Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MS Hastasi TSK Personeli (adi) Malulen Emeklilik..?

bakiyilmaz

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Oncelikle selamlar. Ben Ms tanisi konmus sozlesmeli subayim. 2013 yili Temmuz ayinda durup dururken rahatsizlandim. Belden asagi felc geldi ve tekerlekli sandalye kullanmak durumunda kaldim. Koltuk degnegi ve walkerla bile yuruyemeyecek durumdaydim. Hastanede yatilan 4 ay dan sonra kortizon tedavisi ve fizik tedavi sayesinde kismen toparlandim. Su an desteksiz ve disaridan bir sorun oldugu ankasilmadan yuruyebiliyorum.
Asker hastanesi mart 2014 te sinif degisikligi ile gorev yapar raporu verdiki o esnada koltuk degnegi kullaniyordum. Ancak KKK sozlesmeli oldugum gerekcesiyle sinif degidikligi yapmayacak. Bu ayri bir konu. SGK adi malulluk karari verildigine dair hem bana hem kurumuma evrak gonderdi. Sorun bu noktada basliyor. TSK beni asker hastanesi diger siniflarda gorev yapabilir raporu vermesine ragmen sinif degistirmeyecek. Zorla emeklilige sevkedecek. Aktif olarak goreve baslamadim cunku temmuz 2013ten bu yana istirahatliyim ve gunden gune eski sagligima kavusuyorum.daha fazla uzatmadan sorularima gecmek istiyorum.

1. TSk dan sozlesme yenilemeyen yada TSK tarafindan sozlesmesi yenilenmeyen emsallerim maas*2*hizmet suresi oraninda tazminat aldi. Bu rahatsizliktan dolayi emekli olmam noktasinda tazminati alamayacagim soyleniyor. Bu dogru mu?

2. Sozlesme bitim ve yenileme tarihim 30.08.2014 Halen istirahatliyim ve bu tarihtede istirahat ve tedavim devam ediyorsa o tarihten once veya o tarihte TSK dan cikarilmam mumkun mu? Kimisi tedavi devam ediyorsa is kanununa gore cikaramaz diyor kimisi TSK kendine ozel kanuna sahip cikarabilir diyor.

3. TSK dayanisma vakfinin ve OYAK in malulluk yardimlari var. OYAK durumun malulluk yardimina uygun olmadigina karar verip bir yazi gondermis. Gerci bir basvurumda olmadi ama sagolsunlar ! kendileri halletmis. TSK dayanisma vakfi ben 1,2,3,4. Derecelere yardim yaparim digerlerine yapmam diyor. Zar zor SGK dan 6. Derece oldugumu ogrendim. Yani yapmayacak. Uygunluklar ve dereceler beni gormeden giyabimda veriliyor ama dedigim gibi surecin basinda tekrrlekli sandalyedeydim walker oldu sonra, akabinde cift ve tek koltuk degnegi sonra desteksiz. Ancak bu kurumlarin hic birinin son halimden haberi yok. Yani tekerlekli sandalyede de olabilirdim su an. Bizden aylik ve yillik aidat alan bu kurumlardan yardim alabilmek icin yemegimi baskasinin yedirecegi derecede hastami olmam gerekir yada 6. Derece neye gore verildi. Tedavisi olmayan ve tamamen belirsiz seyreden bir rahatsizligim var. Yarin yine felcli kalkma potansiyelim var? O anki durumummu hastaligin nevi mi onemli?

4. Ikramiye veya maas hesaplanirken derece, kademe, ek gosterge, yuksek lisans, statu gibi durumlarin etkisi var mi?

5. TSK Oncesi 2,5 yil bagkur var, TSK 6,5 yil , TSK yipranma 1,5 yil , 4 yil universite suremin borclanmasiylada ben hesaplayinca 14 yil gibi bir prim suresine ulasiyorum. Hesap dogru mu? Sayilmayacak olan var mi?

6. Kimi yerlerde vergi muafiyeti gibi bazi devlet olanaklari goruyorum. Bunun beni ilgilendirenleri var mi? Bizzat engelli raporlu kisilerimi ilgilendiriyor?

Simdilik bukadar. Ankara'da dolasmadigim kurum kalmadi inanin cok saglikli ve net yanitlar alamadigim icin burada sorma geregi duydum. Cevaplarsaniz cok sevinirim. Simdiden tesekkur ederim.

öncelikle geçmiş olsun.

1. Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği tazminatla ilgili şöyle der:

"Madde 19 – (Değişik birinci fıkra:RG-11/2/2010-27490) Sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubaylardan kendi kusurları olmaksızın hizmet sürelerinin uzatılmaması sebebiyle veya sözleşme süresini bitirip ayrılanlar ile durumları bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (h), (ı) ve (i) bentleri kapsamına girenlere aşağıda yazılı esaslara göre tazminat verilir."

Altını çizdiğim kısım sizin durumunuzla ilgili olduğundan bahsi geçen 15. maddenin dördüncü fıkrasının (h),(ı) ve (i) bentlerini de buraya aktarayım:

"Sözleşmeli subay veya sözleşmeli astsubayların sözleşmeleri, aşağıdaki nedenlerle sözleşme süresinin bitiminden önce feshedilebilir:
...
h) Yetkili sağlık kurullarınca verilen kararlara göre sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubay olarak göreve devamı mümkün olmamak.
ı) İstihdam edildikleri sınıflarda görev yapamayacaklarına dair yetkili sağlık kurullarınca karar verilenlerden, idarece başka bir sınıfta istihdamına gerek duyulmamak.
i) (Değişik:RG-28/2/2014-28927 Mükerrer) Sözleşmenin yapılmasını müteakip;
1) Barışta ve savaşta, görevini icra ederken veya görevi dolayısıyla bir saldırıya, kazaya uğrayan ya da bir meslek hastalığına yakalananlar,
2) Kanser, tüberküloz, kronik böbrek yetmezliği ile ruh ve sinir hastalıkları gibi sağlık kurulları raporlarında uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösterdiği belirtilen bir hastalığa yakalananlardan, toplam olarak ve fiilen üç yılı geçmemek şartıyla tedavi, istirahat veya hava değişimine tabi tutulanlar,
Tedavi kurumlarında yatarak tedavi olanlar ile aylıklı veya aylıksız doğum izni alanlar,
hariç olmak kaydıyla,
bir sözleşme yılı içinde alınan hava değişimi, istirahat ve benzeri sıhhi izin süresi toplamı doksan günü geçmek."

Eğer sizin durumunuz (i) bendinde bahsedilen altını çizdiğim yerlere uymuyorsa tazminat alabilirsiniz. Ama (i) bendinde 1,2,3'de sayılan ve altını çizdiğim durumlara uyuyorsanız tazminat alamıyorsunuz.

2. TSK'nin kendi özel mevzuatı vardır ve sizin durumunuz için TSK mevzuatı geçerlidir. Şimdi geç oldu. Bu konu için ancak rahat bir zamanda bakabilirim.

3. OYAK yardımları 1,2,3 ve 4. dereceye girenlere yapılıyor. sizin maluliyet dereceniz altıymış. Bu durumda OYAK yardımı alamazsınız. OYAK yardımı için de hastalıgınızın durumu önemli. Bu konuya daha sonra ayrıntılı bakarız.
4. Bunun için rahat kafaya mevzuata bakmam lazım. sonra bakacagım mevzuata.

5.Bagkur sayılmıyor. Üniversite dönemi için de ilgili Yönetmelik şöyle diyor:
"Madde 18 - Sözleşmeli subay ve astsubay adayları ile sözleşmeli subay ve astsubaylar; ön sözleşme yapılması ile birlikte 08/06/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanun ile ilgilendirilirler ve bu Kanunun muvazzaf subaylara ve astsubaylara tanıdığı bütün haklardan aynen faydalandırılırlar. Ancak, sözleşmeli subay ve astsubay adaylarının fakülte veya yüksek okullarda geçen süreleri adaylık süresince borçlandırılmaz.

sözleşmeli subay ve astsubay adaylarının üniversite dönemi, adaylık süresince borçlandırılmıyor. Siz sözleşmeli subay oldugunuza göre borçlandırılırsınız.

6. emeklilik için vergi indiirmini soruyorsanız bu durum TSK'da engelli kadrosunda çalışan engelli TSK personelini ilgilendiriyor. Sizi ilgilendirmiyor. TSK'da çalışan engelli personel ve TSK dışında başka SGK kapsamında çalışan engellileri ilgilendiriyor vergi indirimi.
emeklilikle ilgili sizi vergi indirimi ilgilendirmiyor özetle.
Ama araçlardaki ÖTV indiriminden bahsediyorsanız bunun için ilgili forma bakarsınız.

Siz de bu arada yukarıda bahsi geçen Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliğini inceleyiniz:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.11974&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

İlginize teşekkür ederim. Şehir dışında olmam dolayısıyla geç dönüş yaptım kusura bakmayın. Cevaplarınızda kafama takılan bazı hususlar var. Bunları emin olmak anlamında ve çelişkiye düştüğüm noktalarda tekrar somak gereği duyuyorum.
1. Aksine, 19. maddede şöyle diyor. bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (h), (ı) ve (i) bentleri kapsamına girenlere aşağıda yazılı esaslara göre tazminat verilir Doğrudur benim yorumuma göre ben 15. madde i-2 bendine uygunum. Yani tazminat verilir gibi bir anlam çıkıyor. Siz ise 15. maddenin h-ı-i bentlerine girmiyorsanız tazminat verilir demişsiniz. Bence bu madde daha çok sözleşme süresi bitmeden sözleşmenin feshinin hangi şartlarda gerçekleşebileceği ile o şartların hangilerinde aynı zamanda tazminatını kaybetmeme şartlarını anlatıyor. Benim ilk sorduğum sorumda asıl çelişkiye düştüğüm nokta 19. maddede geçen Sözleşmeli subay ve astsubaylardan emeklilik hakkını kazananlar ile muvazzaf subay veya astsubaylığa geçirilenlere tazminat ödenmez. cümlesiydi. O zaman yanlış anlamıyorsam normal şartlarda 15. maddenin h-ı-i maddelerine uyan personel sözleşmesini tazminat hakkından mahrum kalmadan fesih edebilir tabi eğer kendisine emeklilik hakkı verilmediyse. En son çıkarımım bu yönde.

2. Bu soruma halen yanıt bulamadım. Önemli bir konu.

3. Bu sorunun yanıtı az çok belli oldu. Tahminim bu noktada bir şey çıkaramayız.

4. Bu soru hala bilinmiyor. Sorma nedenim yüksek lisans mezunu olmam ve bunun sözleşmeli subaylarda ve astsubaylarda kurumum tarafından tanınmıyor olması. Yani kıdem vermemek için tanımıyor ancak bu nedenle derece kadememde de hiçbir değişiklik olmadığından eğer emeklilik esnasında derece kademe ve ek göstergenin anlamı varsa ve yüksek lisans normalde derece ve kademeye etki eden bir faktörse,kurumum tarafından sayılmaması durumu hak kaybına neden olacaktır.

5. Ancak, sözleşmeli subay ve astsubay adaylarının fakülte veya yüksek okullarda geçen süreleri adaylık süresince borçlandırılmaz. Demişsiniz ancak ben aday değili 7. yılımda olan kıdemli üsteğmen rütbesinde bir subayım. Bahsettiğiniz durumun adaylarla alakadar olduğunu düşünüyorum ki eğitimlerin başladığı şubat ayından ilk rütbenin alındığı 30 ağustos tarihine kadar geçen süre adaylık süresi olarak adlandırılır. Benim saydığım prim ödeme günleri anlamında SGK nın emeklilik hesabında dikkate alınacağını düşündüğüm ancak tam hesaba SGK dan dahi şu aşamada ulaşamadığım bilgilerden dolayıydı. Bağkur sgk da da kendi kurumumda da görünmekte ve hizmet birleştirme adında uzun süre önde birleştirilen bir mevzu. Ayrıca kurumum maaşımdan kestiği ve benim bu kesintilere ait mutemetlik belgelerini sakladığım, hizmet borçlanması adı verilen işlemle sgk borçlandığım ve ödemelerinin yıllar önce bittiği durumdur.

zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

saatlerdir mevzuatla ilgili bir konuyu tarıyordum ve zihnim baya yorgun.
ama 5. madde için yazdıgımı okumamışsınız galiba yukarıdaki.
Şöyle demişim:

"sözleşmeli subay ve astsubay adaylarının üniversite dönemi, adaylık süresince borçlandırılmıyor. Siz sözleşmeli subay oldugunuza göre borçlandırılırsınız."
yukarıdaki 5. maddede yazdıgıma dikkatli bakın öncelikle.

Diğer mesajlarınızı dinlenince dikkatli okuyup sorgulamalarınız yönünde yeniden mevzuata bakacağım:) zaten derdimiz burada doğruyu bulmak.

1. madde ile ilgili çekincenizde haklısınız. orayı görmemişim ben. o gün yorgun oldugumu düşünerek yönetmelik linkini de bu yüzden verdim size zaten, kendiniz de inceleyin diye. ben de dinlenince bakacaktım ama siz zaten cevabı bulmuşsunuz.

eger emeklilik hakkı kazanırsanız tazminat alamayacaksınız. yorumunuz doğru:

"Sözleşmeli subay ve astsubaylardan emeklilik hakkını kazananlar ile muvazzaf subay veya astsubaylığa geçirilenlere tazminat ödenmez. Bunlar hakkında 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

ben bagkuru TSK'dan emekliliğinizi düşünerek sayılmaz dedim. ama bunun için de aşağıda bahsi geçen kanun hükümlerine bakmam lazım:

"Emeklilik hakkını kazanmadan Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanların başka sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmetleri 24/05/1983 tarihli ve 2829 sayılı Kanun hükümlerine göre birleştirilir."
emeklilik hakkını kazanmadan TSK'dan ayrılmanız durumunda hizmet birleştirmesi yapılır. ama TSK'dan emekli olma durumunda bahsedilen mevzuata bakmam lazım.

Yine teşekkürler. 5. Maddede doğru, sizi yanlış anlamışım. Ama benim sorumda da öğrenmeye çalıştığım nokta borçlandırılıp borçlandırılmayacağım değil. Çünkü zaten borçlandırıldım ve ödendi bitti. Sorum bu borçlanmanın malülen emekli edilirken hesaba dahil edilip edilmeyeceği. Ne bileyim emekli olmama hizmet etmezde eğer fiili hizmet yıllarımdan sadece emekli olabiliyorumdur. Örneğin fiili hizmet prim günsayım toplamda 10 yıl oluyorsa ancak emekli oluyorumdur da 4 yıllık borçlanma bana sadece 14 yıllık emekliymişim gibi ikramiye ve maaş almamda bir anlam ifade ediyordur. Olsun yinede zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

pardon son konuda yanlışlık yapmışım.

yönetmelik diyor ki:
"Emeklilik hakkını kazanmadan Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanların başka sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmetleri 24/05/1983 tarihli ve 2829 sayılı Kanun hükümlerine göre birleştirilir."

malulen emeklilikte TSK'dan malulen emekli olacagınız için hizmet birleştirmesi yapılmaz.

Çünkü burada devreye TSK Sağlık yeteneği Yönetmeliği devreye giriyor. Siz bu yönetmelik hükümlerine göre vazifesini yapamayacak durumda olmanız ve 10 yıl süreyi doldurmanızdan dolayı malulen emekli edileceksiniz.

MS yazısını görünce dikkatimi çekti. Benim rahmetli abimde mshastasıyydi. 2007 yilinda vefat etti.
Tabii hastalikla ilgili tedaviler suan ne durumda bilmiyorum. abimde Danimarka'da ogretmenken hiç bi şeyi yokken bi anda hastalandı ve ms olduğunu öğrendik. Taa tekerlekli sandalyeye kadar düştü ispanya ve almanyada çok care aradık ama ist. çapa tıpta (Prof. Mefkure hanim) kortizon vb. Bayagi iyileşti.
Ama gelen ataklar karşı koyamadik sizden ricam iyileştim demeyin bu çok sinsi bi hastalık ataklariniz durmuş olabilir ignelerinizi eksitmeyin sadece ms lileri çok seviyorum. Çok geçmiş olsun.

1Soru cevabı; Söz Sb/Söz Astsb emeklilik yolu ile ayrılmada İkramiye alamaz.Çünkü devlet size ödücek

2.Soru cevabı:Sağlık bakanlığının onaylaması sonrası Tsk ya yazıyı gönderir.Onaylama süresi 6 ayı buluyor.

3.Soru:Oyak vb kuruluşlarımız adi malüllükde kolayına tazminat ödemesi yapmıyor.

Üst Alt