Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mobbinge maruz kalanların durumu ve çözüm yolları!?

Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar

Çoğu insanın iş hayatında yaşadığı mobing ve çözümleri üzerine beyin fırtınası yaparmısınız?

1. Mobbing karşılaşan ne yapmalı ?

2. Mobbing nerelere şikayet edilebilir ?

3. Mobbing nasıl ispat edilebilir ?

4. Mobbing örnekleri nelerdir ?

Vb GB...

[FONT=sans-serif]1. Mobbing karşılaşan ne yapmalı ? : Mobbing 3 aşamadan oluşur .

birinci aşamada ,kişi mobbinge direnir ,ikinci aşamada direnen kişiyi görmezden gelir ,lafını keser ,önemsizleştirirler ve üçüncü aşamada kişi ruhsal sağlığı bozulmaya başladığı için yemek yiyemez ,uyuyamaz hale gelir ,en sonunda o işi bırakmak zorunda kalır .

Mobbinge uğrayan kişi önce bir psikiyatriste gidip durumunu anlatmalı ve rapor almalı ,aldığı rapaorları biraz biriktirdikten sonra iş mahkemesine başvurup dava açmalı ,ayrıca alo 170 sgk ihbar hattını arayıp ,mobbinge uğradığına dair ihbarda bulunmalı .
[/FONT]

2. Mobbing nerelere şikayet edilebilir ?

ALO 170 'i sgk ihbar hattını

ve Alo 151 çalışma bakanlığını aradıktan sonra

e devlet üzerinden de cimer'e şikayetinizi belirtmelisiniz .

3. Mobbing nasıl ispat edilebilir ?

Çalıştığınız kurumdan bir tane şahit bulmanız çok işe yarar .

Şahit bulamıyorsanız size yapılan davranışları not alıp ilgili makamlara belirtmelisiniz .

4. Mobbing örnekleri nelerdir ?

İş yerinde yokmuşsunuz gibi davranılması

Maaşınızın diğer çalışanlardan düşük tutulması

Sözlü ya da fiziksel tacize uğramanız

Üzerinize yapabileceğinizden fazla iş yüklenmesi

Ya da hiç iş verilmemesi

Kapasitenizin altında görevler verilmesi

Hakkınızda dedikodu yapılması

Mobbinge maruz kalan kişi çoğu zaman uğramış oldukları psikolojik şiddetin etkisiyle şikayet etmekten imtina etmekte, kendi iç dünyasında büyük yıkımlara uğramakta, meydana gelen bu olumsuzluklar özel hayatına yansıdığı gibi iş dünyasını da ciddi anlamda etkilemektedir. Bu anlamda, tüm personelimize sendikal desteğin sağlandığı gibi bireysel olarak da şikayet yollarının neler olduğu hakkında bilgilendirme yapılması gerektiği düşünülmüş, başvuru yolları ve izlenecek yollar aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

MOBBİNGE MARUZ KALAN ÇALIŞANLARIN BAŞVURU YOLLARI

Dilekçe ile Başvuru

İş yerinde psikolojik taciz davranışlarına maruz kalan kişiler, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili idari makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler. Başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç 30 gün içinde gerekçeli olarak cevap verilmektedir.

İşlem safahatının duyurulması halinde alınan sonuç ayrıca bildirilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilen dilekçelerin, Dilekçe Komisyonunda incelenmesi ve karara bağlanması 60 gündür.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) Yoluyla Başvuru

İşyerinde psikolojik taciz şikayet ve talepleri için “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)”ne https://basvuru.tccb.gov.tr/Forms/pgDefault.aspx adresinden başvuru yapılabilmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170 Hattı Üzerinden Başvuru

İş yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi Başbakanlık Genelgesi’nin 4 üncü maddesi uyarınca 2011 yılından bu yana psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla*ALO 170*hattı üzerinden çağrılar alınmaktadır.

İş yerinde psikolojik taciz konusunda eğitilmiş ve hattı arayanlara destek olmak üzere görevlendirilmiş psikologlar, kişileri bilgilendirilmekte ve yönlendirmekte, onlara destek olmakta ve şikayet başvurusunda bulunmak isteyenlerin başvuru taleplerini almaktadır.
ALO 170 çağrılarına en geç 72 saat içerisinde cevap verilmektedir.

Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsman) Başvuru

İdarenin eylem ve işlemleri karşısında psikolojik tacize maruz kaldığını iddia eden gerçek ve tüzel kişiler, herhangi bir ücret ödemeksizin*Kamu Denetçiliği Kurumuna*şikayet başvurusu yapabilmektedirler.

Şikayet dilekçeleri; posta, elektronik posta, faks ve web sayfasından elektronik sistem yoluyla yapılabileceği gibi illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da yapılabilmektedir.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna Başvuru

Kişiler, iş yerlerinde yıldırma ile ayrımcılığa maruz kaldığı iddiasıyla herhangi bir ücret ödemeksizin*Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na*başvuru yapabilmektedirler.

Başvurular*illerde valilik, ilçelerde kaymakamlıklar*aracılığıyla da yapılabilmektedir.

Ayrıca Türk Ceza Kanununun 77, 94, 97, 106, 123 ve 125. maddeleri uyarınca cezaya mahsus şikayette bulunulabileceği gibi Türk Medeni Kanunu’nun 25’inci maddesine göre, kişilik hakkı zedelenen davacı, hâkimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini ve sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir.

Manevi Tazminat Davası Kişilik hakkı hukuka aykırı olarak ihlal edilen kişinin duyduğu üzüntü ve manevi acının giderilmesi amacıyla manevi tazminat davası açılabilir.

Arkadaşlar bu konuyu beyin fırtınası yaparak hem insanları bilinçlendirip mobbing uğrayan insanlara çok yardımcı olmuş oluruz.

Özelikle bu konuya; psikologlar, hukukçular ÖZELLİKLE mobbing uğrayan arkadaşlar lütfen yazsın.

Bir gün belki buraya yazanlar olmayacak ama binlerce insana IŞIK olacak. CAN SİMİDİ olacak,

Lütfen bu konun önemini benimseyip konuyu sahiplenin

bizzat mobbing e maruz kaldım hem de yıllarca çalıştığım yerde çok ezdiler ...
Youtubede bununla ilgili birkaç video izledim malesef şikayet edilecek bir merci yok bildiğim kadarıyla haa ispat olayına gelince cep telefonu ile ses veya görüntü kaydı alınabilir diye düşünüyorum...

İş hayatında Allah herkesin karşısına aklı başında iyi niyetli mayası temiz insanlar çııkartsın diğer türlüsü hiç çekilmiyor...

SERAFİM
Burdakileri. Hiç biri bir işe yaramıyor tecrübe ile sabit

Açıkgoz2000
Hepsini yaptım hiç bir işe yaramıyor insan haklarında fiyasko

Valla nazım hikmet n adaletle ile ilgili bir sözü varda biraz kaba tabir...

Fasfor
Merhaba

- Nasıl mobbing yaşadın.
- mobbing ne kadar sürdü ?
- sonucunda neler yaptın ?
- neden sonuç almadın ?

Lütfen mobbing ile ilgili OLUMLU !!! tecrübesi olan yazar mı

hz. Musa modelini uyguluyorum belki..
hz. Allah hz. Musa' ya der ki..

"bana kötü/kerih birini getir?"

kelamullah Hz. Musa gider dünyayı dolaşır... ve en sonunda ağlayarak yüce Allah'ın karşısına yalnız gider..

Allah der ki:

'Bana kimi getirdin Ya Musa ?

o da der ki..

"ilahi, yeryüzünü aradım , taradım nefsimden daha kötüsünü bulamadım."

belki de hatalı veya eksik yönlerim var...yine de ben çok mutluyum , umuyorum mutluluğum artarak devam eder..ve bende inşallah Allaha karşı şükretmekte bir hata yapmam amin amin amin..

Mobbing'e uğradığını düşünen öncelikle bunu ispatlamakla yükümlüdür bunun için en sağlam kanıt şahittir. Haricin de mobbingin konusuna göre kanıtlar değişkenlik gösterebilir ama dediğim gibi en sağlam delil şahittir. Şahit buldunuz diyelim herhangi bir yeri aramanıza gerek kalmaksızın noter aracılığıyla ihtar çekilebilir nasıl ki işveren haklı nedenle iş akdi fesihi yapabiliyorsa işçi de noter ve arabuluculuk sistemi ile haklı nedenle istifa hakkını kullanarak kıdem ve ihbar tazminatını alarak işten ayrılabilir. yeter ki bir şahit bulunabilsin.

Diyelim ki çalıştığınız ortam da şahit yok ve hakarete maruz kalıyorsunuz bunun ispatı daha zordur. İşyerinizin varsa İnsan Kaynakları Birimine dilekçe yazarak bu durumu dile getirebilirsiniz unutmayın siz işverene bir dilekçe yazdığınızda işveren buna yazılı olarak cevap vermek zorundadır tabiki bu işlem noter aracılığıyla gerçekleşirse çok daha sağlam olur

kar&yağmur
bir çözüm önerisi sundunuz, teşekkür ederiz. Ama, Şimdiki Zamandan bahsediyoruz.
Günümüze uygun çözümler. Önerirseniz daha iyi olur. Lütfen bunu tartışma konusu yapıb cevap yazmayın. Yazarsanız konudan uzaklaşırız!!!

umetinn
Merhaba güzel bir çözüm örneği, teşekkür ederim.

Daha bir kişi cikipta mobbing uğradım demedi.

Mobbing, kişinin sürekli yer değişikliği, fazladan iş verilmesi...

Lütfen yazın , burada yazdıklarınız çoğu insana ışık olacak, belki bundan dolayı amel defterinin hiç bir zaman kapanmayacak🙏

Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğü'nde MOBBİNG ANLAMI: ''İş yerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme'' şeklinde belirtilen bir sözcük.

Açıkgoz2000

Öncelikle selamlar, yer değişikliğinden kastınız birim değişikliği ise kişinin kendi rızası da olması gerekmektedir. Bunun adı Kurum içi birim veya birim içi görev değişikliğidir. Gelelim fazladan iş verilmesine, kişi işe girdiğinde insan kaynakları tarafından görev tanımı formu imzalatılır fazladan iş verilmesinden kastınız yaptığı görevin dışında bir iş ise bu ispatlandığı taktirde haklı nedenle istifa hakkını doğurur ve kıdem, ihbar tazminatı alarak işten ayrılabilir. Görev tanımı formu bu kapsamda ispat niteliği taşır ve tabi iş sözleşmesi de önemlidir.

Olaya işveren gözünden bakacak olursak şayet hiç bir işveren bir personeline sürekli yer değişikliği yapmaz kişi sorunlu bir karakterse örn; dedikoducu , işi yavaş yapan, birim içerisinde tartışan bir tipse savunmasına cevaben bu işlemleri yapar ve yine kişinin rızası olmalıdır. Bahsettiğim gibi sorunlu bir tip ise bu şahıs ve yer değişikliğini kabul etmiyor ise işveren haklı nedenle işakdini fesih edebilir. Tabi işvereninde delilleri olmak zorundadır. Daha önce aldığı savunmalar, ihtarlar varsa ücret kesme cezaları vb.

Burda kişi öncelikle kendine ben bunları hakedecek ne yaptım neyim yanlış diyip bi özeleştiri yapması gerekmektedir. "Pirince giderken elde ki bulgurdan olmamak" gerekiyor

Mobbing ile ilgili ciddi cezalar gelmeli, caydırıcı olmalı

Mobbing hiç kimse hak etmiyor. Kimse mobbing uğradım diye öz eleştiri yapmasını beklemesin.

Mobbing uğrayanlar yazın, nasıl oldu ? Nasıl kurtuldunuz? Neler yaşadınız ?

Yotube bir örnek izleyebilirsiniz;

batsın bu dünya insanlara helede engelliye mobbing uygulayan ların iki yakası bir araya gelmez inşallah ...
İnşallah bize yaşattıklarının aynısını onların çocukları yaşarrr......

Poyraz merhaba

Bu tür videolar izlendikce yenileri çıkacaktır.

İnsanlar bilinçlenecek kendilerini rahatsız eden ve isim koymadiklari mobbing olduğunu ona karşı mücadele yolunu öğrenince çok mutlu olacaktır.

Burada bir kişiye bile yardımcı olabiliyorsak ne MUTLU bize

Mobbing hiç kimse hak etmiyor. Kimse mobbing uğradım diye öz eleştiri yapmasını beklemesin. bu değiminize katılmıyorum konu engelli birey veya değil ben genelleme yaparak konuşuyorum.
İnsan sürekli sorgulayan kendini geliştiren bir varlıktır en azından doğru olan bu, sen işi yavaşlatırsan yada yapmazsan kurum içerisin de dedikodu yaparak kavgaya neden olursan malesef bu tür yaptırımlarla(mobbing) karşılaşabilirsin. Hiç bir işveren gözünün üzerinde kaş var diye sana böyle tavır takınmaz beni yanlış anlamayın işvereni savunuyorum algısı oluşmasın bunlar hayatın gerçekleri.

HEE bu mobbing doğru bir haraket mi kesinlikle hayır yapanlar vicdansızdır. Kıdem tazminatı ödememek için yapılan alicengiz oyunlarıdır.
Madem beğenmiyorsun ver çıkışımı gönder beni bu sefer de işçinin sicili kirleniyor

umetinn

Merhaba

1)- Dediğiniz gibi bir kişi işyeri uygun davranmadi diyelim. Bunu yapan kişiye kanunlarda yaptırımı VAR. AMA kişi kanunları bir köşeye bırakıp, MOBBİNG yaparsa BU ONUN KÖTÜ OLDUĞUNU GÖSTERİR. hiç bir şekilde haklı KILMAZ. KÖTÜ BİR İNSAN,ın davranışı için yapılacak tek şey KANUNLARIN VERMİŞ OLDUĞU HAKKIMIZI KULLANARAK ÇÖZÜM BULMAK.

2)- Mobbing uğrayan TABİKİ yazacak , dertler sorunlar PAYLAŞILDIKÇA azalır.

SİZDEN RİCAM LÜTFEN KONU DIŞI YERİNE ne yapılabilir. Yada uzmanların hazırladığı videoları paylaşabilirsiniz.

burada BİR "1" kişiye bile yardımcı olunabiliyor sa NE MUTLU BİZE 🙏

İyi günler

Mobbinglerin çoğu iletişimsizlikten kaynaklanıyor. Çalışan ya da işverenin arasındaki çözüme kavuşacak konuların, çözümleyecek uzmanların ya da insan kaynaklarının yetersizliğinden, bilgisizliğinden dolayı mobbingin sonuçları ortaya çıkıyor. sonuçta mobbinge maruz kalan kişinin iş performansı düşüyor. psikolojik olarak yıpranma, sosyal çevreden uzaklaşma, öz güven eksikliği kişide yetersizlik duygusuna neden oluyor. Bu durumu, özel hayata yansıtmamak istese de aile ortamına kadar uzanan zararlara maruz kalınabiliyor. Hiç kimse; kolay, kolay ben mobbinge uğradım ya da ben çalışana mobbing uyguluyorum demez. bu tanım ve yaptırımları ne kadar bilinmese de sadece kişiler arasında ki haklı-haksız karmaşası birinden birini zarara uğratma ya da pes ettirmeyi amaçlar.

Mobbing sadece üst-alt şeklinde olmaz. Çalışanlar arasında da mobbing olabilir. Bu tür mobbing de, kişide yine huzursuz bir ortam oluşuyor. Bu tür mobbingler, genelde çözümsüz kalıyor. yöneticilerin çoğu, müdahale ya da çözümü sunma yerine, kişiler arası çözüme bırakıyor. Uzlaşma sağlamak ya da sağlamamak sağlıklı sonuçlar oluşturur mu orası tartışılır.

Arkadaşlar güzel bir konu umarım insanlara azıcık ta olsa yardımcı olmuşuzdur.

İnti bir kaç mobbing ile ilgili Haberler;

https://www.evrensel.net/haber/4592...turkan-hemsire-lehine-hak-ihlali-karari-verdi

https://www.memurlar.net/haber/964871/mobbinge-ugrayan-genel-sekreter-goreve-iade-edildi.html

https://www.google.com/amp/s/www.memurlar.net/haber/827521/mobbing-nedir-657-de-hangi-hukumler-var.html%3famp=1

https://www.google.com/amp/s/www.gazetevatan.com/amp/calisma-hayati/mobbing-nedir-iste-ornekler-ile-mobbing-1305304

Üst Alt