığı kayıtlıysa anne ve kardeşlerin feragatname ile aracı tek bir varis üzerine geçirmeleri ÖTV çıkmayacaktır ancak söz konusu araç sahibi vefat eden engelli şahsın kayıtlı hiçbir mal varlığı bulunmuyorsa ÖTV ödemesi çıkacaktır.

Arkadaşlar ötv muafiyeti ile alınan araçlar, araç sahibinin ölümü halinde, miras yolu ile mirasçılara kaldı ise ötv istisnadır. yani mitasçılar ötv ödemezler fakat aracı 5 yıllık süresi dolmadan satmamaları kaydı ile, fakat siz diğer mirasçılara hisseniz oranında devir yaparsanız kendinize ayrıca bir araç alabilirsiniz. aksi takdirde miras kalan aracın 5 yıllık süresinin dolmasını bekleyeceksiniz

Üst Alt