Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MS hastasıyım. Ehliyet ve araç almak istiyorum..?

NURGÜLLİ

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
ben 2012 yılın engelli raporum vardı sürekli ben 2013 yılında ötv indirimli araç almak istedim %40 oldugu için h sınıfı ehliyet olması gerekiyor dedıler h sınıfı ehliyet aldım tam oldu dedim vergi dairesi heyet raporunda otamatik araç kullabilir ibaresi olması gerekiyor dedi ne yapmam lazım itaraz edip tekrar heyet raporu almam gerekiyormus yaptımda ilk hastane %59 oran verdi sonra 2 hakem hastane gittim %38 2 yıllık verdi onunda süresi 1 temmuzda doldu ben su durumda ne yapcam almadım kafam kariştı hastalıgım ilerleyen hasatalık ben hakkımı nasıl ararım beni aydınlatırsanız çok sevinirim.yer ümraniye oturuyorum.

1 aşama..........

Ehliyetinizi b engelli ile değistirmeniz gerekiyor (ehliyet için) önce aile hekiminden ehliyet raporu almanız gerikir (engelinizi mutlaka belirtin) aile hekimi sizi ortepedi doktoruna sevk edecek sizde ister özel ister devlet hastanesine gidip muayene olacaksınız ortapedi doktoru sizin sağlınızla ilgili teşhisleri yazıp il sağlık müdürlüğüne sevk edecek sizde bu belgeyle çemberlitaşta bulunan müdürlüğe gidip evragınızı teslim edip size 15-20 gün sonraya randevu verilecek gidip ehliyet kodları yazan evrağı alıp emniyetten ehliyetinizi (b engelli olarak değistireceksiniz)

merhaba

öncelikle geçmiş olsun. rahatsızlığınız ortapedikmi? yani sağ sol el veya ayak probleminiz mi var? çünkü normal durumlarda ötv siz araç almak için %90 ve üstü engelli olmak şart. eğer ortapedik rahatsızlığınız varsa orana bakılmaz.

2 aşama......
Engelli sağlık raporunuzun süresi dolduğu için yeniden yetkili devlet hastanesinden engelli sağlık raporu almanız gerekiyor raporda sadece engelinizi tam açıklayıcı şekilde yazılması gerekiyor (artık otomatik vites kullanabilir yazısı yazmasına gerek yok zaten hastaneler yazmıyor sizin nasıl araç kullanabileceğinizi il sağlık müdürlüğü belirleyecek bu işlemlerden sonra aracınızı alabilirsiniz hiç bir sorun cıkmaz

merhabalar benim raporumda hafif orta yürüme bozuklugu sol alt ekstremite mpnoparezi %40 hafif her iki üst eskstremite foksiyon bozuklugu yazıyor%59 genel toplem raporum var sürekli 2018 yılına ait ve 2015 yılında h sınıfı ehliyetim var 2020 yılana kadar gecerli olan bu şartlarda ötvden muaf olabilirmiyim şimdiden teşekkür ederim saygılar.

NURGÜLLİ

Aynı anda hem alt hem de üst ekstremiteye atıf olduğunda özel donanımlı araç şart koşuluyor. İki aşamalı süreç:

1- Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'in birine gidip "özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibaresi olan, tanı kısmında hareket kısıtlılıklarına net şekilde yer veren ve oran bulunan bir engelli sağlık kurulu raporu almalısınız

2- uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> nüfus müdürlüğü (eskiden emniyet idi) süreci ile var olan ehliyetinizi kısıtlama kodları içeren yeni B sınıfı ehliyetle değiştirmelisiniz.

Bunlardan sonra rapor ve ehliyetinizle birlikte araç alabilirsiniz. Ama MS olduğunda vergi dairelerinin sorun çıkarttığını da okuyoruz. O nedenle raporu ve ehliyeti aldıktan sonra vergi dairesine giderek araç alımına dair görüş istemenizde fayda var. Sakın görüş almadan araç alımı için bayiye ödeme yapmayın

Bence asıl soru ehliyet alabilir misiniz? Sol alt da parezi, üst uzuvlarda fonksiyon bozukluğunuz varmış, geçmiş olsun. Özel donanımlı araçları el ile kullanıyorsunuz. MS ilerleyebilen bir hastalık, üst uzuvlarınızın fonsiyon kaybı sürüş için yeterli değilse ehliyeti alamayabilir siniz.

Cvp için teşekkür ederim h sınıfı ehliyetim var 2020 yılana kadar gecerlilik süresi oldugunu öğrendim tekrar heyat raporu alma sansım yok 2018 yılana ait bir rapor çünki yine itirazmi etmem gerekecek

NURGÜLLİ

İtiraz etmeden başka bir hastaneden rapor almayı denemenizi öneririm. Çünkü itiraz etseniz 2 defa daha hastane süreci yaşamanız gerek.

NURGÜLLİ
Merhabalar çok geçmiş olsun,ben de 15 yıldır MS hastasıyım (RRMS), 2012 yılında ehliyet almak istedim, heyette tüm doktorlardan geçtim ama nöroloji doktoruna sıra geldiğinde ben yorgunluktan pert olmuştum, malesef onay vermedi dr. araç kullanamazsın ben onay vermiyorum dedi , bir daha da başvurmadım şimdi gitsem onay verirler mi bilmiyorum :(

Bu arada ÖTV siz Araç alabilmek için de %90 ve üzeri engelli raporu olması gerekiyor diye biliyorum.

Üst Alt