Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MS hastasıyım. Nasıl emekli olabilirim?

incryx

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Hem MS hem de bipolar bozukluk hastasıyım. 10 sene hizmet koşulunu asteğmenliğimin 8 ay maaşlı ve öğrenci olarak geçen 4 ayın birini borçlanarak tamamlayabilir miyim? Asıl sorum ise; 1800 değil 3600 gün prim ödemiş olacağım, bu durum alacağım maaşı etkiler mi?

Teşekkür ederim,
Saygılar.

Tabi ki ödenmiş fazla primleriniz emekli maaşı hesaplamasında kullanılır ve faydası da olur.

Sağolun İlker Bey. Yeni maluliyet düzenlemesine göre sadece MS hastası olmam malul sayılmama yetiyor mu? Ayrıca bipolar bozukluk da hesaplamaya katılır mı, katılırsa bir önemi var mıdır? Askerlik aday öğrenciliğin 1 ayını borçlanmamda sorun yaşama ihtimalim var mı?

Sevgiler, saygılar.

MS'ten malulen emekli olabilmek için şu şartlar oluşmalı: http://www.engelliler.biz/forum/eme...eklilige-dair-yeni-duzenleme.html#post1325894

Bu şartlar varsa, Bipolar konusunu hiç ekletmmek daha iyi. Çünkü emeklilikte psikiyatrik değerlendirmeler işin içine giriyorsa, SGK 1-2 yıl sonraya kontrol muayenesi istiyor...

Eğer malulen emeklili olabilecekseniz, en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün prim de varsa, ayrıca borçlanmanıza gerek yok.

Merhaba Bülent Bey,

Yeni düzenlemeden 1 Eylülde yürürlüğe giren torba yasada ilk kez MS hastalığının kronik nörolojik rahatsızlık olarak yer almasını kastetmiştim. Bu durum bahsettiğiniz ayrıntılarda bir değişiklik yaratır mı bilemiyorum. Ancak mevcut durumum MS rahatsızlığım olarak bahsettiğiniz koşullarda değil. Ancak bipolar bozukluk sebebiyle beraber değerlendirilirse balthazard hesaplamasıyla bahsettiğiniz koşulları MS olarak karşılamasam da iki rahatsızlığın toplamı olarak %60 derecesini sağlayabilirim ki iki rahatsızlığın aynı anda olması çalışma hayatımı yürütememe neden oldu. Bu arada ben yeni düzenlemeden MS tanısı almış olmanın yeterli olacağını anlamıştım, ama söylediklerinize göre yanılıyorum.

Sevgiler, saygılar.

Bülent Bey merhaba,

MS hastasıyım.
1989 sigorta girişliyim ve +3600 prim günüm var.
Uzunca bir süredir çalışmıyorum ve normal emeklilik için yaş bekliyorum. Yaşım da 2014 Temmuzda doluyor zaten. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle vergi indiriminden emekliliğe başvurayım da kalan bir seneyi de beklemeden emekli olayım dedim.
Bir süre once bir şirkette işe giriş yaptırdım ve hastaneden rapor çıkarttım. Rapor Haziran'da Ankara'ya gitti. Aylardır işlemde ve telefonla fala kimseye ulaşamıyorum. Bu arada da boşuna sigorta primi ödüyorum. Bu saatten sonra bu işin bana pek bir faydası olmayacağını düşünüp erken emeklilikten vazgeçtim.

Birinci sorum, rapor süreci devam ederken işten çıksam da prim ödemekten kurtulsam sorun olur mu?
İkinci sorum da işlemi sürdürmeye karar verirsem engelli vergi indirimiyle alacağım maaş normal şartlardaki emeklilikten daha mı az olur?
Hastane raporum % 63'dü. Muhtemelen Ankara'da daha da düşecek. Halbuki artık raporların Ankara'ya gitmesi de gerekmiyormuş ama İstanbul!daki vergi dairesinin bundan haberi yokmuş!!

Bilgilendirirseniz çok müteşekkir olurum.

Saygı ve sevgiler,

Vergi indirimi icin muracaat etmissiniz, prim odemeyi kesebilirsiniz. 3600 gun sizin icin yeterli. Bosuna prim odemeyin.

Muracaat sonuclanana kadar prim odeyeceksiniz diye sart yok.

Yeşim Hanım;
Vergi indirimi için başvurduktan sonra işten çıkabilirsiniz, sonuç gelene kadar çalışıyor görünmek zorunda değilsiniz. Ancak sonuç işyerine gelir. Bugüne kadar işyeriyle irtibattamısınız acaba, cevap oraya gelmiş olabilir mi şimdiye kadar? Eğer bunun takibini yapıyorsanız, işten ayrıldıktan sonrada yapmanız yeterli olur. İşten çıkabilirsiniz...

Ankara'ya gitmesi gerekmiyor diye birşey söz konusu değil, bütün raporlar Ankara'ya gidiyor halen aksi bir uygulama yok başka şehirlerde de....

En erken nasıl emekli olursanız en avantajlısı o, normal emeklilikle erken emeklilik maaşları aynıdır...

Kısmet Hanım,Yani hiç bu başvuruyu yapmamış olsam 2014 Temmuzda sağlıklı insan gibi emekli olduğumda ne maaş alacaksam vergi indirimiyle erken emekli olduğumda da aynı maaşı alırım diyorsunuz, doğru mu? Bu kesin bilgi mi? Bu durumda sakatlık yüzdemin de maaşa bir etkisi olmuyor, öyle mi? Yani % 40'la 3. derece veya % 65'le 2. derece olması birşey farktmiyor.?? Kusura bakmayın bu detayda soruyorum çünkü internette araştırıyorum, her yerden başka bir şey karşıma çıkıyor. Bilgi kirliliği içinde iyice kayboldum.

Evet, şimdi emekli olmanız daha avantajlıdır. 1 yıl erken maaş almaya başladığınızda elde edeceğiniz avantaj hepsinden iyidir.

Şu iki siteden test edin bence (bakın bakalım bugün emekli olmakla 2014'de emekli olmak arasında maaş farkı olacak mı): emekli-maasi.com & emeklimaasim.com

İlker Bey, ben de vergi indirimi başvurusu yaptım. Şu anda raporum Ankara'da. Beklemedeyim. Fakat normal şartlarda emeklilik için yaşımın dolmasına da 10 ay kaldı zaten. Vergi indirimiyle erken emekli olunursa alınan maaş normal şartlardakine gore daha düşük mü oluyor? Yani birkaç ay erken emekli olayım darken daha az maaşa mahkum olup zararlı çıkar mıyım? Ona gore karar verip vergi indirimiyle emelilik başvurusu yapıcam ya da yapmayıp normal süremi bekliycem.

Üst Alt