Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Miyopati hastasıyım. 1830 prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

tolgahan80

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
iyi günler benim şuanda 1830 günüm var
sigorta başlangıç:15/04/1998
doğm tarihi:30/01/1980
rapor çıkarmadım ama bende myopati var kas yetmezliği var
nezaman emekli olabilirim ver % kaç gerekiyor
teşekkürler

İlk siğortalı oldugunuz da rapor oranınız nedir...

Sigorta başlandıçından rapor almadım. Ilk sigorta olduğumda sakatlığım belli etmiyordu 18 yaşından sonra yavaş yavaş hastalık kendini belli etmeye başladı. sadece askerde elverişli değil dediler. kanjenital myopati (kas yetmezliği ) varmış. merdiven çıkmıyorum, koşamıyorum. 1 sene tedavisiyle uğraştım tedavisi yokmuş

sigorta başlangıçım 15.04.1998
doğum tarihi 30.01.1980
gün sayısı 1830

ne yapmam gerekiyor rapor çıkarayım mı?
bir de 1800 ile 3600 arasındaki fark nedir

teşekkürler

Bu durumda malulen emekli olabilirsiniz. Ama, işiniz zor... Çünkü çok büyük olaslıkla malulen emeklilik için başvurduğunuzda sgk "bugün maluliyetinize neden olan hastalık ilk sigortalı olduğunuzda da vardı, hatta onun için askerlikten de muaf olmuşsunuz" diyerek malulen emeklilik başvurunuzu reddedecektir.
Bu durumda siz kurumun bu kararınına 5510 sayılı yasanın 25-26-27 maddeleri uyarınca itiraz edeceksiniz. Diyeceksiniz ki, kanun "Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz" diyor, "bugün maluliyete neden olan sakatlık ilk sigortalı olunduğunda varsa malullük aylığından yararlanamaz" demiyor.
Kurum büyük olasılıkla yine reddedecek. Bunun üzerine dava açacaksınız ve maluliyet derecesinde işgücü kaybınız varsa malulen emekli olacaksınız.

Yok, malulen emekli olamazsanız, o zaman defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde ederek erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz. Bu da, %80 ve üzeri raporla 1. dereceden sakatlık indirimi elde ederseniz 3600 gün prim, %6080 arası raporla 2. dereceden sakatlık indirimi elde ederseniz 17 yıl sigortalılık süresi ve 3840 gün primle emekli olabilirsiniz sonucunu getirir.
Not: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

İki emeklilik arasında ne far var derseniz. E, birinde hemen emekli aylığını cebinize koyuyorsunuz, diğerinde daha bilmem kaç sene çalışıp prim ödemeniz gerekiyor... Bundan büyük fark mı olur :)

bende miyopati hastasıyım ilk işe girişim normal sigortalı 01/12/2006 1 ay, sonra %40 raporla 20/03/2010 özürlü olarak başladım halen çalışmaktayım 1300 civarında pirimim var benim durumum ne olur %60 tan fazla rapor alırsam 2016 da emekli olabilirmiyim

Evet Ali, % 40 ile başlayıp daha sonra işgücü kaybının ilerleyerek maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeye ulaşması halinde 1yıl igotalılık süresi ve 1800 gün priml malulen emekli olabilirsin.

teşekkür ederim bülent bey 2006 da %40 rapor verdiler 2007 de %51 olarak başka bi rapor daha almıştım şu anda 2007 yılına göre daha kötü durumdayım büyük bi ihtimalle %60 verirler 10 yıllık sigorta sürem 2016 12.ay da doluyor beklemem gerekiyormu 2016 yı yoksa 1 yıl sonra emeklilik için başvuru yapıyımmı

Başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık varsa, 1800 gün prim yeterli, ama maluliyet cetveli'Ne göre malul olmaya rağmen başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık yoksa, o zaman 1800 gün primin yanı sıra 10 yıl sigortalılık süresinin de tamamlanması şart

Üst Alt