Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MS hastasıyım. Vergi istisnalı araç alabilir miyim?

orginal

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
benim merak ettiğim ve ogrenmek istediğim bir kac konu var

ben yuzde 46 engelliyim MS hastasıyım hastalıgımın varlıgı otomatik olarak yuzde 40 engel tesgil ettiğinden rapor cıkarttım malum engelli haklarındanda faydalanıyorum ha benım engelim her zaman olmuyor hastalık atak yaptıgında elde ve kolda uyusukluk ve tutmamazlık yapıyor şimdi sorum su hastalıgın nörolojik ancak yarattıgı sorunlar ortepedık sımdı araba almayı dusnuyorum ve malum ÖTV den muaf olsun ıstıyorum.
Ancak arabayı norolojık engellıkler ıcın yuzde 90 ve uzerıne ÖTV den muaf edıyorlar ancak ortepedık engellıler yuzde 40 ve uzerınden yararlanabılıyormus

benım bu durumda yararlanma durumum nedır

bılgılendırılırsem sevınırım.
herkese bol saglıklı gunler

Orginal

3. derece yakınlarınızın kullanabilmesi için ÖTV ve MTV istisnalı araç alabilmeniz için işgücü kaybı cetveli'ne göre %90 ve üzeri rapor alabilmeniz gerek.

sevindim ama genede bilgilenmek için soruyorum

ben MS hastasıyım yuzde 46 raporum var işaretli araba alabilmek için rapor yetiyormu bilmiyorum ama B sınıfı ehliyetim var duz yada otomatık kullanıyorum. Şimdi duyduguma gore (resmi olmayan bir kaynak) B sınıfı ehliyeti olan işaretli araba kullanamazmıs yakalanırsa ceza yermiş H sınıfı ehliyeti lazımmış ama bu seferde H sınıfı ehliyeti olan normal araba kullanamazmıs peki B sınıfı ehliyeti olan biri nasıl H sınıfı ehliyet alıyor her ikisini de kullanabiliyormu? yoksa sınava falan gırmeden alınabılıyor mu?

onunla ilgili yardımcı olur musunuz?

birde ÖTV den buaf olmak için ortepedik engellilerde yuzde 40 ve uzeri geri kalan engellilerde yuzdse 90 isteniyormus. simdi benim hatalıgım norolojik ama atak oldugunda orteoedık engellerde olusabılıyor ben hangı duruma gırıyorum o zaman?

bilgiler için teşekkur ededrim.

Orginal

Kişiler hastaları ortaya çıkmadan önce B sınıfı sürücü belgesine sahipseler, hastalık/sakatlık sonrasında bu sürücü belgelerini H sınıfına dönüştürmek veya iptal ettirmek zorundalar. Sakat olduğu halde bu işlem yapılmazsa hukuken zor durumda kalmak kaçınılmaz.
MS sürücü belgesi almaya engel olabilir de olmayabilir de. Bu tamamen doktorumn insiyatifinde (bkz):
2) Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. Ancak; kalıcı extremite bozukluklarına bağlı özürlülük hallerinde (Örneğin; amputasyon, hemiplaji/serebral palsi, ileri derecede artrit gibi) ve kronik nörolojik bozuklukların sonucu olan özürlülük hallerinde (Örneğin; multpl skleroz, parkinson, motor nöron hastalıkları, periferik nöropatiler gibi) hangi tür bir aracın kullanılabileceğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi kaydıyla özel donanımlı motorlu araç kullanılmasına izin verilir.

Bu gibi durumlarda sürücünün ne tür bir cihaz ile veya hangi becerilere sahip olursa ne tür modifikasyonlar yapılmış araç kullanabileceğinin konunun uzmanınca saptanması kaydı ile özel sürücü belgesi almaya hak kazanır. Sağlık kurulu raporunda özürlülüğün ilerleyici veya statik olup olmamasına göre hastaya periyodik kontrollerin gerekli olup olmadığı belirtilir.

B sınıfı srücü belgesi olan biri sakat damgalı veya özel donanımlı araç kullanamaz.
Araç kullanmak için hareket ettirici özel donanıma ihtiyaç duymayan kişiler H sınıfı sürücü belgeleri olsun ya da olmasın vergi istisnalı otomobil satın alamaz.

ms liler için araba alımı

öncelikle geçmiş olsun arkadaş.
ben de %51 özürlü MS hastasıyım. araç alabilmen için enaz % 40 ve üzeri olman gerekir .rapor oranın yeterli. ayrıca raporunda H sınıfı ehliyet alabilir, tertibatlı özürlü aracı kullanabilir ibaresinde evet yazarlarsa ötv siz araç alabilirsin. ben almanyadan opel vectra aldım. ben ankarada oturuyorum. sende ankarada oturuyorsan yardımcı olurum.

anestezi18;
saol valla ilkkez MS HASTASİ BİRİ araba almıs olarak duydum
ben cok arastırdım bende ama bana vermıyorlar sanırım yaw
:(

neyse arkadas olarak ekleyelım bırbırımızı....

arkadaşım bende 10 yıllık ms hastasıyımherkez diyorki %90 hele bayiler bunu ancak vergi dayresi bilir bende %60 belden aşa verdiler direk uyarsınada verdiler yani toplam %80 raporunda drunraporda beyan ediyor zaten ötv ve refakatlı kullacıcı yani 3,derece yakınına kadar kullanabilir rapru aldınmıoran :%60 geçtimi istediğin aracı alabilirsin ama sen kulanamaz sın sadec e baba anne amca abi abla ve sen yanında olduğun sürece herkez kullanabilir raporunu al vergi daire sine git dr un beyan etsin ama ötv ve refakatlı kullanıcyı

ben de ms hastasıyım. % 40 raporum var. 2 yıl öncesi teşhis kondu. benim ataksız ilerleyen ms. önceden B sınıfı ehliyetim var. raporda H sınıfı ehliyet alabilir kutusunda hayır denmiş. dr umla görüşüp H sınıfı ehliyet için tekrar kurula girsem olur mu? ve bu kontrollü bir ehliyet alımı mı olacak her sene yeniden muayene sonucu rapor mu alacağım?
ve bir yazıda da kas hastaları da h sınıfı ehliyet alabilir denmiş. kas hastası bir arkadaşım önceden almış şimdi ilerledi hastalığı ama kullanmaya devam ediyor.

H sınıfı sürücü belgesi için yeni rapor almanız şart. Raporun süre kısıtlaması ile verilip verilmeyeceği de doktorunuzun insiyatifinde...

Kas hastası arkadaşınınız da aynını şekilde kas hastası olduğu halde h sınıfı ehliyet almış ise, onun da kontrol muayenesi şerhi vardır raporunda/ehliyetinde. Varsa, o da kontrollerini yaptırmakla yükümlüdür. Kendisinin ve başkalarının can güvenliği açısından dikkatli olması gerektiğini söylememe gerek bile yok tabii..

Üst Alt