Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mobbing'e maruz kaldığımızda ilk yapmamız gereken nedir?

buyucu

Aktif Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
İlk yapılacak şey noterden ihtar çekmek midir?

Mobbing in kesin ve tek çözümü bence kendi işini kurmaktır çünkü artık kamuda dahil her yerde Mobbing var Fakat kendi işimizi kuruncada hasılatı ayarlaya bilecez mi kar yapabilecez mi stresi olacak kısacası her durumda stres sıkıntı var en güzeli büyük ikramiyeyi tutturup parayla borsada oturdugun yerden para kazanmak ve güzel dunyanın keyfini çıkarmak her halukarda maaşlı çalışan memur düzeyindeki savcı ve hakimden fazlasını kazanırsın ve onlar kadarda zamanını harcamazsın.

:) harika ben hiç düşünemedim nedense...

geçmiş olsun öncelikle. özel mi, kamu damı çalışıyorsunuz?
işkura şikayet ederdim sizin yerinizde olsam, işkur onlara gerekli yaptırımı uygular.

İş Kanunu’nun 5. Maddesi eşit davranma borcu ve buna aykırı yaptırımları düzenlemiştir. Buna göre: “İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz” Bu ayırım yapıldığı takdirde “işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.” şeklinde ayrımcılık tazminatı düzenlenmiştir. Bu tazminat on yıllık zamanaşımına tabi olup, talep edilmesi için normal tazminat hükümlerinden farklı olarak işçinin zarar görmesi şartı aranmamaktadır.
Ayrıca,

-Mobing yapan kişiye açıkça duruma itiraz ettiğinizi söyleyin, taciz edici söz ve davranışlarını durdurmasını isteyin. Yanınızda güvendiğiniz ve gerekirse tanıklık edebilecek bir iş arkadaşınız bulunsun.
-Olayları, verilen anlamsız emirleri ve uygulamaları yazılı olarak kaydedin.
-İlk fırsatta zorbayı yetkili birine rapor edin, eşitiniz ise üstünüze, üstünüz ise yönetim kurulu ve insan kaynaklarına durumu açıkça ve kanıtlarıyla bildirin.
-Gerekiyorsa, tıbbi ve psikolojik yardım alın. Hem yardımcı olacaktır, hem de kanıt oluşturacaktır.
-Şikâyetiniz hakkında kuruluşunuz içinde ne yapıldığını araştırın.
-İş arkadaşlarınızla durumunuzu paylaşın, onlar da aynı şekilde rahatsız olabilirler, grupça başvurmanız daha etkili olabilir.

[FONT=verdana]İşyerinde mobbing ya da psikolojik şiddete uğradığınızı düşünüyorsanız durumunuzu ispatlamak için şu yollara başvurabilirsiniz:[/FONT]
  • Hakaret içeren ya da sizi küçük düşürmeye yönelik istekler içeren yazışmaları kaydedin ve gerekirse basılı kopyalarını alın. Mahkemede beyan etmek üzere yaşadıklarınızı mutlaka not alın.
  • İşyerinden ya da işverenden zamansız telefon aramaları olduysa bunları not edin ve gerektiğinde GSM operatöründen dökümünü alın.
  • Mobbing nedeniyle psikolojik açıdan zarar gördüyseniz mutlaka bir üniversitenin adli tıp bölümünden ruhsal durumunuzla ilgili rapor alın. Bu tür raporlar önemli birer delildir unutmayın.
  • Yaşadığınız psikolojik saldırıları mutlaka yakınlarınızla ve güvendiğiniz iş arkadaşlarınızla paylaşın. Onları mahkemede tanık olarak dinletebilirsiniz.
  • Dava açarsanız tanık olmaları ve uğradığınız için iş arkadaşlarınızı ikna etmeye çalışın. Halen aynı işyerinde çalışanlar da mobbinge uğramamak için ifade vermekten kaçınabilir. Bunun yerine durumunuzu bilen ama işten ayrılan kişileri bulun ve mahkemeye davet ettirin.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Alo 170 hattına şikayette bulunarak, yardım isteyin.

Sayın hatti;

Sizin söylediğinizin çoğuna hayal diyorum çünkü ben 14-15 yıl içinde toplam 10 firmada çalıştım ve halende çalışıyorum o yüzden kimse kimseye güvenmiyor artık bu devirde herkes ikili oynuyor kişisel çıkarlar ön plana çıkmış dedikodular ve yalakalıklar çoğaldı adalet sıfır ama yaşadığın sıkıntıları o anda kaydedebilirsin ve onları da resmi yerlere bildirebilirsin ama sen sen ol kimseye sır verme kimseye sıkıntını anlatma çünkü üstlere de artık güvenilmiyor...

Bu bildirimleri sakin sozlu yapmayin. Noter uzerinden ihtarname seklinde yapin. Su kanunun su bendine gore su su sebeplerden oturu is akdimi hakli fesih hakkimi kullanarak fesisediyorum diye yazarsiniz. Bununla alakali tam metinler hukuki.net te bulunabiliyor. Sigortaniz dusuk gosteriliyor, fazla mesainiz odenmiyor yada bordroda gorunmuyor fakat haftalik calisma saatiniz 45 saat uzeriyse buda hakli fesih hakki kazandirir.
Mesela 50 saat calisiyorsunuz fakat bordrodan fala mesai kaleminde tutar gorunmuyor; su tarihler arasinda ki fazla mesai ucretlerim gecen sure zarfinda odenmedigi icin is akdimi hakli fesih hakkimi kullanarak fesi ediyorum. Kidem tazminatimin' fazla mesi ve izin surelerimi hesaplanarak su hesaba 5 is gunu icinde odenmesi aksi takdirde yasal yollar ile haklarimi talep edecegimi bildiriyorum gibi bir metin.

Arkadaşlar insan kaynaklarına ilettim durumu. Sorunum çözüldü. Sağ olun...

Gözün aydın..İnşallah daha güzel bir ortam olur senin için..

Üst Alt