Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MTV istisnası için ÖTV muafiyeti şart değilmiş

sssss2777

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Bugün galariye sordum h sınfı ehliyet alıp ötvsiz araç alabilirmiyim diye
ötvsiz alamazsınız fakat vergi dairesine gidip raparunuzu gösterdiğiniz zaman mtv ödemezsiniz dedi ..
Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinrim.
H sınıfı ehliyetle %90 nın altında ortapedik raporu olmadan ötvsiz araç alınabilirmi.

sssss2777
Öncelikle artık H sınıfı sürücü belgesi kaldırıldı, onun yerine engel durumuna göre belirlenen kısıtlama ve tertibat kodlarını yer aldığı B sınıfı sürücü belgesi veriliyor.
Manuel vitesli bir aracı herhangi bir tertibat olmadan kullanamayacak, ancak tertibatlı olarak kullanabileceğiniz bir fiziksel engeliniz varsa, bunu engelli sağlık kurulu raporu ile belgeleyebiliyorsanız, ilgili tertibat kodları bulunan B sınıfı sürücü belgeniz de olursa rapor oranının %90 olması şartı aranmaz.
Ayrıca bayii de yanlış bilgi vermiş.
MTV muafiyeti sağlayan her sıfır araç ÖTV muafiyeti de sağlar.

ikici el ötv siz oto aldım. B otomatik ehliyet var (78.102 kodlu). rapor var ehliyet alıken alınan rapor ve engelli raporuda var. Mtv den muaf oluna bilir mi?

Bu başlığı değiştiren moderatör arkadaş;
Burada anlatılanın başlıkla hiç bir ilgisi yoktur. MTV muafiyeti için ÖTV muafiyeti zaten şart değil, raporunuz, tertibat projesi ve ruhsat ile gidildiğinde MTV muafiyeti tesis edilir, o ayrı konu.
Burada arkadaşa MTV muafiyetinden faydalanırsınız ama ÖTV muafiyeti ile araç alamazsınız denmiş ve bu mümkün değil. MTV muafiyetinden faydalanacak durumdaki herkes ÖTV muafiyetli araç alabilir.
idrs
Başkaca tertibatı olmayıp sadece otomatik vitesli olan araçlarda vergi daireleri MTV muafiyeti için sorun çıkarabiliyor.

Ufukalp

MTV'den yararlanmak ÖTV muafiyetini garanti etmez. Aksine, MTV istisnası kolaydır, ÖTV zordur. Araçta ruhsata işli herhangi bir modifikasyon MTV için yeterliyken, ÖTV için ille de "hareket ettirici özel donanım" şartı vardır.

OturanBoğa
Burada sıfır araçtan bahsediyoruz. O araçta ya tertibat olmalı, ya da %90 rapor ile alınmalı ki MTV muafiyeti tesis edilsin. Bu iki durumda da zaten ÖTV muafiyeti vardır.
sssss2777
Engelinizin ne olduğunu açıklar mısınız ?

sol alt ekstremimde polio sekeli rapor oranım %40

ÖTV muafiyeti, MTV'yi yaratır, tertibat ÖTV muafiyeti getirir yorumlarının her zaman geçerli olmadığı ve istisnai durum olduğunu söyleyebilirim.

Benim durumum mesela. Otomatik vites sağ kol engellilik için tertibat kabul edilip ÖTV muafiyeti sağlandı. Ama Sol ayak/bacakta engelin yok denip MTV için tertibat olarak sayılmadı ve mahkemeliğiz şuanda.

Ufukalp

Şunu kastediyorum: ÖTV için "hareket ettirici özel donanım" şartı var, ama MTV için bu şart yok. Direksiyondaki bir donanım da MTV istisnası sağlar (ama ÖTV istisnası sağlamaz).

OturanBoğa
Ben direksiyondaki basit bir topuza bile MTV muafiyeti sağlandığını bilmiyordum, olabilir kesin bir iddiam yok.

Ufukalp

Topuz değil de, sinyalizasyon kumandası vs. buna dahil. Ruhsata işli herhangi bir donanım olması yeterli.

Örneğin:

" Sol kolu dirsek altından olmayan kişi tarafından iktisap edilecek araçla ilgili ÖTV ve MTV istisnası.
[...]
Buna göre, engellilik durumuna uyacak şekilde taşıtın direksiyonuna topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınarak direksiyon simidine monte edilmesi gibi tadilata ilişkin teknik belge ile 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen diğer belgelerle birlikte ilgili vergi dairesine müracaat edilmesi halinde, söz konusu taşıtın motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.
Özelge"

OturanBoğa
Özelge bu şekilde ise doğrudur, teşekkürler.
Yalnız bu tepedekilere akıl sır ermiyor.
Örneğin, sağ koldan dolayı otomatik vites ÖTV muafiyeti için yeterli görülmüş, ÖTV muafiyeti ile araç verilmiş, ama adam MTV muafiyeti tesis ettiremiyor, MTV muafiyeti için otomatik vites sadece sol alt ekstremite kısıtında geçerli deniyor. Birbiriyle uyumsuz o kadar kural var ki, mevzuatın kıçı ayrı başı ayrı oynuyor. :)

Ufukalp

Vallahi öyle! Bir şey söylüyorlar, sonra bir bakıyoruz tam tersi bir uygulama da var. Hadi çık işin içinden!

Üst Alt